Home » Verfadvies » Huis verven: duurzaam resultaat & gemakkelijk in onderhoud

Huis verven

Kies voor een duurzaam resultaat en eenvoudig onderhoud

Houten huis verven? Moose Färg houtverf is uitstekend geschikt om uw houten huis te verven.

Het verven van een huis is een flinke klus, dus dan zoekt u een verf die mooi, kostenefficiënt en gemakkelijk in onderhoud is. In Zweden weten ze wel hoe je dit aanpakt: daar beschermen ze al generaties lang hun houten huizen met de Zweedse houtverf.

Moose F originele Zweedse houtverf geeft een fantastische matte uitstraling aan uw houten gevel, betimmering, Zweedse stuga of Scandinavisch chalet.

Lees verder voor onder andere:

huis verven zweeds rood
Woning in Zweeds rood

Houten huis verven? 

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Waarom Moose F ideaal is voor het verven van uw houten huis:

Hout is altijd al een populair bouwmateriaal geweest. Het straalt natuurlijkheid uit en heeft prettige eigenschappen. In Zweden worden in de buitengebieden huizen eigenlijk standaard gebouwd met hout - vaak van de lokale spar of den.

Uiteraard is het belangrijk om uw houten huis goed te beschermen. Schimmelgroei, UV-straling, vocht en andere weersinvloeden kunnen het hout op den duur aantasten. Het is verstandig om een ademend verfsysteem te gebruiken. Hout krimpt en zet uit bij vochtverschillen. Een klassiek laksysteem zal bij deze grillen van het hout gaan barsten en vervolgens gaan bladderen. Bij een vochtregulerende verf als Moose F heeft dit probleem niet.

 • Gemakkelijk: zowel in het aanbrengen als bij onderhoud is Moose F kinderlijk eenvoudig
 • Veelzijdig: geschikt voor alle houten ondergronden, o.a. voor geïmpregneerd hout, red cedar, grenen, vuren, lariks en Douglas
 • Ademend: creëert een dampdoorlatend oppervlak dat het hout laat ademen
 • Uniek: de volledig matte, Zweedse kleuren geven een unieke aanblik aan uw huis
 • Lees meer voordelen van Moose F →
Houten huis zwart verven zweedse woning
Huis in Friesland geverfd in Vasa Svart (diepzwart)

Stappenplan houten huis verven

Nuttige tips voor het beste resultaat

Hoewel het verven met Moose F heel gemakkelijk is, is het goed om uw hout te 'kennen'. Houtsoorten hebben verschillende eigenschappen en ook een eerdere voorbewerking kan invloed hebben op de hechting van een nieuwe verflaag. Voor een goede hechting geven we hieronder voorbewekringsadviezen. U mag ook altijd contact met ons opnemen voor eventueel aanvullend advies.

 1. Geef nieuw hout de tijd om te werken.

  Een belangrijke voorwaarde om een huis te schilderen is dat de houten ondergrond in goede staat verkeerd. Het vochtgehalte in hout is daarin cruciaal. Ideaal is een vochtgehalte van 17%. Het is belangrijk om te voorkomen dat het hout voor een lange tijd een hoog vochtgehalte heeft gehad of dat de kern nog niet goed in balans is met het oppervlak. Is het hout juist uitgedroogd, dan zuigt de verf teveel naar binnen en vult teveel porie ruimte op.

  Voor het verven van een houten huis van nieuw hout is het verstandig het hout de tijd te geven om te ademen en zich te "zetten". Soms wordt dit al bij de leverancier gedaan, maar niet altijd.

 2. Schoonmaken van het hout.

  Schoonmaken van de ondergrond erg belangrijk i.v.m. schimmels. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een hogedrukspuit en houtzeep Polarsken. Het hout dient ook goed ontvet te zijn.

 3. Verven van een gedemonteerd huis.

  Als u het houten huis nog in elkaar moet zetten is het verstandig om eerst de mes en groef te schilderen en evt een eerste dunne laag op het hout te zetten. Dat voorkomt krimp en uitzet naden en conserveert ook de mes en groef.

  Tip: Denkt u er ook aan uw spijkers even in te smeren met lijnolie? Dat voorkomt roesten en vochtindringing, ook als u met roestvrijstalen spijkers werkt. En zeker als u de spijkers niet hamert maar erin schiet. Schietpistolen maken een groter gat en dat moet u opvullen!

