Home » Verfadvies » Douglas hout beitsen met duurzame houtverf

Douglas hout beitsen met duurzame houtverf

Douglas is een populaire houtsoort voor diverse toepassingen in de tuin, zoals tuinhuizen, schuttingen, overkappingen en tuinmeubels.

Wilt u uw douglas beitsen? Dan zijn de producten van Moose Färg zeer geschikt. Kies voor een dekkende beits (Moose F), half-transparante beits (Dimma) of kleurloze transparante beits (Storuman Skydd).

Douglas hout is een harde Europese naaldhoutsoort met een open structuur. Het kan dus nog gaan krimpen en uitzetten. Hierdoor komen er haarscheurtjes in. Douglashout staat er ook om bekend dat er hars uit kan komen zetten na de plaatsing ervan.

Door de open structuur van de verf van Moose Färg kan het hout blijven werken, zonder dat de verf gaat bladderen. Moose Färg vormt geen film over het hout, maar trekt in het hout zoals een beits. Het hout zelf kan blijven ademen. Hierdoor gaat het hout langer mee en heeft u weinig onderhoud. Voor het behandelen van douglas hout is Moose Färg dus een zeer goede keuze.

douglas schutting verven
Douglas schutting geverfd in Bohus Blå

Wilt u dekkende douglas beits bestellen?

Lia van der Ploeg (Ede): “Wij hebben deze schutting geverfd met Moose F. Kleur Bohus Blå. Fijne verf, dekt goed en wij zijn blij met deze kleur.” Lees verder.

douglas verven
Aanbouw van Douglas in Skiffer Grå

Douglas beitsen of verven?

De termen verf en beits worden nog al een door elkaar gebruikt. Verf is een overkoepelende term voor allerhande vloeistoffen die een ondergrond beschermen en/of een leuk kleurtje geven. De term houtverf slaat specifiek op de verfsoorten die geschikt zijn om op hout aan te brengen. Dit kan ook een glanzende lakverf zijn, maar dus ook een beits. Beits kenmerkt zich doordat het in het hout trekt. De producten van Moose Färg trekken in het hout als een beits, maar zouden dus ook als houtverf omschreven kunnen worden. Het geeft uw douglas hout een optimale bescherming.

De voordelen van Moose Färg douglas beits

 • Vochtregulerend, waardoor het douglas hout kan blijven ademen.
 • Ruikt aangenaam en is milieuvriendelijk.
 • De verf is oplosmiddel-arm en waterverdunbaar.
 • Laat geen kwaststrepen achter.
 • Volledig matte kleuren.
 • Onderhoud zonder schuren: alleen even schoonmaken en overschilderen.

Welke verf voor douglashout?

Douglas beitsen met dekkende beits: Moose F

Moose F is een dekkende verf die uw douglashout beschermt en een mooie kleur geeft. Moose F heeft geen grondverf nodig en kan direct op het hout worden aangebracht. De verf trekt in het hout waardoor de houtstructuur mooi zichtbaar blijft. De verf blijft doorgaans 5 jaar mooi en kan makkelijk worden onderhouden. Schuren is bij onderhoud niet nodig.

Populair is de zwarte verf voor douglas hout, deze kleur heet bij ons Vasa Svart (diepzwart). Om douglashout wit te schilderen kiest u voor Norrland Vit (sneeuwwit). Deze verf – ook wel dekkende beits genoemd – is ook verkrijgbaar in diverse Zweedse matte kleuren.

douglas schutting geel geverfd
Schutting in Moose F Skåne Gul

Douglashout in whitewash: Dimma

We krijgen wel eens de vraag van klanten of er iets te doen is aan de gele kleur van douglashout. Hoewel douglashout naar verloop van tijd onder invloed van zonlicht zal vergrijzen, kan dit even duren.

Als u het karakter van het hout wil behouden en graag wil dat de houtnerf zichtbaar blijft, kies dan voor een halftransparante beits. Hiermee brengt u pigmenten aan op her hout, maar deze zijn niet dekkend van kleur. Bij het kiezen voor whitewash of een lichte greywash krijgt u een meer ‘verouderde’ uitstraling van het hout.

