Home » Verfadvies » Vurenhout verven

Vurenhout verven

De beste tips om goed uit de verf te komen!

Wilt u dat uw vurenhout langer meegaat én er aantrekkelijk uitziet? Dan is Moose Färg een uitstekende keuze. Uw hout wordt technisch uitstekend beschermd én krijgt een prachtige, matte kleur. Ziet u op tegen de klus? Geen zorgen, onze verf gebruiken is eenvoudig en zelfs – ja, echt! – leuk.

Op deze pagina leest u:

vurenhout verven
Tuinhuis geverfd in Kiruna Grå en Norrland Vit

Direct aan de slag met het verven van uw vurenhout?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Waarom zou u uw vurenhout verven?

 • Conservering van het hout. Vurenhout heeft een lage duurzaamheidsklasse: onbeschermd gaat het hout buiten zo'n 5-10 jaar mee. Om deze reden wordt het doorgaans geïmpregneerd of thermisch gemodificeerd wanneer het buiten wordt gebruikt. Ook een verflaag beschermt het hout en verlengt de levensduur. Zo biedt verf bescherming tegen vocht, vuil en UV-stralen. U gaat houtrot en de verkleuring van uw hout tegen.
 • Een mooie uitstraling. Onze mooie kleuren ervoor zorgen dat uw hout een lust voor het oog wordt. Maak uw eigen kleurencombinaties en creeër een tuinhuis, veranda of schutting helemaal naar uw smaak.

Notitie: u heeft waarschijnlijk niet altijd in de gaten dat u vuren in handen hebt. Zo zijn tuinmuebels van steigerhout, een loungebank van pallethout en een schutting van Zweeds rabat doorgaans gemaakt van vurenhout.

Piet en Brigitte Bosscher (Kerkrade): "Ons nieuwe tuinhuis van vers vurenhout geverfd in de kleuren loodgrijs/Blytungs Grå en gebroken wit/Grädde. Twee keer geschilderd en zeer tevreden over het verwerken. Verf loopt niet en de eerste laag trok goed in het verse vurenhout. De tweede laag dekte al voldoende."

3 redenen om Zweedse verf voor uw vurenhout te gebruiken

Ideaal voor zachte houtsoorten als vuren

Vurenhout staat erom bekend dat het onder vochtverschillen gaat krimpen en uitzetten. Het gevolg: het hout krijgt kleine scheurtjes. Moose F is zeer geschikt voor vurenhout omdat de verf als een beits in het hout trekt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de charmante houtnerf zichtbaar blijft, maar ook dat de verf niet gaat bladderen wanneer het gaat krimpen en uitzetten.

Gemakkelijk in gebruik en onderhoud

Om te verven met Moose Färg hoeft u geen professional te zijn. Het verfwerk is simpel, gewoon met een blokkwast. Doorgaans heeft u na 2 lagen een dekkend resultaat, bij witte kleuren soms 3. Schuren tussen de lagen is niet nodig. Ook fijn: de verf ruikt aangenaam en is gemakkelijk van de handen en uit kleren te wassen. En het onderhoud? Dat hoeft doorgaans pas na 4-5 jaar weer.

Unieke Scandinavische kleuren

Of u nu kiest voor het klassieke Zweeds rood, voor het populaire diepzwart of voor het bescheiden Kiruna Grå: met een van de kleuren uit het Zweedse kleurenpalet bent u verzekerd van een tuinhuis, schutting of overkapping waar u veel complimenten over zult krijgen. Benieuwd naar de kleuren? Laat ons u kosteloos een kleurenkaart toesturen. Lees op deze pagina meer over de kleurmogelijkheden.

Wat de Zweedse houtverf zo geliefd maakt:

Stappenplan vurenhout verven:

Onze verf is geschikt voor onbehandeld of behandeld (geïmpregneerd) vurenhout. En zelfs voor vuren dat reeds geverfd is. Onderstaand nemen we alle stappen met u door voor een mooi, duurzaam resultaat.

 1. Bij vers vurenhout

  Vurenhout dat net uit de bouwmarkt komt zal nog gaan 'werken'. Het krimpt, zet uit en er kan hars uit komen zetten. Daarbij wordt vurenhout vaak geïmpregneerd. Het is verstandig om uw vurenhout eerst even te laten staan, denk aan een paar maanden tot een half jaar. De impregneerstoffen, die groenige of bruine vlekken kunnen geven, kunnen dan uit het hout trekken. Hars kunt u met een scherp mes of een doek met terpentine verwijderen.

  Technisch gezien is het mogelijk om vers vuren alvast 1 laag te verven. Omdat Moose F een damp-open verf is kan het hout blijven ademen. Hierdoor kunt  u – anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen – direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag pas na een halfjaar aan te brengen.

