Home » Houtverf » Kleuren houtverf » Zwarte beits | Voor alle soorten hout | Verfadvies

Zwarte beits | Voor alle soorten hout | Verfadvies

Diepzwarte, duurzame, matte tuinbeits

Bent u op zoek naar een sterke, duurzame, dekkende zwarte tuinbeits? Dan is Moose F Vasa Svart de beste keuze. De ideale tuinbeits voor bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuizen, blokhutten en overkappingen.

Vasa Svart is bijzonder omdat deze aardpigment bevat waardoor het zwart zeer kleurvast is. De verf kleurt niet bruinig als het langere tijd in de zon heeft gestaan. Het heeft de kleurdekking van een verf en de houtbeschermende eigenschappen van een beits.

Een robuuste totaal matte zwarte beits die geschikt is voor elke houtsoort: o.a. Douglas, Zweeds rabat, vurenhout, grenen en lariks.

schuur in zwarte beits matzwart
Matte zwarte beits op een schuur

Direct matte zwarte beits kopen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

De voordelen van Moose F beits in diepzwart

Moose F is waterverdunbaar, ruikt aangenaam en is zo van de handen en uit kleren te wassen. U kunt het verfwerk zelf doen, gewoon met een blokkwast, en heeft na 2 lagen een goede dekking. Als u de aanwijzingen volgt voor het aanbrengen van de beits heeft u gemiddeld 4-5 jaar geen onderhoud. Wanneer u onderhoud gaat plegen is het niet nodig om oude lagen van Moose Färg te verwijderen, u kunt na schoonmaken direct overschilderen!

Trudis Baart (Oss): "Onze schuur stond er inmiddels meer dan 10 jaar en het hoor was vergrijsd en verschoten en sommige plekken onder de mos Na een grondige schoonmaakbeurt hebben we het diepzwart geschilderd. Wauw !! Wat is dat mooi geworden. Super blij mee."

1. Prettig in gebruik en onderhoud

Het gebruiken van tuinbeits is erg populair de laatste jaren. Beits heeft een 'open' structuur, waardoor het hout kan ademen. Het vocht dat in het hout zit kan er gemakkelijk uit en dit zorgt ervoor dat het hout niet gaat afbladderen. Onze Moose F heeft alle voordelen van een tuinbeits, maar is volledig dekkend, zoals een houtverf. Moose F Vasa Svart is het beste te omschrijven als een Dekkende Beits. Een aantal voordelen van onze zwarte beits:

2. Milieu- en mensvriendelijk

Onze beits heeft een milieuvriendelijke samenstelling, zonder microplastics of andere schadelijke stoffen. Het eeuwenoude recept bestaat uit natuurlijke en vernieuwbare grondstoffen, zoals gekookte lijnolie, tarwe, roggemeel en aardpigmenten. Het bevat een minimale hoeveelheid biocode waardoor het zowel voor het milieu als de mens een zeer vriendelijke verf is. Dit betekent dat u met deze zwarte beits niet alleen uw schutting of tuinmeubelen kunt beitsen, maar ook binnenshuis aan de slag kunt!

Duurzaamheid zit hem niet alleen in de grondstoffen en productie, maar ook in gebruik. Bekijk hiervoor onze duurzame verftips.

3. Aardpigmenten zorgen voor een supervaste kleur

Aardpigmenten geven de zwarte beits kleur. Het zwart is hierdoor ontzettend kleurvast en wordt niet bruinig na lange tijd in het zonlicht. Onze zwarte beits is de laatste jaren gegroeid naar een van de meest gekochte beitskleuren. De kleur zwart past in een tuin met een strakke en chique stijl, maar kan beplanting en begroeiing ook juist goed uit laten komen waardoor er een vrolijk geheel gecreëerd wordt. Onze zwarte beits wordt vaak gecombineerd met de witte beits om meer diepte aan een geheel te geven. Zie bijvoorbeeld de witte details op het zwarte tuinhuisje hieronder.

"Onlangs een nieuw tuinhuis laten plaatsen en meteen geverfd met Moose Farg. Het verven ging snel en makkelijk. Na de tweede laag was het al voldoende dekkend. Erg blij met het resultaat!"

Hout zwart beitsen met Moose F Vasa Svart: praktische adviezen voor het allerbeste resulaat

Gaat u uw houten huis, schutting, blokhut of tuinhuis zwart beitsen, dan wil u zo lang mogelijk genieten van het resultaat. De onderstaande adviezen helpen u bij een duurzaam gebruik van de verf en een robuust resultaat voor de lange termijn.