Onze wash-beits heet Dimma. Dimma betekent mist in het Zweeds, en dit is precies was de haldtransparante beits doet: het legt een laagje nevel op het hout zonder het af te dekken. Dimma is verkijgbaar is diverse kleuren.

Roy Jacobs (Etten Leur): “Dimma white wash, een top product, toegepast op onze Douglas houten schutting, heel mooi resultaat na 1 behandeling. Dankjewel voor het advies en snelle levering.” Lees verder.

douglas-hout-white-wash
Douglas hout white wash (Dimma Vit)

Transparante beits voor douglashout: Storuman Skydd

U kunt douglas beitsen met een transparante impregnering Storuman Skydd.  Skydd is kleurloos, haalt de houtnerf naar voren en remt de vergrijzing. Let op: dit is te vergelijken met een laagje zonnebrand. Deze behandeling moet in direct zonlicht regelmatig (1x per jaar) worden herhaald.

douglas hout schilderen
Douglas houDouglas houten schutting in transparante beits Storuman Skydd en de deur in Moose F Bohus Blåt schilderen

Tips voor douglas beitsen

Gaat u uw schutting, overkapping of tuinhuis van douglas hout verven? Volg de onderstaande stappen en tips voor een duurzaam mooi resultaat.

 1. Even laten staan

  Nieuw douglashout zal nog gaan werken. Het krimpt, zet uit en er kan hars uit komen zetten. Als u het in de bouwmarkt koopt dan wordt douglashout vaak geïmpregneerd. Het is daarom verstandig om uw douglas hout eerst even te laten staan, denk aan een paar maanden tot een half jaar. De impregneerstoffen, die groenige of bruine vlekken kunnen geven, kunnen dan uit het hout trekken. Hars kunt u met een scherp mes of een doek met terpentine verwijderen.

 2. Eerste laag verven

  Moose F is een damp-open verf. Dit betekent dat het hout kan blijven ademen en dat impregneer door de verf heen aan de lucht kan worden afgegeven. Hierdoor kunt  u – anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen – direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag pas na een halfjaar aan te brengen. Dan is alle impregneer en hars uit het hout en krijgt u een mooi resultaat op de lange termijn. Dit hoeft niet, u kunt ook een tijdje wachten en dan direct twee lagen achter elkaar verven.

 3. Hout schoonmaken/ontvetten en opruwen

  Maak het hout schoon (bijv. met biologische houtzeep Polarsken) en schuur het een beetje grof op wanneer het glad is.

 4. Verven

  Verdun de verf met wat water en breng met een blokkwast aan op het hout. U kunt ook een verfspuit of verfroller gebruiken.

 5. Drogen

  Laat de verf drogen. Hoe lang dit duurt hang af van de luchtvochtigheid en de temperatuur, maar is vaak tussen de paar uur en een dag.

 6. Tweede laag

  Verf de tweede laag als de eerste laag goed is doorgedroogd. Na twee lagen heeft u waarschijnlijk een dekkend resultaat.

Douglashout verven of beitsen? Gebruik houtverf Moose F.

Douglas schutting grijs verven
Douglas schutting grijs geverfd

"Moose Färg Type F gekocht om onze onbehandelde Douglas schutting te beschermen. De kleur loodgrijs gekozen. Prachtige mid-grijze kleur dat in de zon een zweem van blauw erdoor heen lijkt te hebben. Prima resultaat, erg blij mee!" Lees verder.

Eigenschappen van douglashout

Douglas hout is een harde Europese naaldhoutsoort met een hogere duurzaamheidsklasse dan bijvoorbeeld vuren of grenen. Douglas bevat veel tannine en sappen, het is daarom aan te raden het hout goed te laten drogen voor gebruik. Het vochtgehalte in het hout moet ca. 17.5% zijn. Dit is het geval als het hout een aantal maanden heeft opgelegen. Wilt u uw douglas beitsen of oliën, houd daar dan rekening mee.

