Home » Houtbescherming » Hout beschermen met hoogwaardige lijnolie

Hout beschermen met hoogwaardige lijnolie

Zoekt u een duurzame manier om uw hout te verduurzamen? Wilt u uw hout behandelen of impregneren zodat het beschermd wordt tegen vocht?

Het beschermen van hout met een hoogwaardige lijnzaadolie zorgt ervoor dat uw hout veel langer mee gaat. Lijnolie maakt uw houten vlonder, teakdek, tuinmeubels of kozijnen waterafstotend. Doordat er geen vocht in het hout blijft zitten vinden schimmels geen voeding, blijft het vrij van houtrot en wordt de buigsterkte vergroot.

Anders dan rauwe lijnolie, droogt een gezuiverde lijnolie veel sneller. En anders dan gekookte lijnolie, vergeelt zuivere lijnolie niet. Een hoogwaardig product voor duurzame houtbescherming!

houtolie lijnolie lijnzaadolie
Pure, zuivere lijnolie Bästa Olja

Gezuiverde lijnolie bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Wat is gezuiverde lijnolie?

Lijnzaadolie is een natuurproduct dat wordt geperst uit de zaden van vlas. Deze olie is een mengsel van vetzuren, eiwitten, wassen en antioxidanten. Hiervan zijn alleen de onverzadigde vetzuren nodig om als goede impregneerolie te werken. Alle andere componenten van de lijnolie tasten het eindresultaat aan. Zo zorgt beta-caroteen - de kleurstof van wortels - ervoor dat normale lijnolie snel vergeelt. Ook droogt normale lijnolie bijzonder langzaam en niet op alle plaatsen even snel. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan: bij oude meesters zoals Rembrandt ziet men bijvoorbeeld craquelé, dat zijn scheurtjes in de bovenlaag van het schilderij.

Door rauwe lijnolie te koken wordt een deel van deze onzuiverheden verwijderd. Het oxidatieproces dat plaatsvindt zorgt ervoor dat de olie sneller droogt. Bij gezuiverde lijnolie zijn alle niet-drogende ingrediënten verwijderd middels een unieke zuiveringsmethode. De onnodige stoffen die vergeling en bacteriegroei veroorzaken zijn hierbij uit de rauwe lijnolie verwijderd. Gezuiverde houtolie is hierdoor een pure, superieure, drogende houtolie.

lijnolie vlaszaad
Lijnolie (lijnzaadolie) bestaat uit olie van uitgeperste vlaszaden. Na zuivering van de olie ontstaat een superieure houtolie.

Bestand tegen schimmels en houtrot

Het behandelen van hout met een gezuiverde lijnolie maakt het waterafstotend, rotbestendig, maatvast en het vergroot de buigsterkte. Doordat het hout waterdicht is kunnen schimmels kunnen niet ingroeien - geen enkel organisme kan voeding uit droog hout of uit de olie halen. Een ideale vlonderolie of terrasolie, vooral voor hardhout, zoals bankirai, meranti, red cedar of teak.

Diepe doordringing in het hout

Gezuiverde lijnolie wordt 1,5 - 3 mm in het hout geabsorbeerd. Dit kan niet worden bereikt met andere houtoliën die niet zo diep in het oppervlak doordringen. Veldproeven en proeven in een rottingskamer tonen aan hout dat diep geïmpregneerd is met gezuiverde lijnolie minimaal 24 jaar rotvrij blijft – ook in vochtige grond! Normale lijnolie houdt het nog geen 3 jaar uit.

Wilt u hout verduurzamen met pure lijnolie?

Stappenplan hout behandelen met lijnolie Bästa Olja

U kunt de olie bij kamertemperatuur aanbrengen. Wanneer u de olie verhit voordat u het op het hout aanbrengt - bijvoorbeeld in een frituurpan - kan de olie dieper doordringen waardoor het nog langer mee gaat.

Let op met metalen spijkers of schroeven in het hout. Deze kunnen in reactie met de lijnolie oxideren en zwarte vlekken geven. Vermijd direct contact tussen metaal en het behandelde hout of gebruik roestvrijstalen of gegalvaniseerde spijkers. 

 1. Verhitten van de olie

  Verhit Bästa Olja tot 130 °C in een friteuse. U kunt bij deze temperatuur veilig werken met de olie, zonder dat deze brandwonden veroorzaakt. De olie zal niet branden of dampen.

 2. Aanbrengen

  Breng de lijnolie aan op totaal droog hout. Let op: kiest bij het aanbrengen van verhitte lijnolie altijd voor een natuurlijke borstel (varkenshaar) - synthetische borstels smelten bij deze temperaturen. U kunt kleine stoombelletjes op het oppervlak zien wanneer u verwarmde Bästa Olja aanbrengt.

  Verspreid van plaatsen die verzadigd zijn naar plaatsen die nog olie absorberen. Blijf aanbrengen en uitspreiden totdat het hele oppervlak verzadigd is. De olie dringt tot 1,5 mm in gezond hout. Laat de olie intrekken.

