Home » Verfadvies » Eenvoudig zelf uw houten vloer lakken met matte vloerlak

Eenvoudig zelf uw houten vloer lakken met matte vloerlak

Duurzaam wonen begint in Zweden. Men heeft er lange, donkere winters en is daarom ingesteld op goed, stijlvol en praktisch wonen. Een mooie, praktische vloer met een goede vloer- of parketlak hoort bij een stijlvol design, met als kenmerk vrijheid en gezelligheid. De Zweedse traditionele manier van het behandelen van een vloer is door deze te zepen. Hiermee blijft een vloer echter zeer gevoelig waardoor er veel onderhoud vereist is. Een houten vloer lakken geeft een charmant, natuurlijk en robuust resultaat, zonder veel onderhoud.

Lees op deze pagina’s alles over het (zelf) lakken van een vloer of een white wash vloer.

TOPP aangebracht op een zachte grenen vloer

Wilt u uw vloer lakken? Selecteer Topp matte vloerlak:

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Wat maakt Topp zo'n goede vloerlak?

Topp is een matte vloerlak die uw houten (parket)vloer een harde toplaag geeft, terwijl de uitstraling bijna totaal mat blijft. Een modern, ecologisch kwaliteitsproduct van Zweedse bodem. De lak ruikt lekker en is gemakkelijk in gebruik, ook wanneer u geen profesional bent.

 • Volledig slijtvast, met een duurzaam (10-15 jaar) resultaat
 • Mooie, matte uitstraling (glansgraad ca. 8)
 • Watergedragen en oplosmiddel-arm
 • Gemakkelijk (en veilig) in gebruik, ook voor de doe-het-zelver
 • Praktisch en betaalbaar

N.b. U kunt Topp ook heel goed gebuiken als afwerking van een geverfde vloer. Lees ook: vloer verven.Stappenplan houten vloer lakken:

Het lakken van een vloer met onze matte vloerlak is niet moeilijk. Het werk zit 'm vaak vooral in de voorbewerking van het hout en het ongemak van de droogtijd in een kamer waar u tegelijkertijd woont. Hieronder vindt u tips voor een fantastische, slijtvaste, matte vloer.

 1. Voorbewerking

  Het belangrijkste bij het lakken van een vloer, is een goede preparatie van het hout zelf. Dikwijls is een vloer al eens gelakt en zult u deze opnieuw willen lakken om weer een fraai resultaat te krijgen. In dit geval zult oude laklaag helemaal afgeschuurd moeten worden. Dit betekent dat u eerst zeer grof moet schuren om de lak kapot te schuren en vervolgens nogmaals met een fijnere korrel om de planken weer mooi glad te krijgen.

  Tip: Begin met een grove korrel (bijvoorbeeld 40 of 60) en ga er overheen met een lichtere korrel (80 of 120). De standaard regel is dat je maximaal een verdubbeling van korrel neemt bij de tweede laag om een mooie gladgeschuurde vloer te krijgen. Wilt u fijner schuren, dan moet u er dus 3 keer overheen gaan. Schuur de vloer idealiter ongeveer 0,8 mm.

  Een lak werkt als een vergrootglas: niet alleen de charmante houtnerf, maar ook alle viezigheid en vuil op een vloer is daarna nog beter zichtbaar. Na het lakken is hier helemaal niets meer tegen te doen. Zorg er dus voor dat uw vloer helemaal vrij is van stof en vuil.

  Controleer altijd de hechting op een klein teststuk.

 2. Aanbrengen

  U kunt de lak direct op hout aanbrengen, maar is ook geschikt voor het slijtvast maken van een vloer die met Moose F geschilderd is. Zie hiervoor de pagina over een vloer verven.

  Meng goed voordat u aan de slag gaat! Als een container langer heeft gestaan kunnen bepaalde delen 'uitzakken' waardoor de emulie niet meer egaal is. Giet een container in zijn gehaal uit of schud goed voor gebruik.

  U kunt Topp zeer eenvoudig aanbrengen met roller of kwast. De matte lak stinkt niet en is volledig veilig in een binnenruimte - al raden we wel aan om een raampje open te zetten om de droogtijd te bevorderen. De droogtemperatuur van de vloer is bij +20 °C ideaal.

  De lak 'verspreid zichzelf'. U dient deze wel netjes en enigszins egaal aan te brengen, maar eventuele kwaststrepen vallen weg. Breng 1-3 lagen aan (zie hieronder).

  Voor de laatste behandeling met Topp kunt u weer héél licht opschuren met korrel 100 -120, stof verwijderen, daarna kunt u uw vloer voor de laatste lakken. Dit bevordert de hechting van de laatste laag.

