Home » Houtverf

Houtverf

Houtverf is een overkoepelende term voor allerhande soorten verf die hout beschermen en/of verfraaien met een kleur. Dit kan een zowel een glanzende lakverf als een beits zijn.

De verfsoorten van van Moose Färg komen uit Zweden, waar ze het product een verf noemen omdat het hout kleurt. De producten Moose F (dekkende verf) en Dimma (transparante verf) trekken in het hout als een beits waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft. Ook geven ze de houtbescherming van een beits. Zowel de verzamelnaam houtverf als het meer productbeschrijvende beits of houtbeits zijn dus kloppend. Op onze website ziet u dat de termen door elkaar worden gebruikt.

Het bijzondere aan de houtverf van Moose Färg is dat ze watergedragen zijn en minimaal tot geen schadelijke stoffen bevatten, maar dat ze kwalitatief sterk genoeg zijn voor duurzaam buitengebruik. Alle producten zijn ontwikkeld en worden gemaakt in Zweden. Ze geven uw houten huis, schutting of tuinhuis de optimale houtbescherming.

houtverf
De houtstructuur blijft behouden met Moose Färg houtverf

Voordelen van Moose Färg houtverf

 • Maximaal dampdoorlatend.
  Hierdoor kan het hout blijven ademen en wordt het niet afgesloten.
 • Praktisch en betaalbaar.
  U kunt het verfwerk zelf doen, gewoon met een blokkwast, en heeft na 2 lagen een goede dekking.
 • Eenvoudig in onderhoud
  Bij deze houtverf hoeft u tussen de lagen hoeft u niet te schuren en ook bij een onderhoudlaag verf is schuren niet nodig.
 • Duurzame bescherming.
  Gemiddeld bent u na verven met Moose F zo’n 4-5 jaar onderhoudsvrij. Het bladdert niet – mits goed toegepast – waardoor verfresten niet in de tuin terecht komen.
 • Milieuvriendelijke samenstelling.
  Bevat geen microplastics en een minimale hoeveelheid oplosmiddelen. Daarom kan al onze houtverf ook prima voor bijvoorbeeld dierenhokken of binnenmuren worden gebruikt.
 • Zeer prettig in gebruik.
  Zo is deze waterverdunbaar, ruikt aangenaam en is zo van de handen en uit kleren te wassen.
 • Matte Scandinavische kleuren.
  Zweedse kwaliteit, vergkrijgbaar in een prachtig kleurpalet. Daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijke kleur te kiezen met behulp van een NCS- of RAL-code.

Soorten houtverf

Welk verftype u ook kiest, al onze watergedragen producten geven uw hout een duurzame bescherming. Onstaan vanuit de Zweedse historie in de houtbescherming, leggen al onze beitssoorten geen filmlaag op het hout, maar trekken het in het hout. Zo beschermen ze tegen het indringen van water, maar waterdamp in het hout kan goed door de verf heenkomen zodat het hout kan blijven “ademen”.

Dekkende houtverf

Moose F: houtverf voor alle soorten hout

Met dekkende houtverf Moose F is de kleur van de ondergrond niet meer zichtbaar. Doordat de verf als een beits in het hout trekt, blijft de houtnerf en structuur wel zichtbaar. U ziet echt niet of het hout nu donker of licht van kleur was. Doordat de pigmenten het hout extra beschermen geeft dit het meest onderhoudsvriendelijke resultaat.

We raden Moose F vaak aan voor:

 • Tuinhuizen, schuttingen, houten huizen, dierenhokken, veranda’s, binnen- en buitenmuren, tuinmeubels, houten luiken en schrootjes.
 • Geschikt voor alle soorten hout. Werkt bijzonder goed op ‘open’ houtsoorten als vuren, grenen, lariks, douglas, steigerhout. Ook zeer geschikt voor red cedar en geïmpregneerd hout.
 • Kan ook op beton, stuc, behang, gips en baksteen worden toegepast, vraag evt. extra advies.

Moose RDM: voor hardhouten kozijnen en deuren

Moose RDM heeft dezelfde look als Moose F en is ook helemaal mat. Het bevat echter meer vaste stof en olie waardoor het een betere bescherming biedt voor hardhout. Deze verfsoort kan echter alleen op vormvaste ondergronden worden gebruikt, dit betekent dat het hout nauwelijks uitzet of krimpt.

We raden Moose RDM vaak aan voor:

 • Hardhouten ramen en deuren, binnenmeubels. Soms voor daklijsten (alleen wanneer het hout al langer staat).
 • Geschikt voor hardhout.

Transparante beits

Storuman Skydd: voor een kleurloze, transparante bescherming

Storuman Skydd is onze kleurloze transparante beits. Deze bevat geen kleur en laat de houtnerf goed uitkomen. Hoewel Storuman Skydd technisch gezien een goede bescherming geeft, is het UV-blok na verloop van tijd geabsorbeerd en zal de vergrijzing die ontstaat door het zonlicht op den duur zichtbaar worden. Als u dit niet mooi vind moet u regelmatig even bijwerken.

We raden Storuman Skydd vaak aan voor:

 • De binnenkant van tuinhuizen, binnenmuren van hout.
 • Kan buiten worden toegepast, maar moet dan regelmatig worden bijgewerkt indien u vergrijzing wil voorkomen.
 • Geschikt voor alle soorten hout.

Dimma: voor een half-transparante kleurdekking

Onze Dimma half-transparante beits geeft het hout een kleurtje, maar deze is niet dekkend. De kleur van het hout bepaalt dus mede het eindresultaat. Ook het aantal lagen dat u aanbrengt heeft invloed: een extra laag betekent extra pigment, en dus een meer dekkend resultaat. Populair zijn onze white wash en grey wash. We kunnen Dimma maken in al onze standaardkleuren.

