Overkapping of veranda verven: stappenplan en tips

Een houten overkapping of tuinkamer verven is veel werk. Daarom wilt u zich van te voren goed informeren en lang van het resultaat kunnen genieten. Moose Färg is zeer geschikt voor het hout waar terrasoverkappingen vaak van worden gemaakt, zoals douglas, grenen, vuren, lariks en geïmpregneerd hout. Deze houtsoorten “werken”, het hout leeft en er komen kleine scheurtjes in. Een dampdoorlatende houtverf als Moose Färg type F is daarom een zeer geschikte verf voor uw tuinoverkappping.

Overkapping of veranda schilderen? Kijk voor de prijzen: houtverf Moose F

Na bestelling binnen drie werkdagen in huis, alle kleuren zijn op vooraard.

Inspiratie nodig voor het verven van uw veranda? Bekijk foto’s en ervaring van andere klanten die hun overkapping hebben geverfd: voorbeelden overkapping en veranda.

Duurzaam resultaat en gemakkelijk in onderhoud

Moose F is ademend en vormt geen afdekkende film zoals  “gewone” verf. Net als een beits trekt de verf in het hout waardoor de ondergrond kan blijven ademen en de verf meegaat in het krimpen en uitzetten van het hout. Soms ontstaan scheurtjes in de verf, maar vocht kan niet onder de verf komen zodat bladderen bijna niet voorkomt. Het aanbrengen is zeer eenvoudig, u ziet geen penseelstreken en bij onderhoud hoeft u niet te schuren.

overkapping verven

Overkapping wit verven met Moose F Norrland Vit

Femke Krijgsveld (Zeewolde): “Wat een super spul is dit! Makkelijk aan te brengen , je ziet geen strepen. Het droogt heel mooi egaal mat op. Onze overkapping ziet er weer als nieuw uit!”. Lees meer.

Verf met Zweedse kwaliteit en traditie

Moose Färg is afkomstig uit Zweden en staat in een eeuwenoude traditie. Dit soort verf wordt in Nederland ook wel dekkende beits genoemd, want het zuigt in het hout en de houtstructuur blijft behouden. Moose F houtverf is waterafstotend en conserverend, druppels water glijden er af. De verf is vrijwel oplosmiddelvrij en gemakkelijk te verwerken. Een zeer prettig product voor het schilderen van uw veranda of overkapping.

Moose F bevat gemodificeerde plantaardige olie, maar is waterverdunbaar. Dit komt omdat in de productie een een emulsie ontstaat van oliedruppeltjes (een “mayonaise”). Hierdoor kunt u na het reinigen van het te verven oppervlak (en evt. schuren) direct aan de slag, de ondergrond hoeft niet te drogen. Ook kan Moose F in de volle zon worden aangebracht. Als het erg droog is kan extra water worden toegevoegd of de ondergrond van te voren even nat gemaakt worden.

Overkapping of veranda schilderen? Kijk voor de prijzen: houtverf Moose F

Stappenplan en advies voor het verven van uw overkapping

1. Zorg voor de juiste voorbewerking. Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar is essentieel op de lange termijn.

 • Is het hout van uw overkapping nieuw, gladgeschaafd en/of geïmpregneerd? Ontvet nieuw (geïmpregneerd) glad hout met een sopje (bijv. met onze biologische lijnoliezeep). Schuur dan licht op met grover schuurpapier (korrel 80). Zet er slechts 1 laag verf op en wacht een aantal maanden met de tweede laag. Het hout zal nog gaan uitzetten en inkrimpen waardoor er scheurtjes in het hout zullen komen.
 • Is uw overkapping van bezaagd niet-geïmpregneerd hout? Dan kunt u direct aan de slag met stap 2.
 • Gaat u een oude overkapping verven? Dan hoeft u alleen even schoon te maken. Ook vergrijst hout, dat al langer staat kunt u direct behandelen met twee lagen na het schoon te hebben gemaakt. Alleen wanneer het hout erg glanst doet u er goed aan om licht op te schuren met een grover korrel zodat de verf beter in het hout kan trekken.
 • Een geverfde of gebeitste overkapping schilderen? Wanneer er een onderlaag op zit die kan gaan bladderen dan zult u deze moeten verwijderen. Alles wat u daarover heen zet zal namelijk mee gaan bladderen. Gebruik voor het verwijderen de spray-stand van uw hogedrukspuit (zodat de houtnerf niet beschadigt) of schuur met grofkorrelig schuurpapier. Verfresten zonder schilfers zijn geen probleem, schuur deze eventueel licht op.

