Home » Houtverf

Houtverf

Houtverf is een overkoepelende term voor allerhande soorten verf die hout beschermen en/of verfraaien met een kleur. Dit kan een zowel een glanzende lakverf als een beits zijn.

De verfsoorten van van Moose Färg komen uit Zweden, waar ze het product een verf noemen omdat het hout kleurt. De producten Moose F (dekkende verf) en Dimma (transparante verf) trekken in het hout als een beits waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft. Ook geven ze de houtbescherming van een beits. Zowel de verzamelnaam houtverf als het meer productbeschrijvende beits of houtbeits zijn dus kloppend. Op onze website ziet u dat de termen door elkaar worden gebruikt.

Het bijzondere aan de houtverf van Moose Färg is dat ze watergedragen zijn en minimaal tot geen schadelijke stoffen bevatten, maar dat ze kwalitatief sterk genoeg zijn voor duurzaam buitengebruik. Alle producten zijn ontwikkeld en worden gemaakt in Zweden. Ze geven uw houten huis, schutting of tuinhuis de optimale houtbescherming.

houtverf
De houtstructuur blijft behouden met Moose Färg houtverf

Voordelen van Moose Färg houtverf

 • De verf is maximaal dampdoorlatend. Hierdoor kan het hout blijven ademen en wordt het niet afgesloten.
 • De houtverf is praktisch en betaalbaar. U kunt het verfwerk zelf doen, gewoon met een blokkwast, en heeft na 2 lagen een goede dekking.
 • Bij deze houtverf hoeft u tussen de lagen hoeft u niet te schuren en ook bij een onderhoudlaag verf is schuren niet nodig.
 • De houtverf biedt duurzame bescherming: gemiddeld bent u na verven met Moose F zo’n 4-5 jaar onderhoudsvrij. Het bladdert niet (mits goed toegepast) waardoor verfresten niet in de tuin terecht komen.
 • De verf heeft een milieuvriendelijke samenstelling en productie. Bevat geen microplastics en een minimale hoeveelheid oplosmiddelen. Daarom kan al onze houtverf ook prima binnen worden gebruikt.
 • De verf is waterverdunbaar, ruikt aangenaam en is zo van de handen en uit kleren te wassen.
 • Zweedse kwaliteit en mooie matte Scandinavische kleuren. Daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijke kleur te kiezen met behulp van een NCS- of RAL-code.

Soorten houtverf

Of u nu kiest voor onze kleurloze, half-transparante of dekkende producten, het zijn allen watergedragen producten die uw hout een duurzame bescherming geven. Onstaan vanuit de Zweedse historie in de houtbescherming, leggen al onze beitssoorten geen filmlaag op het hout, maar trekken het in het hout. Zo beschermen ze wel tegen het indringen van water, maar waterdamp kan goed door de verf heen zodat het hout kan blijven “ademen”.

Moose F

Met dekkende houtverf Moose F is de kleur van de ondergrond niet meer zichtbaar. Doordat de verf als een beits in het hout trekt, blijft de houtnerf en structuur wel zichtbaar. U ziet echt niet of het hout nu donker of licht van kleur was. Doordat de pigmenten het hout extra beschermen geeft dit het meet onderhoudsvriendelijke resultaat.

We raden Moose F vaak aan voor:

 • Tuinhuizen, schuttingen, houten huizen, dierenhokken, veranda’s, binnen- en buitenmuren, tuinmeubels, houten luiken en schrootjes.
 • Geschikt voor alle soorten hout. Werkt bijzonder goed op ‘open’ houtsoorten als vuren, grenen, lariks, douglas, steigerhout. Ook zeer geschikt voor red cedar en geïmpregneerd hout.
 • Kan ook op beton, stuc, behang, gips en baksteen worden toegepast, vraag evt. extra advies.

Dimma

Onze Dimma half-transparante beits geeft het hout een kleurtje, maar deze is niet dekkend. De kleur van het hout bepaalt dus mede het eindresultaat. Ook het aantal lagen dat u aanbrengt heeft invloed: een extra laag betekent extra pigment, en dus een meer dekkend resultaat. Populair zijn onze white wash en grey wash.

We raden Dimma vaak aan voor:

 • De binnenkant van tuinhuizen, binnenmeubels en houten binnenmuren- of plafonds. Kan ook buiten toegepast worden. Zo werkt een grey wash uitstekend op hout dat u een meer verouderde uitstraling wil geven.
 • Geschikt voor alle soorten hout. Werkt bijzonder goed op ‘open’ houtsoorten als vuren, grenen, lariks, douglas.