We raden Dimma vaak aan voor:

 • De binnenkant van tuinhuizen, binnenmeubels en houten binnenmuren- of plafonds.
 • Kan ook buiten toegepast worden. Zo werkt een grey wash uitstekend op hout dat u een meer verouderde uitstraling wil geven.
 • Geschikt voor alle soorten hout. Werkt bijzonder goed op ‘open’ houtsoorten als vuren, grenen, lariks, douglas.

Wat de Zweedse houtverf zo geliefd maakt:

Originele Zweedse kleuren houtverf

De Zweedse kleuren zijn gemakkelijk te combineren. Populair zijn Vasa Svart – diepzwart, gekleurd door sterk aardpigment – en Falu Röd – de originele Zweedse kleur. Iedere kleur geeft weer een andere uitstraling. Bekijk de voorbeeldfoto’s om een goed idee te krijgen van de kleur.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds roodMoose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Skiffer GråLeisteengrijsMoose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • BlytungsgråLoodgrijsBlytungsgrå (loodgrijs)
 • Skåne gulZweeds geelMoose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
 • Ljus gulLichtgeelMoose Färg - Ljus Gul (lichtgeel)
 • Bohus BlåZweeds blauwMoose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Ljus BlåLichtblauwMoose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • SommerblåZomerblauwMoose Färg Sommerblå (zomer blauw)
 • Dalarna GrönZweeds groenMoose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)

Natuurlijk hangt op uw computer de kleur sterk af van de monitor instelling, houdt daar rekening mee. Bekijk vooral ook de foto’s, die geven een indruk ook bij verschillende licht inval. U kunt ook gebruik maken van onze kleurenkaart waar de meeste kleuren handgeschilderd op staan.

De Zweedse kijk op hout verven

Hout verven vereist goed nadenken vooraf. Zweden is het land waar ze bij uitstek ervaring hebben met het beschermen van hout met houtverf. Ze bouwen hun huizen daar al eeuwen lang met hout. In tegenstelling tot de Nederlandse traditie, waar hout met een filmlaag wordt afgesloten, is de Zweedse traditie gericht op het meegaan met de natuurlijke houteigenschappen. Het kiezen van een damp-open houtverf – zoals de Zweden al eeuwen lang doen – is op de lange termijn een veel slimmere keuze omdat de vochtindringing wordt tegengegaan terwijl het hout kan blijven ademen.

Het oerrecept bestaat uit tarwemeel, roggemeel, lijnolie, water en het natuurlijke aardpigment. Door deze ingrediënten mengen en te koken ontstond een bijzonder goed conserverende houtverf. Geïnteresseerd de historie van de Zweede verf? Lees meer →

De toepassing van Moose Färg houtverf

Het gebruik van Moose Färg is kinderlijk eenvoudig. Alle producten zijn watergedragen, oplosmidderarm/vrij en smeren uit als yoghurt. Wel is het belangrijk om de onderlaag goed te inspecteren en eventueel voor te bewerken, zodat de verf ook voor de lange termijn goed vast blijft zitten. De belangrijkste aspecten zijn een vetvrije, ruw ondergrond. Bij het overveven van een oude verflaag, mag deze niet meer kunnen bladderen. Meer over de allesbeste toepassing per toepassing en per houtsoort leest u op onze verfadvies-pagina’s.

Laat u inspireren!

De foto’s van eerdere klanten geven een goed beeld van de mogelijkheden en de kleuren. Klik door alle foto’s heen om uw eigen kleur te kiezen.

zwarte houtverf
Tuinhuis verven met houtverf
overkapping verven houtverf
tuinhuis groen geverfd houtverf

Meer duurzame houtbescherming

Ook voor diverse andere toepassingen bieden we mooie, Scandinavische producten. Uiteraard oplosmiddelvrij/arm en milieuvriendelijk.

Lijnoliezeep

Lijnoliezeep is een echte duizendpoot op het gebied van houtbescherming en -reiniging. Een milieuvriendelijk, biologisch product dat traditioneel gezien voor diverse toepassingen wordt gebruikt. Ideaal als verfreiniger en ontvetter voor te verven hout.

Hout schoonmaken met lijnoliezeep verfreiniger

Nano-coating

Pansar 1+2 is een unieke nano-behandleing voor uw vlonder-hout. Het zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten waardoor het hout waterafstotend wordt. Het hout blijft wel ademen, maar neemt geen water meer op.

Pansar waterafstotende behandeling

Anti-schimmelmiddel

Houtschimmel komt vaak naar voren bij hout dat lang vochtig blijft. Oorzaak is doogaans een slechte ventilatie of isolatie. anti-schimmelmiddel Svampdöd bestrijdt en voorkomt blauwschimmel en groene alg op uw hout.

Matte vloer- en meubellak

Voor het slijtvast aflakken van uw vloer, trap of tabelblad kiest u Topp. Een prettig watergedragen product dat intensief gebruikte oppervlakken een matte bescherming geeft. Ook voor het lakken van een oppervlak dat met Moose Färg is geverfd.

Lijnolie

Het beschermen van hout met een hoogwaardige lijnzaadolie zorgt ervoor dat uw hout langer mee gaat. Lijnolie verduurzaamt o.a. uw houten vlonder, teakdek, of tuinmeubels. Schimmels vinden geen voeding meer in het hout en het blijft vrij van houtrot.

houtolie lijnolie lijnzaadolie

Kwasten

Voor al onze producten hebben we een bijpassende kwast of roller. Onze kwasten zijn gemaakt van echt varkenshaar, en hebben dus een supergoede en duurzame kwaliteit. Ze liggen goed in de hand en zijn na schoonmaken te hergebruiken.

Platte kwast

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.