2. Verf uw overkapping onder de juiste omstandigheden. De temperatuur moet overdag boven 15 graden zijn, dan is de verf na 2 dagen watervast. Na 1 week is de verf volledig uitgehard. Tot die tijd mag er geen regen overheen komen. Een grondverf of primer is niet nodig, Moose F is zijn eigen grondverf.

3. Dan nu het leukste: het verven zelf! Breng een laag op met een blokkwast. Dit kunt u doen terwijl het hout nog nat is. Laat de verf drogen; dit duurt tot 4 uur, afhankelijk van de temperatuur. Zet er daarna een tweede laag op. Meestal is twee keer verven voldoende (soms drie keer als het hout erg zuigt en bij lichte kleuren, met name wit).

4. Onderhoud van uw geverfde overkapping. Onderhoud van een tuinoverkapping geschilderd met Moose F is erg gemakkelijk, u hoeft eigenlijk niets te doen. Hoe lang de verf er goed op blijft zitten is grotendeels afhankelijk van de omstandigheden waarin de overkapping staat. Pal in de felle zon zal de verf bijvoorbeeld eerder verweren dan in de schaduw. Doorgaans heeft u zo’n 5 jaar plezier van uw geverfde overkapping. Alleen als u groene of zwarte aanslag krijgt is het aan te raden met een sopje van zeep bijvoorbeeld lijnoliezeep Polarsken de verf  licht af te nemen en daarna met water na te spoelen. Ook kunt u dan Svampdöd gebruiken, een schimmelwerend middel. De verf wordt dan weer fris. Mocht de verf wat verweerd zijn, dan kunt u ook na het schoonmaken alles licht overkwasten en het resultaat is weer als nieuw. Bij overschilderen hoeft u niet te schuren!

Lees onderaan deze pagina verder voor veelgestelde vragen bij het beitsen van een overkapping. Twijfelt u nog ergens over of heeft u vragen? We geven u graag persoonlijk advies via -email of per telefoon.

Houten overkapping verven?

 Houtverf Moose F bestellen

houten veranda verven

Houten veranda geverfd in Bohus Blå en Norrland Vit

Henk van Egmond (Oud-Beijerland): “Zojuist onze schuur met overkapping geverfd met Moose Farg F. Het resultaat vinden wij prachtig. 2x verven geeft een mooi dekkend resultaat”. Lees meer.

Welke kleur voor uw overkapping? Het Zweedse kleurenpalet

Moose Färg heeft traditionele kleuren, meestal in het Zweedse kleurenpalet. De matte kleuren van de verf zijn karakteristiek en bijzonder fraai. Alle kleuren combineren goed met elkaar. In Zweden is men erg traditioneel en zijn bepaalde kleuren houtverf veruit favoriet, met name het Zweeds rood gecombineerd met Norrland Vit (sneeuwwit). Deze kleuren maken Zweedse landschap zo vrolijk. Aan u de keus welke combinaties u het meest aanspreken voor uw tuinoverkapping.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds rood
 • Skiffer GråLeisteengrijs
 • BlytungsgråLoodgrijs
 • Skåne gulZweeds geel
 • Ljus gulLichtgeel
 • Bohus BlåZweeds blauw
 • Ljus BlåLichtblauw
 • SommerblåZomerblauw
 • Dalarna GrönZweeds groen
Alle kleuren bekijken »

Wilt u de kleuren in het echt zien? Vraag de gratis kleurenkaart aan. Hier staan onze standaardkleuren handgeschilderd op.

Tip: op uw computer hangt de kleur sterk af van de instelling van de monitor (beeldscherm), houdt daar rekening mee. Als u de kleuren in verschillend licht wilt beoordelen bekijk vooral ook de voorbeelden, die geven een goede indruk.

Zwarte schutting en overkapping

Schutting en tuinoverkapping in antraciet (klantkleur RAL-7016) van Saskia Van Egmond

Overkapping verven in uw eigen kleur? Als u uw eigen kleur houtverf wilt laten mengen dan is dat als klantkleur ook mogelijk. We kunnen iedere NCS of RAL code voor u maken.

Welke verf voor uw terrasoverkapping of veranda?

De mogelijkheden zijn natuurlijk enorm wanneer u uw overkapping gaat beitsen. U heeft waarschijnlijk al wel een idee van wat u mooi vindt.

