Home » Verfadvies » Meubels verven in Scandinavische matte kleuren

Meubels verven in Scandinavische matte kleuren

Meubels opknappen met een nieuw likje verf is helemaal van deze tijd. Oude meubels tovert u zo om tot pronkstukken die weer jaren mee kunnen. Moose RDM zeer geschikt om uw meubels te verven en een matte uitstraling te geven – vergelijkbaar met de krijtverf-look. Onze houtverf is voor hard én glad hout, waardoor deze ook geschikt is voor o.a. kozijnen, deuren en meubels. Sterker dan krijtverf, maar met dezelfde ‘poederachtige’ uitstraling, waarvoor het ideale matte meubelverf is om bijvoorbeeld een oude kast te verven.

Meubels opknappen? Kastje verven? Bestel matte meubelverf Moose RDM.

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerder klanten:

Francis Karsenbarg (Borne): "Onze oude grenen kast zag er niet meer uit, eerst wilden we hem weg doen maar we dachten we kunnen het eerst nog met moosefarg proberen ( daar hebben we de schuur ook mee geverfd en dat werd zoo mooi). En zie hier!! Weer helemaal blij met de kast!! Ga nu ook de salontafel doen." Lees meer.

Meubels verven met krijtverf-uitstraling

De verf van Moose Färg is een waterverdunbare matte verf met de look van krijtverf. Krijtverf is feitelijk een benaming voor een type verf met een ultramatte uitstraling, gemaakt op vrijwel natuurlijke basis, met krijt als vulmiddel. Vroeger werd er veel krijt in verven gebruikt omdat dit een goedkope natuurlijke grondstof was. Het krijt zorgt voor een poederachtig effect. Krijtverf staat echter wel bekend om zijn vlekgevoeligheid; vetten en vloeistoffen worden door de verflaag geabsorbeerd en laten vlekken achter. Ook is krijtverf relatief duur.

Alle verven van Moose Färg zijn op natuurlijke basis gemaakt en hebben exact de matte uitstraling als krijtverf. Wij werken met andere vulstoffen zoals tarwe- en roggemeel, waardoor er een robuuste verf ontstaat. Anders dan ouderwetse krijtverf is Moose Färg sterk genoeg dat het zowel binnen als buiten toepasbaar is. De verf is toepasbaar voor onbehandeld, geschilderd en geïmpregneerd hout. Zowel red cedar,  douglas, larix, grenen hout als andere (hard)houtsoorten.

Een ander bijkomend voordeel van de matte verf Moose Färg is dat de nerfstructuur van het hout behouden blijft, waardoor het houten meubelstuk de authenticiteit van het materiaal houdt. Hierdoor is de verf ook uitstekend geschikt voor het verven van meubels in een Scandinavisch design

Bestel Moose RDM voor meubels met een krijtverf-look:

Meubelverf bankje wit
Zweedse klepbank in Moose RDM Norrland Vit

 Zelf meubels verven of een kast schilderen: tips

Gaat u een kastje opknappen of een tafeltje verven? Dan is het vooral belangrijk om te letten op een goede voorbewerking. Voor een mooi resultaat op de lange termijn is het belangrijk dat de verf goed kan hechten.

Zit er een oude laag verf op het hout?

Voor een goede hechting is het belangrijk om eerst de oude lagen te verwijderen van het meubelstuk. Dit kan bijvoorbeeld door het schuren van het oppervlak met een grove korrel (80). Goed opgeschuurde restjes verf zijn geen probleem, maar het mag niet meer glanzen. Wanneer het meubelstuk in zijn geheel is opgeschuurd kan het worden gereinigd, bijvoorbeeld met Polarsken. Deze biologische lijnoliezeep wordt in Zweden gezien als de beste oplossing voor het reinigen van te schilderen oppervlakken. Daarnaast wordt het hout door de lijnolie ook nog een extra verzorgd.

Tip: Voordat u het hout gaat behandelen met een nieuwe verflaag is het belangrijk om te weten waarmee het hout is behandeld. Dit doet u door een druppeltje terpentine aan te brengen op het meubelstuk. Wanneer het druppeltje het hout blank maakt, betekent dit dat het hout reeds is behandeld met een olie- of waslaag. Ontvetten is hier zeer belangrijk. Wanneer de druppel het hout niet blank maakt is er in alle andere gevallen sprake van lak, vernis of politier. In dat geval in schuren het advies.

Gaat u een kast van blank hout of een Ikea kast verven?

Wanneer de kast onbehandeld is dan is het goed om het hout even op te schuren met korrel 80. Dit is ook het geval wanneer u een fineer kast gaat verven. Meubels worden vaak van gladgeschaafd hout gemaakt. U kunt uw kast verven zonder schuren, maar de verf zal minder goed kunnen hechten waardoor u waarschijnlijk meer lagen moet verven en de kans op loslaten iets groter is. Dit raden we dus niet aan.

Wanneer een kast al wat langer in huis staat dan is de kans groot dat deze ongemerkt vettige stoffen (van bijv. het koken) heeft opgenomen. Ontvet het hout voor het schuren, bijvoorbeeld met Polarsken lijnoliezeep. Dit is ook belangrijk wanneer het meubel van geïmpregneerd hout is gemaakt.