 2. Eventueel: extra bescherming tegen schimmel

  Vurenhout is gevoelig voor schimmelaanvallen. Zeker wanneer het niet-geïmpregneerd is en het hout buiten komt te staan. Om deze reden is het aan te raden om het hout voor en na het verven met Svampdöd te behandelen. Verdun het anti-schimmelmiddel met water (1 op 30), spuit op het hout en laat drogen. U kunt het hout na het drogen van de verf nog eens met het verdunde middel inspuiten.

 3. Geverfd of gebeitst hout oververven

  U kunt geverfd hout oververven indien de onderlaag niet kan bladderen en niet meer glanst. Verwijder een bladderdende verflaag. Schuur een laklaag kapot met een grove korrel (60 of 80). Verf- of beitsresten zijn geen probleem, maar controleer of ze echt goed vast zitten door het hout met een hogedrukspuit af te nemen (let goed op de instelling zodat u het hout niet beschadigt) of grof te schuren.oude verf schuren

 4. Voor het verven

  Ontvet het hout (bijv. met biologische houtzeep Polarsken). Sla deze stap niet over wanneer het hout geïmpregneerd is. De impregneer kan vetten en/of zouten afgeven.

  Heeft u gladgeschaafde planken? Schuur het grof op (korrel 80) zodat de verf beter kan hechten.
  hout schoonmaken

 5. De eerste laag vurenhout verven

  Gebruik Moose F. Verdun de eerste laag met 5-10% water. Als u de pot niet volledig gaat gebruiken, giet dan wat verf in een verfbakje en sluit de pot goed af. Zo blijft de verf in de pot het langste goed.

  Verf bij voorkeur met een (blok)kwast. Zo komt u goed in alle kiertjes en naadjes van het hout. U kunt ook een verfspuit-apparaat gebruiken.

  Bij de eerste laag zult u de kwast-aanzet nog zien. Maakt u zich geen zorgen. bij de tweede laag vallen alle kwaststrepen volledig weg.

  Tip: Heeft u geverfd en gaat u de volgende dag weer verder? Maak de kwast niet helemaal schoon, maar wikkel hem in aluminiumfolie. Bewaar hem op een koele plek (bijvoorbeeld de koelkast!), dan kunt u de volgende dag zo weer verder waar u gebleven was.buiten schilderen

 6. De tweede laag verven

  Laat de eerste laag goed drogen voordat u de tweede laag erop zet. Als de eerste laag weer loskomt of 'oplost' zodra u de tweede laag aanbrengt, bent u te snel geweest. Laat de verf dan wat langer drogen. Schuren tussen de lagen is niet nodig.

  Zodra de kleur dekkend is bent u klaar. U hoeft dan niet meer lagen aan te brengen. Het is niet de bedoeling dat er een laag verf op het hout komt te liggen.

  Zorg ervoor dat er na de tweede laag enkele dagen geen regen overheen komt. De verf heeft tijd nodig om uit te harden.

Snelle vraag-en-antwoord vurenhout verven:

Hoeveel verf heb ik nodig?

Reken erop dat u ongeveer 5 vierkante meter dekkend verft met 1 liter verf. We zijn dan uitgegaan van 2 lagen verf. Bij lichte kleuren heeft u soms een derde laag nodig.
Het verbruik bij zeer vers, droog en/of ruw hout ligt vaak hoger (tot wel 30%) omdat het hout daar sterker 'inzuigt'. Bij reeds geverfd en gladder hout ligt het verbruik juist wat lager.

Wat is de droogtijd?

Op een mooie lente- of zomerdag, bij een dagtemperatuur van 20 °C en lage luchtvochtigheid (40%), kunt u de eerste laag na 6 uur overschilderen. Er mag na het verven 3 dagen geen regen overheen komen. Na een week is de verf volledig uitgehard.
Verft u bij kouder, vochtiger weer of binnenshuis? Hou dan rekening met een langere droogtijd.

Ideale verftemperatuuur?

Bij temperaturen tussen de 15 en 25 °C zit u doorgaans goed.
Bij een temperatuur boven de 30 graden droogt de verf erg snel en is de kans groter dat u (te) dikke lagen aanbrengt. Zeker in de volle zon. De verf kan dan gaan glanzen. Verdun de verf bij deze temperatuur extra met water (20%). Bij temperaturen onder de 12 wordt de droogtijd erg lang, ga dan niet meer verven.

Het Scandinavische kleurenpalet: een lust voor het oog

De kleuren van Moose Färg hebben een Zweedse oorsprong. Het Zweeds rood zult u wellicht kennen, deze kleur domineert daar het landschap. Daarnaast is er een breed scala van matte, Scandinavische kleuren.

