Schutting verven

Schutting verven of beitsen voor een duurzaam resultaat

Wilt u uw houten schutting verven? De houtverf van Moose Färg is gemakkelijk en geeft uw schutting een mooie matte uitstraling en een duurzame bescherming. De verf (of beits) bladdert niet en laat het hout ademen. Het onderhoud van uw schutting of tuinhek is erg gemakkelijk, zonder schuren of krabben. Het Moose F-verftype is geschikt voor alle soorten hout, zoals glad, geschaafd, ruw blank, geïmpregneerd of reeds gebeitst hout. Het kan ook op diverse andere ondergronden, zoals beton, worden gebruikt.

Bestel schuttingverf Moose F voor alle soorten hout

Moose F bestellen

 

Schutting beitsen kiruna gra parelgrijs

Schutting geverfd in Kiruna Grå (prelgrijs)

Op zoek naar inspiratie? Bekijk voorbeelden en reviews van geverfde schuttingen van onze klanten.

Beits of verf?

Beits en verf worden vaak door elkaar gehaald bij het verven van een schutting. Het verschil is dat een beits dieper doordringt in het hout. Daarnaast is beits vochtregulerend (het vocht dat in het hout zit kan door de beitslaag naar buiten) en er is voor het oppervlak niet eerst een grondlaag nodig alvorens het hout geverfd kan worden. Moose F verf van Moose Färg zit tussen verf en beits in. Het geeft een prachtige dekkende kleur zoals verf doet, maar heeft ook de goede eigenschap van beits dat het hout kan blijven ademen. Je kunt Moose Färg daarom heel goed gebruiken als schuttingbeits.

Stappenplan schutting verven

Tips voor het schilderen van uw schutting of tuinhek met een duurzaam resultaat

Nieuwe schutting verven

1. Is uw schutting gemaakt van gempregneerd hout? Kijk dan even op onze tips voor het verven van geimpregneerd hout.

2. Is uw schutting niet eerder geverfd of anderzijds behandeld, dan kunt u direct gaan verven. Verdun de eerste laag Moose F iets met water en kwast de beits op het hout met een blokkwast.

3. Laat de eerste laag drogen. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de temperatuur. Dit kan verschillen van 2 uur bij warm weer, tot 1 dag als het onder de 15 graden is. Er mag tussendoor geen regen overheen komen.

4. Wanneer de eerste laag is opgedroogd, kan de tweede laag worden aangebracht.

Doorgaans zijn 2 lagen voldoende voor een dekkend resultaat. Bij lichtere kleuren of een hout dat flink zuigt heeft u misschien een derde laag nodig.

Oude schutting verven

1. Heeft u een schutting die reeds behandeld is met beits of verf? Dat is geen probleem. Het enige waar u op moet letten is dat de onderliggende beits of verf niet bladdert. Als u de onderstaande stappen volgt, dan is de kans van bladderen zeer klein.

2. Maak de schutting goed schoon met bijvoorbeeld Polarsken. Deze biologische lijnoliezeep wordt in Zweden gezien als de beste oplossing voor het reinigen van te schilderen oppervlakken en het geeft uw hout extra verzorging door de lijnolie in de zeep. Voor het reinigen van de schutting spuit je deze in met een sopje van Polarsken houtzeep. Daarna neemt u de schutting af met een hogedrukspuit op spraystand.

3. Mocht de onderlaag na het schoonmaken nog glimmen dan kun je deze bijschuren met een grove korrel schuurpapier (gebruik korrel 80, zoals schuurspons Nullåtta).

4. Ga nu verder met de stappen bij ‘nieuwe schutting verven’.

Notitie: heeft u last van schimmel op het hout? Spuit uw schutting dan eerst in met Svampdöd antischimmelmiddel.

Instructievideo schutting verven

Kijk ook even naar onze instructievideo:

Hoeveel verf heb ik nodig voor het verven van mijn schutting?

Met een emmer van 4 liter kunt u een oppervlakte van ca 25m² verven. U verft dan 2 lagen, wat doorgaans genoeg is om de schutting dekkend te verven. Dit is ook afhankelijk van de zuigkracht van het hout. Over het algemeen wordt bij de eerste laag meer beits opgezogen dan bij de tweede laag. Wanneer u uw schutting wit verft raden wij aan om een derde laag aan te brengen.

Bestellen? Kijk voor alle prijzen:

Moose F bestellen

 

Veel klanten gebruikten Moose Färg als schuttingverf. Bekijk foto’s en  voorbeelden van geverfde schuttingen voor inspiratie.

Kleuren schuttingverf

Wilt u uw schutting zwart verven? Of past een grijze schutting bij uw tuin? Moose F schuttingbeits is verkrijgbaar in diverse matte kleuren uit het Zweedse kleurenpalet. U heeft zelfs de mogelijkheid om de door u gewenste kleur door te geven (‘klantkleur‘), dan mengen wij deze voor u.

