Home » Verfadvies » Huis verven: duurzaam resultaat en makkelijk in onderhoud

Huis verven: duurzaam resultaat en makkelijk in onderhoud

Het verven van een huis is een flinke klus, dus dan zoekt u een verf of beits die mooi, kostenefficiënt en gemakkelijk in onderhoud is.  Moose Färg houtverf is uitstekend geschikt om uw houten huis te verven, bijvoorbeeld uw Zweedse stuga of Scandinavische chalet.

 • Ideaal voor alle houten ondergronden: geimpregneerd hout, red cedar, grenen, vuren, lariks en douglas.
 • Geschikt voor geschaafd hout én voor ruw bezaagd hout.
 • Dampdoorlatende verf die het hout laat ademen.
 • Gemakkelijk in onderhoud; schuren is tussentijds niet nodig.
scandinavisch noors rood verf zweedse woning

Houten huis verven? 

Bert Jansen (Staphorst): "Wij gebruiken Moose Färg al een jaar of 9 a 10. Onze ervaring is geweldig. Ons huis was voor die tijd geschilderd met een verkeerd verfsysteem. Na het verwijderen van de foute synthetische verf hebben we het huis behandeld met dit product." Lees meer.

Overweegt u om uw huis te verven? Veel klanten gingen gingen uw voor. Bekijk alle voorbeelden foto's van huizen en betimmeringen met Moose Färg geverfd.


Stappenplan houten huis verven

Tips voor het schilderen van een houten huis

 1. Geef nieuw hout de tijd om te werken.

  Voor het verven van een houten huis van nieuw hout is het verstandig het hout de tijd te geven om te ademen en zich te "zetten". Soms wordt dit al bij de leverancier gedaan, maar niet altijd.

 2. Schoonmaken van het hout.

  Schoonmaken van de ondergrond erg belangrijk i.v.m. schimmels. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een hogedrukspuit en houtzeep Polarsken.

 3. Verven van een gedemonteerd huis.

  Als u het houten huis nog in elkaar moet zetten is het verstandig om eerst de mes en groef te schilderen en evt een eerste dunne laag op het hout te zetten. Dat voorkomt krimp en uitzet naden en conserveert ook de mes en groef.

  Tip: Denkt u er ook aan uw spijkers even in te smeren met lijnolie? Dat voorkomt roesten en vochtindringing, ook als u met roestvrijstalen spijkers werkt. En zeker als u de spijkers niet hamert maar erin schiet. Schietpistolen maken een groter gat en dat moet u opvullen!

 4. Verven van een oud houten huis.

  Het is geen enkel probleem waneer een huis al langer staat. Maak de boel goed schoon en u kunt direct gaan verven.

 5. Verven van een huis dat eerder geverfd of gebeitst is.

  De voorbewerking hangt af van de staat van de onderlaag. Het is van groot belang dat de ondergrond niet meer kan bladderen, niet glimt en goed schoon is. Wanneer de verf die er op die kan gaan bladderen dient u deze eerst te verwijderen. Verfresten zijn geen probleem, Moose F is een dekkende verf dus daar zult u niets meer van zien. Glanst het hout of de onderlaag? Schuur dan even op met korrel 80 zodat de verf beter bij de poriën van het hout kan komen.

 6. Breng de verf aan.

  Aanbrengen kan gemakkelijk met kwast, roller of verfspuit. Gebruik bij een verfspuit de spray-stand zodat de houtstructuur niet wordt beschadigd en spuit eerst even in met een sopje van groene zeep. Let erop dat u niet in bv. de isolatie spuit.

  Doorgaans heeft u aan twee lagen met Moose F voldoende voor een dekkend resultaat. Bij lichtere kleur - zoals het wit verven van een huis - heeft u drie lagen nodig. Schuren tussen de lagen is niet nodig, en zelfs onwenselijk.

 7. Onderhoud

  Schoonmaken kan eenvoudig met een borstel en houtzeep. Voor het bijwerken van de verf hoeft u niet te schuren. Maak het hout schoon en zet er een nieuwe laag op voor wederom jaren woonplezier.Geverfd huis oververven

Reeds geverfd huis verven? Als er nog een oude verflaag aanwezig is is Moose RDM een betere keuze. Dit geldt voor kozijnen, maar ook voor betimmeringen in een zware hoogglansverf. Het veelgehoorde gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist.  RDM is in het overgrote deel goed te gebruiken mits de voorbehandeling goed wordt gedaan (ruw schuren, vetvrij schoonmaken, 1e laag goed laten doordrogen). Wel is bijzonder belangrijk om door te schuren tot de grondlaag!

