Home » Houtverf » Transparante kleurloze beits: milieuvriendelijke bescherming

Transparante kleurloze beits: milieuvriendelijke bescherming

De warme kleur en uitstraling van hout maken het een populair bouwmateriaal. De vraag die vaak opduikt, is hoe hout beschermd kan worden, zonder dat het zijn natuurlijke karakter verliest.

Als u hout wil impregneren en conserveren zonder het een kleur te geven, dan is onze blanke beits Storuman Skydd is in veel gevallen een gemakkelijke en fraaie oplossing.

Storuman Skydd is een kleurloze beits op basis van lijnolie en alkyd, die de conservering van hout ondersteunt. Een waterverdunbaar product dat zeer aangenaam en gemakkelijk in gebruik is.

 • De blanke beits haalt de nerf naar voren en accentueert de natuurlijke houtkleur.
 • Beschermt tegen weersinvloeden, met name vocht indringing.
 • Het hout wordt verzorgd en beschermd, de verkleuring van het hout wordt vertraagd.
Transparante beits
Woonboot in Storuman Skydd

Wilt u transparante beits bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

De natuurlijke uitstraling van hout

Storuman Skydd vormt geen laklaag over het hout. De beits trekt in het hout waardoor de structuur zichtbaar - en zelfs voelbaar! - blijft. De houtnerf komt nog beter naar voren.

Deze transparante, kleurloze beits is een emulsie van drogende olie. De druppeltjes dringen in de houtporiën en harden daar uit. Zo verstrekt het product de houtcellen. Het wast er niet af en biedt blijvende bescherming en impregnering tegen weersinvloeden. Tegelijkertijd wordt verkleuring door UV-stralen vertraagt. De werking van Storuman Skydd is langduriger dan van houtolie, omdat deze laatste wél van het hout afwast.

transparante beits
Storumann Skydd (onderste helft)

Over Storuman Skydd kleurloze transparante houtbeits

Een puur en eerlijk product uit Zweden. Deze transparante beits is ideaal om de binnenkant van uw tuinhuisje te beschermen, voor een red cedar betimmering of schutting of een houten plafond van uw veranda of slaapkamer.

 • Waterafstotend
 • UV-werend (let op: uitgewerkt na ongeveer 1 jaar)
 • Smeert lekker uit
 • Voor buiten en binnen
 • Haalt de houtnerf naar voren
 • Oplossmiddel-arm
 • Voor alle soorten hout
 • Waterverdunbaar
 • Stinkt niet

Let op: Storuman Skydd is een milieuvriendelijke blanke beits en bevat (dus) geen middelen tegen schimmel, het weer of algen-aangroei. Als uw hout hiervoor gevoelig is of u al last van schimmel heeft kunt u Svampdöd toepassen.

Hout impregneren met transparante beits?

Transparante beits voor buiten

Storuman Skydd is een heel gemakkelijk product om toe te passen op alle soorten hout. Of u nu douglas, vuren, grenen, lariks of red cedar hout hebt staan, Storuman Skydd kan er zeer goed op hechten. Op bezaagd en geschaafd hout kan bij de eerste behandeling wat water worden bijgemengd om de impregnering te vergemakkelijken.

UV-blok en verkleuring van het hout

Het is goed om u te realiseren dat een transparante beits als Storuman Skydd een bescherming tegen UV-straling geeft voor beperkte tijd - denk aan een zonnebrandcreme. Hoe lang hangt af van de hoeveelheid UV-straling die erop komt. In de schaduw kan dit enkele jaren duren, in het directe zonlicht houdt de beits ca. een jaar de vergrijzing tegen. Bij een daklijst in de felle zon kan de UV-blok al na een halfjaar uitgewerkt zijn, zie ook de foto van de overkapping. Het hout verkleurt alleen bij de daklijsten.

Dit betekent dus dat het hout niet eeuwig zijn kleur behoudt en op den duur gaat vergrijzen of vergelen. Alle transprante beitsen hebben helaas deze eigenschap, hoewel er soms andere beloften worden gedaan. Dit proces is moeilijk tegen te gaan; het zonlicht is sterker dan welk product dan ook. De technische bescherming in de transparante beits blijft wel langer in stand.

blanke beits
De daklijsten van deze overkapping verkleuren eerder omdat ze meer zon te verduren krijgen. De rest van de overkapping in Storuman Skydd heeft zijn kleur behouden.

Transparante beits voor binnen

Voor binnengebruik is Storuman Skydd ideaal. Zonder de kleur of uitstraling van uw houten wanden te veranderen, zorgt Storuman Skydd nét voor dat beetje extra bescherming. De olie zorgt voor een waterafstotende werking zodat het eenvoudig af te vegen is en stof minder makkelijk blijft hangen.

Ook voor de binnenkant van overkappingen en tuinhuizen is Storuman Skydd zeer aan te raden. Zeker bij een minder duurzame houtsoort zoals grenen of vurenhout kan het tweezijdig behandelen van het hout ervoor zorgen dat het hout langer mee gaat.

Voor het transparant beschermen van binnenmeubels en tafelbladen kunt u overigens beter onze matte lak Topp gebruiken. Dit zijn oppervlakken waar vetvlekken op komen en die u graag regelmatig wil kunnen schoonmaken. En blanke lak zorgt - in tegenstelling tot een blanke beits - voor een volledig sltijtvast resultaat.

