Hout beschermen met lijnolie Bästa Olja

Het beschermen van hardhout met een hoogwaardige lijnzaadolie zorgt ervoor dat u hout veel langer mee gaat. Lijnolie Bästa Olja maakt uw houten vlonder, teakdek, tuinmeubels of kozijnen waterafstotend. Doordat er geen vocht in het hout blijft zitten vinden schimmels geen voeding, blijft het vrij van houtrot en wordt de buigsterkte vergroot. De unieke zuiveringsmethode maakt van Bästa Olja een superieure olie die niet vergeelt en snel droogt. De lijnolie is geschikt voor diverse hardhoutsoorten, zoals bankirai, meranti, red cedar of teak.

Hout verduurzamen met lijnolie? Bestel Bästa Olja.

Bästa Olja lijnolie bestellen

Een superieure lijnolie voor de beste houtbescherming

Unieke zuivering

Lijnzaadolie is een mengsel van vetzuren, eiwitten, wassen en antioxidanten. Hiervan zijn alleen de onverzadigde vetzuren nodig om als goede impregneerolie te werken. Alle andere componenten van de lijnolie tasten het eindresultaat aan. De Zweedse lijnolie Bästa Olja is uniek omdat álle niet-drogende ingrediënten zijn verwijderd middels een unieke zuiveringsmethode. De onnodige stoffen die vergeling en bacteriegroei veroorzaken zijn hierbij uit de rauwe lijnolie verwijderd. Hierdoor is Bästa Olja een 100% pure, drogende houtolie. Andere lijnolieproducten worden slechts gedeetelijk gezuiverd waardoor de kwaliteit van het behandelden hout minder is.

Bestand tegen schimmels en houtrot

Het behandelen van uw hout met Bästja Olja maakt het waterafstotend, rotbestendig, maatvast en vergroot de buigsterkte. Doordat het hout waterdicht is kunnen schimmels kunnen niet ingroeien – geen enkel organisme kan voeding uit droogt hout of uit de olie halen. Een ideale vlonderolie of terras olie, vooral voor hardhout.

Diepe doordringing in het hout

Bästja Olja lijnolie wordt 1,5-3 mm in het hout geabsorbeerd. Dit kan niet worden bereikt met andere houtoliën, die niet zo diep in het oppervlak doordringen. Veldproeven en proeven in een rottingskamer tonen aan hout dat diep geïmpregneerd is met Bästa Olja minimaal 24 jaar rotvrij blijft – ook in vochtige grond! Normale lijnolie houdt het nog geen 3 jaar uit.

Veranda behandeld met lijnolie Bästa Olja

Veranda behandeld met lijnolie Bästa Olja

Stappenplan: hoe hout behandelen met lijnolie?

1. Breng aan op totaal droog hout. Kwast dun in en laat de olie intrekken.
U kunt de olie ook heet (130 C) opbrengen, dit geeft een nog beter resultaat (zie hieronder).

2. Door het oppervlak tijdens het werk te verwarmen met een hetelucht föhn of een IR-verwarmer, bereikt u een penetratie van 2-3 mm.

3. Verwijder alle resterende olie en stof die na 1 uur op het oppervlak zijn achtergebleven met een doek. Bevochtig deze doek hierna met water (let op mogelijke zelfontbranding, zie hieronder). Olie die op het oppervlak achterblijft laat een plakkerige huid achter.

4. De lijnolie droogt door in reactie met zuurstof en de tijd die nodig is om te drogen is afhankelijk van twee factoren: de toevoer van zuurstof en de temperatuur.Bij 20 ° C  en met goede ventilatie droogt Bästa Olja lijnolie in 24 uur of minder.

5. Was borstels en gereedschappen die worden gebruikt met een sterke zeep, bijv. Polarsken lijnoliezeep. Maakt het hout zelf bij onderhoud schoon met water. Gebruik geen zeep, dit tast de olie aan.

Wat zijn de voordelen van Bästa Olja?

 • vergeelt helemaal niet
 • droogt snel
 • wordt duurzaam en biologisch geproduceerd lijnzaad uit Zweden
 • diepe doordringing in hout zorgt voor een zeer langdurige houtbescherming

Wat zijn de voordelen van hout dat behandeld is met Bästa Olja?

 • schimmels kunnen niet ingroeien
 • maakt het hout waterafstotend
 • beschermt het hout tegen houtrot
 • maakt het hout bestand tegen vetten, aardolieproducten, zouten en zuren, zoals citroen, wijn en azijn

Hout beschermen met lijnzaadolie? Bestel Zweedse lijnolie Bästa Olja.

Bästa Olja lijnolie bestellen

 

lijnolie vlaszaad

Lijnolie (lijnzaadolie) bestaat uit olie van uitgeperest vlaszaden. Na zuivering van de olie ontstaat een superieure houtolie: Bästa Olja.

Optimale doordringing: verhit aanbrengen van zuivere lijnzaadolie

Het verhit aanbrengen van hout geeft een ongekend goed resultaat!  Bij het behandelen van hout met Bästa Olja  op 130 ° C  verdampt vocht in het hout en openen de cellen naar buiten door de dampdruk  (vacüum). Zo kan de warme, dun vloeibare Bästa Olja goed naar binnen dringen. Ga als volgt te werk:

1. Verhit Bästa Olja tot 130 ° C in een friteuse. U kunt bij deze temperatuur veilig werken met de olie, zonder dat deze brandworden veroorzaakt. De olie zal niet branden of dampen.

