Home » Verfadvies » Kozijnen schilderen met matte kozijnenverf

Kozijnen schilderen met matte kozijnenverf | Voor buiten en binnen

Matte houtverf voor kozijnen, deuren en betimmeringen

Het schilderen van houten kozijnen doet u natuurlijk om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Buitenhout heeft last van vocht en fel zonlicht. Ook ongedierte en schimmels kunnen het hout aantasten. Dit risico is vooral groot wanneer een oude verflaag aan bladderen is.

Een nieuwe verfbeurt is meteen een goede gelegenheid uw huis een frisse uitstraling te geven. Met kozijnen en een voordeur in een andere kleur ziet krijgt uw huis een hele andere uitstraling.

Waar het lange tijd de standaard was om kozijnen in een glansverf in de kleur Ral kleur 9010 te verven, zijn er het laatste decenium steeds meer variaties zichtbaar. Kozijnen en deuren hoeven niet meer standaard wit te zijn en juist een matte uistraling heeft steeds meer de voorkeur.

Moose RDM is de enige totaal matte kozijnenverf in Nederland. Het Zweedse kleurenpalet biedt fraaie kleuren, die toch een rustige uitstraling behouden. Lees op deze pagina hoe u uw kozijnen en deuren volledig mat kan verven, met een duurzaam resultaat.

Kozijnen verven? Bestel matte kozijnenverf Moose RDM:

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Waarom kozijnen schilderen met Moose RDM?

Het schilderen van raamkozijnen met Moose RDM is eenvoudig en zelfs leuk om te doen. Ook voor professionals is Moose RDM de beste keuze als het gaat om het egaal mat schilderen van kozijnen.

Moose RDM is niet alleen de enige totaal matte kozijnenverf, maar heeft ook technisch gezien veel voordelen:

 • Zeer sterke, voledig matte kleurdekking
 • Goed bestand tegen alle weersinvloeden
 • Gemakkelijk in gebruik, ook voor doe-het-zelvers
 • Oplosmiddel-arm & zeer milieuvriendelijk
 • Zeer zuinig in gebruik, dus kostenefficiënt
 • Vergeelt niet
 • Zeker 7 jaar onderhoudsvrij

"Na een paar jaar was het weer eens tijd en wilden wij onze woning schilderen. Na eerdere ervaringen met verf moet ik zeggen dat dit ons erg is bevallen. We hebben veel minder verf verbruikt dan de vorige keren. Zeer aan te bevelen. De bestelling is ook zeer snel." Lees meer.

Kozijnen schilderen? Kies voor Moose RDM

Kozijnen schilderen met Moose RDM: advies en stappen

Moose RDM is zeer geschikt als matte kozijnenverf voor harde en veeleisende ondergronden, zoals raamkozijnen en deuren. De verf is plezierig in gebruik en daardoor zeer geschikt voor zowel professionals als huishoudens.

 1. Ontvetten

  Gebruik een sopje van water met lijnoliezeep om de kozijnen te ontvetten en reinigen. Inspecteer ondertussen je kozijnen. Is je kozijnen vrij van schimeels en houtrot? Dit zijn echt aantastingen van het kozijn, het is niet verstandig hier zomaar overheen te verven. Verwijder eventuele houtrot ruimschoots en vul de delen op het een houtvuller (bijv. van de bouwmarkt).

 2. Kozijnen gronden.

  Als u uw kozijnen gaat verven met Moose RDM, dan moet u de kozijnen eerst gronden. Dit kunt u doen met Moose F of een andere watergedragen grondverf. U kunt Moose F met wat water verdunnen en aanbrengen als grondverf. Een andere watergedragen grondverf is ook prima.

  Als er een oude verflaag op de kozijnen zit die niet bladdert, dan kunt u deze goed grof schuren tot u bij de kalkige onderlaag komt. Deze onderlaag kan dienen als grondlaag.