Storuman Skydd

Storuman Skydd is onze kleurloze transparante beits. Deze bevat geen kleur en laat de houtnerf goed uitkomen. Hoewel Storuman Skydd technisch gezien een goede bescherming geeft, is het UV-blok na verloop van tijd geabsorbeerd en zal de vergrijzing die ontstaat door het zonlicht op den duur zichtbaar worden. Als u dit niet mooi vind moet u regelmatig even bijwerken.

We raden Storuman Skydd vaak aan voor:

 • De binnenkant van tuinhuizen, binnenmuren van hout. Kan buiten worden toegepast, maar moet dan regelmatig worden bijgewerkt.
 • Geschikt voor alle soorten hout.

Moose RDM

Moose RDM heeft dezelfde look als Moose F en is ook helemaal mat. Het bevast echter meer vaste stof en olie waardoor het een betere bescherming biedt voor hardhout. Deze verfsoort kan echter alleen op vormvaste ondergronden worden gebruikt, dit betekent dat het hout nauwelijks uitzet of krimpt.

We raden Storuman Skydd vaak aan voor:

 • Hardhouten ramen en deuren, binnenmeubels, daklijsten (alleen wanneer het hout al langer staat).
 • Geschikt voor hardhout.

Originele Zweedse kleuren

De Zweedse kleuren zijn gemakkelijk te combineren. Populair zijn Vasa Svart – diepzwart, gekleurd door sterk aardpigment – en Falu Röd – de originele Zweedse kleur. Iedere kleur geeft weer een andere uitstraling. Bekijk de voorbeeldfoto’s om een goed idee te krijgen van de kleur.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds rood
 • Skiffer GråLeisteengrijs
 • BlytungsgråLoodgrijs
 • Skåne gulZweeds geel
 • Ljus gulLichtgeel
 • Bohus BlåZweeds blauw
 • Ljus BlåLichtblauw
 • SommerblåZomerblauw
 • Dalarna GrönZweeds groen
Alle kleuren bekijken »

Natuurlijk hangt op uw computer de kleur sterk af van de monitor instelling, houdt daar rekening mee. Bekijk vooral ook de foto’s, die geven een indruk ook bij verschillende licht inval. U kunt ook gebruik maken van onze kleurenkaart waar de meeste kleuren handgeschilderd op staan.

De Zweedse kijk op hout verven

Hout verven vereist goed nadenken vooraf. Zweden is het land waar ze bij uitstek ervaring hebben met het beschermen van hout met houtverf. Ze bouwen hun huizen daar al eeuwen lang met hout. In tegenstelling tot de Nederlandse traditie, waar hout met een filmlaag wordt afgesloten, is de Zweedse traditie gericht op het meegaan met de natuurlijke houteigenschappen. Het kiezen van een damopen houtverf – zoals de Zweden al eeuwenland doen – is op de lange termijn een veel slimmere keuze omdat de vochtindringing wordt tegen gegaan terwijl het hout kan blijven ademen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.

grey wash verf beits

Grey wash | Beits voor binnen en buiten

Grey wash | Beits voor binnen en buiten De uitstraling van verouderd oud. Grijs. Rustiek. Perfect onvolmaakt. Met een grey wash – of gray wash – geeft u uw hout …

Lees verder

woonark in skydd

Transparante kleurloze beits: milieuvriendelijke bescherming

Transparante kleurloze beits: milieuvriendelijke bescherming De warme kleur en uitstraling van hout maken het een populair bouwmateriaal. De vraag die vaak opduikt, is hoe hout beschermd kan worden, zonder dat …

Lees verder

white wash steigerhout krijtverf

White wash voor binnen en buiten

White wash voor binnen en buiten Met een white wash beits of verf legt u een witte waas op het hout, waarbij de houten ondergrond zichtblaar blijft. Onze Vit Dimma …

Lees verder

kleuren beits

Kleuren houtbeits

Het kleurenpalet van Moose Färg Moose Färg is gebaseerd op het eeuwenoude Zweedse verfrecept, waarin natuurlijke grondstoffen zijn gebruikt zoals lijnolie en aardpigment. Daardoor ontstaat de unieke, matte uitstraling van …

Lees verder

Tuindeur geschilderd

Ademende matte houtverf: dekkende beits

Ademende matte houtverf: dekkende beits Voor alle soorten hout Hout is een prachtig, duurzaam bouwmateriaal voor bijvoorbeeld een tuinhuis, schutting, houten huis of terrasoverkapping. Een belangrijke eigenschap van hout is …

Lees verder