2. Breng aan met een natuurlijke borstel (varkenshaar) – synthetische borstels smelten bij deze temperaturen. U kunt kleine stoombelletjes op het oppervlak zien wanneer u verwarmde Bästa Olja  aanbrengt.

3. Verspreid van plaatsen die verzadigd zijn naar plaatsen die nog olie absorberen. Blijf aanbrengen en uitspreiden totdat het hele oppervlak verzadigd is. Kleine objecten kunnen ook geheel in de olie worden ondergedompeld. De olie dringt tot 1,5 mm, in gezond hout.

4. Veeg dan na 1 uur alle olie die op het oppervlak achterblijft grondig weg. Olie die op het oppervlak achterblijft, wordt plakkerig.

5. Laat minimaal 24 uur drogen.

Lijnolie trekt bij onderdompelen tot wel 5-6 mm door in de uiteinden van het hout

Lijnolie trekt bij onderdompelen tot wel 5-6 mm door in de uiteinden van het hout

U kunt hier bestellen: Bästa Zweedse lijnolie

Veelgestelde vragen over lijnolie

Wat is lijnolie?

Lijnolie (of lijnzaadolie) wordt geperst uit de zaden van vlas (Linum usitatissimum) Deze zaden bevatten naast olie ook veel andere stoffen die moeten worden verwijderd om de olie bruikbaar te maken. Vroeger liet men de lijnolie staan en zakten de vaste delen uit. Leuk weetje: het residu op de bodem werd gebruikt om stopverf te maken. Naast deze vaste stoffen zitten er in de rauwe lijnolie nog 10 -15% andere stoffen die alleen door een intensieve zuivering verwijdert kunnen worden. Bij ‘normale’ lijnolie gebeurt dit maar gedeeltelijk, waardoor de volle werking van lijnolie teniet wordt gedaan. Zo zorgt beta-caroteen, de kleurstof van wortels, ervoor dat normale lijnolie snel vergeelt. Ook droogt normale lijnolie bijzonder langzaam en niet op alle plaatsen even snel. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan: bij oude meesters zoals Rembrandt ziet men bijvoorbeeld craquelé, dat zijn scheurtjes in de bovenlaag van het schilderij.

Waar kan ik lijnolie voor gebruiken?

Zweedse lijnolie is perfect voor het conserveren van alle soorten hout, bijvoorbeeld:

 • Jachtdekken van teak
 • Hardhout terrassen en vlonders
 • Houten tuinmeubels
 • Meubels binnen

maar kan bijvoorbeeld ook goed worden toegepast op:

 • Steen

Wat doet lijnolie met hout? Hoe impregneert lijnolie het hout? 

Hout bestaat uit relatief open cellen, vergelijk het een beetje met een spons. De celwanden zorgen voor de stevigheid. Als er water kan binnendringen in de celwanden (en om de ruimtes erom heen) kunnen bacteriën het hout aantasten en ontstaat houtrot. Lijnolie vult deze ruimtes op en kan ook in de cellen doordringen. Daarna hardt het uit (“droogt het”) en is indringing van water niet meer mogelijk. Zo krijgen de cellen een steuntje.

Bästa Olja wordt 1,5-3 mm in het houten opgenomen. Dit kan niet worden bereikt met andere houtoliën, die niet in het oppervlak doordringen. Daarom is de behandeling permanent totdat de geïmpregneerde houtlaag is afgesleten, wat meestal tientallen jaren duurt. De olie kleurt het hout iets donkerder alsof het nat is.

Door zonlicht wordt het oppervlak na verloop van tijd grijs. De oorspronkelijke kleur van het hout kan eenvoudig worden hersteld door een kleine hoeveelheid Bästa Olja in het oppervlak te wrijven.

Lijnolie aanbrengen lijnzaadolie

De lijnolie haalt de kleur van het hout een beetje op bij het aanbrengen.

Welke stoffen zijn uit de olie verwijderd bij het zuiveren?

Bij de zuiveringsmethose zijn alle onnodige stoffen verwijderd. Dit zij: antioxidanten, bètacaroteen, verzadigde vetten, eiwitten en wax. De verwijdering van antioxidanten zorgt ervoor dat de olie snel droogt. Door de verwijdering van bètacaroteen – de kleurstof in wortels – vergeelt de olie niet. Verzadigde vetten zijn verwijderd omdat ze reageren met water en micro-organismen voeden. Eiwitten zijn verwijderd omdat ze voeding zijn voor alle levende organismen en zorgen voor afbraak van lijnolie. Wax is verwijderd om deze in reactie met vocht wittige gelvlekken veroorzaken.

Is lijnolie giftig? Kan ik veilig met Bästa Olja werken?

De lijnolie is niet giftig en u kunt er veilig mee werken. U hebt geen ademhalingsbescherming nodig want Bästa Olja bevat geen vluchtige of schadelijke stoffen. Zorg wel voor goede ventilatie. De olie is een slechte warmtegeleider en veroorzaakt geen brandwonden bij morsen. Hou er rekening mee dat metalen voorwerpen die in contact zijn geweest met hete olie wel brandwonden kunnen veroorzaken.

WAARSCHUWING VOOR SPONTANE ONTBRANDING

Doeken en andere poreuze materialen die met lijnzaadolie zijn bevochtigd, moeten onmiddellijk in water worden gedrenkt voordat ze worden afgevoerd. Met olie behandelde oppervlakken ontbranden vanzelf niet. Het gevaar betreft alleen vezelachtige materialen.