Home » Verfadvies » Overkapping of veranda verven: stappenplan en tips

Overkapping of veranda verven | Stappenplan en tips

Veranda of terrasoverkapping verven? Bij Moose Färg bent u aan het juiste adres!

U kunt met onze verf zowel de buitenkant als de binnenkant uitstekend verven. De houtbeits van Moose Färg heeft een unieke uitstraling en voorziet het hout van een duurzame bescherming tegen weersinvloeden. Zo blijft uw veranda of overkapping langer mooi én gaat hij langer mee!

Waarom is specifiek deze beits zo geschikt? Terrasoverkappingen en veranda’s worden vaak gemaakt van Douglas, grenen, vuren, lariks en geïmpregneerd hout. Deze houtsoorten “werken”: het hout leeft en er komen kleine scheurtjes in. Moose Färg verf trekt in het hout en werkt al het ware mee met deze houtsoorten. Een zeer geschikte verf voor uw overkapping!

Tunkamer grijs verven
Tuinkamer in Kiruna Grå

Direct bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Wat maakt de Zweedse verf zo bijzonder?

Moose Färg is afkomstig uit Zweden en staat in een eeuwenoude traditie. Dit soort verf wordt in Nederland ook wel dekkende beits genoemd, want het zuigt in het hout en de houtstructuur blijft behouden. Moose F is ademend en vormt geen afdekkende film zoals "gewone" verf. De verf is waterafstotend en conserverend, druppels water glijden er af. De verf is vrijwel oplosmiddel-vrij en gemakkelijk te verwerken. Een zeer prettig product voor het schilderen van uw veranda of overkapping.

Moose F bevat gemodificeerde plantaardige olie, maar is waterverdunbaar. Dit komt omdat in de productie een een emulsie ontstaat van oliedruppeltjes (een “mayonaise”). Hierdoor kunt u na het reinigen van het te verven oppervlak (en evt. schuren) direct aan de slag, de ondergrond hoeft niet te drogen. Ook kan Moose F in de volle zon worden aangebracht. Als het erg droog is kan extra water worden toegevoegd of de ondergrond van te voren even nat gemaakt worden.

 • Het hout kan blijven ademen en wordt niet afgesloten met een filmlaag
 • Duurzame bescherming: gemiddeld bent u na verven 4-5 jaar onderhoudsvrij
 • De verf bladdert niet (mits goed toegepast)
Overkapping beitsen blytungs Gra loodgrijs
Overkapping gebeitst in de kleur Blytungs Grå

Voor welke uitstraling kiest u?

De Zweedse houtbeits is verkrijgbaar in drie verschillende variaties:

Dekkende beits Moose F

Zoekt u een volledig dekkende verf? Neem dan Moose F. De matte kleuren zijn vaak echte eyecatchers en bieden goede bescherming tegen UV. De verf trekt in het hout waarbij de houtstructuur en de houtnerf van uw overkapping zichtbaar blijven.

Half-transparante beits Dimma

U kunt ook kiezen voor een half-transparante verf oftewel een 'wash'. Dimma wash geeft een waas over het hout in de kleur die u wenst. Dit kan white wash zijn, maar ook grey wash of zelfs red wash. De verf is halftransparant waardoor de houten ondergrond nog een beetje zichtbaar blijft. Deze variant beschermt het hout ook tegen uv-straling van de zon dankzij het pigment in de verf.

Transparante verf Skydd
Kleurloze beits Storuman Skydd

Wilt u uw overkapping of veranda alleen beschermen, maar geen kleur geven? De kleurloze impregnering Storuman Skydd heeft geen kleur en geeft uw overkapping een natuurlijke uitstraling. Let wel op: dit vereist veel onderhoud, met name aan de zonkant. Een transparante beschermlaag houdt niet voor de eeuwigheid en moet regelmatig ververst, soms zelfs elk jaar.

Welke kleur voor uw overkapping? Bekijk het unieke Zweedse kleurenpalet

De prachtige matte kleuren van Moose Färg komen uit het Zweedse kleurenpalet. Alle kleuren combineren goed met elkaar. In Zweden is men erg traditioneel en zijn bepaalde kleuren houtverf veruit favoriet, met name het Zweeds rood gecombineerd met Norrland Vit (sneeuwwit). Deze kleuren maken Zweedse landschap zo vrolijk. Aan u de keus welke combinaties u het meest aanspreken voor uw tuinoverkapping.

Mocht u een andere kleur willen, bijvoorbeeld een specifieke NCS- of RAL-kleur, dan kunnen wij deze ook voor u maken. Bestel dan via Klantkleur.

