Home » Houtverf » Grey wash | Beits voor binnen en buiten

Grey wash | Beits voor binnen en buiten

De uitstraling van verouderd oud. Grijs. Rustiek. Perfect onvolmaakt. Met een grey wash – of gray wash – geeft u uw hout een charmante uitstraling, die ook wel wordt omschreven als ‘vintage’.

Een grey wash geeft een waas over het hout, waarbij het hout een tintje krijgt terwijl het karakter van het hout behouden blijft. Grey wash wordt vaak toegepast om hout – zoals douglas of steigerhout – ouder en verweerder te laten lijken.

De voordelen van Moose Färg Dimma grey wash:

 • Biedt duurzame bescherming tegen vocht, UV-stralen.
 • Verkrijgbaar in verschillende tinten matgrijs.
 • Volledig mat, met de uitstraling van krijtverf.
 • Watergedragen en oplosmiddelarm.
 • Geschikt voor binnen en buiten.
Greywash (Kiruna Grå) binnen

Grey wash beits bestellen?

Bent u op zoek naar een dekkende verf of beits? Kijk dan bij houtverf Moose F.

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Hoe ziet hout met grey wash eruit?

Anders dan bij een dekkende verf, is het kleurresultaat niet alleen afhankelijk van het product. Ook de houtsoort, het aantal lagen wash en de gekozen tint bepalen welke uistraling u krijgt.

1. De ondergrond

De kleur van het hout is grotendeels verantwoordelijk voor het eindresultaat. Een donkere of roodachtige houtsoort geeft een heel ander effect dan een lichte houtsoort. Maar ook poreusheid van het hout speelt een grote rol. Het ene hout zuigt de verf veel sneller op dan de andere.

2. Het aantal lagen greywash

Bij een wash werkt het zo dat u met een extra laagje beits, ook een extra laag aan pigmenten aanbrengt. Dit geeft een dekkender resultaat. Wilt u dus een zeer lichte waas, breng dan 1 laag aan.

3. De kleur van de grey wash

Anders dan een white wash, waarbij de basis wit is, kan de kleur van een grey wash verschillen. Onze Dimma greywash is in verschillende kleurtinten verkrijgbaar, van een subtiele lichte grijs (Kiruna Grå) tot een donkere kleur (Skiffer Grå).

grey wash
Grey wash Dimma Kiruna Grå, Skiffer Grå en Lulea Grå
dark grey wash
Grey wash Dimma Antracit Grå en Blytungs Grå

Gebruik van grey wash houtbeits: tips

Dimma grey wash aanbrengen op hout

 1. Zorg ervoor dat het hout vrij van oneffenheden is

  Omdat bij het gebruik van een grey wash de ondergrond gedeeltelijk zichtbaar blijft, is het belangrijk dat de ondergrond geen verfresten of vlekken heeft.

 2. Voorbewerking

  Zorg ervoor dat het hout goed ontvet is, bijvoorbeeld met onze biologische lijnoliezeep. Nieuw, glad hout moet even opgeschuurd worden met een grove korrel (80).
  Indien het hout helemaal nieuw is en buiten staat - en zeker bij geïmpregneerd hout - is het goed om het hout eerst even te laten staan. Nieuw hout gaat nog 'werken', zeker in de eerste maanden zal het hout gaan krimpen, uitzettenen scheurtjes krijgen.

 3. Aanbrengen van de greywash

  Schud de pot en roer de verf goed door met het bijgeleverde roerhoutje. Dit is belangrijk omdat de pigmenten goed verdeeld moeten worden voor een egaal resultaat.

  Verdun iets aan (10%) met water. Het is slim om een proefstukje te maken om te zien hoe dekkend de kleur uitvalt. Wilt u een dekkender resultaat, zet er dan nog een laag op. Wilt u een lichter resultaat, leng dan meer aan met water en zet de wash en minder dik op.

  Aanbrengen kan eenvoudig met een kwast of spuit. Daarna kunt u met een doek de Dimma Wash eventueel nabewerken voor een mooi egaal resultaat. U bepaalt het eindresultaat door het aantal behandelingen. Één behandeling is vaak genoeg voor een mooi resultaat, maar wanneer u het iets dekkender wil hebben dan kunt u er nog een tweede laag opzetten.

  Met een pot van 4 liter verf kunt u 40m² eenmaal behandelen. Het is ook mogelijk om 2 liter of 3/4e liter te bestellen.

  U kunt na het drogen van de wash eventueel voorzichtig wat van de beits wegschuren als het onverhoopt te dekkend opdroogt.

 4. Aflakken van meubels

  Past u de grey wash binnen toe, bijvoorbeeld op meubels, dan is het goed om oppervlakken die intensief gebruikt worden af te lakken met onze matte lak Topp. Hierdoor wordt uit kastje of tafelblad slijtvast en gemakkelijk schoon te maken.

