Home » Houtverf » Ademende matte houtverf: dekkende beits

Ademende matte houtverf: dekkende beits

Voor alle soorten hout

Hout is een prachtig, duurzaam bouwmateriaal voor bijvoorbeeld een tuinhuis, schutting, houten huis of terrasoverkapping. Een belangrijke eigenschap van hout is dat het onder invloed van vochtverschillen krimpt en uitzet.

Een klassieke lakverf kan niet meebewegen met deze grillen van het hout. Het gevolg: de lakverf gaat bladderen. Kiest u echter voor een dekkende beits, dan is het toepassen een stuk gemakkelijker en het resultaat een stuk bestendiger.

Moose F is robuuste, matte houtverf die zich het beste laat omschrijven als dekkende beits. De verf is geen design-trend, maar wordt in Zweden al meer dan 350 jaar gebruikt ter bescherming van buitenhout. Zelfs in een ruw klimaat met extreem veranderlijke weersomstandigheden als Zweden bewijst de verf zich steeds weer als ideale houtbescherming.

dekkende beits zwart

Direct bestellen? Kijk voor de prijzen:

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Dekkende beits lichtblauw
Lichtblauwe (Ljus Blå) dekkende beits Moose F

Wat is dekkende beits?

Met een laagje beits beschermt u hout tegen weersomstandigheden. Beits dringt in het hout, in tegenstelling tot een lakverf die een filmlaag op het hout legt. Beits kan transparant – doorzichtig – zijn, maar kan ook een kleurtje hebben. Wanneer een beits zoveel kleur bevat dat de kleur van het hout wordt ‘afgedekt’, en dus niet meer zichtbaar is, dan noemen we dit een dekkende beits. De nerven en structuur van het hout zijn nog wel zichtbaar. Tussen een dekkende beits en een transparante beits zit ook nog half-transparante beits. Dit wordt ook wel vaker semi-transparant of wash genoemd. Hierbij is ook de kleur van de ondergond nog gedeeltelijk zichtbaar en is hert resultaat dus ook afhankelijk van de kleur van het hout.

Dekkende beits van Moose Färg

Moose F is een matte dekkende buitenbeits. Qua kleur geeft Moose F een volledige dekking, net zoals verf dat doet. Qua technische werking en houtbescherming is het echter een beits. Hiernaast of -onder ziet u de kleur Ljus Blå op een ruwer plankje hout. De nerven zijn nog zichtbaar, maar de kleur van het hout is volledig lichtblauw.


Over Moose F

Dekkende beits voor alle soorten hout

Moose F is geschikt voor diverse ondergronden. Alle soorten hout - zowel onbehandeld, geïmpregneerd als reeds gebeitst hout - zijn in principe geschikt, we geven per ondergond graag een verfadvies. Voor persoonlijk advies mag u ook altijd contact met ons opnemen.

Een dekkende beits is ideaal voor zachtere houtsoorten zoals grenen, vuren, douglas en lariks omdat deze erg kunnen krimpen en uitzetten. Een uitstekende oplossing voor 'moelijk schilderbare' houtsoorten zoals Red Cedar, Accoya en thermisch behandeld hout. De beits trekt in het hout en laat de mooie nerf zichtbaar.

Vanwege de mens- en milieuvriendelijke samenstelling ook geschikt voor binnen, bijv. op stuc, behang, gipsplaat, MDF en structuurverf.

Vochtregulerend

De dekkende beits van Moose Färg volgt de eeuwenoude Zweedse receptuur. Deze heeft een waterbasis, maar wordt versterkt met gemodificeerde, natuurlijke lijnolie. Deze emulsie van oliedruppeltjes is te vergelijken met de bereidingswijze van mayonaise, waarbij de oliedruppels er heel fijntjes doorheen geroerd worden. Vocht zal hierdoor niet makkelijk in het hout trekken, maar kan er wel weer uit.

De verf trekt als een beits in het hout en vormt geen filmlaag over het hout. De dekkende beits is waterafstotend en conserverend. De damdoorlatende verflaag zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen en niet gaan bladderen bij de bewegingen van het hout.

Niet schadelijk voor mens, dier en milieu

Zowel in de samenstelling - volledig vegan, zonder microplastics en met minimale oplosmiddelen - als het productieproces proberen we de milieubelasting te minimaliseren.

