Home » Verfadvies » Schutting verven: verfdvies voor alle soorten hout

Schutting verven

Kleur- en verfdvies voor alle soorten hout

Een schutting is meestal een functioneel onderdeel van uw achtertuin, met het doel om wat privacy te creëren. Dat betekent niet dat deze er ook een mooi uit mag zien! Het is bovendien goed om uw schutting te beschermen tegen de weersinvloeden zodat het hout langer meegaat. De ademende houtverf van Moose Färg is de ideale manier om uw schutting te verfraaien en beschermen. Geschikt voor alle soorten hout.

Of u nu een oude of nieuwe schutting gaat (over)schilderen, met de producten van Moose Färg is het verven zeer eenvoudig en leuk om te doen – ja echt!

 • Volledig matte Scandinavische kleuren.
 • Gemakkelijk aan te brengen zonder kwaststrepen of druipers.
 • Bescherming voor de lange termijn, zeer eenvoudig in onderhoud (zonder te schuren!).
 • Milieuvriendelijk, waterverdunbaar, ruikt aangenaam.
 • Geschikt voor alle soorten hout, o.a. lariks, douglas, vuren, grenen, red cedar en hardhout. Ook voor geïmpregneed of reeds geverfd hout.
schutting zwart verven
Schutting in Moose F Vasa Svart

Bestel schuttingverf Moose F voor alle soorten hout

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Schuttingbeits: dekkend, semi-transparant of transparant

Beits en verf worden vaak door elkaar gebruikt bij het verven van een schutting. Het verschil is dat een beits dieper doordringt in het hout. Daarnaast is beits vochtregulerend (het vocht dat in het hout zit kan door de beitslaag naar buiten) en er is voor het oppervlak niet eerst een grondlaag nodig alvorens het hout geverfd kan worden.

dekkende witte beits
Dekkende beits Moose F

Onze Moose F is een product dat tussen verf en beits in ligt. Het geeft een prachtige dekkende kleur zoals verf doet, maar heeft ook de goede eigenschap van beits dat het hout kan blijven ademen. Moose F trekt in het hout waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft, maar de houtkleur zelf niet. De pigmenten in Moose F zorgen voor extra bescherming tegen weersomstandigheden. Bekijk alle kleuren.

Half-transparante verf
Half-transparante beits Dimma

Wanneer u wil dat niet alleen de houtnerf, maar ook de houtkleur zichtbaar blijft, kunt u kiezen voor onze half-dekkende-half-transparante Dimma. De kleur van het hout bepaalt dan mede het eindresultaat. U kunt Dimma in al onze standaardkleuren bestellen.

Transparante verf Skydd
Kleurloze beits Storuman Skydd

Onze kleurloze, transparante beits Storuman Skydd haalt de houtnerf naar voren en beschermt het hout, maar laat het hout verder helemaal het hout. Let erop dat dit niet voor de eeuwigheid zo blijft als u de transparante beits op uw schutting gebruikt. Een transparante beits werkt als een zonnebrand: na een tijdje - doorgaans een jaar - is de UV-blok geabsobeerd en zal het zonlicht het hout doen laten verkleuren.

Of u nu kiest voor onze dekkende of (half-)transparante beits, onze producten zijn toepasbaar voor alle soorten hout. Zowel glad, geschaafd, ruw blank, geïmpregneerd als reeds gebeitst hout. Ook geschikt voor andere ondergronden.

Stappenplan schutting verven

Hoe eenvoudig het verven is kunnen we beschrijven, maar zult u vooral zelf ervaren als u aan de slag gaat. Moose F stinkt niet, geeft geen druipers en smeert uit als yoghurt. Afhankelijk van de staat van het hout geven we u graag advies zodat u duurzaam van uw schutting kunt genieten. Met deze tips voor het schilderen van schuttingen krijgt u het resultaat van een vakschilder.