Kastje geverfd scandinavisch design meuebels verven
Kastje op de babykamer geverfd in Moose RDM Kiruna Grå (parelgrijs)

Matte meubelverf bestellen? Bekijk alle prijzen:

Kast verven: advies voor een volledig matte kast

Stap voor stap: het verven van uw kast, tafel of andere meubels.

 1. Gebruik Moose RDM (Raam-, Deur- en Meubelverf)

  Als u uw meubels volledig mat wil hebben - zoals bij kast verven met krijtverf -  kies dan voor het verven met Moose RDM. Moose RDM heeft een extra hoog vastestof-gehalte voor een goede dekkracht op gladde oppervlakken. Hierdoor is het een zeer geschikte verf voor oppervlakken waar u regelmatig ‘aanzit’. De houtsoort maakt hierbij niet uit. U kunt Moose RDM gebuiken om een eiken kast te verven, maar ook bijvoorbeeld om een grenen kast te verven.
  Nog een voordeel van werken met Moose Färg RDM is dat de verf geen kwaststrepen achterlaat en mooi egaal opdroogt met een zeer mat effect en kalkachtige uitstraling.

 2. Grondlaag aanbrengen.

  Moose RDM heeft een grondlaag nodig. Als er nog geen verf op zit dan kunt u gronden met een laag Moose F.
  Tip: Als er al verf op uw meubels zit dan kunt u deze goed grof opschuren (korrel 80) tot het niet meer glanst.

 3. Voorbewerking

  De voorbewerking hangt af van eventuele eerdere behandelingen van het hout. Lees hierboven voor uitgebreid advies over de voorbewerking. Doorgaans is ontvetten en opschuren aan te raden.

 4. Kast verven.

  Laat het meubelstuk na het reinigen goed drogen alvorens de eerste laag aan te brengen. Breng de verf eenvoudig op met een viltrollertje. Wanneer de eerste laag Moose RDM goed is uitgehard kan het meubelstuk met de tweede laag geverfd worden. U hoeft niet te schuren tusen de lagen. Met 2 liter Moose RDM  verft u ca. 18 m2 dekkend (dit zijn 2 lagen verf). Laat de verf na de tweede laag een paar dagen goed doordrogen voordat u de meubels gaat gebruiken. 

  Tip: Bij vochtig weer en lage temperaturen kan dit soms wel een week duren. Voor een prachtig en egaal resultaat is het van belang om de verf zo dun mogelijk op het meubelstuk te verven. Verdun de verf met 5-10% water om zo dun mogelijk aan te brengen.

 5. Wilt u een kras- en slijtvast resultaat?

  Bij intensief gebruik van een meubelstuk kunt u ervoor kiezen om het blad van het meubelstuk af te lakken met Topp transparant. Dit is een matte blanke lak voor meubels. Deze lak zorgt voor een vrijwel matte afwerking, maakt het meubelstuk waterbestendig, voorkomt slijtage en vlekken en is eenvoudig schoon te maken. Daarnaast is TOPP oplosmiddelvrij en geeft het een harde toplaag waar objecten op kunnen staan.

  Notitie: bij houtsoorten die zeer hoge tannine-gehalte hebben, zoals eiken, is het niet handig om in een lcihte kleur te verven en vervolgens te lakken. Tannine slaat bij het aanbrengen van de lak door het hout heen, wat donkere vlekken veroorzaakt.

Meubels verven in matte verf? Kies Moose RDM

Betaalbaar scandinavisch design oude kast opknappen voor en na
Oude kast opknappen voor en na (geverfd met Moose F Kiruna Grå en gelakt met Topp)

Bekijk ook de instructievideo over meubel verven:

Veelgestelde vragen over meubels verven

Kan je Ikea meubels verven?

Jazeker! De meeste meubels van Ikea zijn van geschaafd hout gemaakt. Deze kun je even opschuren en oververven. Als je de Malm kast of de Pax kast wil verven, dan ga je eigenlijk spaanplaat verven. Dit materiaal moet je heel goed grof opschuren en er vervolgens een primer opzetten (bijvoorbeeld Sudwest All-Grund). Daarna kun je er met de verf van Moose Färg overheen verven.

Kan je hoogglans meubels oververven met krijtverf?

Dit is mogelijk, maar u dient de hoogglans wel flink op te schuren met een grove korrel. De verflaag mag niet meer glanzen. U kunt met Moose RDM over de kalkige laag van uw oude verf heen verven. U heeft dan geen grondverf meer nodig.

Moet ik mijn meubels met krijtverf/matte verf ook aflakken?  

Gaat u meubels verven met Moose F of Moose Färg RDM, zoals een kast, tafel of houten bank, realiseert u zich dan dat gebruikerssporen onvermijdelijk zijn. Vettige vingers op een mat meubelstuk zorgen ervoor dat het op die plekjes gaat glanzen. Dit geeft het meubelstuk juist ook een karakteristieke uitstraling. Wanneer u dit niet wilt kunt u ervoor kiezen om het oppervlak bij binnen gebruik af te werken met Topp transparant. Dit is een matte blanke lak voor meubels. 

Producten om meubels mee te verven:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.