Ademende matte houtverf: dekkende beits

Voor alle soorten hout

Zoekt u een robuute, matte houtverf voor het verven van bijvoorbeeld uw tuinhuis, schutting, houten huis of overkapping? Dan is Moose F de beste keuze.

  • Moose F trekt in het hout, vormt geen film over het hout. Het hout kan blijven ademen.
  • Een prachtige Zweeds kleurenpallet met volledig matte kleuren.
  • Moose F is watergedragen en bevat geen microplastics. Een milieu-, mens, en diervriendelijke keuze.
  • Het onderhoud is erg eenvoudig; gewoon schoonmaken en weer behandelen met een laag Moose F. Schuren is niet nodig bij onderhoud. Moose F is gemiddeld 5 jaar onderhoudsvrij.
dekkende-beits-grijs

Direct bestellen? Kijk voor de prijzen:

Dekkende beits lichtblauw
Lichtblauwe (Ljus Blå) dekkende beits Moose F

Wat is dekkende beits?

Met een laagje beits beschermt u hout tegen weersomstandigheden. Beits dringt in het hout, in tegenstelling tot een lakverf die een filmlaag op het hout legt. Beits kan transparant – doorzichtig – zijn, maar kan ook een kleurtje hebben. Wanneer een beits zoveel kleur bevat dat de kleur van het hout wordt ‘afgedekt’, en dus niet meer zichtbaar is, dan noemen we dit een dekkende beits. De nerven en structuur van het hout zijn nog wel zichtbaar. Tussen een dekkende beits en een transparante beits zit ook nog half-transparante beits. Dit wordt ook wel vaker semi-transparant of wash genoemd. Hierbij is ook de kleur van de ondergond nog gedeeltelijk zichtbaar en is hert resultaat dus ook afhankelijk van de kleur van het hout. De bekenste halftransparante beitsen zijn white wash en grey wash.

Dekkende beits van Moose Färg

Moose F is een matte dekkende buitenbeits. Qua kleur geeft Moose F een volledige dekking, net zoals verf dat doet. Qua technische werking en houtbescherming is het echter een beits. Hiernaast of -onder ziet u de kleur Ljus Blå op een ruwer plankje hout. De nerven zijn nog zichtbaar, maar de kleur van het hout is volledig lichtblauw.

Dekkende beits voor alle soorten hout

Moose F is geschikt voor diverse ondergronden. Perfect voor zachtere houtsoorten zoals grenen, vuren, douglas en lariks. Ook geschikt voor geïmpregneerd hout en reeds gebeitst hout – mits de ondergrond niet bladdert, goed vetvrij is en licht opgeschuurd. De ideale oplossing voor ‘moelijk schilderbare’ houtsoorten zoals Red Cedar, oregon pine en thermisch behandeld hout.

Vanwege de mens- en milieuvriendelijke samenstelling ook geschikt voor binnen: stuc, behang, gipsplaat, MDF en structuurverf.

Moose F houtverf is waterafstotend en conserverend. Aanbrengen is simpel vanwege het matte karakter, u ziet geen penseelstreken. Meestal is twee keer verven voldoende (soms drie keer als het hout erg zuigt en bij lichte kleuren, met name wit).  Grondverf of primer is niet nodig want Moose F is zijn eigen grondverf.

Matte dekkende beits voor alle soorten hout kopen?

U heeft uw bestelling doorgaans binnen 3 werkdagen in huis.

Frank Mussche Sas van Gent: “Dank voor je advies Jan. Ik denk dat het goed is de eerste laag dekkende beits Moose F wat verdund op te brengen, hij is er lekker ingetrokken. Ik laat eea nu eerst een dag of 5 doordrogen en als het dan weer droog en warm is volgt de tweede laag. Ik denk dat ik net niet toe kom met de 4 liter, eventueel bestel ik 2 liter bij, het wordt dan wel iets duurder maar mooi wordt het wel. De grijze kleur geeft direct veel meer diepte aan de tuin.”

Gemakkelijk in onderhoud, bladdert niet.

De dekkende beits van Moose Färg volgt de eeuwenoude Zweedse receptuur. Een moderne versie van de kookverf. Deze is op waterbasis, maar wordt versterkt met gemodificeerde natuurlijke lijnolie: alkyd. Deze emulsie van oliedruppeltjes is te vergelijken met de bereidingswijze van mayonaise, waarbij de oliedruppels er heel fijntjes doorheen geroerd worden. Vocht kan hierdoor niet makkelijk in het hout trekken, maar gaat er wel weer uit.

