Home » Houtverf » Grey wash | Beits voor binnen en buiten

Grey wash | Beits voor binnen en buiten

De uitstraling van verouderd hout. Perfect onvolmaakt. Met een grey wash – of gray wash – geeft u uw hout een charmante uitstraling, die ook wel wordt omschreven als ‘vintage’.

Met een grey wash krijg het hout een niet-dekkende grijze kleur, waarbij het karakter van het hout behouden blijft. Zo krijgt u:

 • Een prachtige, matte, doorleefde uitstraling van bijvoorbeeld uw (tuin)meubels.
 • De look van verouderd en vergrijst hout, bijvoorbeeld bij vers hout dat nog erg geel is.
 • Een camouflage van onvolkomenheden in het hout, voor een gelijkmatiger uiterlijk.
grey wash meubel
Greywash (Kiruna Grå) op een steigerhouten kruk

Grey wash beits bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Hoe ziet hout met grey wash eruit?

Anders dan bij een dekkende verf, is het kleurresultaat niet alleen afhankelijk van het product. Ook de houtsoort, het aantal lagen wash en de gekozen tint bepalen welke uitstraling u krijgt.

1. De ondergrond

De kleur van het hout is grotendeels verantwoordelijk voor het eindresultaat. Een donkere of roodachtige houtsoort geeft een heel ander effect dan een lichte houtsoort. Maar ook poreusheid van het hout speelt een grote rol. Het ene hout zuigt de verf veel sneller op dan de andere.

2. Het aantal lagen greywash

Bij een wash werkt het zo dat u met een extra laagje beits, ook een extra laag aan pigmenten aanbrengt. Dit geeft een dekkender resultaat. Wilt u dus een zeer lichte waas, breng dan 1 laag aan.

3. De kleur van de grey wash

Anders dan een white wash, waarbij de basis wit is, kan de kleur van een grey wash verschillen. Onze Dimma greywash is in verschillende kleurtinten verkrijgbaar, van een subtiel licht grijs (Kiruna Grå) tot een donkere kleur (Skiffer Grå).

grey wash beits
Grey wash Dimma Kiruna Grå, Skiffer Grå en Lulea Grå
dark grey wash
Dimma Antracit Grå en Blytungsgrå

Grey wash op uw hout uitproberen? Maak een proefstukje:

Gebruik van grey wash houtbeits: zo doe je dat

Grey wash wordt vaak toegepast om hout – zoals douglas of steigerhout – ouder en verweerder te laten lijken. Ook wordt het gebruikt om meubels een meer doorleefd effect ('shabby-chic') te geven of om een vloer meer karakter te geven. Dimma grey wash aanbrengen op hout is gelukkig niet moeilijk. De onderstaande stappen helpen u bij een resultaat om trots op te zijn.

 1. Zorg ervoor dat het hout vrij van oneffenheden is

  Omdat bij het gebruik van een grey wash de ondergrond gedeeltelijk zichtbaar blijft, is het belangrijk dat de ondergrond geen verfresten of vlekken heeft. Schuur eventuele verfresten weg.

 2. Voorbewerking

  Zorg ervoor dat het hout goed ontvet is, bijvoorbeeld met onze biologische lijnoliezeep. Nieuw, glad hout moet even opgeschuurd worden met een grove korrel (80).

  Indien het hout helemaal nieuw is en buiten staat - en zeker bij geïmpregneerd hout - is het goed om het hout eerst even te laten staan. Nieuw hout gaat nog 'werken', zeker in de eerste maanden zal het hout gaan krimpen, uitzetten en scheurtjes krijgen.

 3. Aan de slag

  Schud de pot en roer de verf goed door met het bijgeleverde roerhoutje. Dit is belangrijk omdat de pigmenten goed verdeeld moeten worden voor een egaal resultaat.

  Verdun iets aan (10%) met water. Het is slim om een proefstukje te maken om te zien hoe dekkend de kleur uitvalt. Wilt u een dekkender resultaat, zet er dan nog een laag op. Wilt u een lichter resultaat, leng dan meer aan met water en zet de wash er minder dik op.