 1. Nieuwe schutting verven - voorbewerking

  Houtsoorten als douglas, vuren en grenen worden vaak geïmpregneerd. Vers geïmpregneerd hout kunt u het beste een paar maanden laten staan zodat het kan ademen en uitzweten. Mocht u toch graag direct willen schilderen, ontvet het hout dan goed, schuur gladgeschaafd hout licht op en verf 1 laag. Wacht vervolgens enkele maanden met de tweede laag. Kijk ook even voor onze tips voor het verven van geïmpregneerd hout.

 2. Geverfde schutting oververven - voorbewerking

  Heeft u een schutting die reeds behandeld is met beits of verf, let er dan op dat de onderliggende beits- of verflaag niet bladdert. Als u de onderstaande stappen volgt, dan is de kans van bladderen zeer klein.

  Maak de schutting goed schoon met bijvoorbeeld Polarsken. Deze biologische lijnoliezeep wordt in Zweden gezien als de beste oplossing voor het reinigen van te schilderen oppervlakken en het geeft uw hout extra verzorging door de lijnolie in de zeep. Voor het reinigen van de schutting spuit je deze in met een sopje van Polarsken houtzeep. Daarna neemt u de schutting af met een hogedrukspuit op spraystand. Voor een oude beitslaag is dit voldoende.

  Bij een lakverf is het goed om deze goed met een grove korrel schuurpapier te schuren (gebruik korrel 80, zoals schuurspons Nullåtta), en/of bijvoorbeeld te borstelen met een staalborstel. Verfresten die goed opgeschuurd zijn en niet meer kunnen bladderen kunnen zijn geen probleem.

 3. Glad hout schuren

  Als uw hout volledig glad is, bijvoorbeeld nieuw gladgeschaafd hout, ruw het dan even op met grof schuurpapier (korrel 80).

 4. Verven

  Gebruik Moose F voor het verven van uw schutting. Met een emmer van 4 liter kunt u een oppervlakte van ca 20-24 m² 2 lagen te verven. Twee lagen zijn doorgaans genoeg is om de schutting dekkend te verven. Dit is ook afhankelijk van de zuigkracht van het hout. Over het algemeen wordt bij de eerste laag meer beits opgezogen dan bij de tweede laag. Wanneer u uw schutting wit verft raden wij aan om een derde laag aan te brengen.

  Verdun de eerste laag Moose F iets met water en kwast de beits op het hout met een blokkwast.

  Wanneer de eerste laag stofdroog is, kan de tweede laag worden aangebracht.

 5. Drogen van de verf

  De eerste laag moet stofdroog zijn voor u de tweede laag erop zet. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de temperatuur. Dit kan verschillen van 3 uur bij warm weer, tot 1 dag als het onder de 15 graden is.

  Hetzelfde geldt voor het doordrogen. Uw schutting kan kan bij warm en droog weer weer in 2-3 dagen doorgedroogd zijn, bij temperaturen onder de 15 graden kan dit wel een week duren. Er mag tot die tijd geen regen overheen komen.

Instructievideo schutting verven

Kijk ook even naar onze instructievideo:

Producten voor het verven van een schutting:

Twijfelt u nog over de kleur, dan kunt u ook eerst een proefpotje bestellen.

Praktische info: schutting beitsen met Moose F

 • Dekkend in: 2 lagen (bij witte kleuren 3 lagen).
 • Verdunbaar: met water
 • Verftemperatuur: Boven de 15 °C, geen maximale temperatuur (wel extra verdunnen met water indien warmer dan 25 °C.)
 • Overschilderbaar (bij 20 °C): binnen 6 uur
 • Doorgedroogd (bij 20 °C): binnen 2-3 dagen
 • Verbruik: ongeveer 5 m² dekkend (2 lagen) per liter
 • Aanbrengen met: kwast of spuit.
 • Bewaren: vorstvrij, op een droge plek tussen de 5-15 °C.
 • Geschikt voor: alle soorten hout - o.a. douglas, grenen, vuren, lariks, red cedar, accoya, hardhout. Ook toe te passen op beton en baksteen.

