Home » Verfadvies » Huis verven: duurzaam resultaat en makkelijk in onderhoud

Huis verven: duurzaam resultaat en makkelijk in onderhoud

Het verven van een huis is een flinke klus, dus dan zoekt u een verf of beits die mooi, kostenefficiënt en gemakkelijk in onderhoud is. Moose Färg houtverf is uitstekend geschikt om uw houten huis te verven, bijvoorbeeld uw Zweedse stuga of Scandinavische chalet. Ook uw houten gevels en betimmeringen geeft u een fantastiche matte uitstraling met de orginele Zweedse verf.

 • Ideaal voor alle houten ondergronden: geïmpregneerd hout, red cedar, grenen, vuren, lariks en douglas.
 • Geschikt voor geschaafd hout én voor ruw bezaagd hout.
 • Dampdoorlatende verf die het hout laat ademen.
 • Gemakkelijk in onderhoud; schuren is tussentijds niet nodig.
huis verven zweeds rood
Woning in Zweeds rood

Houten huis verven? 

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Houten huis of gevel verven

Hout is altijd al een populair bouwmateriaal geweest. Het straalt natuurlijkheid uit en heeft prettige eigenschappen. In Zweden worden in de buitengebieden huizen eigenlijk standaard gebouwd met hout - vaak van de lokale spar of den. Het is een milieuvriendelijk bouwmateriaal en zorgt voor een prettig leefklimaat vanwege het ademende karakter. Indien er een passende houtbeschermingingsproducten worden gebruikt is hout ook zeer onderhoudsvriendelijk.

Om deze reden wordt het ook in Nederland vaak gebruikt voor chalets, vakantiehuizen en woningen in bosrijke omgevingen. Ook delen van woningen - denk aank een gevel of aanbouw - kunnen praktisch en zeer fraai zijn.

Wel in het belangrijk om hout in Nederland goed te beschermen. Zeker tegen schimmelgroei, UV-straling, vocht en andere weersinvloeden. Het is zeer verstandig om hier een ademend verfsysteem voor te gebruiken. Hout krimpt en zet uit bij vochtverschillen. Een klassiek laksysteem zal bij deze grillen van het hout gaat barsten en vervolgens gaat bladderen. Een vochtregulerende verf als Moose F heeft dit probleem niet.

Overweegt u om uw huis te verven? Veel klanten gingen u voor.

Stappenplan houten huis verven

Tips voor het schilderen van een houten huis

Hoewel het verven met Moose F heel gemakkelijk is, is het goed om uw hout te 'kennen'. Houtsoorten hebben verschillende eigenschappen en ook een eerdere voorbewerking kan invloed hebben op de hechting van een nieuwe verflaag. Voor een goede hechting geven we hieronder voorbewekringsadviezen. U mag ook altijd contact met ons opnemen voor eventueel aanvullend advies.

 1. Geef nieuw hout de tijd om te werken.

  Een belangrijke voorwaarde om een huis te schilderen is dat de houten ondergrond in goede staat verkeerd. Het vochtgehalte in hout is daarin cruciaal. Ideaal is een vochtgehalte van 17%. Het is belangrijk om te voorkomen dat het hout voor een lange tijd een hoog vochtgehalte heeft gehad of dat de kern nog niet goed in balans is met het oppervlak. Is het hout juist uitgedroogd, dan zuigt de verf teveel naar binnen en vult teveel porie ruimte op.

  Voor het verven van een houten huis van nieuw hout is het verstandig het hout de tijd te geven om te ademen en zich te "zetten". Soms wordt dit al bij de leverancier gedaan, maar niet altijd.

 2. Schoonmaken van het hout.

  Schoonmaken van de ondergrond erg belangrijk i.v.m. schimmels. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een hogedrukspuit en houtzeep Polarsken. Het hout dient ook goed ontvet te zijn.

