Home » Verfadvies » Steigerhout verven, beitsen en behandelen

Steigerhout verven, beitsen en behandelen

Vochtregulatie is extra belangrijk als u steigerhout wilt beschermen. Steigerhout is een andere benaming voor vurenhout. Deze houtsoort is relatief zacht en open. Ook is steigerhout bijna altijd ruw. De matte beits van Moose Fãrg is praktisch, duurzaam en gemakkelijk voor steigerhout. Deze beits is vochtregulerend en bladdert niet en daarom bijzonder geschikt en praktisch voor ruwe open oppervlakken.

white wash steigerhout krijtverf
White wash op steigerhout

Steigerhout verven of beitsen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:


Welke verf voor steigerhout?

Welke verf voor uw steigerhout het beste geschikt is hangt af van het resultaat dat u wil bereiken. U heeft de keuze uit een dekkende beits (Moose F), een transparante beits met kleur (Dimma) of een kleurloze beits (Storuman Skydd). Alledrie zijn zeer geschikt om steigerhout te verven omdat ze geen film over het hout leggen, maar in het hout trekken. Ook zijn bij het schilderen geen kwaststrepen te zien. Welke optie u ook kiest, de verwerking is heel makkelijk en geeft een goed resultaat. Onderhoud is bodendien ontzettend gemakkelijk. We lichten de mogelijkheden hieronder uitgebreid toe:

Steigerhout verven met dekkende beits: Moose F

Als u uw steigerhout wilt verven, dan kunt u het beste kiezen voor onze matte dekkende beits, Moose F. Deze steigerhout verf is waterverdunbaar en trekt in de ondergrond. De verf is bijzonder makkelijk en onderhoudsvriendelijk voor uw steigerhout: schuren tussen de lagen hoeft niet. U heeft geen primer of grondverf nodig. Moose F is bijzonder duurzaam gaan in het Nederlandse klimaat doorgaans ca. 5 jaar mee.

steigerhout beitsen

Dion Croon (Heiloo): "Het steigerhout in de tuin ziet er weer heel vrolijk uit met dank aan deze geweldige verf. Tevens de Hillhout tuinset verstevigd en afgewerkt met een combinatie van wit en groen. Het was wel even een werkje, maar het eindresultaat mag er zeker zijn."

Steigerhout whitewash: Dimma

'Dimma' betekent mist in het Zweeds. Deze beits legt een waas op uw hout waarbij de houtkleur zelf zichtbaar blijft. Populair zijn white wash en grey wash, maar u kunt ook voor een kleur kiezen. Wanneer u meer lagen Dimma aanbrengt, brengt u ook meer pigment aan. Dit betekent dat meer lagen ook meer kleur betekent. Zo bepaalt u zelf hoe donker of licht u de wash wil hebben. Kies voor Dimma als u steigerhout wil verven met krijtverf-look.

steigerhout-verven-steigerhout-beits-steigerhout-white-wash
Steigerhout geverfd met Dimma Vit (white wash)

Kleurloze bescherming: Storuman Skydd

U kunt steigerhout ook beitsen met een transparante impregnering: Storuman Skydd. Deze beits is kleurloos, haalt het houtnerf naar voren en remt de vergrijzing. Let wel op: een transparante behandeling is te vergelijken met een laagje zonnebrand. Als uw steigerhout in direct zonlicht staat dan zult u deze behandeling regelmatig moeten herhalen (zo'n 1 keer per jaar).

Steigerhout verven of beitsen?

Steigerhout verven: stap voor stap

 1. Vers steigerhout even laten 'werken'

  Nieuw steigerhout uit de bouwmarkt zal nog gaan krimpen, uizetten en er zullen scheurtjes in komen. Het is daarom verstandig om uw steiger hout eerst even een paar maanden te laten staan.

  Moose F is een damp-open verf. Hierdoor is het mogelijk om – anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen – direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag pas na een halfjaar aan te brengen.

 2. Hout schoonmaken/ontvetten

  Maak het hout schoon (bijv. met biologische houtzeep Polarsken). Steigerhout is bijna altijd ruw en hoeft daardoor niet geschuur te worden. Als uw hout gladgeschaafd is, is dit wel aan te raden. Alle beits van Moose Färg hecht beter op een ruwe ondergrond.

 3. Verven

  Verdun de beits met wat water en breng met een blokkwast aan op het hout. Verf de tweede laag als de eerste laag goed is doorgedroogd, dit is doorgaan na een paar uur (bij warm weer) tot een dag (als het onder de 15 graden is). Zorg dat er na de tweede laag 2-3 dagen geen regen overheen komt zodat de verf goed kan doordrogen.

 4. Onderhoud

  Bij onderhoud hoeft u alleen even schoon te maken. Schuren s niet nodig, en zelfs af te raden. Daarna kunt u er 1 nieuwe laag op zetten en is uw steigerhout weer als nieuw.

 5. Tip voor steigerhouten meubels

  Controleer bij meubels altijd even goed of de verf niet meer afgeeft voordat u de meubels in gebruikt neemt. Als de verf nog nat is moet u nog even wat langer wachten. Als de verf droogt is, maar pigmenten afgeeft, neem de meubels dan even af met een vochtige theedoek.

  Zet tuinmeubelen in de winter zoveel mogelijk binnen of dek ze af. Hier mee verlengt u de levensduur van uw meubels en de verf aanzienlijk.

Steigerhouten bank verven
Steigerhouten bank in Åmål Grön geverfd

Helen Wesseling Rotterdam: "Fijne verf in mooie kleur. Steigerhouten bank ermee geverfd."

Steigerhout beits kleuren

Het kleurenpalet van Moose Färg is heel divers, in welke kleur u uw steigerhout wilt verven is dus helemaal aan u. Enkele tips bij het kiezen van de kleur:

 • De kleuren die u hier onder ziet worden beïnvloed door uw beeldscherminstelling, houd daar rekening mee.
 • Bekijk meerdere foto's zodat u een betere indruk krijgt van de kleur, ook bij verschillende lichtinval. U vindt veel van onze klantfoto's onder 'Ervaringen'.
 • Wilt u meerdere kleuren naast elkaar gebruiken, bekijk dan via onze kleurenkiezer of ze goed matchen. Bekijk kleurenkiezer.
 • U kunt ook gebruik maken van onze kleurenkaart waar de meeste kleuren handgeschilderd op staan. Vraag uw eigen gratis kleurenkaart aan
 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds roodMoose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Skiffer GråLeisteengrijsMoose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • BlytungsgråLoodgrijsBlytungsgrå (loodgrijs)
 • Skåne gulZweeds geelMoose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
 • Ljus gulLichtgeelMoose Färg - Ljus Gul (lichtgeel)
 • Bohus BlåZweeds blauwMoose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Ljus BlåLichtblauwMoose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • SommerblåZomerblauwMoose Färg Sommerblå (zomer blauw)
 • Dalarna GrönZweeds groenMoose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
Alle kleuren bekijken »

Inspiratie voor steigerhout verven

grey wash beits steigerhout beitsen
Steigerhouten meubels geverfd met Dimma Grå (grey wash beits)
Steigerhout beitsen kleuren tuinbank
Bank van steigerhout in diverse Moose Färg kleuren
Groene beits Åmål Grön
Groene beits Åmål Grön

Bekijk alle voorbeelden per kleur