Wanneer u online een kleur uitzoekt, houd er dan rekening mee dat de kleur door uw monitorinstelling kan verschillen met de daadwerkelijke kleur. Bekijk vooral de voorbeelden op onze website of vraag gratis een kleurenkaart aan. Deze is handgeverfd en geeft de kleuren exact weer.

Antraciet verven schutting en overkapping

Schutting en overkapping in Antraciet (klantkleur).

Schutting verven: hoe lang blijft mijn schutting mooi?

Moose F is een schuttingbeits voor buiten zoals in Zweden al eeuwen wordt gebruikt. Moose F maakt het verven van een schutting zeer eenvoudig en zorgt door het vochtregulerende karakter dat het hout blijft ademen waardoor het langer natuurlijk mooi blijft. Wanneer de verf goed is aangebracht door het juiste stappenplan te volgen, zal Moose F niet bladderen. De schuttingverf zal in het hout trekken en ervoor zorgen dat er geen film ontstaat, wat bij normale verf wel het geval is.

Ook het onderhoud van Moose F schuttingbeits is eenvoudig. Meestal ben je voor 4 tot 5 jaar klaar en daarnaast is het onderhoud zeer simpel. Gewoon even schoonmaken met een sopje en eventueel met een borstel. Als laatst hoef je slechts één keer met Moose Färg schuttingbeits te verven en je schutting kan weer jaren mee zonder te hoeven krabben of schuren. Bent je uitgekeken op je kleur, dan kun je natuurlijk ook met een andere kleur je schutting verven. Er zijn veel verschillende kleuren beschikbaar voor een prachtig mat en dekkend resultaat.

 

Bestellen? Voor alle prijzen klik op: schuttingverf bestellen

 

schutting beitsen

Schutting Zweeds rood fam. Gutter Heiloo

Betonnen schutting verven?

Moose F verf doet het ook bijzonder goed op staand beton zoals een betonnen schutting. Ook delen van een betonnen schutting of de betonnen palen kunnen zonder problemen met Moose F geverfd worden. De beits trekt net als bij hout in de poriën van het beton. Daarom is beton ook een zeer goede ondergrond voor Moose F. Het aanbrengen van Moose F is vergelijkbaar met het verven van je een houten schutting. Ook qua voorbereiding: het oppervlak goed schoonmaken en gewoon over het betonnen oppervlak schilderen.

Het beton dient wel een open structuur te hebben. Bij een vettig oppervlak dat niet poreus is dient een primer gebruikt te worden. Vraag hiervoor advies.

 

Beton schilderen met Moose F

Betonnen schutting (links) en houten schutting (rechts) worden een eenheid door het te verven met Ljus Blå

Veelgestelde vragen schutting verven

Kan ik mijn schutting verven met verfspuit?

Ja, dit is geen probleem. Verdun de verf iets voordat je gaat spuiten.

Kan ik mijn oude schutting ook verven?

Ja, dit kan. Lees het stappenplan hierboven voor tips bij het verven van een oude schutting.

Moet ik mijn tuinhuis impregneren?

Door het hout te impregneren worden er stoffen aan het hout toegevoegd die de levensduur van het hout verlengen. Dit gebeurt vooral bij houtsoorten die van nature minder duurzaam zijn, zoals Douglas, Vuren en Grenen.

Als u verf van Moose Färg gebruikt hoeft u niet te impregneren. De verf kan direct op het hout van uw tuinhuis worden aangebracht, een grondlaag is niet ook nodig. Moose Färg biedt voldoende bescherming voor uw houten tuinhuis.

Kan ik mijn tuinhek ook met Moose Färg verven?

Ja, dit kan. Volg dezelfde stappen als voor het verven van een schutting.

Moet ik een anti-schimmelmiddel gebruiken voor het verven?

Over het algemeen heeft u geen anti-schimmelmiddel nodig bij het verven van een schutting omdat schuttingen voldoende mogelijkheden hebben om vocht kwijt te raken. Hierdoor beschimmelen schuttingen niet zo snel. Heeft u wel last van schutting, bekijk dan goed wat de oorzaak hiervan kan zijn. Groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) komen het meeste voor. Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u deze schimmels bestrijden en voorkomen.

Hoe lang blijft mijn schutting mooi? Hoe onderhoud ik mijn schutting?

Dit hangt af van de kwaliteit van het hout en de omgeving waarin de schutting staat. Zo zal een schutting die pal in de zon staat eerder verkleuren dan een schutting in de schaduw. Doorgaans blijft Moose F 5 jaar lang mooi. Onderhoud is dan ontzettend eenvoudig. Maak uw schutting schoon met een sopje en wat houtzeep Polarsken. Schuren is niet nodig. Zet er simpelweg een nieuwe laag Moose F op en uw schutting is weer jaren goed. Overigens kunt u er ook voor kiezen om uw schutting een andere kleur te geven. Moose F is een dekkende beits, dus het is geen probleem om met een andere kleur over uw oude laag heen te gaan.