Ook in gebruik is onze beits duurzaam; een oude Moose Färg-laag hoeft niet verwijderd te worden bij oververven waardoor u geen verfresten in het milieu brengt. In alle onderdelen van het bedrijf maken we keuzes die het milieu zo min mogelijk belasten. Wilt u meer weten, bekijk dan onze uitgebreide uitleg over duurzaamheid.

Gemakkelijk aan te brengen en onderhouden

De dekkende beits is volledig waterverdunbaar en smeert heel gemakkelijk uit. Door het matte karakter vallen kwaststrepen bij de tweede laag helemaal weg. De beits druipt niet en ruikt aangenaam.

Hoe duurzaam het resultaat is hangt af van de omstandigheden, bijvoorbeeld of het hout in de volle zon staat of niet. Het Nederlandse klimaat is vochtiger, al zijn in Zweden de vochtverschillen veel groter. In Zweden is een onderhoudstermijn van 20 jaar geen uitzondering, maar ook hier houdt het buiten gemiddeld zeker 5 jaar.

Onderhoud is peanuts: u hoeft niet te schuren, slecht even schoon te maken en over te kwatsen. 1 verflaag is bij onderhoud voldoende.

Verkrijgbaar in een prachtige Zweeds kleurenpallet met volledig matte kleuren.

Matte dekkende beits kopen?

U heeft uw bestelling doorgaans binnen 3 werkdagen in huis.


Tips voor het gebruik van Moose F dekkende beits

Het fijne aan het werken met Moose F dekkende beits is dat het verven zelf ontzettend gemakkelijk is. U hieft geen bescherming te gebruiken, het verven is volledig veilig. Kwaststrepen vallen bij de tweede laag weg dus u hoeft niet al te precies te werken. Het is wel altijd goed om in de voorbewerking van het hout goed op te letten. Sommige mensen gaan enthousiast aan de slag met de verf en het reusltaat zal in eerste instantie mooi zijn. Dat betekent echt niet dat de verf ook goed heeft kunnen hechten. We geven u graag tips voor een goede hechting. Lees ook per toepassing en per ondergrond ons uitgebreide verfadvies.

 1. Bij vers en geïmpregneerd hout

  Als hout erg vers is of geïmpregneerd komen er sappen uit het hout. Dit vermindert de hechting, daarom is het beter om vers hout eerst goed te laten doordrogen (dit kan enige weken, soms een maand duren). Dit is met name het geval met geïmpregneerd hout.

  Als u toch graag direct wil beginnen met verven dan advieseren we om het hout eerst goed te ontvetten, bijv. met lijnoliezeep. Verf dan maar 1 laag en wacht enkele maanden met de tweede laag. Zo kunnen de impregneerzouten eruit zweten en het hout acclimatiseren aan de buitentemperatuur. Na de tweede laag zit u dan goed voor enkele jaren zonder onderhoud.

 2. Een ruwe ondergond

  Een dekkende beits trekt in het hout. Dit zorgt voor een goede hechting op de lange termijn. Om goed in het hout te zuigen moet dit enigzins ruw zijn. Bij bezaagde of verweerde planken is dit al het geval, bij gladgeschaafde planken is het zeer aan te raden om deze op te schuren met een grove korrel (80) voor het verven.

  Grondverf of primer is niet nodig.

 3. Bij het oververven van hout met een oude verf-, beits, of olielaag

  Is uw hout al eens eerder bewerkt, dan doet u er goed aan om deze laag te inspecteren en indien nodig te bewerken. Onze stelregel is: het mag niet kunnen bladderen en het mag niet glanzen.

  Geverfd hout: indien de verf aan het bladderen is, doet u er goed aan om deze te verwijderen. Er zit dan vocht onder de grondlaag. Als u dit oververft dan hecht de nieuwe beitslaag op de bladderende laag en zal deze 'meebladderen'.
  Als de oude laag er goed op zit, dan kun u de laklaag kapotschuren tot de grondlaag. Gebruik een grove korrel zodat de volledige glanzende filmlaag eraf gaat en u tevens een ruwe ondergond verwezenlijkt.

  Geolied hout: zorgt ervoor dat deze zeer goed ontvet is. U kunt hiervoor een sopje met lijnoliezeep gebruiken.

