Home » Verfadvies » Douglas hout beitsen met duurzame houtverf

Douglas beitsen

Kies voor de Zweedse prachtige matte kleuren en een excellente bescherming

Als u een kwalitatieve en aantrekkelijke bescherming voor uw douglas zoekt, dan is onze Zweedse houtverf een uitstekende keuze. De verf trekt als een beits in het hout, waardoor deze niet gaat bladderen wanneer het hout gaat krimpen en uitzetten. Het is bovendien een zeer milieuvriendelijke en betaalbare oplossing!

Op deze pagina leest u onder andere:

 • Verfadvies voor het meest duurzame resultaat
 • Over het vergrijzen van douglashout
 • Andere producten voor het beschermen van douglas
douglas schutting verven
Douglas schutting in Bohus Blå

Wilt u dekkende douglas beits bestellen?

Lia van der Ploeg (Ede): “Wij hebben deze schutting geverfd met Moose F. Kleur Bohus Blå. Fijne verf, dekt goed en wij zijn blij met deze kleur.”

Welke beits voor douglashout?

Douglas is een populaire houtsoort voor diverse toepassingen in de tuin, zoals tuinhuizen, schuttingen, overkappingen en tuinmeubels. Deze Europese naaldhoutsoort heeft een open structuur. Het kan dus nog gaan krimpen en uitzetten. Hierdoor komen er haarscheurtjes in. Douglashout staat er ook om bekend dat er hars uit kan komen zetten na de plaatsing ervan. Een ‘open’ verfsysteem is daarom essentieel uw douglashout te beschermen.

Afhankelijk van het gewenste resultaat hebben we verschillende producten in het assortiment.

Dekkende douglas beits

douglas beits antraciet
Antracit Grå

Moose F is een dekkende houtbeits die uw douglashout beschermt en een mooie kleur geeft. Moose F heeft geen grondverf nodig en kan direct op het hout worden aangebracht.

De verf trekt in het hout waardoor de houtstructuur mooi zichtbaar blijft. De verf blijft doorgaans 5 jaar mooi en kan makkelijk worden onderhouden. Schuren is bij onderhoud niet nodig.

 • Laat geen kwaststrepen achter.
 • Onderhoud zonder schuren: alleen even schoonmaken en overschilderen.
 • Prachtige, matte kleuren.

White wash of halftransparante beits

whitewash-douglas
Dimma (mist) White wash verf

Niet iedereen vindt de oranje-gele kleur van douglashout mooi. Hoewel douglashout naar verloop van tijd onder invloed van zonlicht zal vergrijzen, kan dit even duren.

Met een halftransparante beits brengt u pigmenten aan op het hout, maar deze zijn niet dekkend van kleur. Bij het kiezen voor whitewash of een lichte greywash krijgt u een meer ‘verouderde’ uitstraling van het hout.

Onze wash-beits heet Dimma. Dimma betekent mist in het Zweeds, en dit is precies was de haldtransparante beits doet: het legt een laagje nevel op het hout zonder het af te dekken. Dimma is naast white wash en black wash, ook verkijgbaar is diverse Moose Färg-kleuren.

Blanke beits

douglas beits transparant
De binnenkant van deze overkapping is gebeitst met Storuman Skydd, de buitenkant in Moose F Vasa Svart.

U kunt douglas beitsen met het transparante Storuman Skydd. Deze beits biedt een kleurloze bescherming, haalt de houtnerf naar voren en remt de vergrijzing.

Goed om te weten: de UV-bescherming van een blanke beits is te vergelijken met een laagje zonnebrand. Wilt u de vergrijzing voor langere tijd tegengaan, dan dient de behanding regelmatig (ca. 1x per jaar) worden herhaald.

Storuman Skydd wordt net als Dimma vaak gebruikt voor de binnenkant van tuinhuizen en overkappingen.

De voordelen van Moose Färg voor douglas

1. Vochtregulerend

Moose Färg vormt geen film over het hout, maar trekt in het hout zoals een beits. Door de open structuur van de verf van Moose Färg kan het hout blijven werken, zonder dat de verf gaat bladderen. Het hout zelf kan blijven ademen. Hierdoor gaat het hout langer mee en heeft u weinig onderhoud. Bij het overschilderden hoeft u niet de gehele verflaag af te krabben. Dat scheelt!

2. Oplosmiddel-arm en waterverdunbaar

U merkt het direct als u de pot bekijkt: er staan geen waarschuwingssymbolen op. En als u de deksel eraf haalt, dan is de geur heel prettig en mild. De milieuvriendleijke samenstelling zorgt ervoor dat de verf prettig verwerkt. U zit niet in de stinkende verfwalmen en kunt kwasten eenvoudig met water (en evt. wat zeep) schoonmaken. Ook in onderhoud is Moose F heel prettig. U hoeft de oude verflagen niet af te schuren en brengt zo geen verfresten in het milieu. Dat is prettig voor uw omgeving, maar ook voor uw portomonee. Het scheelt bovendien een hoop werk!