 4. Verven van een oud houten huis.

  Het is geen enkel probleem waneer een huis al langer staat. Het hout moet vrij zijn van schimmel - inspecteer op zwarte puntjes - en vuil. Maak de boel goed schoon en verwijder dode houtcellen. Dit kan bijv. met een hogedrukpsuit.

 5. Verven van een huis dat eerder geverfd of gebeitst is.

  De voorbewerking hangt af van de staat van de onderlaag. Het is van groot belang dat de ondergrond niet meer kan bladderen, niet glimt en goed schoon is. Wanneer de verf die er op zit kan gaan bladderen, dient u deze eerst te verwijderen. Ruw opgeschuurde verfresten die goed vastzitten zijn geen probleem, Moose F is een dekkende verf dus daar zult u niets meer van zien.

  Bladdert de verf niet, maar glanst het hout of de oude verflaag? Schuur dan goed op met korrel 80 zodat de verf beter bij de poriën van het hout kan komen. Een oude laklaag moet kapotgeschuurd worden.

 6. Behandel met een anti-schimmelmiddel

  Zeker wanneer uw huis in een bosrijke omgeving staat, raden we aan om het voor te behandelen met Svampdöd. Verdun Svampdöd in een verhouding van 1 op 30 (ca. 2,5%) met water. Spuit voordat u gaat schilderen het hout in en laat drogen. Daarna kun u verf aanbrengen. Spuit het anti-schimmelmiddel nogmaals op wanneer de verf gedroogd is.

 7. Breng de verf aan.

  Aanbrengen kan gemakkelijk met kwast, roller of verfspuit. Verdun de verf goed wanneer u een verfspuit gebruikt, hoeveel is afhankelijk van de spuitmond. Let erop dat u niet in bv. de isolatie spuit.

  Doorgaans heeft u aan twee lagen met Moose F voldoende voor een dekkend resultaat. Bij lichtere kleur - zoals het wit verven van een huis - heeft u drie lagen nodig. Schuren tussen de lagen is niet nodig, en zelfs onwenselijk.

 8. Onderhoud

  Schoonmaken kan eenvoudig met een borstel en houtzeep. Voor het bijwerken van de verf hoeft u niet te schuren. Maak het hout schoon en zet er een nieuwe laag op voor wederom jaren woonplezier.

Producten voor het verven van uw houten huis:

Het unieke Zweedse kleurenpalet: welke kleur kiest u?

Natuurlijk hangt de kleur op uw computer sterk af van de beeldscherminstellingen. Bekijk ook de verschillende foto's. Die geven een goed beeld bij verschillende lichtinvallen. U kunt ook de kleuren in het echt bekijken door de kleurenkaart aan te vragen. Daarop staan de kleuren handgeschilderd.

Wilt u een houten huis verven in uw eigen kleur? Dan kunt u ook een eigen kleur kiezen met een RAL of NCS code. Te bestellen via klantkleur.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds roodMoose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Skiffer GråLeisteengrijsMoose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • BlytungsgråLoodgrijsBlytungsgrå (loodgrijs)
 • Skåne gulZweeds geelMoose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
 • Ljus gulLichtgeelMoose Färg - Ljus Gul (lichtgeel)
 • Bohus BlåZweeds blauwMoose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Ljus BlåLichtblauwMoose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • SommerblåZomerblauwMoose Färg Sommerblå (zomer blauw)
 • Dalarna GrönZweeds groenMoose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
Huis verven zweeds rood ardennen matte verf
Houten huis in Falu Röd

Reeds geverfd huis oververven

Reeds geverfd huis verven? Als er nog een oude verflaag aanwezig is is Moose RDM een betere keuze. Dit geldt voor kozijnen, maar ook voor betimmeringen in een zware hoogglansverf. Het veelgehoorde gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Moose RDM is in het overgrote deel goed te gebruiken mits de voorbehandeling goed wordt gedaan: ruw schuren, vetvrij schoonmaken, 1e laag goed laten doordrogen. Wel is bijzonder belangrijk om door te schuren tot de grondlaag! Het hout mag niet glad zijn of glimmend.