  Gebeitst hout: doorgaans is een beitslaag al goed in het hout getrokken, soms vertoont de bietslaag wel 'schilfers'. Het gemakkelijkste is dan om met een hogedrukspuit het hout schoon te spuiten. Let hierbij wel op de spray-stand; u wil het hout niet kapotmaken. U slaat zo drie vliegen in 1 klap: de beitsschilfers worden verwijderd, u maakt het hout schoon en het hout wordt opgeruwd. Een alternatief hiervoor is grof schuren.

 4. Aan de slag!

  Het verven zelf is het allerleukste klusje, echt waar! U hoeft geen vakschilder te zijn om met dekkende beits Moose F te werken.

  Hou een minimale verwerkingstemperatuur van 12 -15 °C aan. Verdun extra bij temperaturen boven de 25 °C.

  Roer de pot verf even door en verdun de verf voor de eerste laag met 5-10% water.

  Met een blokkwast verft u gemakkelijk en snel. U komt bovendien goed in de scheurtjes en nerven van het hout. Het is ook mogelijk om een verfspuit te gebruiken - verdun dan extra met water.

 5. Temperatuur en droogtijd

  Laat de eerste laag goed doordrogen. De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Bij een temperatuur van 20 °C is dit vaak rond de 6 uur.

  Na de tweede laag moet de verf 2 - 3 dagen niet aan zware regen wordt blootgesteld. De verf kan dan weer vocht opnemen en zacht worden en in het slechtste geval eraf regenen. Dat is zonde van uw werk.

  Kwasten kunt u schoonmaken met water en wat zachte zeep. Onze lijnoliezeep is hier zeer geschikt voor.

 6. Verbruik van Moose F

  Twee lagen verven is doorgaans voldoende voor een goed dekkend resultaat. Soms heeft u drie lagen nodig als het hout erg zuigt en bij lichte kleuren.

  Per liter verf kunt u ongeveer 5 m² dekkend verven - twee lagen dus. Hierin zit een marge van zo'n 30%. Nieuw verf of zeer droog hout zuigen harder, dan ligt het verguik hoger. Bij reeds geverfd hout ligt het verbruik wat lager.

Direct aan de slag?


Dekkende beits kleuren

Onze dekkende beits komt aan een breed scala aan kleuren. Allen zijn volledig mat en vallen in het Zweedse kleurenpallet. De kleuren hebben allemaal een eigen uitstraling, maar zijn goed met elkaar te combineren.

Zwarte beits

Onze zwarte beits sinds enkele jaren erg populair. De matte uitstraling en de diepe kleur van de aardpigmenten zorgen voor een intens mooie zwart.

Zwarte beits Vasa Svart dekkende beits
Zwarte beits Vasa Svart

Witte beits

Onze witte beits is mooi van zichzelf, maar wordt ook vaak gebuikt als contrastkleur met een van onze fellere kleuren. U heeft keuze uit volledig wit of gebroken wit.

Witte beits Grädde
Gebroken witte beits Grädde

Rode beits

De rode beits van Moose Färg is de echte Zweeds rode kleur. deze is u zeker bekend als u wel eens in Scandinavië bent geweest. Een kleur die leeft en steeds anders oogt.

Falu rod Zweeds rood schuurtje geverfd
Tuinhuis in Zweeds rood

Grijze beits

In ons assortiment hebben we drie soorten grijs. Vaan heel warm en licht, naar strakker en donkerder. Drie mooie kleuren die uw hout sfeer geven, zonder kil te worden.

dekkende beits lichtgrijs veranda tuinhuis
Tuinhuis in Kiruna Grå

Blauwe beits

Of u nu een echt felle blauw zoekt, of juist een rustige zachte kleur: onze blauwe beitsen geven het hout een bijzondere kleur, zonder te aanwezig te worden.

douglas schutting verven
Douglas schutting geverfd in Bohus Blå

Gele beits

Als u een vrolijke kleur zoekt, dan is onze gele beits perfect! Kies voor de intens vrolijke Skåne Gul (Zweeds geel), of het iets rustigere Ljus Gul (lichtgeel) voor uw hout.

dekkende beits geel
Gele beits (Skåne Gul)