 4. Aanbrengen van de greywash

  Gebruik bij voorkeur een kwast. Het is ook mogelijk om een verfspuit te gebruiken. Met 1 liter Dimma kunt u 10m² eenmaal behandelen.

  Na ongeveer 2 uur kunt u met een droge kwast of doek de Dimma Wash eventueel na-vegen voor een mooi egaal resultaat.

  U bepaalt het eindresultaat door het aantal behandelingen. Één behandeling is vaak genoeg voor een mooi resultaat, maar wanneer u het iets dekkender wil hebben dan kunt u er nog een tweede laag opzetten.

  U kunt na het drogen van de wash eventueel voorzichtig wat van de beits wegschuren als het onverhoopt te dekkend opdroogt.

 5. Aflakken van meubels en vloeren

  Past u de grey wash binnen toe, bijvoorbeeld op meubels of een houten vloer, dan is het goed om oppervlakken die intensief gebruikt worden af te lakken met onze matte lak Topp. Hierdoor wordt uw vloer of tafelblad slijtvast en gemakkelijk schoon te maken.

  Notitie: pas op bij het aflakken van grey wash eikenhout. Deze houtsoort bevat veel looizuur (tannine). Deze kleurstof lost op onder invloed van watergedragen producten zoals onze lak en laat vlekken achter. bij donkere kleuren ziet u dit niet, maar bij het aflakken van een zeer lichte grey wash kunnen donkere vlekken ontstaan.

Het onderhoud van deze grey wash verf is afhankelijk van de zon. Bij binnengbruik is er geen onderhoud nodig. U kunt schoonmaken met een vochtige doek. Niet schrobben.

Bij buitengebruik raden we eens in de drie jaar onderhoud aan. De zon kan ervoor zorgen dat het wash-effect verbleekt. U kunt uw hout dan even schoonmaken en nog een extra laag van de wash geven.

Twijfelt u over de juiste voorbehandeling? Neem contact op voor advies.

Grey wash beits kopen? Bekijk de prijzen:

nokbalken verven
Onbehandelde balken
houten balken grey wash
Balken behandeld met Dimma Kiruna Grå

Nicolet en Bjorn, Pageas (Frankrijk): "Ik heb 2 foto’s toegevoegd van voor de behandeling en na de behandeling. Je ziet een duidelijk verschil en het komt toch niet als verf over. Wij hebben het wel veel meer verdund dan op het advies stond. Maar het resultaat is geweldig en de klant is er tevreden mee. En daar  gaat het tenslotte om. Nogmaals bedankt voor jullie adviezen, jullie hebben ons zeer op weg geholpen en we houden jullie verf en materialen zeker in gedachten." Lees meer.

Verschil tussen grey wash en dekkende beits

Bij een grey wash is niet alleen de houtnerf, maar ook de houtkleur nog gedeeltelijk zichtbaar. Bij een dekkende beits is de houtnerf zichtbaar, maar de houtskleur niet. De close-ups hieronder laten goed zien wat het verschil is tussen een grey wash en een dekkende beits. De foto's van de plankjes met grey wash zijn beïnvloed door de kleur hout die eronder zit. De wash kan anders ogen bij een donkere of lichtere houtkleur.

Let op: de foto's illustreren goed het verschil tussen de soorten beits. Beeldscherminstellingen en fotobelichting beïnvloeden de weergave van foto's. Wilt u de kleur goed kunnen beoordelen dan kunt u een kleurenkaart aanvragen, deze geeft de dekkende kleuren goed weer. Voor de grey wash kunt u het beste een proefpotje bestellen omdat deze per houtkleur verschillend zal uitpakken.

lichte grey wash
Dimma Kiruna Grå - close up
Moose F (dekkend) Kiruna Grå - close up
grey wash vergrijsd hout
Dimma Skiffer Grå - close up
Moose F (dekkend) Skiffer Grå - close up

Om optisch juiste kleur te krijgen is het mogelijk om Moose F met veel water te verdunnen. Het hout zal dan echter een stuk minder beschermd worden. U verdund dan niet alleen de pigmenten, maar ook de andere stoffen van de beits, zoals olie en UV-blok. Daarnaast krijgt u met het sterk verdunnen van een dekkende beits meer kwaststrepen. Het is daarom beter om voor Dimma te kiezen, in de plaats van het sterk verdunnen van Moose F.