Bep Broersen (Ayewalle, België): "Het hele huis in de verf gezet met Moose Farg. Om blij van te worden in de veelal donkere Ardennen."

woning schilderen
Blytungs Grå in combinatie met witte kozijnen

Kozijnen schilderen met Moose RDM

Moose RDM is zeer geschikt voor het verven van kozijnen. De verf is een zogenaamde 'high solid' verf, welke een betere dekkracht heeft op harde en gladde ondergronden. Ook Moose RDM heeft een milieuvriendelijke samenstelling. In tegenstelling tot Moose F heeft Moose RDM een grondlaag nodig om goed te kunnen hechten. Dit kunt u doen met een laag Moose F of als uw kozijnen al in de grondverf staan kunt u die laag gebruiken.

Neem contact met ons op voor uitgebreid advies.

Houten voorgevel grijs geverfd
Gevel in Skiffer Grå

Hout behandelen tegen "het weer"

Het kan nuttig zijn om uw hout preventief te behandelen tegen schimmelvorming. Schimmel tast het hout op den duur namelijk aan, dit wilt u voorkomen. Vooral onder overkappingen is regelmatig schimmelvorming te vinden. U kunt het hout preventief behandelen door het in te spuiten met anti-schimmel middel Svampdöd. U kunt dit middel ook in kleine hoeveelheid toevoegen aan de verf. Heeft u al last van schimmelvorming? Dan is dit middel ook erg nuttig om de schimmel te doden. Svampdöd kan goed gebruikt worden in combinatie met Moose F.

"We hebben 30 jaar geleden bruin hout op de achtergevel gezet. Het zag er erg verwaarloosd uit. Dit is het resultaat met de Zweedse verf Leisteengrijs. We zijn erg tevreden zoals het er nu uit ziet." Lees meer →

Laat u inspireren!

Bert Jansen (Staphorst): "Wij gebruiken Moose Färg al een jaar of 9 a 10. Onze ervaring is geweldig. Ons huis was voor die tijd geschilderd met een verkeerd verfsysteem. Na het verwijderen van de foute synthetische verf hebben we het huis behandeld met dit product" Lees meer →

Olof (Bovensmilde): "Wellicht voor jullie ook leuk. Het eindresultaat van flink door verven. Ziet er super uit!" Lees meer

Jan Graven (Breedenbroek): "Na een aantal dagen schuren, reinigen met Linsapa (lijnoliezeep Polarsken) en twee keer schilderen met Falu Röd en Skiffer Gra is dit het eindresultaat. Wat een verf! waarom heb ik die niet eerder ontdekt. Ik heb nog heel wat vierkante meters te gaan maar zie er niet tegenop met zo’n eindresultaat" Lees meer →

Laat u inspireren door de foto's van andere klanten die hun huis met onze producten hebben geverfd:

Hout is te droog of te nat

Ideaal is het hout luchtdroog hout met 17.9% vocht als u gaat verven. Als het heel warm en droog is geweest kan het verstandig zijn om het hout voor het schilderen licht te bevochtigen, dan verwerkt de verf eenvoudiger. Als het hout te vers is zit er nog veel vocht in het hout. Vers hout bloedt en de sappen kunnen door het dampopen karakter door de verf heen slaan. Mocht dit gebeuren dan kunt u naderhand eenvoudig overkwasten.

Loop aan het eind van het seizoen of na de winter het schilderwerk nog eens na. De verf zuigt in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt. Door het werken van het hout kunnen er stukjes hout bloot komen te liggen. U kunt dan plaatselijk bijwerken of even alles licht overkwasten. Daar ziet u niks van en zorgt voor een optimale bescherming voor de komende jaren.

gevel zwart verven
Gevel zwart verven

Veelgestelde vragen over het schilderen van een houten huis

Hoe vaak moet ik een houten huis verven?


Dit hangt af van diverse factoren, zoals de conditie van het hout, de kwaliteit van de verf en de weersomstandigheden waaraan het huis wordt blootgesteld (bijv. fel zonlicht). Moose F houtverf trekt als een beits in het hout waardoor het hout kan blijvend ademen. Hierdoor is de kans op bladderen bij de juiste voorbewerking nihil. Na een aantal jaar zal de verf wellicht gaan vervagen, maar dan is schoonmaken en eenmaal oververven genoeg voor weer een aantal jaar woonplezier. De kant van het huis dat in de felle zon staat zal eerder gaan verbleken.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.