Zoekt u een volledig dekkende verf? Neem dan Moose F. De matte kleuren zijn vaak echte eyecatchers en bieden goede bescherming tegen UV. De verf trekt in het hout waarbij de houtstructuur en de houtnerf van uw overkapping zichtbaar blijven.

Wilt u uw overkapping of veranda alleen beschermen, maar geen kleur geven? De kleurloze impregnering Storuman Skydd heeft geen kleur en geeft uw overkapping een natuurlijke uitstraling. Let wel op: dit vereist veel onderhoud, met name aan de zonkant. Een transparante beschermlaag houdt niet voor de eeuwigheid en moet regelmatig ververst, soms zelfs elk jaar. We hebben wel klanten die hier voor kiezen, zoals bij dit tuinhuisje in Roermond.

U kunt ook kiezen voor een half-transparante verf, of een ‘wash’. Dimma wash geeft een waas over het hout in de kleur die u wenst. Dit kan white wash zijn, maar ook grey wash of zelfs red wash. De verf is halftransparant waardoor de houten ondergrond nog een beetje zichtbaar blijft. Deze variant beschermt het hout ook tegen uv-straling van de zon dankzij het pigment in de verf.

Overkapping of veranda verven? Ga naar het productoverzicht

veranda zwart verven

Veranda geverfd in Moose F Vasa Svart (diepzwart)

Veelgestelde vragen over het verven van uw overkapping

Moet ik ook de binnenkant van mijn overkapping schilderen?

Het is geen vereiste om de binnenkant van je overkapping te verven. Moose Färg heeft een damp-open karakter waardoor het hout niet krom zal trekken wanneer u ervoor kiest om alleen de buitenkant te verven. Dit is bij veel lakverven wel nodig.

Mocht u het mooi vinden om de binnenkant van uw overkapping te verven dan is dat natuurlijk wel mogelijk. Het berschermt de binnenkan van uw overkapping nog wat meer en  zorgt er bovendien voor dat het niet zichtbaar is als het hout gaat vergrijzen. Er wordt bij het verven van de binnenkant van een overkapping vaak gekozen voor een wash, waardoor het hout nog wel enigszins zichtbaar blijft.

Kan ik mijn douglas overkapping meteen verven?

Ja en nee. Tuinoverkappingen worden vaak van douglashout gemaakt (ook wel oregon pine genoemd). Dit is een houtsoort die wanneer het vers is nog gaat ‘werken’. Dit betekent dat het hout gaat uitzetten, krimpen en er scheurtjes in het hout komen. Vaak wordt douglas hout ook nog geimpregneerd waardoor er in het eerste halfjaar zouten en vocht uit zal komen zetten. Voor een mooi resultaat op de lange termijn kunt u twee dingen doen. U kunt 1 laag verven met een verf of beits die het hout laat ademen, zoals Moose F van Moose Färg. Wacht vervolgens een aantal maanden, zodat het hout kan gaan werken en eventueel van zijn impregneer af kan, en zet dan de tweede laag erop. Een andere mogelijkheid is om een aantal maanden te wachten en daarna pas te gaan verven, u kunt dan direct 2 lagen aanbrengen.

Lees onder pagina over het verven van douglashout. Bekijk het voorbeeld van douglashout in white wash of deze douglas schutting in loodgrijs.

Moet ik mijn overkapping impregneren voordat ik ga verven? Heb ik een grondverf nodig?

Nee. Een grondverf, impregnering of primer is niet nodig bij onze verf, Moose F is zijn eigen grondverf.

Ik heb last van schimmel in mijn overkapping. Wat moet ik doen?

Schimmel in overkappingen komt vaak voor, met name in plafonds. Zeker de zwarte schimmel is veelvoorkomend. Dit wordt veroorzaakt doordat overkappingen vochting blijven na afkoeling van warme lucht. De temperatuur onder de overkapping is dan hoger dan de temperatuur van de bovenkant, waardoor er condens ontstaat. Op deze plekken komen schimmels het meeste voor. Kijk dus goed naar de mogelijkheden voor betere ventilatie.

Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u schimmels helpen bestrijden en voorkomen. Spuit het hout met de schimmel in met Svampdöd en laat het drogen. Op plekken waar regen kan komen zal de schimmel wegspoelen, anders moet u het hout even met een sopje afnemen.

Mocht u ervoor kiezen om het hout aan de binnenkant van uw overkapping alsnog te verven dan kunt u ook 0,05% Svampdöd ook aan de verf toevoegen.