1. Verbruik

Moose F Vasa Svart is een donkere beits en heeft een goede dekkracht. Met een pot van 4 liter verft u ongeveer 20-24 vierkante meter dekkend. Dit zijn twee lagen. Het is mooier om twee dunne lager aan te brengen dan om één dikke laag aan te brengen. Hoewel beiden een dekkend resultaat geven, is één dikke laag veel gevoeliger. Het duurt langer voordat deze droogt en zal minder diep in het hout trekken.

Het verbruik kan wat hoger liggen bij een oppervlakte die erg zuigt, zoals ouder, droger, onbehandeld hout. Het kan wat lager liggen bij een reeds geverfde oppervlakte.

2. Te verven hout

Hout dat geverfd wordt met onze zwarte beits is idealiter goed gedroogd (17% vochtpercentage), ontvet en ruw. Hier kan de verf het beste op hechten. Alle soorten hout kunnen met onze Moose F zwart geverfd worden - veelvoorkomend zijn Douglashout, Zweeds rabat, Vuren, Grenenhout, Red Cedar en Larikshout - maar het is goed om het hout zo goed mogelijk voor te bewerken. Lees het voorbewerkingsadvies per houtsoort.

Een paar algemene adviezen:

 • Ruw hout. De zwarte beits kan heel goed hechten in ruwer of bezaagd hout. Ook hout dat al vergrijsd of verweerd is, is perfect voor Moose F. Is uw hout gladgeschaafd? Schuur het dan even op met korrel 80 zodat het hout alsnog goed ontvankelijk wordt voor de verf.
 • Reeds geverfd hout oververven. U kunt geverfd hout oververven indien de onderlaag niet kan bladderen en niet meer glanst. En bladderdende verflaag kunt u het beste verwijderen. Een laklaag dient u kapot te schuren met een grove korrel. Verf- of beitsresten zijn geen probleem, maar controleer of ze echt goed vast zitten door het hout met een hogedrukspuit af te nemen (let goed op de instelling zodat u het hout niet beschadigd) of te schuren.
 • Ontvetten. Hout kan vettig zijn, zeker wanneer het geïmpregneerd, reeds geverfd of geolied is. Ontvet het hout in dat geval met Polarsken lijnoliezeep.
 • Droog hout. Hout dat vers uit de bouwmarkt komt is vaak nog niet doogedroogd. Zodra dit geplaatst wordt gaat het onder invloed van vocht krimpen en uitzetten. Laat vers hout daarom altijd eerst een paar weken tot maanden staan voordat u gaat verven. U kunt ook 1 laag verven en wachten met de tweede. Houthandels laten hun hout vaak al doordrogen voor levering waardoor het hout direct geverfd kan worden.

3. Tips voor tijdens het verven

Met de onderstaande adviezen heeft u optimaal plezier van uw verfwerk en een duurzaam resultaat.

 1. Gebruik een werkbakje

  Roer de verf vooraf even door met een roerhoutje. Giet de beits dan uit in een leeg emmertje of verfbakje. Sluit de pot vervolgens weer af. Zo voorkomt u zo veel mogelijk dat er bacteriën bij de verf kunnen komen en blijft de overgebleven verf langer houtbaar.

 2. Verdun de verf met water

  Verdun de eerste laag met water (5-10%). De verf trekt zo gemakkelijker in het hout en hecht beter.

 3. Gebruik kwast (roller of verfspuit kan ook)

  Verf bij voorkeur met een blokkwast. Zo komt u goed in alle kiertjes en naadjes van het hout. U kunt ook een verfspuitapparaat gebruiken. Verdun dan goed met water, de hoeveelheid verdunning hangt af van de spuitmond van uw apparaat.

  Bij de eerste laag zult u de kwast-aanzet nog zien. Maakt u zich geen zorgen. bij de tweede laag vallen alle kwaststrepen volledig weg.

  U kunt een kwast tijdelijk bewaren op een koele plek, bijvoorbeeld de koelkast!, in aluminiumfolie.

 4. De tweede laag

  Laat de eerste laag goed drogen voordat u de tweede laag erop zet. Als de eerste laag weer loskomt of 'oplost' zodra u de tweede laag aanbrengt, bent u te snel geweest. Laat de verf dan wat langer drogen. U hoeft niet te schuren tussen de lagen!

  Zorg ervoor dat er na de tweede laag enkele dagen geen regen overheen komt. De verf heeft tijd nodig om uit te harden.

 5. Kleding en kwasten schoonmaken

  Als de verf nog nat is kunt u kleding en kwasten gemakkelijk schoonmaken met lauw water en wat zeep. Reinig kwasten eventueel na met wasbenzine.