Moose F ruikt plezierig, is volledig waterverdunbaar en smeert heel gemakkelijk uit. Vlekken zijn zo van je handen en uit de kleren met water. Overschilderen en bijwerken kan altijd. U hoeft dan niet te schuren.

Hoe duurzaam het resultaat is hangt af van de omstandigheden, bijvoorbeeld of het hout in de volle zon staat of niet. Het Nederlandse klimaat is vochtiger al zijn in Zweden de vochtigheids verschillen zijn veel groter. In Zweden is 20 jaar geen uitzondering, maar ook hier kan het buiten jaren mee, 4 tot 5 jaar zeker.

Tips voor het gebruik van Moose F dekkende beits

Let op: als hout erg vers is of geïmpregneerd komen er sappen uit het hout. Dit vermindert de hechting, daarom is het beter om vers hout eerst goed te laten doordrogen (dit kan enige weken, soms een maand duren). Dit is met name het geval met geïmpregneerd hout.

Laat de eerste laag ook goed doordrogen. Minimale verwerkingstemperatuur 12 -15 graden, anders wordt de droogtijd te lang. Bij lagere temperaturen is de droogtijd is aanzienlijk langer. Als u te vroeg weer schildert lost u met de 2e laag de eerste weer op en dan blijft u aan de gang. Zorg er ook voor dat de verf er niet binnen 1 - 2 dagen aan zware regen wordt blootgesteld. De verf kan dan weer vocht opnemen en zacht worden en in het slechtste geval iets afregenen. Zacht geworden verf kunt u rustig weer laten drogen overigens, dat is geen probleem. Soms is gebruik van een vachtroller bij de laatste afwerking handig. Met name voor meubels geldt: niet te snel in gebruik nemen, de verf moet goed doorharden, dit kan een tot week duren.

Wilt u een robuuster, slijtvast resultaat neem dan voor uw windveren, deuren, kozijnen en meubels Moose Färg RDM.

Zorg altijd voor een goede voorbewerking als het hout al geverfd is of bij geimpregneerd hout: schoonmaken met bijvoorbeeld houtzeep Polarsken en goed grof schuren (korrel 80). De ondergrond mag absoluut niet meer glimmen, u moet door de toplaag heen schuren voor een goede hechting. Ook is het van belang dat de onderliggende verf niet in grote vlakken aanwezig is afgewisseld met ongeverfde onderlaag. Dat gaat u zien. Is de onderliggende verf echter egaal of zijn er gewoon verfsporen dan is F type zeer aan te raden. Als u twijfelt neem dan Moose Färg RDM voor de lastige stukken zoals kozijnen en deuren. Ook is RDM aan te raden om grote witte vlakken van de laatste laag te voorzien (gronden met Moose F).

Dekkende beits kleuren

Onze dekkende beits komt aan een breed scala aan kleuren. Allen zijn volledig mat en vallen in het Zweedse kleurenpallet. De kleuren hebben allemaal een eigen uitstraling, maar zijn goed met elkaar te combineren.

Zwarte beits

Onze zwarte beits is de laatste jaren ontzettend populair geworden. De matte uitstraling en de diepe kleur van de aardpigmenten zorgen voor een intens mooie zwart.

Zwarte beits Vasa Svart
Zwarte beits Vasa Svart

Witte beits

Onze witte beits is mooi van zichzelf, maar wordt ook vaak gebuikt als contrastkleur met een van onze fellere kleuren. Kies uit volledig wit of gebroken wit.

Witte beits Grädde
Gebroken witte beits Grädde

Rode beits

De rode beits van Moose Färg is de echte Zweeds rode kleur. deze is u zeker bekend als u wel eens in Scandinavië bent geweest. Een kleur die leeft en steeds anders oogt.

Falu rod Zweeds rood schuurtje geverfd
Tuinhuis in Zweeds rood

Grijze beits

In ons assortiment hebben we drie soorten grijs. Vaan heel warm en licht, naar strakker en donkerder. Drie mooie kleuren die uw hout sfeer geven, zonder kil te worden.