Tip: op uw computer hangt de kleur sterk af van de instelling van de monitor (beeldscherm), houd daar rekening mee. Als u de kleuren in verschillend licht wilt beoordelen bekijk vooral ook de voorbeelden, die geven een goede indruk. U kunt ook een gratis kleurenkaart aanvragen, hier staan alle standaardkleuren handgeverfd op.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)

Onderkant overkapping behandelen tegen schimmel

schimmel in hout

Onderkant behandelen tegen schimmel. De onderzijde van het dak van een overkapping is vaak zeer gevoelig voor schimmel. Dit wordt veroorzaakt doordat condensatievocht het hout langdurig vochtig houdt en de schimmels hier in gaan nestelen. Schimmel tast het hout van uw overkapping aan. Het isoleren van het dak voorkomt dit probleem.

U kunt blauwschimmel ook bestrijden en voorkomen met Svampdöd, lees voor uitgebreid advies onze pagina over houtschimmel.

Binnenkant overkapping verven

Hoewel het niet noodzakelijk is om uw hout aan beide zijden te verven - Moose F heeft een damp-open karakter waardoor het hout niet krom zal trekken als u het maar aan 1 kant verft - het is natuurlijk wel mogelijk.

Het beschermt het hout, maakt het makkelijker schoon te houden en ziet er natuurlijk fraai uit. Er wordt bij het verven van de binnenkant van een overkapping vaak gekozen voor white wash, waardoor het hout nog wel enigszins zichtbaar blijft.

Stappenplan en advies voor het verven van uw overkapping

 1. Zorg voor de juiste voorbewerking.

  Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar is essentieel op de lange termijn.

  Is het hout van uw overkapping nieuw, gladgeschaafd en/of geïmpregneerd? Ontvet nieuw (geïmpregneerd) glad hout met een sopje (bijv. met onze biologische lijnoliezeep). Schuur dan licht op met grover schuurpapier (korrel 80). Zet er slechts 1 laag verf op en wacht een aantal maanden met de tweede laag. Het hout zal nog gaan uitzetten en inkrimpen waardoor er scheurtjes in het hout zullen komen.

  Is uw overkapping van bezaagd niet-geïmpregneerd hout? Dan kunt u direct aan de slag met stap 2.

  Gaat u een oude overkapping verven? Dan hoeft u alleen even schoon te maken. Ook vergrijsd hout, dat al langer staat kunt u direct behandelen met twee lagen na het schoon te hebben gemaakt. Alleen wanneer het hout erg glanst doet u er goed aan om licht op te schuren met een grove korrel zodat de verf beter in het hout kan trekken.

  Een geverfde of gebeitste overkapping schilderen? Wanneer er een onderlaag op zit die kan gaan bladderen dan zult u deze moeten verwijderen. Alles wat u daarover heen zet zal namelijk mee gaan bladderen. Gebruik voor het verwijderen de spray-stand van uw hogedrukspuit (zodat de houtnerf niet beschadigt) of schuur met grofkorrelig schuurpapier. Verfresten zonder schilfers zijn geen probleem, schuur deze eventueel licht op.

  Zit er schimmel in uw hout? Behandel het hout dan voor met anti-schimmelmiddel Svampdöd.

 2. Verf uw overkapping onder de juiste omstandigheden.

  De temperatuur moet overdag boven 15 graden zijn, dan is de verf na 2 dagen watervast. Na 1 week is de verf volledig uitgehard. Tot die tijd mag er geen regen overheen komen. Een grondverf of primer is niet nodig, Moose F is zijn eigen grondverf.

 3. Dan nu het leukste: het verven zelf

  Breng een laag op met een blokkwast. Dit kunt u doen terwijl het hout nog nat is. Laat de verf drogen; dit duurt tot 4 uur, afhankelijk van de temperatuur. Zet er daarna een tweede laag op. Meestal is twee keer verven voldoende (soms drie keer als het hout erg zuigt en bij lichte kleuren, met name wit).

 4. Onderhoud van uw geverfde overkapping.

  Onderhoud van een tuinoverkapping geschilderd met Moose F is erg gemakkelijk, u hoeft eigenlijk niets te doen. Hoe lang de verf er goed op blijft zitten is grotendeels afhankelijk van de omstandigheden waarin de overkapping staat. Pal in de felle zon zal de verf bijvoorbeeld eerder verweren dan in de schaduw. Doorgaans heeft u zo'n 5 jaar plezier van uw geverfde overkapping.

  Mocht de verf wat verweerd zijn, maak het hout dan schoon met een sopje van zeep bijvoorbeeld lijnoliezeep Polarsken en zet er 1 nieuwe laag op. Het resultaat is weer als nieuw. Bij overschilderen hoeft u niet te schuren!