Overkapping zwarte en naturel
Buitenkant in Vasa Svart, binnenkant in Storuman Skydd

Toepassen van een transparante beits

Storuman Skydd is een zeer prettige transparante beits. Het product is oplosmiddel-arm, zodat het heel fijn is om mee te werken en goed is voor onszelf en onze omgeving. Het product oogt in de pot wittig, net als melk. Dit is prettig, want zo ziet u waar u al heeft gebeitst en waar nog niet. Zodra de beits gedroogd is valt deze witte kleur volledig weg.

 1. De ondergrond

  Daar de ondergrond volledig zichtbaar blijft, is het belangrijk dat deze en netjes en schoon uitziet. Oude verfresten of vuil blijft immers gewoon zictbaar. Zorg dus voor een kaal en schoon oppervlak voodat u gaat beitsen.

  Ontvet met een sopje van lijnoliezeep. Dit is zeker van belang bij vers geïmpregneerd hout en bij hout dat al langer binnenstaat. Een schrootjesplafond in een chalet wordt bijvoorbeeld vettig door bijv. kookluchten.

 2. Voor buiten: ruw uw planken indien nodig op

  Indien u buitenshuis gaat beitsen, is het belangrijk dat de verf goed kan hechten en zo bestand is tegen alle weersomstandigheden. De beits hecht het beste op ruw hout. Indien u gladgeschaafde planken hebt kunt u e het beste opschuren met een grove korrel (80).

 3. Doorroeren en verdunnen

  Schud de pot vooraf of roer deze door met het bijgeleverde roerhoutje. Het is mogelijk om te verdunnen met water (5-10%).

 4. Beitsen

  Hou rekening met de temperatuur en luchtvochtigheid. We raden af om buiten te beitsen bij temperaturen onder de 12 °C. De droogtijd wordt dan erg lang en u loopt de kans dat een regenbui de beits er weer afspoelt.

  U kunt Storuman Skydd aanbrengen met een kwast, verfspuit of roller. Doe dit niet te dik; het is geen lak. U krijgt een steviger en mooier effect wanneer u 2 dunne lagen verft. De wittige kleur van de beits trekt bij het drogen vanzelf weg.

  Wacht tot de eerste laag gedroogd is alvorens u de tweede laag aanbrengt. Zo is goed zichtbaar waar nog extra goed moet worden geverfd. Bij een temperatuur van 20 °C is dit zo'n 6 uur. Na de tweede laag mag er 2-3 dagen geen zware regenbui overheen komen.

  Tip: Schenk uit wat u nodig hebt en sluit de pot direct. Zo komen er geen bacteriën bij en blijft de beits goed houdbaar.

 5. Kwasten schoonmaken

  Heeft u gebeitst en gaat u de volgende dag weer aan de slag met hetzelfde product? Wikkel de kwasten in aluminiumfolie en leg deze in de koelkast. U kunt de volgende dag direct verder waar u gebleven was.

  Is de klus klaar? Laat de kwast met de beits erop niet drogen. Gebruik water en eventueel wat lijnoliezeep voor het schoonmaken van de kwasten. Reinig na met wasbenzine. Zo kunt u de kwasten hergebruiken.


Ervaringen met Storuman Skydd

Op een tuinhuis

Floris Mokveld, Roermond: "Vijf jaar geleden werd dit tuinhuisje gebouwd door Tuincentrum Soontiëns. De kleur van Douglas hout wilden we graag milieuvriendelijk behouden. We kwamen toen uit bij Moose Färg verf. Milieuvriendelijk vanuit Scandinavië waar veel met hout wordt gebouwd. Elk jaar een laagje “zonnebrand” en de kleur blijft behouden.
De planken van het vlonder zijn van Rubinia hout en niet behandeld. Die verkleuren dus, wat ook een mooi effect is. Het zal je niet verbazen dat we nog steeds super blij zijn met deze verbouwing van de tuin. Een prachtig plekje zo bij de zwemvijver."

Tuinhuis kleur hout behouden
transparant beits op red cedar hout

Op een schutting

Gerard Vlek, Heerlen: "Al jaren behandel ik onze schuttingen met Storuman Skydd Transparant, wel moet je minstens 2 keer per jaar de schutting behandelen om het mooiste resultaat te krijgen. Maar zie foto`s mooi product." Lees verder.

Transparante beits met een kleurtje

Vergeleken met andere soorten afwerkingen biedt een blanke beits de minste bescherming. UV-stralen kunnen hier het makkelijkst doorheen komen. Een verf als Moose F, met een kleur dus, geeft een betere bescherming.

U kunt ook kiezen voor een middenweg. Als u kies voor Dimma wash, dan zitten er pigmenten in de beits, maar de houtkleur blijft ook gedeeltelijk zichtbaar.

grey wash
Grey wash Dimma Kiruna Grå, Skiffer Grå en Lulea Grå

Kleurloze behandeling voor vlonders en terrassen

Mocht u 'liggende' planken willen behandelen, zoals een vlonder of terrasplanken, dan raden we Pansar aan. Storuman Skydd is voor dit soort oppervlakten - waar u ook overheen loopt - minder geschikt.

Pansar is een nano-coating die ervoor zorgt dat het hout waterafstotend wordt. Het hout blijft net als bij Storuman Skydd wel ademen, maar het neemt geen water meer op waardoor algen niet kunnen ingroeien, het hout vormvast wordt en het beschermd is tegen houtrot. De werking is 10-15 jaar waardoor u zeer weinig onderhoud heeft aan uw vlonder.

Pansar is geen beits, maar een tweestapsbehandeling waar meer aandacht bij nodig is. De werking hiervan is het beste op zachtere houtsoorten als lariks, douglas, vuren en grenen. Lees de uitgebreide productpagina of neem contact met ons op om advies in te winnen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.