 3. Verbruik

  Afhankelijk van de toepassing, breng u 1-3 lagen Topp aan. Een siertafeltje of kastplank heeft aan 1 laag lak genoeg. Bij een oppervlak dat intensiever wordt gebruikt, zoals een (slaap)kamervloer zijn 2 lagen aan te raden. Bij een zeer intensief gebruikt vloer, zoals een keukenvloer, zijn 3 lagen aan te raden.

  U kunt ongeveer 7-10 m² vloer lakken (1 laags) met 1 liter Topp. Voor de eerste laag zal op onbehandeld hout iets meer nodig zijn, voor de volgende lagen zal het verbuik lager liggen.

 4. Drogen

  De droogtijd hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Zet eventueel een raampje open, ventilatie helpt om de luchtvochtigheid te verlagen. Bij temperaturen boven de 15 graden kunt u 24 u later een volgende laag aanbrengen.

  Na de laatste laag kunt u er na 24 uur voorzichtig met sokken overheen lopen. Meubels (terug)paatsen kan doorgaans - met beleid - na enkele dagen /een week. Lichtere meubels kunnen na 48 uur geplaatst worden, wacht met zwaardere meubels of tapijten een dag of 4. Wees zeer voorzichtig bij het gebruik van het oppervlak tijdens de eerste vier weken (meubels schuiven etc).

 5. Onderhoud

  Eenmaal goed gedroogd is Topp een bijzonder sterk product dat goed tegen een stootje kan. De slijtgevoeligheid is bijzonder goed, zodat u na gebruik voor vele vele jaren een mooie, praktische vloer heeft. Groot onderhoud is niet nodig.

  Schoonmaken is uiteraard wel mogelijk, Topp is bestand tegen alle veelgebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen en wasmiddelen. Onze lijnoliezeep is ook zeer geschikt voor het reinigen van vloeren.

  Regelmatig stofzuigen is overigens goed voor de duurzaamheid van uw vloer. Zandkorrels zijn de grootste veroorzaker van slijtage.

Bestel vloerlak Topp eenvoudig in de webshop:


Vloer lakken met een kleurtje

U kunt uw vloer ook eerst verven met Moose F - een dekkende kleur - of Dimma - een halftransparante verf. Daarna kunt u aflakken met Topp. Lees ook: vloer verven.

Goed om te weten is dat dit niet goed werkt niet met eiken, daar deze houtsoort veel tannine bevat en de tannine door de kleur heen kan trekken. Bij bv. rood of zwart heeft dit geen zichtbaar effect, maar wel bij lichte kleuren zoals wit.

Dit doortrekken kan ook gebeuren bij grote knoesten, deze kunt u eerst aflakken en daarna de kleur opbrengen. Vraag hierover advies en maak in dit soort gevallen een teststukje om te zien of dit bij u werkt.

Vloer lakken met matte vloerlak TOPP
Vloer gelakt met Zweedse vloerlak Topp (Giny Hafkenscheid, Enting)

Giny Hafkenscheid - Enting: "Hierbij een foto van de vloer en daarna drie keer gelakt met Topp vloer lak. Het ziet er mooi natuurlijk uit en ben reuze tevreden!" Lees meer.

vuren vloer lakken met matte vloerlak
Vurenhout geverfd en gelakt. (Foto: Merel Eijkelhof)

Merel Eijkelhof (Utrecht): ''Vloer boven is vurenhout, gekleurd met Dimma – Mulvadd brun met een vleugje Fallu Rod. Daarna afgelakt met Topp matte vloerlak. Beide vloeren vier keer afgelakt, mooi mat resultaat wat tegen een stootje kan! Bedankt, we zijn erg tevreden met het eindresultaat!''


White wash vloer

De afgelopen jaren is een white wash vloer erg populair geworden. En dat is begrijpelijk, want met een white wash verbloem je eventuele vergeling van het hout. Als een houten vloer een tijdje ligt, en zeker als deze in de zon staat, dan verkleuren de planken. Deze gele kleur vindt niet iedereen mooi. Met een white wash behoudt een vloer zijn lichte uitstraling.

Er zijn twee manieren om een vloer te white washen:

 1. Naast ons matte vloerlak in transparante versie, hebben we ook een Topp Vit. Er zit dan wit pigment in de lak zodat er direct een witte waas over het hout wordt gelegd. Na het gebruik van Top Vit, dient u af te lakken met Topp transparant. Het voordeel van deze methode is dat u sneller (in minder lagen) klaar bent. Het nadeel is dat u de dosering van de white wash moelijker kan beïnvloeden: na het uitharden van de Topp Vit kunt u deze niet meer licht maken of de pigmenten op een andere manier verdelen. U moet dus secuur te werk gaan.
 2. U kunt uw vloer ook verven met Dimma vit (white wash verf). Na de verf, lakt u af met Topp transparant. Het voordeel is, dat de Dimma white wash gemakkelijk in gebruik is. Ook kunt u, wanneer de pigmenten niet helemaal egaal zijn aangebracht, nog wat wegvegen of -schuren. Als u tevreden bent met het resultaat, lakt u af zodat de vloer echt slijtvast wordt. Extra voordeel: als er beschadigigen in de lak komen, dan zijn die niet in de kleurlaag te zien. De white wash blijft er dus uitzien zoals u deze hebt opgebracht, ook als de lak gaat slijten.