Groene beits

Onze groene beitsen matchen fantastisch met de natuur. Niet alleen vanwege de groene kleuren, ook vanwege het duurzame karakter van de dekkende beits van Moose Färg.

schutting groen verven
Schutting in Dalarna Grön

Antraciet beits

Populaire beitskleuren zijn ral-7016 en ral-7021. Beiden zijn net van het zwarte af en hebben een stijlvolle uitstraling. Wij kunnen alle kleuren antraciet voor u maken als klantkleur.

antraciet 7016 schutting en overkapping Vasa Svart
Schutting en overkapping in antraciet

Bruine beits

Een bruine beits is klassiek en toch warm. Visby Brun is een intense, sterke kleur op basis van aardpigment. De kleur is totaal mat en volledig dekkend, terwijl de houtstructuur zichtbaar blijft.

dekkende beits bruin
Visby Brun bruine beits

Het beoordelen van dekkende beits kleuren vanaf een computer scherm is lastig omdat de monitorinstellingen de kleurweergave kunnen beïnvloeden. Bekijk meerdere foto's om onze website om een goed idee te krijgen van de kleur. Wilt u de kleuren in het echt zien? Onze kleurenkaart is gratis en wordt handgeverfd. Deze geeft het beste idee van de kleur. U kunt ook een proefpotje bestellen om de kleur op uw eigen hout te zien.


Voor uw hardhouten kozijnen

U kunt dekkende beits Moose F voor alle soorten hout gebruiken. Voor vormvaste ondergronden - dit betekent dat het hout niet of nauwelijks uitzet en krimpt - raden we echter aan om onze Moose RDM toe te passen. Doorgaans worden kozijnen en deuren van hardhout gemaakt waardoor ze vormvast zijn.

Moose RDM heeft dezelfde uitstraling als Moose F en is ook volledig mat. Doordat er meer vaste stof en olie in zit is Moose RDM robuuster en slijtvaster. Dat is prettig bij bijv. deuren waar u ook af en toe met uw vingers aan zult zitten. Doordat de verf wat 'machitger' is, kan deze niet zonder grondlaag worden toegepast en is deze niet geschikt voor houtsoorten die krimpen en uitzetten.

We raden Moose RDM alleen aan om vormvaste hardhouten ondergronden zoals kozijnen en deuren. Ook kan Moose RDM toegepast worden op oppervlakken die zeer veel te lijden krijgen zoals windveren. Lees meer.

houten garagedeur verven
Garagedeur in Moose RDM Kiruna Grå, kozijnen in Norrland Vit.

Veelgestelde vragen over dekkende beits

Hoe dekkend is dekkende beits?

Met dekkende beits wordt bedoeld dat de kleur van het hout niet meer zichtbaar is, maar de structuur van het hout nog wel. Dit betekent dat het niet uitmaakt of het hout licht of donker is omdat de dekkende beits de kleur van de ondergrond 'afdekt'.

Wat is het verschil tussen beits en (hout)verf?

Verf is eigenlijk een verzamelterm voor alle soorten de vloeistoffen die een voorwerp beschermen en/of een kleurtje geven. Deze vloeistoffen kunnen uit een breed scala aan grondstoffen bestaan en geven hierdoor een verschillende uittraling. Ook kunnen ze door hun samenstelling meer of minder geschikt zijn voor bepaalde ondergronden.

Houtverven zijn - het zal u niet verbazen - geschikt om ze op hout aan te brengen. Het is niet zo dat houtverf nooit geschikt is voor andere ondergronden, maar het zou kunnen dat deze minder goed hechten op kunsttof of metaal.

Een houtverf kan bestaan uit een terpentinegedragen hoogglans verf, maar een beits valt net zo goed onder de categorie houtverven. Een beits dringt in het hout, in tegen stelling tot een lakverf die een filmlaag op het hout legt. Moose F is een dekkende beits die op alle soorten hout kan hechten, mits goed voorbewerkt. Moose RDM is een high-solid verf met meer vaste stof gehalte, waardoor deze geschikt is voor hardhouten kozijen en meubels.

Een beits is dus altijd een houtverf, maar een houtverf is niet altijd een beits.

Inspiratiefoto's van onze dekkende beits:

Veel klanten gingen u voor in het verven met Moose F. Laat u inspireren door hun voorbeelden:


Productbeoordelingen Moose F dekkende beits:


Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.