4. Droogtijd

Temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk bij de duur van de droogtijd. Bij een temperatuur boven de 15 °C is de verf na een dag stofdroog en kunt u de tweede laag aanbrengen. Volledig uitgehard is de verf na ongeveer een week. Tot die tijd wil je niet dat er regen overheen komt. Bij een dagteperatuur van 20 °C is de verf na 6 uur overschilderbaar en na 3 dagen doorgdroogd. Bij hogere temperaturen en een lage luchtvochtigheid droogt de verf sneller. Ga niet verven bij temperaturen onder de 12 graden, de droogtijd wordt dan te lang.

5. Bewaren van verf

Bewaar de verf op een droge plek tussen de 5-15 °C. De verf mag niet bevriezen. Een ongeopende pot is zeker 2 jaar houdbaar. Een geopende pot is het langst houdbaar wanneer u deze slechts korte tijd open hebt laten staan en niet met de kwast in de pot bent gegaan.

U kunt restjes verf gebruiken om later bij te werken of voor een ander verfproject. Een uitgeroogde verfemmer mag bij het restafval. Resten vloeibare verf dienen ingeleverd te wordne bij een afvalstation in de gemeente.

6. Schoonmaken en onderhoud

Onze zwarte beits in heel makkelijk in onderhoud: u hoeft eigenlijk niets te doen! U zult misschien merken dat u op de matte zwarte kleur sneller witte sporen zult zien, zoals spinnewebben of witte pluisjes. Het is niet goed om te gaan schrobben omdat u de matte pigmenten dan ook deels verwijdert. Verdun wat (lijnolie)zeep met water in een plantenspuit en spuit het op het gebeitste hout. Laat het intrekken en door de regen afpsoelen of spoel af met een tuinslang. Ga met een vochtige doek langs eventuele plekjes die achterblijven, zonder te schrobben.

Doorgaans blijft de verf er 5 jaar goed op zitten. Dit is afhankelijk van de voorbewekring van het hout - of de verf goed heeft kunnen hechten dus - en in hoeveer het hout in de felle zon staat. Bij een onderhoudlaag hoeft u enkel even schoon te maken - schuren raden we af - en één nieuwe laag aan te brengen. Dan zit u weer goed voor de volgende jaren.

Onderhoudsvriendelijke, matte zwarte beits bestellen?

Jacomijn Kuipers (Ede): "Voor ons schuurtje hebben we de zwarte verf gebruikt. Wat ging dat makkelijk en wat ziet het er mooi uit! En dan is dit pas de eerste laag; de tweede hopen we in het voorjaar te doen. Dus ja, wij zijn heel tevreden!!"

Benieuwd naar meer ervaringen met Moose Färg?

Transparante zwarte beits

Zoekt u een beits die niet helemaal dekkend is, maar slechts een zwarte waas over het hout legt? Dimma Vasa Svart is een black wash, waarbij de houtkleur door de houtbeits heen zichtbaar blijft. Het hout wordt beschermd en gekleurd, maar de natuurlijke uitstraling wordt behouden. Houd wel rekening met het feit dat bij een transparante zwarte beits de kleur van de ondergrond een groot deel van de uitstraling bepaalt. Een lichte ondergrond geeft een ander resultaat dan een donkere houtsoort.

zwarte beits op vurenhout
Dimma Vasa Svart (links) en Moose F Vasa Svart op vurenhouten planken

Welke zwarte beits kopen?

De soort zwarte beits die het meest geschikt is voor uw verfproject hangt af van uw houtsoort en of u een volledig dekkend resultaat wil. In de tabel hieronder leggen we de beitssoorten uit. Stuur ons een e-mail wanneer u ergens over twijfelt.

Verfsoort   Geschikt voorResultaat
Moose FVoor alle soorten hout. Perfect voor o.a. tuinhuizen, schuttingen, blokhutten en gevels. Uitermate geschikt voor open houtsoorten zoals douglas, lariks, Zweeds rabat, vuren en grenen. Kan ook op red cedar en accoya. Geschikt voor geïmpregneerd of anderzijds behandeld hout. Informeer eventueel naar de voorbewerking.Dekkend
DimmaVoor alle soorten hout. De ondergrond blijft gedeeltelijk zichtbaar waardoor de kleur van het hout gedeeltelijk het resultaat bepaalt (een lichte houtskleur geeft een ander resultaat dan een donkere houtskleur). Wordt ook wel 'wash' of 'beachlook' genoemd. Wordt vaak voor binnenmuren gebruikt. Half-dekkend
Storuman SkyddVoor alle soorten hout. Kleurloze bescherming. Beschermd het hout tegen vochtinvloeden en vertraagt tijdelijk de invloed van UV-stralen die verkleuring veroorzaken. Volledig transparant en kleurloos
Moose RDM

Voor hardhouten raamkozijnen, deuren en (binnen)meubels. Alleen voor dimensioneel stabiele ondergronden zoals hardhout.Dekkend

U kunt onze verf ook met een verfspuit aanbrengen. Mocht u grotere oppervlakten willen spuiten, dan hebben wij ook een speciale spuitbare variant in grootverpakking. Neem hiervoor contact met ons op.