Waarom Moose F voor uw schutting?

1. Langere levensduur. Moose F beschermt uw schutting planken tegen weersomstandigheden, zoals regen en zonlicht. Het hout kan blijven ademen en vocht kan weer uit het hout trekken. Moose F is heel geschikt voor zachtere houtsoorten (zoals douglas, grenen, vuren, lariks, red cedar) die onder invloed van vocht gaan krimpen en uitzetten. Anders dan een lakverf die een filmlaag over het hout legt en bij deze houtbewegingen bladdert, doet Moose F dat totaal niet.

2. Het hout blijft hout. Bij toepassing van Moose F krijgt u een dekkende kleur, maar blijft de houtstructuur zichtbaar. Uw schutting blijft dus zichtbaar een mooi houtproduct.

3. Prettig in gebruik. Deze verf kan werkelijk door iedereen gehanteerd worden. Hij smeert heerlijk uit, alsof u yoghurt op uw schutting zet, en stinkt niet. Laat geen druipers na en u heeft na 2 lagen een dekkend resultaat. Kwaststrepen vallen vanzelf weg bij de tweede laag.

4. Gemakkelijk in onderhoud. Doorgaans hoeft u pas na 5 jaar weer te verven en dit is dan bijzonder eenvoudig: u hoeft alleen schoon te maken met een sopje (gebruik daarvoor bijv. Polarsken lijnoliezeep). U hoeft niet te schuren en kunt uw schutting direct weer overschilderen, waarbij 1 laag voldoende is.

5. Bijzondere matte kleuren. De Scandinavische kleuren van Moose Färg zijn 'metameer', wat betekent dat ze in verschillend daglicht een andere uitstraling kunnen hebben. Doordat ze mat zijn, weerkaatsen ze geen zonlicht en hebben ze een rustige uitstraling.

6. Een milieu-, mens- en diervriendelijk product. De samenstelling van onze verf is zeer duurzaam. Doordat u bij onderhoud geen oude verfresten hoeft af te schuren brengt u bovendien geen verfresten in het milieu.

Kleuren schuttingbeits: inspiratie!

Moose F houtverf is verkrijgbaar in diverse matte kleuren uit het Zweedse kleurenpalet. U heeft zelfs de mogelijkheid om de door u gewenste kleur door te geven ('klantkleur', geef uw RAL- of NCS-code), dan mengen wij deze voor u.

Tip: wanneer u online een kleur uitzoekt, houdt er dan rekening mee dat de kleur door uw monitorinstelling kan verschillen met de daadwerkelijke kleur. Bekijk vooral de voorbeelden op onze website of vraag gratis een kleurenkaart aan. Deze is handgeverfd en geeft de kleuren exact weer. Van onze standaardkleuren kunt u ook een proefpotje bestellen.

Er zijn 18 prachtige Scandinavische kleuren om uit te kiezen, we lichten hieronder enkele populaire kleuren uit:

Schutting zwart verven

Een matte zwarte schutting is momenteel waanzinnig populair. De kleur Vasa Svart is een prachtige diepe zwart door de aardpigmenten die de verf zijn kleur geven. Ee schutting zwart verven is aan te raden waneer u uw tuin een chiquere uitstraling wil geven. Ook doet de kleur zwart het goed in een tuin met veel groenen en gekleurde planten. Een zwarte schutting is niet aan te raden bij kleine tuinen omdat de kleur ervoor zorgt dat de tuin nog kleiner oogt. Bekijk meer voorbeelden van de kleur Vasa Svart.

Nik Geertvliet, Purmerend: "Fijne verf. Smeert makkelijk uit. Er zat rode bangkirai olie op mijn schutting en nu dus Vasa Svart ik vind het een soort houtskool kleur. Waanzinnig mooi geworden."