3. Envoudig om mee te werken.

Het werken met Moose Färg is niet lastig, zelfs niet voor de onervaren doe-het-zelver. Zo heeft u geen ingewikkelde primers nodig en hoeft u tussen de lagen niet te schuren. De beits smeert heerlijk uit, alsof u met yoghurt verft. Kwaststrepen vallen vanzelf weg, dus u hoeft niet bang te zijn voor een onprefesioneel ogend resultaat.

Roy Jacobs (Etten Leur): “Dimma white wash, een top product, toegepast op onze Douglas houten schutting, heel mooi resultaat na 1 behandeling. Dankjewel voor het advies en snelle levering.

Douglas beitsen: tips voor het beste resultaat

Gaat u uw schutting, overkapping of tuinhuis van douglas hout verven? Volg de onderstaande stappen en tips voor een duurzaam resultaat.

 1. Nieuw douglas hout

  Douglas hout is een harde Europese naaldhoutsoort met een hogere duurzaamheidsklasse dan bijvoorbeeld vuren of grenen. Douglas bevat veel tannine, hars en sappen en het wordt dikwijls geïmpregneerd geleverd. Het vochtgehalte in het hout is idealiter ca. 17.5%. Dit is het geval als het hout een aantal maanden heeft opgelegen. In deze tijd zal het hout wat gaan krimpen, uitzetten en scheuren. De sappen en impregneer komen nog uit het hout zetten. Wilt u uw douglas beitsen, houd daar dan rekening mee.

  Mocht u er de voorkeur aan geven om toch alvast 1 laag te verven, dan kan dit technisch gezien wel (zie stap 2). Wacht dan wel even met de tweede laag voor het beste resultaat. Hout dat al langer staat kunt u direct twee lagen geven.

 2. De eerste laag verven

  Moose F is een damp-open verf. Dit betekent dat het hout kan blijven ademen en dat impregneer door de verf heen aan de lucht kan worden afgegeven. Hierdoor kunt  u – anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen – direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag pas na een halfjaar aan te brengen. Dan is alle impregneer en hars uit het hout en krijgt u een mooi resultaat op de lange termijn. Dit hoeft niet, u kunt ook een tijdje wachten en dan direct twee lagen achter elkaar verven.

 3. Hout schoonmaken/ontvetten en opruwen

  Maak het hout schoon (bijv. met biologische houtzeep Polarsken) en schuur het een grof op (korrel 80) wanneer het gladgeschaafd hout betreft.

  Eventuele hars-plekken kunt u met een scherp mes afsteken, met een fohn verhitten en weghalen of met een doek met terpentine verwijderen.

 4. Verven

  Verdun de verf met wat water en breng met een blokkwast aan op het hout. U kunt ook een verfspuit of verfroller gebruiken.

 5. Drogen

  Laat de verf drogen. Hoe lang dit duurt hang af van de luchtvochtigheid en de temperatuur, maar is vaak tussen de paar uur en een dag.

 6. Tweede laag

  Verf de tweede laag als de eerste laag goed is doorgedroogd. Na twee lagen heeft u waarschijnlijk een dekkend resultaat.

Douglashout verven of beitsen? Gebruik houtverf Moose F.

Technische specificaties Moose F

VerwerkingstemperatuurBoven de 15 °C
VerbruikCa. 5 m² dekkend met liter (tot 30% afwijkingen mogelijk bij verschillende ondergronden)
Locatie toepassingBinnen en buiten
GlansgraadVolledig mat
Aan te brengen Met kwast (of verfspuit)
GebruiksklaarJa
Droogtijd (buiten bij 20 °C)Overschilderbaar na 6 uur, regenbestendig na 3 dagen
Type verdunningWater
Schoonmakenvan kwasten en werkgerei met water en een beetje zachte zeep
HoudbaarheidIn ongeopend pot minstens 2 jaar
BewarenOp een droge en vorstvrije plek (5-15 ºC).
OnderhoudAfhankelijk van de omstandigheden ca. 5 jaar (mits goed toegepast)

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Is het een verf of een beits?

De termen verf en beits worden nog al eens door elkaar gebruikt. Verf is een overkoepelende term voor allerhande vloeistoffen die een ondergrond beschermen en/of een leuk kleurtje geven. De term houtverf slaat specifiek op de verfsoorten die geschikt zijn om op hout aan te brengen. Dit kan ook een glanzende lakverf zijn, maar dus ook een beits. Beits kenmerkt zich doordat het in het hout trekt. De producten van Moose Färg trekken in het hout als een beits, maar worden in Zweden omschreven als houtverf. Het geeft uw douglas hout een optimale bescherming.