Waarom kiezen voor de grey wash van Moose Färg?

1. Een fijne, matte uitstraling. Door onze Dimma grey wash toe te passen behoudt het hout zijn karakteristieke uitstraling. De pigmenten in Dimma zijn totaal mat waardoor de toepassing een subtiel resultaat geeft.

2. Geschikt voor binnen en buiten. Dimma geeft uw hout zowel binnen als buiten een duurzame beschermlaag. Bij buitengebruik kunnen de UV-stralen op het hout inwerken waardoor het hout gedurende de jaren langzaam op natuurlijke wijze vergrijsd. Zo verdwijnt na verloop van tijd de gele of oranje tint van vers hout.

3. Zweedse, milieuvriendelijke oorsprong. U zult het direct merken als u de pot in handen hebt: er staan geen gevarensymbolen op de pot, iets wat u doorgaans wel op een verfpot vindt. En als u de pot opent zal u ook opvallen dat de geur heel natuurlijk een aangenaam is. Onze Zweedse producten zijn watergedragen en hebben een mileuvriendelijke samenstelling. Hierdoor zijn ze veilig én prettig om mee te werken.

4. Verkrijgbaar in verschillende tinten grijs. Populair is onze Dimma Kiruna Grå, omdat deze een subtiele, warme uitstraling geeft. Wilt u echt een wat koelere, verouderde look, dan is Skiffer Grå zeer geschikt voor uw project. Met 5 tinten grijs (en ook nog een black wash), zit de juiste tint er altijd tussen.

5. Eenvoudig in onderhoud. Bij binnengebruik is er doorgaans geen onderhoud nodig. U kunt het oppervlak eventueel schoonmaken met een vochtige doek. Bij buitengebruik kan het wash-effect in de loop van de jaren iets verbleken. U kunt uw hout dan even schoonmaken en nog een extra laag van de grey wash geven. Schuren is niet nodig.

Goed om te weten: Dimma Wash is naast de diverse grijstinten ook beschikbaar in verschillende originele Zweeds kleuren. White wash behoort tot de mogelijkheden, maar ook zwart, blauw, rood of geel.

Bekijk alle bestelmogelijkheden:

Voorbeelden van projecten met grey wash

W Schoffelmeijer (Aduard): "De kapschuur is behandeld met Dimma Wash halftransparant, kleur: Kiruna Grå grey wash. Hier één laag zodat de noesten in het hout zichtbaar blijven. Ik ben blij met het resultaat, het oogt wat strakker en moderner dan geïmpregneerde blanke hout, dat na een jaar al iets was vergeeld en vergrijsd door weersinvloeden. Volgende week gaan we ook de schutting doen."

Alle greywash-info op een rijtje:

 • Grey wash geeft uw hout een verouderde uistraling waarbij het hout zijn karakter behoudt.
 • De precies kleur wordt bepaald door (1) het aantal lagen grey wash dat u erop zet, (2) de oorspronkelijk houtkleur en (3) de gekozen grijstint.
 • Dimma grey wash is vergrkijgbaar in 5 matte, grijstinten.
 • Verbuik: 1 liter per 10 vierkante meter (1 laag).
 • Droogtijd (bij een temperatuur van 20 °C): overschilderbaar na 6 uur, volledig droog na 2-3 dagen. Deze dagen mag er geen regen overheen komen.
 • Verft u binnen? Zorg voor een omgevingstemperatuur van minimaal 15 °C en voldoende ventilatie.
 • 1 laag is doorgaans voldoende voor prettig resultaat. U kunt een tweede laag aanbrengen als u meer grijsdekking wil.
 • Dimma is geschikt voor alle soorten hout.

Klaar om uw hout een upgrade te geven?

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.