Schutting wit verven

Velen vinden een witte schutting mooi omdat het zelf in donkere dagen een licht geheel van uw tuin maakt. Het zorgt ervoor dat een kleine tuin groter lijkt. Ook bij een tuin in Ibiza-stijl is een witte schutting heel passend. In onze witte beits bieden we twee kleuren: Grädde is gebroken wit (ongeveer ral 9010), Norrland Vit is een echt sneeuwwitte kleur. In Nederland gebruiken we traditioneel gezien een gebroken witte kleur, terwijl de Zweden zweren bij het spierwitte omdat ze het vaak combineren met een fellere kleur. Let u er bij het wit verven van uw schutting op dat u vaak een extra laag nodig heeft om hem dekkend te krijgen (3, in de plaats van 2 lagen) en dat vuil iets sneller zichtbaar is dan op een andere kleur.

Grijze schuttingverf

Het grijze kleurenpallet is heel divers en iedere grijstint heeft een eigen uitstraling. Een lichtere, warmere kleur als Kiruna Grå (parelgrijs) geeft uw tuin een heel andere sfeer dan een koele, donkere tint als Blytungs Grå (Loodgrijs). Over het algemeen zijn de grijze tinten mooi wanneer u wat meer rust in de tuin wilt. Doordat Moose F totaal mat is, wordt dit rustige effect nog extra versterkt omdat het - in tegenstelling tot een glansverf - geen licht weerkaatst. Afhankelijk van de overige tuininrichting kunt u een lichtere of donkere grijstint voor uw schutting kiezen.

Schutting beitsen in een kleur

Niet iedereen durft het aan, maar een gekleurde schutting kan veel sfeer aan uw tuin brengen. Moose F is totaal mat en weerspiegelt geen zonlicht waardoor de kleuren toch een rustige uitstraling hebben. Het zorgt er bovendien voor dat een geverfde schutting wel bij uw tuin blijft passen. Doordat onze beits in het hout trekt blijft de houtnerf zichtbaar. Zo geeft u uw tuin kleur, terwijl het gevoel van een houten schutting behouden blijft.

Vele klanten gingen u voor in het gebruik van Moose F voor hun schutting. Ben u benieuwd naar hun ervaring of wilt u zich laten inspireren met voorbeeldfoto's?

Schutting onderhoud

Moose F is een schuttingbeits voor buiten zoals in Zweden al eeuwen wordt gebruikt op de karakteristieke houten huizen aldaar. Het vochtregulerende karakter zorgt ervoor dat het hout blijft ademen waardoor het langer natuurlijk mooi blijft. Wanneer de verf goed is aangebracht door het bovenstaande stappenplan te volgen, zal Moose F niet bladderen. De verf zal in het hout trekken, zonder een filmlaag op het hout te leggen.

Schoonmaken

Doorgaans hoeft u zo'n 5 jaar niets aan onderhoud te doen. Mocht u uw schutting willen schoonmaken dan kan dit met water of met een sopje en eventueel met een borstel. Schrob niet te hard. Bij een zwarte schutting zullen wellicht sneller witte sporen te zien zijn, zoals spinnenwebben of witte pluisjes. Verdun wat (lijnolie)zeep met water in een plantenspuit en spuit het op het gebeitste hout. Laat het intrekken en door de regen afspoelen of spoel af met een tuinslang. Ga met een vochtige doek langs eventuele plekjes die achterblijven.

Overschilderen

Bij onderhoud hoeft u slechts één keer met Moose F te verven om uw schutting weer jaren mee te laten gaan. Zonder schuren of afkrabben van de oude verflaag! Maak goed schoon met een sopje met lijnoliezeep, borstel even met een staalborstel en kwast er een laag Moose F overheen. Hierna heeft u doorgaans wederom 5 jaar geen onderhoud. Bent u uitgekeken op uw kleur, dan is het geen probleem om met een andere Moose Färg kleur over de oude laag heen te verven.