Het white washen van een eikenvloer is overigens niet zo'n goed idee. De tannines in eikenhout slaan door de white wash heen na het lakken. Dit levert een vlekkerig effect op. Als u dit toch wil proberen, neem dan contact met ons op voor advies.


Veelgestelde vragen over het lakken van een houten vloer

Hoe lang duurt het voordat mijn vloer slijtvast is na het lakken?

Als u uw vloer gelakt heeft met Topp vloerlak dan kan kunt u na 24 uur met sokken over uw vloer lopen. Voor zwaardere voorwerpen en tapijten moet de lak nog ongeveer vier dagen uitharden. Doorgaans is de lak na een week echt goed doorgehard.

Moet ik mijn vloer schuren voor het lakken?

Ja, dat is echt het mooist. Vloerlak werkt als een “vergrootglas”. Dit betekent dat het hout en de houtstructuur extra goed zichtbaar worden, maar imperfecties in het hout ook. Gladschuren zorgt voor een mooier reultaat. Na de eerste laag moet u "dossen", ga er even licht met korrel 80 overheen want de vezeltjes van het hout gaan wat rechtop staan.

Hoe lang blijft mijn gelakte vloer mooi? Hoe lang gaat de laklaag van een houten vloer mee?

Topp is een bijzonder sterk product dat goed tegen een stootje kan. De slijtgevoeligheid is bijzonder goed zodat u na gebruik voor vele jaren een mooie praktische vloer heeft. Doorgaans heeft u zo'n 10-15 jaar geen onderhoud.

Hoe lang hangt ook af van de intensivitiet van gebruik. Als u huisdieren heeft of vaak met meubels sleept, dan zal deze minder lang mee gaan. Goed stofzuigen zorgt er juist weer voor dat de vloer langer mooi blijft. Ook de houtsoort zelf heeft veel invloed op hoe mooi deze eruit blijft zien. Hardhout is veel steviger dan een zachte houtsoort als grenen. De lak werkt even goed, maar in een zachte houtsoort zullen eerder deuken ontstaan.

Kan ik mijn vloer in white wash lakken?

Ja, dat kan en geeft een zeer mooie effect. Dimma white wash is perfect voor het halftransparant verven van uw vloer. U kunt aflakken met Topp.

Kan ik mijn parket ook lakken met jullie vloerlak?

Ja, dat kan. Parket is eigenlijk een verzamelnaam voor vele soorten houten vloeren. Deze houten vloeren kunnen uit diverse lagen hout bestaan of massief zijn. Vloerlak Topp is geschikt voor alle soorten hout, ook voor parket. Als er al lak opzit kunt u het beste eerst Topp primer gebruiken, deze is op aanvraag leverbaar.

Kan ik Topp vloerlak ook voor buiten vloeren (veranda's of vlonders) gebruiken?

Voor veranda's of ander horizontaal buitenhout raden we aan om Pansar te gebruiken. Deze waterafstotende coating voorkomt de indringing van water en zorgt ervoor dat schimmels en algen niet in het hout kunnen trekken. Het voorkomt ook het kromtrekken van het hout, wat vaak gebeurt wanneer er vocht in het hout trekt.

Kan ik mijn vloer eerst oliën en dan lakken?

Nee, je kunt een al geoliede houten vloer niet lakken. Olie is op olie-basis en lak is op waterbasis. Een lak op waterbasis pakt niet op een vettige ondergrond omdat olie en water elkaar afstoten. Je kunt dus niet eerst oliën en dan lakken. Het is wél mogelijk om eerst te verven met een verf op waterbasis (zoals Moose F) en dan te lakken.

Wat zal ik doen met mijn vloer: lakken of oliën?

Bij een houten vloer wordt vaak de overweging gemaakt om deze te behandelen met hardwax, houtolie of met lak. Hoewel beiden fraai kunnen zijn, heeft het lakken van een vloer een paar belangrijke voordelen. Een gelakte vloer is veel makkelijker in onderhoud dan een geoliede of gewaxte vloer. Schoonmaken kan eenvoudig met een dweil en stofzuiger, hier zijn geen speciale middelen voor nodig. Ook is een gelakte vloer beter bestand tegen vetvlekken en vloeibaar vuil. Een vloer lakken hoeft bovendien maar eens in de pakweg 10 jaar, terwijl een geoliede voer vaak jaarlijks behandeld moet worden en lastig is bij te werken.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.