 3. Verven van een gedemonteerd huis.

  Als u het houten huis nog in elkaar moet zetten is het verstandig om eerst de mes en groef te schilderen en evt een eerste dunne laag op het hout te zetten. Dat voorkomt krimp en uitzet naden en conserveert ook de mes en groef.

  Tip: Denkt u er ook aan uw spijkers even in te smeren met lijnolie? Dat voorkomt roesten en vochtindringing, ook als u met roestvrijstalen spijkers werkt. En zeker als u de spijkers niet hamert maar erin schiet. Schietpistolen maken een groter gat en dat moet u opvullen!

 4. Verven van een oud houten huis.

  Het is geen enkel probleem waneer een huis al langer staat. Het hout moet vrij zijn van schimmel - inspecteer op zwarte puntjes - en vuil. Maak de boel goed schoon en verwijder dode houtcellen. Dit kan bijv. met een hogedrukpsuit.

 5. Verven van een huis dat eerder geverfd of gebeitst is.

  De voorbewerking hangt af van de staat van de onderlaag. Het is van groot belang dat de ondergrond niet meer kan bladderen, niet glimt en goed schoon is. Wanneer de verf die er op zit kan gaan bladderen, dient u deze eerst te verwijderen. Ruw opgeschuurde verfresten die goed vastzitten zijn geen probleem, Moose F is een dekkende verf dus daar zult u niets meer van zien.

  Bladdert de verf niet, maar glanst het hout of de oude verflaag? Schuur dan goed op met korrel 80 zodat de verf beter bij de poriën van het hout kan komen. Een oude laklaag moet kapotgeschuurd worden.

 6. Behandel met een anti-schimmelmiddel

  Zeker wanneer uw huis in een bosrijke omgeving staat, raden we aan om het voor te behandelen met Svampdöd. Verdun Svampdöd in een verhouding van 1 op 30 (ca. 2,5%) met water. Spuit voordat u gaat schilderen het hout in en laat drogen. Daarna kun u verf aanbrengen. Spuit het anti-schimmelmiddel nogmaals op wanneer de verf gedroogd is.

 7. Breng de verf aan.

  Aanbrengen kan gemakkelijk met kwast, roller of verfspuit. Verdun de verf goed wanneer u een verfspuit gebruikt, hoeveel is afhankelijk van de spuitmond. Let erop dat u niet in bv. de isolatie spuit.

  Doorgaans heeft u aan twee lagen met Moose F voldoende voor een dekkend resultaat. Bij lichtere kleur - zoals het wit verven van een huis - heeft u drie lagen nodig. Schuren tussen de lagen is niet nodig, en zelfs onwenselijk.

 8. Onderhoud

  Schoonmaken kan eenvoudig met een borstel en houtzeep. Voor het bijwerken van de verf hoeft u niet te schuren. Maak het hout schoon en zet er een nieuwe laag op voor wederom jaren woonplezier.

Geverfd huis oververven

Reeds geverfd huis verven? Als er nog een oude verflaag aanwezig is is Moose RDM een betere keuze. Dit geldt voor kozijnen, maar ook voor betimmeringen in een zware hoogglansverf. Het veelgehoorde gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist.  RDM is in het overgrote deel goed te gebruiken mits de voorbehandeling goed wordt gedaan (ruw schuren, vetvrij schoonmaken, 1e laag goed laten doordrogen). Wel is bijzonder belangrijk om door te schuren tot de grondlaag!

Kozijnen schilderen met Moose RDM

Moose RDM is ook zeer geschikt voor het verven van kozijnen. De verf is een zogenaamde 'high solid' verf, welke beter is voor harde en gladde ondergronden. De verf heeft een zeer dekkracht en is zeer milieuvriendelijk. Moose RDM moet wel gegrond worden. Dit kunt u doen met een laag Moose F. Neem contact met ons op voor verder advies.

Bep Broersen (Ayewalle, België): "Het hele huis in de verf gezet met Moose Farg. Om blij van te worden in de veelal donkere Ardennen."