Oregon pine

Douglas wordt ook wel Oregon pine genoemd wanneer het afkomstig is van oude douglasbomen uit de Verenigde Staten. Het meeste Douglas hout in Nederland wordt geteeld door Staatsbosbeheer, die ook hout en kapschuren verkoopt. Staatsbosbeheer kiest bij douglas zwart verven overigens ook voor de verf van Moose Färg. Kijk voor meer informatie daarover bij Holands hout. bij Hollands hout.

Gert-Anne de Bie: "Onze schutting is weer als nieuw, en het is een geweldig product om hier mee te werken." Lees meer →

Kies uit onze 19 matte kleuren

Wie aan Scandinavië denkt, denkt al snel aan het typerende Zweeds rood dat je daar overal in het landschap ziet. Daarnaast er is nog een breed scala aan unieke, rustige kleuren. Kenmerkend is dat de verf in het hout trekt als een beits, waardoor de karakteristieke houtuitstraling behouden blijft.

Tips voor het kiezen van een kleur

Het matte karakter van de kleuren zorgt ervoor dat een kleur bij verschillend licht, ook verschillend oogt. Een kleur als Bohus Blå (Zweeds) oogt in het zonlicht blauw, maar bij schaduw juist meer groen en soms zelf grijs. Om een goede indruk te krijgen van de kleur, hebben we enkele tips voor u.

 1. Bekijk de foto's van klanten die u voorgingen op onze inspiratiepagina.
 2. Ook helpt het om de kleuren in het echt te bekijken. Hiervoor kunt u een gratis kleurenkaart aanvragen.
 3. Komt u er toch nog niet helemaal uit? Maak dan eens proefstukjes op uw eigen hout. Bestel hiervoor een of meerdere van onze proefpotjes.

Kleuren combineren

Online kleurenkiezer
Wilt u meerdere kleuren combineren, gebruik dan zeker onze online kleurentool. Met een enkele muisklik geeft u de verschillende elementen van het tuinhuis een andere kleur.

verkleuren combineren

Douglas hout vergrijzen

Het vergrijzen van hout is een natuurlijk proces, onder invloed van zuurstof, vocht en zonlicht. Als u dit natuurlijke proces wil versnellen dan kunt u Gråning gebruiken. Dit vergrzijzingsmiddel reageert met het hout en is dus niet hetzelfde als een beits. Iedere houtsoort reageert anders vanwege de hoeveelheid taninnes die erin zitten. Overdosering is ongewenst omdat het hout dan grijzer of zelfs zwarter kan worden dan gewenst. Het proces is onomkeerbaar, dus het is verstandig om een proefstukje te maken op uw eigen hout. Vers douglas kan bij overdosering groen worden. Laat het hout dus altijd eerst goed doordrogen, dit kan enkele weken duren.

Wilt u het hout een grijze uitstraling geven zonder dat het echt vergrijsd is, gebruik dan Dimma in Kiruna Grå of Skiffer Grå. Dit zijn twee tinten grey wash die een grijze waas op uw hout leggen. In feite is dit hetzelfde als uw douglas beitsen, maar dan met een vergrijsde uitstraling.

vergrijsd douglas hout
Douglas tuinhek vergrijsd met Gråning

Douglas olieën

Indien u uw douglashout kleurloos wil behandelen, dan kunt u naast onze transparante beits ook kiezen voor onze houtolie. Bästa Olja gezuiverde lijnolie trekt diep in het hout, accentueert de houtnerf en laat geen filmlaag achter. Het voordeel van het oliën van douglas hout is dat deze diep in het hout trekt en daardoor langer bescherming geeft. Bästa Olja zorgt ervoor dat uw douglashout verduurzaamt en beschermd is tegen schimmels en houtrot. Besef wel dat geen enkel transparant product de vergrijzing van het hout zal tegengaan. De zon zal het altijd winnen op de langere termijn, hier is niets aan te doen.

houtolie lijnolie
Douglas veranda geolied met Bästa Olja

Douglas vlonder behandelen

Wilt u een vlonder van douglashout behandelen, dan raden we u aan om Pansar te gebruiken. Pansar is een unieke tweestapsbehandeling voor houten vlonders en terrassen. Pansar maakt uw Douglas vlonder waterafstotend waardoor er geen schimmels of algen in kunnen groeien. Het vertraagt de vergrijzing en zorgt ervoor dat uw vlonder stroef blijft.

"Moose Färg Type F gekocht om onze onbehandelde Douglas schutting te beschermen. De kleur loodgrijs gekozen. Prachtige mid-grijze kleur dat in de zon een zweem van blauw erdoor heen lijkt te hebben. Prima resultaat, erg blij mee!" Lees verder.

Producten voor het verven en beitsen van douglashout:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.