  Voor een penetratie van 2-3 mm, verwarm het oppervlak tijdens het werk met een heteluchtblazer of een IR-verwarmer.

  Diep impregneren door onderdompeling in warme olie van 130 graden is ook mogelijk. Dit kunt u bijvoorbeeld doen bij uiteinden van houten palen of bij kleine houten delen.

 3. Verwijderen van overtollige olie

  Verwijder alle resterende olie en stof die na 20-30 minuten (bij verhit aanbrengen) of 1 uur (bij dagtemperatuur aanbrengen) op het oppervlak zijn achtergebleven met een doek. Olie die op het oppervlak achterblijft wordt plakkerig.

  Voor een half glanzend oppervlak: schuur de olie die op het oppervlak achterblijft eerst met # 120, daarna met # 320.

  Let op: Lijnolie bestaat uit oxiderende vetzuren die spontaan kunnen ontbranden. Doeken, krullen en andere poreuze materialen die zijn bevochtigd met Bästa Olja moeten onmiddellijk in water worden ondergedompeld.

 4. Drogen

  De lijnolie droogt door reactie met zuurstof en de tijd die nodig is om te drogen is afhankelijk van twee factoren: de toevoer van zuurstof en de temperatuur. Bij 20 °C en met goede ventilatie droogt gezuiverde lijnolie in 24 uur of minder.

 5. Reinigen

  Was borstels en gereedschappen die worden gebruikt met een sterke zeep, bijv. Polarsken lijnoliezeep.

  Let op: met olie behandeld hout kan alleen worden gereinigd met water en zure of neutrale schoonmaakmiddelen Maak het oppervlak NIET schoon met alkalische schoonmaakmiddelen (zoals lijnoliezeep). Olie reageert met alkali, waardoor de buitenste laag een beetje oplost. Als dit toch gebeurt, wrijf dan een kleine hoeveelheid Bästa Olja in het oppervlak om het te herstellen.

Veranda behandeld met lijnolie Bästa Olja
Veranda vlak na behandeling met gezuiverde lijnolie Bästa Olja

"Onze nieuwe veranda in de lijnzaadolie Bästa Olja gezet. Het douglashout heeft een mooie warme kleur gekregen. De nerf is wat duidelijker zichtbaar. De olie beschermt het hout tegen weersinvloeden. Erg tevreden over het product!" Lees verder.

Gezuiverde lijnolie uit Zweden: Bästa Olja

Middels een gepatenteerde methode wordt olie uit Zweeds lijnzaad gemaakt tot een gezuiverde lijnolie met superieure eigenschappen: Bästa Olja ('beste olie' in het Zweeds).

Wat maakt Bästa Olja bijzonder?

 • Vergeelt niet
 • Droogt snel
 • Wordt duurzaam en biologisch geproduceerd uit lijnzaad uit Zweden
 • Diepe doordringing in hout zorgt voor een zeer langdurige houtbescherming

Wat zijn de voordelen voor het hout?

 • Schimmels kunnen niet ingroeien
 • Maakt het hout waterafstotend
 • Beschermt het hout tegen houtrot
 • Maakt het hout bestand tegen vetten, aardolieproducten, zouten en zuren, zoals citroen, wijn en azijn

Het is goed om te realiseren dat hout dat blootgesteld wordt aan zonlicht altijd zal gaan vergrijzen. Lijnolie houdt dit proces niet tegen. De warme kleur die het hout in eerste insantie na behandeling krijgt zal niet eeuwig zo blijven. De lijnolie zorgt vooral voor een veel sterker, duurzamer hout.

Hout beschermen met lijnzaadolie? Bestel Bästa Olja

Technische informatie

Bästa Olja is een drogende houtolie, die hout waterafstotend, rotbestendig, maatvast maakt en een verhoogde buigsterkte geeft.

Samenstelling

Drogende (oxiderende) vetzuren van lijnzaadolie.

Droogtijd

Minder dan 24 uur bij 20 °C en goede ventilatie.

Verbruik

1-2 dl / m².

Veiligheid

Ademhalingsbescherming is niet nodig. Zorg voor goede ventilatie, vooral bij het werken met olie op 130 °C. De olie heeft een lage thermische geleidbaarheid en veroorzaakt bij 130 °C geen brandwonden bij morsen.

Ongeschikt voor consumptie: Droogt in het spijsverteringskanaal en veroorzaakt diarree.

Metalen voorwerpen verbranden wanneer ze uit hete olie worden getild.

Veelgestelde vragen over lijnolie

Wat is lijnolie?

Lijnolie (of lijnzaadolie) wordt geperst uit de zaden van vlas (Linum usitatissimum). Deze zaden bevatten naast olie ook veel andere stoffen die moeten worden verwijderd om de olie bruikbaar te maken. Vroeger liet men de lijnolie staan en zakten de vaste delen uit. Leuk weetje: het residu op de bodem werd gebruikt om stopverf te maken. Naast deze vaste stoffen zitten er in de rauwe lijnolie nog 10 -15% andere stoffen die alleen door een intensieve zuivering verwijderd kunnen worden. Bij 'normale' lijnolie gebeurt dit maar gedeeltelijk, waardoor de volle werking van lijnolie teniet wordt gedaan. Zo zorgt beta-caroteen, de kleurstof van wortels, ervoor dat normale lijnolie snel vergeelt. Ook droogt normale lijnolie bijzonder langzaam en niet op alle plaatsen even snel. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan: bij oude meesters zoals Rembrandt ziet men bijvoorbeeld craquelé, dat zijn scheurtjes in de bovenlaag van het schilderij.