 3. Uitproberen.

  De kozijnenverf kan eenvoudig worden verdund met water. Dit maakt het plezierig om te gebruiken en gemakkelijker om het oppervlak mooi egaal te verven. Voordat u begint met kozijnen schilderen kunt u altijd eerst een klein gedeelte van de verf verdunnen om te kijken wat voor u het meest plezierig werkt.

 4. Kozijnen schilderen.

  Een high solid verf als Moose RDM vloeit niet uit. Met een strakke schildershand is een goed resultaat gemakkelijk te bereiken met een kwast. Gebruik een kwast van varkenshaar. Soms is het voor grote vlakken - bijv. deuren - handiger om eerst in te kwasten en dan af te rollen met een viltroller.

  Verf niet te dik, dan krijgt u een kwetsbare laag en is de kans op onegaliteit in de glansgraad groter. Dit is met name het geval bij donkere kleuren zoals Vasa Svart en Antracit Grå.

 5. Optioneel voor binnendeuren en kozijnen: aflakken

  Wanneer de dekking naar wens is kunt u er binnen voor kiezen om af te werken met Topp matte lak. Met deze lak geeft u oppervlakken een slijtvaste bescherming die makkelijk schoon te maken is. Voor deuren die intensief gebruikt en aangeraakt worden kan dit prettig zijn. Let op: Topp is alleen geschikt voor binnengebruik.

 6. Onderhoud.

  Mits goed toegepast, gaan uw kozijnen geverfd met Moose RDM zeker 7 jaar mee zonder onderhoud. Schoonmaken kan eenvoudig met een sopje.

Producten om kozijnen te verven:

Lizet (Terwispel): "Hallo, hierbij wat foto’s van ons huis na het verven van de kozijnen met leisteengrijs RDM. Zeer tevreden! Ook hebben wij een professionele schilder laten verven. Zijn woorden: ‘het smeert als boter’."

Matte kozijnenverf over hoogglans heen

Wilt u overstappen van een glansverf naar een matte kozijnenverf? Dit is zeer goed mogelijk.

Als de oude verflaag er nog goed op zit dan kunt u de grondlaag hergebruiken. U dient de toplaag van de hoogglans 'kapot' te maken, dat wil zeggen: doorschuren tot de grondlaag. Daarna kunt u uw kozijnen schilderen met Moose RDM. Met twee dunne lagen bent u helemaal klaar.

Indien de oude verflaag bladdert dient u deze zoveel mogleijk te verwijderen. Het oververven van een bladderende verflaag is nooit een goed idee omdat de nieuwe verf zich dan hecht aan de bladderende laag en mee zal gaat bladderen.

Kozijnen verven met Moose RDM verf?

Kozijnen schilderen: welke kleur?

De meest gebruikte kleur om kozijnen te verven is RAL 9010. Deze kleur heet bij ons 'Grädde (gebroken wit)'. De keuze is natuurlijk aan u; u kunt kiezen een grote selectie van onze matte kleuren. Zo is het de laatste jaren steeds populairder om kozijnen zwart te verven. Kozijnen matzwart schilderen doet u met onze kleur 'Vasa Svart (diepzwart)'.

Mocht u een andere kleur willen dan ons standaardassortiment biedt, bijvoorbeeld een specifieke RAL- of NCS-kleur, dan kunt u via 'klantkleur' elke kleur laten mengen.

De kleur en uitstraling van Moose RDM is hetzelfde als van onze ander versoorten en is daardoor ideaal te combineren met bijvoorbeeld Moose F.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Norrland Vit

  Sneeuwwit

  Moose Färg Norrland Vit (sneeuwwit)
 • Grädde

  Gebroken wit

  Moose Färg Grädde (gebroken wit) RAL-9010
 • Sommer Blå

  Zomerblauw

  Moose Färg Sommerblå (zomer blauw)

Wilt u de Moose Färg kleuren in het echt zien? Vraag dan een gratis kleurenkaart aan. Deze is handgeschilderd en geeft de kleuren exact weer. Als u de verf even wil uitproberen in uw eigen omgeving dan kunt u een proefpotje (60 ml) bestellen.

kozijnen zwart schilderen
Matte zwarte kozijnen, geverfd met Moose RDM Vasa Svart.