Bestellen? Bekijk alle prijzen:

Betonnen schutting verven?

Moose F verf doet het ook bijzonder goed op staand beton, zoals een betonnen schutting. Ook delen van een betonnen schutting of de betonnen palen kunnen zonder problemen met Moose F geverfd worden. De beits trekt net als bij hout in de poriën van het beton. Het aanbrengen van Moose F is vergelijkbaar met het verven van uw een houten schutting. Ook qua voorbereiding: het oppervlak goed schoonmaken en gewoon over het betonnen oppervlak schilderen.

Het beton dient wel een open structuur te hebben. Bij een vettig oppervlak dat niet poreus is dient een primer gebruikt te worden. Vraag hiervoor advies.

betonnen schutting verven
Betonnen schutting in Ljus Blå geverfd

Bestellen? Kijk voor alle prijzen:

Veelgestelde vragen schutting verven

Kan ik mijn schutting verven met verfspuit?

Ja, dit is geen probleem. Verdun de verf iets voordat je gaat spuiten.

Kan ik mijn oude schutting ook verven?

Ja, dit kan. Lees het stappenplan hierboven voor tips bij het verven van een oude schutting.

Moet ik mijn schutting eerst impregneren?

Door het hout te impregneren worden er stoffen aan het hout toegevoegd die de levensduur van het hout verlengen. Dit gebeurt vooral bij houtsoorten die van nature minder duurzaam zijn, zoals Douglas, Vuren en Grenen.

Als u verf van Moose Färg gebruikt hoeft u niet te impregneren. De verf kan direct op het hout van uw schutting worden aangebracht, een grondlaag is niet ook nodig. Moose Färg biedt voldoende bescherming voor uw houten tuinhuis.

Kan ik mijn tuinhek ook met Moose Färg verven?

Ja, dit kan. Volg dezelfde stappen als voor het verven van een schutting.

Hoeveel lagen moet ik beitsen?

Twee lagen zijn doorgaans voldoende voor een dekkend resultaat. Bij witte kleuren is een derde laag vaak nodig.

Moet ik een anti-schimmelmiddel gebruiken voor het verven?

Over het algemeen heeft u geen anti-schimmelmiddel nodig bij het verven van een schutting omdat schuttingen voldoende mogelijkheden hebben om vocht kwijt te raken. Hierdoor beschimmelen schuttingen niet zo snel. Heeft u wel last van schutting, bekijk dan goed wat de oorzaak hiervan kan zijn. Groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) komen het meeste voor. Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u deze schimmels bestrijden en voorkomen.

Hoe lang blijft mijn schutting mooi? Hoe onderhoud ik mijn schutting?

Dit hangt af van de kwaliteit van het hout en de omgeving waarin de schutting staat. Zo zal een schutting die pal in de zon staat eerder verkleuren dan een schutting in de schaduw. Doorgaans blijft Moose F 5 jaar lang mooi. Onderhoud is dan ontzettend eenvoudig. Maak uw schutting schoon met een sopje en wat houtzeep Polarsken. Schuren is niet nodig. Zet er simpelweg een nieuwe laag Moose F op en uw schutting is weer jaren goed. Overigens kunt u er ook voor kiezen om uw schutting een andere kleur te geven. Moose F is een dekkende beits, dus het is geen probleem om met een andere kleur over uw oude laag heen te gaan.

Kan ik over groene aanslag of houtschimmel heen verven/beitsen?

Nee, dit is geen goed idee. Een laag over groene aanslag of schimmel heen zorgt er niet voor dat het verdwijnt en het kan de hechting van de verf verstoren (groene alg) of de kwaliteit van het hout aantasten (schimmel). Maak je schutting eerst goed schoon, bijvoorbeeld met een sopje met Polarsken. Gebruik eventueel een hogedrukreiniger. Bij hardnekkige schimmel kunt u Svampdöd gebruiken.

Voorbeelden van geverfde schuttingen:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.