"We hebben 30 jaar geleden bruin hout op de achtergevel gezet. Het zag er erg verwaarloosd uit. Dit is het resultaat met de Zweedse verf Leisteengrijs. We zijn erg tevreden zoals het er nu uit ziet." Lees meer.


Kozijnen schilderen met Moose RDM

Moose RDM is ook zeer geschikt voor het verven van kozijnen. De verf is een zogenaamde 'high solid' verf, welke beter is voor harde en gladde ondergronden. De verf heeft een zeer dekkracht en is zeer milieuvriendelijk. Moose RDM moet wel gegrond worden. Dit kunt u doen met een laag Moose F. Neem contact met ons op voor verder advies.

Bep Broersen (Ayewalle, België): "Het hele huis in de verf gezet met Moose Farg. Om blij van te worden in de veelal donkere Ardennen."


Houten huis verven: behandel eventueel tegen het weer (schimmel).

Soms kunt u er voor kiezen een schimmelwerende primer te gebruiken. Vraag advies.

Schilder vervolgens de eerste laag met water verdund (ca. 10%) met een blok kwast zodat u goed in de kieren en gaten komt. Zet de tweede laag op als de eerste laag goed doorgedroogd is. Bij geverfd hout kan dat een dag duren maar bij een mooie zonnige droge dat is dat al na 2 uur het geval. U merkt het zelf als de tweede laag de eerste weer oplost, dan moet u nog even wachten. Grondverf is niet nodig, Moose Färg is zijn eigen grond.

Niet schuren tussen de lagen, dat is niet nodig en zelfs onwenselijk.


Hout te droog of te nat

Als het heel warm en droog is geweest kan het verstandig zijn om het hout voor het schilderen licht te bevochtigen. Als het hout te vers is zit er nog teveel vocht in het hout, ideaal is luchtdroog, 17.9 % vocht. Vers hout bloedt en de sappen kunnen door de verf heen slaan. Dat is overigens niet zo erg want u kunt het naderhand prima weer overschilderen.

Loop aan het eind van het seizoen of na de winter het schilderwerk nog even na. De verf zuigt erg in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt. U kunt dan nog even bijwerken of even helemaal licht overkwasten, daar zit u niks van en zorgt voor een optimaal resultaat voor de komende jaren.

Natuurlijk zijn er om het huis meer dingen te doen... lees hier meer: Veranda verven.

Wilt u een houten huis verven in uw eigen kleur? Dan kunt u ook een eigen kleur te kiezen met een RAL of NCS code als klantkleur.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds rood
 • Skiffer GråLeisteengrijs
 • BlytungsgråLoodgrijs
 • Skåne gulZweeds geel
 • Ljus gulLichtgeel
 • Bohus BlåZweeds blauw
 • Ljus BlåLichtblauw
 • SommerblåZomerblauw
 • Dalarna GrönZweeds groen
Alle kleuren bekijken »

Natuurlijk hangt de kleur op uw computer sterk af van de instelling. Bekijk ook de foto's, zij geven een goed beeld bij verschillende licht inval. U kunt ook de kleuren in het echt zien op onze kleurenkaart waar de meeste kleuren handgeschilderd op staan.

Doe ook inspiratie op met de foto's van andere klanten die die huis of betimmering met Moose Färg hebben geverfd. Bekijk alle voorbeelden foto's van huizen, gevels en betimmeringen in Moose Färg.


Veelgestelde vragen over het schilderen van een houten huis

Hoe vaak moet ik een houten huis verven?


Dit hangt af van diverse factoren, zoals de conditie van het hout, de kwaliteit van de verf en de weersomstandigheden waaraan het huis wordt blootgesteld (bijv. fel zonlicht). Moose F houtverf trekt als een beits in het hout waardoor het hout kan blijvend ademen. Hierdoor is de kans op bladderen bij de juiste voorbewerking nihil. Na een aantal jaar zal de verf wellicht gaan vervagen, maar dan is schoonmaken en eenmaal oververven genoeg voor weer een aantal jaar woonplezier. De kant van het huis dat in de felle zon staat zal eerder gaan verbleken.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.