Oregon pine

Douglas wordt ook wel Oregon pine genoemd wanneer het afkomstig is van oude douglasbomen uit de Verenigde Staten. Het meeste Douglas hout in Nederland wordt geteeld door Staatsbosbeheer, die ook hout en kapschuren verkoopt. Staatsbosbeheer kiest bij douglas zwart verven overigens ook voor de verf van Moose Färg. Kijk voor meer informatie daarover bij Hollands hout.

Douglas vlonder behandelen

Wilt u een vlonder van douglashout behandelen, dan raden we u aan om Pansar te gebruiken. Pansar is een unieke tweestapsbehandeling voor houten vlonders en terrassen. Pansar maakt uw Douglas vlonder waterafstotend waardoor er geen schimmels of algen in kunnen groeien. Het vertraagt de vergrijzing en zorgt ervoor dat uw vlonder stroef blijft.

Douglas hout vergrijzen

Het vergrijzen van hout is een natuurlijk proces, onder invloed van zuurstof, vocht en zonlicht. Als u dit natuurlijke proces wil versnellen dan kunt u Gråning gebruiken. Dit vergrzijzingsmiddel reageert met het hout en is dus niet hetzelfde als een beits. Iedere houtsoort reageert anders vanwege de hoeveelheid taninnes die erin zitten. Overdosering is ongewenst omdat het hout dan grijzer of zelfs zwarter kan worden dan gewenst. Het proces is onomkeerbaar, dus het is verstandig om een proefstukje te maken op uw eigen hout. Vers douglas kan bij overdosering groen worden. Laat het hout dus altijd eerst goed doordrogen, dit kan enkele weken duren.

Wilt u het hout een grijze uitstraling geven zonder dat het echt vergrijsd is, gebruik dan Dimma in Kiruna Grå of Skiffer Grå. Dit zijn twee tinten grey wash die een grijze waas op uw hout leggen. In feite is dit hetzelfde als uw douglas beitsen, maar dan met een vergrijsde uitstraling.

vergrijsd douglas hout
Douglas tuinhek vergrijsd met Gråning

Douglas olieën

Indien u uw douglashout kleurloos wil behandelen, dan kunt u naast onze transparante beits ook kiezen voor onze houtolie. Bästa Olja gezuiverde lijnolie trekt diep in het hout, accentueert de houtnerf en laat geen filmlaag achter. Het voordeel van het oliën van douglas hout is dat deze diep in het hout trekt en daardoor langer bescherming geeft. Bästa Olja zorgt ervoor dat uw douglashout verduurzaamt en beschermd is tegen schimmels en houtrot. Besef wel dat geen enkel transparant product de vergrijzing van het hout zal tegengaan. De zon zal het altijd winnen op de langere termijn, hier is niets aan te doen.

houtolie lijnolie
Douglas veranda geolied met Bästa Olja

Veelgestelde vragen over Douglas beitsen

Wanneer moet ik mijn douglashout beitsen?

Bij nieuw douglashout is het aan te raden om een paar maanden tot een halfjaar te wachten met verven. Het hout krimpt, zet uit en geeft mogelijk nog hars af. Het is daarom verstandig om uw douglas hout eerst even te laten staan en het te laten werken. Moose F is een damp-open douglas beits. Hierdoor kunt  u - anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen - al direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag dan pas na een halfjaar aan te brengen. Dit geeft het moiste resultaat voor de lange termijn.

Hoe moet ik mijn douglas hout behandelen?

U kunt kiezen voor een dekkende beits, een white wash of een transparante impregnering. Wanneer u Douglashout onbehandeld laat staan zal het gaan vergrijzen in het zonlicht.

Hoe kan ik douglas hout ontvetten?

Ontvetten gaat gemakkelijk met een sopje en een scheutje biologische lijnoliezeep Polarsken.

Producten voor het verven en beitsen van douglashout:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.