"Fantastisch product! Wij kozen voor het zwart, dekt heel goed, drupt niet en een mooi kleur!! Top! Het beste komt nog.. gister wilde ik de trap verven en liet een nieuwe emmer verf uit mijn handen vallen in de keuken. ALLES zat onder, vloer, keuken, muur.. mijn handen en benen. Na een uur was alles opgeruimd zonder dat je er nog iets van zag. Het is dus ook vriendelijk als je knoeit – makkelijk te verwijderen!" Lees verder.

Raamkozijnen gaan langer mee met Moose RDM

Kozijnverf Moose RDM heeft een goede dekkracht en is bestand tegen een stootje. Ondanks dat de verf dikker is dan bijvoorbeeld onze houtverf Moose F, is de verf toch eenvoudig aan te brengen, dekt het goed en laat het geen kwaststrepen achter op het kozijn. Het droogt egaal op met een prachtig mat effect en een kalkachtige uitstraling.

Moose RDM kozijnverf is zeer geschikt voor oppervlakken die regelmatig schoon gemaakt moeten worden of waar veel met de handen aan gezeten wordt. Dit kunnen kozijnen zijn, maar ook een deur van onbehandeld hout of een verandaleuning. Moose RDM kan zelfs gebruikt worden voor windveren van tuinhuizen. Windveren hebben veel te lijden in weer en wind, iets waar Moose RDM goed tegen bestand is.

matte kozijnverf blauw
Kozijnenverf Moose RDM in Sommerblå

Kozijnenverf zonder oplosmiddelen

Wat het eindresultaat bij high solid-verf als Moose RDM bijzonder maakt, is dat er minder verdamping plaatsvindt. Bij normale alkydverf zijn oplosmiddelen aanwezig die geuren en dampen achterlaten en milieubelastend zijn. Moose RDM wordt gemaakt op basis van een eeuwenoud Zweeds recept dat niet belastend voor het milieu is. De verf is daarom ook zeer geschikt voor het binnen schilderen van kozijnen.

Bekijk prijzen voor Moose RDM kozijnenverf:

Veelgestelde vragen kozijnen verven

Welke kwast kan ik het beste gebruiken voor het schilderen van kozijnen?

We raden u aan om onze varkensharen luxe kwast de gebruiken voor het verven van uw kozijnen met Moose RDM. Deze kwast zorgt ervoor dat de verf mooi vloeit. Werk deze laag vervolgens af met een viltroller voor een duurzaam mooi resultaat.

Wat is het voordeel van kozijnen schilderen met verf op waterbasis?

Een watergedragen kozijnenverf is beter voor het milieu en stinkt niet. U kunt deze verf dus ook voor de binnenkant van kozijnen gebruiken. De verf vergeelt totaal niet waardoor u een duurzamer resultaat krijgt.

Welke verf heb ik nodig om kozijnen te schilderen?

Moose RDM is hiervoor zeer geschikt. Deze kozijnenverf heeft een hoog 'vaste stof-gehalte' waardoor het een goede dekkracht heeft en goed bestand is tegen diverse weersomstandigheden. De verf is waterverdunbaar, laat geen kwaststrepen achter op het kozijn en vloeit goed. Geschikt voor zowel professionele schilders als voor degenen die het zelf willen doen.

Hoe vaak moet ik mijn kozijnen buiten verven?

Dit is gedeeltelijk een kwestie van smaak, maar onze ervaring is dat het verven van uw kozijnen met Moose RDM ervoor zorgt dat uw kozijnen er zeker 7 jaar mooi uit zien. De zonkant van uw huis verweert mogelijk sneller dan de schaduwzijde.


Reviews over Moose RDM:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.