  Notitie: pas op bij het aflakken van grey wash eikenhout. Deze houtsoort bevat veel looizuur (tannine). Deze kleurstof lost op onder invloed van watergedragen producten zoals onze lak en laat vlekken achter. bij donkere kleuren ziet u dit niet, maar bij het aflakken van een zeer lichte grey wash kunnen donkere vlekken ontstaan.

 5. Schoonmaken van kwasten en materialen

  Reinig kwasten met een sopje van water en (lijnolie)zeep.

Het onderhoud van deze grey wash verf is afhankelijk van de zon. Bij binnengbruik is er geen onderhoud nodig. U kunt schoonmaken met een vochtige doek. Niet schrobben.

Bij buitengebruik raden we eens in de drie jaar onderhoud aan. De zon kan ervoor zorgen dat het wash-effect verbleekt. U kunt uw hout dan even schoonmaken en nog een extra laag van de wash geven.

Twijfelt u over de juiste voorbehandeling? Neem contact op voor advies.

Grey wash beits kopen? Bekijk de prijzen:


Verschil tussen grey wash en dekkende beits

Bij een grey wash is niet alleen de houtnerf, maar ook de houtkleur nog gedeeltelijk zichtbaar. Bij een dekkende beits is de houtnerf zichtbaar, maar de houtskleur niet. De close-ups hieronder laten goed zien wat het verschil is tussen een grey wash en een dekkende beits. De foto's van de plankjes met grey wash zijn beïnvloed door de kleur hout die eronder zit. De wash kan anders ogen bij een donkere of lichtere houtkleur.

Let op: de foto's illustreren goed het verschil tussen de soorten beits. Beeldscherminstellingen en fotobelichting beïnvloeden de weergave van foto's. Wilt u de kleur goed kunnen beoordelen dan kunt u een kleurenkaart aanvragen, deze geeft de dekkende kleuren goed weer. Voor de grey wash kunt u het beste een proefpotje bestellen omdat deze per houtkleur verschillend zal uitpakken.

Dimma Kiruna Grå - close up
Moose F (dekkend) Kiruna Grå - close up
Dimma Skiffer Grå - close up
Moose F (dekkend) Skiffer Grå - close up

grey wash verf beits
Kapschuurtje in Dimma Kiruna Grå (grey wash)

W Schoffelmeijer (Aduard): "De kapschuur is behandeld met Dimma Wash halftransparant, kleur: Kiruna Grå grey wash. Hier één laag zodat de noesten in het hout zichtbaar blijven. Ik ben blij met het resultaat, het oogt wat strakker en moderner dan geïmpregneerde blanke hout, dat na een jaar al iets was vergeeld en vergrijsd door weersinvloeden. Volgende week gaan we ook de schutting doen."


Grey wash, white wash of een andere kleur?

Dimma Wash is een halftransparante verf die ervoor zorgt dat de nerfstructuur van het hout zichtbaar blijft en tegelijkertijd het hout beschermt tegen verschillende weersinvloeden, zoals schadelijke UV-straling, regen en kou. Met Dimma Wash geef je je schuur, schutting of overkapping een mooie wash look, in elke gewenste kleur

Dimma Wash is in diverse grijstinten verkrijgbaar, maar ook in verschillende originele Zweeds kleuren. White wash behoort tot de mogelijkheden, maar ook blauw, rood of groen. Bekijk alle kleuren op de Dimma Wash pagina.


Voorbeelden grey wash

Rens Evers: "Het is mooi geworden, zie de foto’s van onze red cedar wash garagepoort. Bedankt voor de service, groetjes."


De look van vergrijsd hout

Greywash wordt ook toegepast om het hout een uitstraling te geven alsof het al jaren in de zon staat. Vooral bij gelere houtsoorten als douglas wordt dit vaak gedaan.

Het vergrijzen van hout is een natuurlijk proces en duurt enkele jaren. U kunt middelen gebruiken om dit proces te versnellen, zoals houtvergrijzingsmiddel Gråning. Een grey wash is een andere eenvoudige manier om het hout direct een grijzige uitstraling te geven.

Het voordeel aan het gebruik van grey wash, is dat de UV-stralen nog op het hout kunnen inwerken. Hierdoor zal het hout alsnog gaan vergrijzen gedurende de jaren en zult u op een gegeven moment natuurlijk vergrijsd hout hebben.

Gray wash beits bestellen:


Veelgestelde vragen over Grey wash

Waarom zou ik Dimma bestellen en niet gewoon de dekkende verf flink met water verdunnen?

Om de juiste kleur te krijgen is het goed mogelijk om Moose F met veel water te verdunnen. Het hout zal dat echter een dtuyk minder beschermd worden. U verdund dan niet alleen de pigmenten, maar ook de andere stoffen van de beits, zoals olie en UV-blok. Dimma grey wash bevat minder pigmenten, maar is verder ook goede beschermende beits.


Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.