Waar wordt lijnolie voor gebruikt?

Lijnolie kan gebruikt worden voor impregneren en verduurzamen van hout (en beton!), maar ook voor het beschermen van ijzer tegen roest, het maken van lijnolieverf of het behoud van uw kwasten. Er zijn verschillende soorten lijnolie verkrijgbaar. Rauwe lijnolie is olie die direct uit de persing van lijnzaad komt, waardoor deze het meest onzuiver is. Deze olie heeft een zeer lange droogtijd en zal op den duur vergelen. Gekookte lijnolie is verhit tot 270 graden en kan door de oxidatie die er dan plaatsvindt veel sneller drogen. Gekookte lijnolie is zuiverder dan rauwe lijnolie en vergeelt minder. Gezuiverde lijnolie bevat helemaal geen onzuiverheden meer en vergeelt totaal niet. Let op: een drogende lijnolie is een fantastische houtolie, maar hierdoor niet meer geschikt voor consumptie!

Waar kan ik gezuiverde lijnolie voor gebruiken?

Gezuiverde lijnzaadolie is perfect voor het conserveren van alle soorten hout, bijvoorbeeld: jachtdekken van teak, hardhouten terrassen en vlonders, houten tuinmeubels, meubels binnen, steen en beton.

Wat doet lijnolie met hout? Hoe impregneert lijnolie het hout? 

Hout bestaat uit relatief open cellen, vergelijk het een beetje met een spons. De celwanden zorgen voor de stevigheid. Als er water kan binnendringen in de celwanden (en in de ruimtes erom heen) kunnen bacteriën het hout aantasten en ontstaat houtrot. Lijnolie vult deze ruimtes op en kan ook in de cellen doordringen. Daarna hardt het uit ("droogt het") en is indringing van water niet meer mogelijk. Zo krijgen de cellen een steuntje.

Bästa Olja wordt 1,5 - 3 mm in het houten opgenomen. Dit kan niet worden bereikt met andere houtoliën, die niet in het oppervlak doordringen. Daarom is de behandeling permanent totdat de geïmpregneerde houtlaag is afgesleten, wat meestal tientallen jaren duurt. De olie kleurt het hout iets donkerder alsof het nat is.

Door zonlicht wordt het oppervlak na verloop van tijd grijs. De oorspronkelijke kleur van het hout kan eenvoudig worden hersteld door een kleine hoeveelheid Bästa Olja in het oppervlak te wrijven.

Hoe lang moet lijnzaadolie drogen?

Rauwe lijnolie heeft een droogtijd van een week. De gekookte variant heeft ongeveer een dag nodig om te drogen. Gezuiverde lijnolie zoals Bästa Olja is in iets minder dan een dag droog.

Welke stoffen zijn uit de olie verwijderd bij het zuiveren?

Bij de zuiveringsmethode zijn alle onnodige stoffen verwijderd. Dit zij: antioxidanten, bètacaroteen, verzadigde vetten, eiwitten en wax. De verwijdering van antioxidanten zorgt ervoor dat de olie snel droogt. Door de verwijdering van bètacaroteen – de kleurstof in wortels – vergeelt de olie niet. Verzadigde vetten zijn verwijderd omdat ze reageren met water en micro-organismen voeden. Eiwitten zijn verwijderd omdat ze voeding zijn voor alle levende organismen en zorgen voor de afbraak van lijnolie. Wax is verwijderd omdat deze in reactie met vocht wittige gelvlekken veroorzaken.

Is lijnolie giftig? Kan ik veilig met Bästa Olja werken?

De lijnolie is niet giftig en u kunt er veilig mee werken. U hebt geen ademhalingsbescherming nodig want Bästa Olja bevat geen vluchtige of schadelijke stoffen. Zorg wel voor goede ventilatie. De olie is een slechte warmtegeleider en veroorzaakt geen brandwonden bij morsen. Hou er rekening mee dat metalen voorwerpen die in contact zijn geweest met hete olie wel brandwonden kunnen veroorzaken.

Gezuiverde lijnolie kopen?

Lijnolie aanbrengen
De lijnolie haalt de kleur van het hout een beetje op bij het aanbrengen.

WAARSCHUWING VOOR SPONTANE ONTBRANDING

Doeken en andere poreuze materialen die met lijnzaadolie zijn bevochtigd, moeten onmiddellijk in water worden gedrenkt voordat ze worden afgevoerd. Met olie behandelde oppervlakken ontbranden vanzelf niet. Het gevaar betreft alleen vezelachtige materialen.

Beoordeling Bästa Olja lijnolie:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.