Tips voor het kiezen van een kleur

Het matte karakter van de kleuren zorgt ervoor dat een kleur bij verschillend licht, ook verschillend oogt. Een kleur als Ljus Blå (lichtblauw) oogt in het zonlicht echt blauw, maar bij schaduw juist meer grijs. Omdat de kleur in verschillende licht verschillend kan ogen, raden we u aan niet volledig af te gaan op de kleuren die u op uw computerscherm ziet.

 1. Bekijk de foto's van klanten die u voorgingen op onze inspiratiepagina.
 2. Ook helpt het om de kleuren in het echt te bekijken. Hiervoor kunt u een gratis kleurenkaart aanvragen.
 3. Komt u er toch nog niet helemaal uit? Maak dan eens proefstukjes op uw eigen hout. Bestel hiervoor een of meerdere van onze proefpotjes.
 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Kleurinspiratie voor het verven van vurenhout

Of u nu uw tuinhuis van vers vurenhout gaat verven of uw steigerhouten loungebank een upgrade geeft: er is altijd wel een product dat bij u past. Via onze inspiratiepagina kunt u door de foto's bladeren van klanten die u voorgingen. U kunt filteren op kleur en/of op toepassing.

buitendeur verven
vurenhout verven
Vurenhout verven
Honingkast geverfd in Ljus Gul
Zweeds blauw schuurtje
tuinset vurenhout matzwart geverfd
tuinhuis vuren verven
Buitenbeits

Andere producten voor de bescherming van vurenhout

Wilt u uw vuren vloer lakken? Of uw vlonder van vurenhouten planken zo beschermen dat deze niet spekglad wordt door algengroei? Of misschien uw tuinhuis of schutting een kleurloze beschermlaag geven? Ook voor diverse andere toepassingen van vuren hebben we mooie producten - uiteraard allemaal duurzaam.

Storuman Skydd - kleurloze beits voor vurenhout

vuren transparante beits

Als u de karakteristieke houtkleur juist mooi vindt, dan kiest u voor Storuman Skydd. Hiermee beschermt uw uw hout zonder het een kleur te geven. Bedenkt u zich wel dat een transparante beits werkt als een zonnebrand: na verloop van tijd is de UV-blok uitgewerkt. Dit hangt af van de hoeveelheid zon die erop staat, meestal ongeveer na een jaar.
Lees meer over Storuman Skydd →

Dimma - half-transparante beits voor vurenhout

Met Dimma geeft u uw vurenhout een kleurtje, maar blijft de houhout ook gedeeltelijk zichtbaar. Populair zijn de white wash en grey wash, maar u kunt ook wash in een van onze kleuren nemen. Dimma wordt vaak gebruikt om de gelige kleur van vurehout te maskeren. Bijvoorbeeld voor een vuren plafond, binnenmuren of een vuren vloer.
Lees meer over Dimma →

Pansar - waterafstotende bescherming van uw vuren vlonderplanken

Als u op zoek bent naar een waterafstotende behandeling dan is Pansar een prachtig product voor u. De nano-technologie zorgt ervoor dat het hout wordt beschermd tegen de indringing vocht. De behandeling voorkomt ook dat algen kunnen ingroeien. Ideaal voor bijvoorbeeld een vonder, omdat deze dan niet zo glad wordt na een regenbui.
Meer over Pansar →

Bästa Olja - voor een diepe bescherming van uw vuren palen

lijnolie verduurzmen vurenhout

Als u uw vurenhout een duurzame, diepe bescherming wilt geven, kies dan voor onze zuivere lijnolie. U knt de olie vershit aanbrengen waardoor de olie diep in het hout trekt en het beschermt tegen vocht, schimmels en houtrot. De olie beschermt op de langere termijn niet tegen verkleuring door de zon. Bästa Olja wordt voornamelijk gebruikt voor palen die in de natte grond komen te staan, zoals bij een pergola.
Lees meer over Bästa Olja →

Topp - voor het lakken van uw vurenhouten binnenvloer

Het beschermen van uw vurenhouten vloer doet u met onze matte lak Topp. De lak kan als transparante bescherming direct op de vloer worden aangebracht, of na het verven met Moose F. De lak is watergedragen en oplosmiddelvrij. Omdat de lak uit 1 component bestaat is deze gemakkelijk aan te brengen.
Lees meer over het lakken van uw vloer →

Tine van Deursen (Eeklo): "Hierbij ons tuinhuis! We hebben al ontzettend veel complimenten gekregen en heel veel mensen zijn echt nieuwsgierig en geïnteresseerd in de verf." Lees meer →

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.