 5. Schimmel voorkomen

  Overkappingen zijn berucht om hun schimmelvorming. Als u groene of zwarte aanslag krijgt is het aan te raden met een sopje van zeep bijvoorbeeld lijnoliezeep de verf  licht af te nemen en daarna met water na te spoelen. Ook kunt u dan Svampdöd gebruiken, een schimmelwerend middel. De verf wordt dan weer fris.

Lees onderaan deze pagina verder voor veelgestelde vragen bij het beitsen van een overkapping. Twijfelt u nog ergens over of heeft u vragen? We geven u graag persoonlijk advies via -email of per telefoon.

Kristof Van Herreweghe, Zeveneken (België): "Goede middag, het tuinhuis werd ondertussen een 3-tal maand geleden geschilderd in Moose F in Kiruna Grå. Wij zijn alvast zeer tevreden over de verwerking van de verf, alsmede van het eindresultaat! Bedankt voor de ondersteuning en service."

Femke Krijgsveld (Zeewolde): "Wat een super spul is dit! Makkelijk aan te brengen , je ziet geen strepen. Het droogt heel mooi egaal mat op. Onze overkapping ziet er weer als nieuw uit!" Lees meer →

Meer inspiratie opdoen voor het verven van uw veranda? Bekijk alle foto's en ervaringen van andere klanten die hun overkapping hebben geverfd:

Veelgestelde vragen over het verven van uw overkapping

Moet ik ook de binnenkant van mijn overkapping schilderen?

Het is geen vereiste om de binnenkant van je overkapping te verven. Moose Färg heeft een damp-open karakter waardoor het hout niet krom zal trekken wanneer u ervoor kiest om alleen de buitenkant te verven. Dit is bij veel lakverven wel nodig.
Mocht u het mooi vinden om de binnenkant van uw overkapping te verven dan is dat natuurlijk wel mogelijk. Het berschermt de binnenkant van uw overkapping nog wat meer en  zorgt er bovendien voor dat het niet zichtbaar is als het hout gaat vergrijzen. Er wordt bij het verven van de binnenkant van een overkapping vaak gekozen voor een wash, waardoor het hout nog wel enigszins zichtbaar blijft.

Kan ik mijn douglas overkapping meteen verven?

Ja en nee. Tuinoverkappingen worden vaak van douglashout gemaakt (ook wel oregon pine genoemd). Dit is een houtsoort die wanneer het vers is nog gaat 'werken'. Dit betekent dat het hout gaat uitzetten, krimpen en er scheurtjes in het hout komen. Vaak wordt douglas hout ook nog geimpregneerd waardoor er in het eerste halfjaar zouten en vocht uit zal komen zetten. Voor een mooi resultaat op de lange termijn kunt u twee dingen doen. U kunt 1 laag verven met een verf of beits die het hout laat ademen, zoals Moose F van Moose Färg. Wacht vervolgens een aantal maanden, zodat het hout kan gaan werken en eventueel van zijn impregneer af kan, en zet dan de tweede laag erop. Een andere mogelijkheid is om een aantal maanden te wachten en daarna pas te gaan verven, u kunt dan direct 2 lagen aanbrengen.
Lees onder pagina over het verven van douglashout. Bekijk het voorbeeld van douglashout in white wash of deze douglas schutting in loodgrijs.

Moet ik mijn overkapping impregneren voordat ik ga verven? Heb ik een grondverf nodig?

Nee. Een grondverf, impregnering of primer is niet nodig bij onze verf, Moose F is zijn eigen grondverf.

Ik heb last van schimmel in mijn overkapping. Wat moet ik doen?

Schimmel in overkappingen komt vaak voor, met name in plafonds. Zeker de zwarte schimmel is veelvoorkomend. Dit wordt veroorzaakt doordat overkappingen vochting blijven na afkoeling van warme lucht. De temperatuur onder de overkapping is dan hoger dan de temperatuur van de bovenkant, waardoor er condens ontstaat. Op deze plekken komen schimmels het meeste voor. Kijk dus goed naar de mogelijkheden voor betere ventilatie.

Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u schimmels helpen bestrijden en voorkomen. Spuit het hout met de schimmel in met Svampdöd en laat het drogen. Op plekken waar regen kan komen zal de schimmel wegspoelen, anders moet u het hout even met een sopje afnemen.

Mocht u ervoor kiezen om het hout aan de binnenkant van uw overkapping alsnog te verven dan kunt u ook 0,05% Svampdöd ook aan de verf toevoegen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.