Houten huis verven: behandel eventueel tegen het weer (schimmel)

Soms kunt u er voor kiezen een schimmelwerende primer te gebruiken. Vraag advies.

Schilder vervolgens de eerste laag met water verdund (ca. 10%) met een blokkwast zodat u goed in de kieren en gaten komt. Zet de tweede laag op als de eerste laag goed doorgedroogd is. Bij geverfd hout kan dat een dag duren maar bij een mooie zonnige droge dag is dat al na 2 uur het geval. U merkt het zelf als de tweede laag de eerste weer oplost, dan moet u nog even wachten. Grondverf is niet nodig, Moose Färg is zijn eigen grond.

Niet schuren tussen de lagen, dat is niet nodig en zelfs onwenselijk.

Hout te droog of te nat

Als het heel warm en droog is geweest kan het verstandig zijn om het hout voor het schilderen licht te bevochtigen. Als het hout te vers is zit er nog teveel vocht in het hout, ideaal is luchtdroog, 17.9 % vocht. Vers hout bloedt en de sappen kunnen door de verf heen slaan. Dat is overigens niet zo erg want u kunt het naderhand prima weer overschilderen.

Loop aan het eind van het seizoen of na de winter het schilderwerk nog even na. De verf zuigt erg in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt. U kunt dan nog even bijwerken of even helemaal licht overkwasten, daar ziet u niks van en zorgt voor een optimaal resultaat voor de komende jaren.

Natuurlijk zijn er om het huis meer dingen te doen... lees hier meer: Veranda verven.

Wilt u een houten huis verven in uw eigen kleur? Dan kunt u ook een eigen kleur te kiezen met een RAL of NCS code als klantkleur.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds roodMoose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Skiffer GråLeisteengrijsMoose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • BlytungsgråLoodgrijsBlytungsgrå (loodgrijs)
 • Skåne gulZweeds geelMoose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
 • Ljus gulLichtgeelMoose Färg - Ljus Gul (lichtgeel)
 • Bohus BlåZweeds blauwMoose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Ljus BlåLichtblauwMoose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • SommerblåZomerblauwMoose Färg Sommerblå (zomer blauw)
 • Dalarna GrönZweeds groenMoose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)

Natuurlijk hangt de kleur op uw computer sterk af van de instelling. Bekijk ook de foto's, zij geven een goed beeld bij verschillende lichtinvallen. U kunt ook de kleuren in het echt zien op onze kleurenkaart, waarop de kleuren handgeschilderd zijn.

Olof, Bovensmilde: "Wellicht voor jullie ook leuk. Het eindresultaat van flink door verven. Ziet er super uit. !" Lees meer.

Jan Graven Breedenbroek: "Na een aantal dagen schuren, reinigen met Linsapa (lijnoliezeep Polarsken) en twee keer schilderen met Falu Röd en Skiffer Gra is dit het eindresultaat. Wat een verf! waarom heb ik die niet eerder ontdekt. Ik heb nog heel wat vierkante meters te gaan maar zie er niet tegenop met zo’n eindresultaat." Lees meer.

Laat u inspireren door de foto's van voorgaande klanten die hun huis met onze producten hebben geverfd:

Veelgestelde vragen over het schilderen van een houten huis

Hoe vaak moet ik een houten huis verven?


Dit hangt af van diverse factoren, zoals de conditie van het hout, de kwaliteit van de verf en de weersomstandigheden waaraan het huis wordt blootgesteld (bijv. fel zonlicht). Moose F houtverf trekt als een beits in het hout waardoor het hout kan blijvend ademen. Hierdoor is de kans op bladderen bij de juiste voorbewerking nihil. Na een aantal jaar zal de verf wellicht gaan vervagen, maar dan is schoonmaken en eenmaal oververven genoeg voor weer een aantal jaar woonplezier. De kant van het huis dat in de felle zon staat zal eerder gaan verbleken.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.