Zwarte beits binnen gebruiken

Alle zwarte beits van Moose Färg is watergedragen en niet schadelijk voor mens en milieu. Dit betekent dat Moose F Vasa Svart niet alleen de mooiste zwarte houtverf voor buiten is, maar ook voor binnen. Zo kunt u uw vloer zwart beitsen en lakken of meubels een matzwarte beitslaag geven.

Veelgestelde vragen over zwarte beits

Welke zwarte beits voor Douglas hout?

​​​​​​​Het zwart beitsen van Douglas hout is verstandig omdat een goede beits ervoor zorgt dat de levensduur van het hout wordt verlengd. Douglas hout is een populaire houtsoort die voor verschillende toepassingen in de tuin gebruikt wordt. Het heeft een open structuur en kan nog gaan krimpen en uitzetten. Kies dus voor een beits die meewerkt met deze natuurlijke eigenschap van het hout. Moose F is perfect voor douglas omdat het damp-doorlatend is.

Goed om te weten: vers douglashout uit de bouwmarkt gaat na plaatsing in de tuin vaak nog krimpen en uitzetten, en soms komt er nog hars uit het hout zetten. Het wordt dikwijls geïmpregneerd met vloeistoffen die uit het hout moeten zweten en die de hechting van verf verminderen. Om deze redenen raden wij altijd aan om het hout eerst een paar maanden te laten staan voordat u het gaat verven. Zo zorgt u voor een betere hechting van de verf en een mooier resultaat.

Kan ik deze zwarte beits ook met een verfspuit aanbrengen?

Jazeker! Verdun de verf dan goed (hoeveel hangt af van de spuitmond van uw verfspuit). Mocht u grotere oppervlakten spuiten, dan hebben wij ook een speciale spuitbare variant in grootverpakking. Neem hiervoor contact met ons op.

Kan ik deze beits gebruiken voor mijn schutting?

Ja! Sterker nog, onze Moose Färg diepzwarte beits is uitermate geschikt voor op de schutting. Deze wordt hier regelmatig voor gebruikt. Met onze beitsen hoeft u uw schutting ook niet te voorzien van een primer of grondverf. U kunt direct beginnen met beitsen! Geschikt voor schuttingen van alles soorten hout, o.a. vurenhout, grenenhout, douglashout en larikshout. Ook voor reeds geïmpregneerd hout.

Kan ik geschilderd hout overschilderen met jullie zwarte beits?

Ja, dit kan zeker. Het is wel altijd belangrijk om de onderlaag goed voor te bewerken. De oude verflaag mag niet kunnen bladderen, want dan zal een nieuwe verlaag die gehecht is op de oude laag meebladderen. Ook is het belangrijk dat een oude verflaag niet glanst, Moose F Vasa Svart moet op een ruwe ondergrond kunnen hechten. Voor uitgebreid advies leest u onder schildertips voor buiten.

Wat zijn ervaringen van anderen met Vasa Svart Moose F?

Wij zijn heel erg blij als onze klanten hun ervaringen met onze verf of beits met ons willen delen. Op deze pagina kwam u al enkele foto's van klanten tegen. Wilt u meer foto's zien en ervaringen lezen? Klik hier dan!

Kan ik beter kiezen voor transparante of dekkende beits?

Deze keuze is persoonlijk. Het verschil tussen beide gaat zitten in de uitstraling. Bij transparante beits is de houtstructuur (groeven en nerven) duidelijker zichtbaar waardoor het hout zijn natuurlijke uitstraling behoud. Dekkende beits geeft daarentegen een volledige dekking. Omdat de pigmenten zorgen voor een extra bescherming gaat Moose F doorgaans langer mee.

hout zwart beitsen

Maurice Eerens, Rhenoy: "Goedemorgen, wij hebben onze overkapping en schuur met jullie verf geverfd. Wij zijn er blij mee! (Vasa Svart) Hierbij een foto van de overkapping 😄 Ik heb inmiddels al aardig wat liter weggewerkt. Jammer dat ik niet eerder van deze verf wist!"

Doe inspiratie op met voorbeelden van zwarte beits!

Zwarte beits Vasa Svart
Zwarte beits Vasa Svart
schuur zwart verven
Zwarte beits op woning
Zwarte beits Vasa Svart
Houten huis zwarte verven
Zwarte beits Vasa Svart
huis zwart verven

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.