Tuinhuis in Kiruna Grå

Blauwe beits

Of u nu een echt felle blauw zoekt, of juist een rustige zachte kleur: onze blauwe beitsen geven het hout een bijzondere kleur, zonder te aanwezig te worden.

douglas schutting verven
Douglas schutting geverfd in Bohus Blå

Gele beits

Als u een vrolijke kleur zoekt, dan is onze gele beits perfect! Kies voor de intens vrolijke Skåne Gul (Zweeds geel), of het iets rustigere Ljus Gul (lichtgeel) voor uw hout.

beits geel
Gele beits (Skåne Gul)

Groene beits

Onze groene beitsen matchen fantastisch met de natuur. Niet alleen vanwege de groene kleuren, ook vanwege het duurzame karakter van de dekkende beits van Moose Färg.

schutting groen verven
Schutting in Dalarna Grön

Antraciet beits

Populaire beitskleuren zijn ral-7016 en ral-7021. Beiden zijn net van het zwarte af en hebben een stijlvolle uitstraling. Wij kunnen alle kleuren antraciet voor u maken als klantkleur.

antraciet 7016 schutting en overkapping Vasa Svart
Schutting en overkapping in antraciet

Bruine beits

Een bruine beits is klassiek en toch warm. Visby Brun is een intense, sterke kleur op basis van aardpigment. De kleur is totaal mat en volledig dekkend, terwijl de houtstructuur zichtbaar blijft.

Visby Brun bruine beits

Het beoordelen van dekkende beits kleuren vanaf een computer scherm is lastig omdat de monitorinstellingen de kleurweergave kunnen beïnvloeden. Bekijk meerdere foto's om onze website om een goed idee te krijgen van de kleur. Wilt u de kleuren in het echt zien? Onze kleurenkaart is gratis en wordt handgeverfd. Deze geeft het beste idee van de kleur.

Duurzame verf voor buiten

Alle producten van Moose Färg zijn volledig of zoveel mogelijk mens-, dier- en milieuvriendelijk. Zowel in de samenstelling - zonder microplastics en met minimale oplosmiddelen - als het productieproces proberen we de milieubelasting te minimaliseren.

Ook in gebruik is onze beits duurzaam; er belanden amper verfresten in het milieu. In alle onderdelen van het bedrijf maken we keuzes die het milieu zo min mogelijk belasten. Wilt u meer weten, bekijk dan onze uitgebreide uitleg over duurzaamheid.

schutting in Zweeds rood dekkende beits geverfd
Dekkende beits in Zweeds rood (Falu Röd)

Nicole de Wal (Zaandam): "Prachtig geworden, heb beide kanten van mijn schutting gedaan. Erg mooie, warme kleur, staat mooi bij het groen ! (Falu Röd, Zweeds rood, Moose F). Dank voor de goede dekkende beits !"

Veelgestelde vragen over dekkende beits

Hoe dekkend is dekkende beits?

Met dekkende beits wordt bedoeld dat de kleur van het hout niet meer zichtbaar is, maar de structuur van het hout nog wel. Dit betekent dat het niet uitmaakt of het hout licht of donker is omdat de dekkende beits de kleur van de ondergrond 'afdekt'.

Wat is het verschil tussen beits en (hout)verf?

Verf is eigenlijk een verzamelterm voor alle soorten de vloeistoffen die een voorwerp beschermen en/of een kleurtje geven. Deze vloeistoffen kunnen uit een breed scala aan grondstoffen bestaan en geven hierdoor een verschillende uittraling. Ook kunnen ze door hun samenstelling meer of minder geschikt zijn voor bepaalde ondergronden.

Houtverven zijn - het zal u niet verbazen - geschikt om ze op hout aan te brengen. Het is niet zo dat houtverf nooit geschikt is voor andere ondergronden, maar het zou kunnen dat deze minder goed hechten op kunsttof of metaal.

Een houtverf kan bestaan uit een terpentinegedragen hoogglans verf, maar een beits valt net zo goed onder de categorie houtverven. Een beits dringt in het hout, in tegen stelling tot een lakverf die een filmlaag op het hout legt. Moose F is een dekkende beits die op alle soorten hout kan hechten, mits goed voorbewerkt. Moose RDM is een high-solid verf met meer vaste stof gehalte, waardoor deze geschikt is voor hardhouten kozijen en meubels.

Een beits is dus altijd een houtverf, maar een houtverf is niet altijd een beits.

Productbeoordelingen Moose F:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.