Home » Houtbescherming » Nanocoating hout | Pansar waterafstotende behandeling

Nanocoating hout | Pansar waterafstotende behandeling

Wilt u uw hout waterafstotend maken, zonder dat u het verft of beitst? Pansar is een unieke waterafstotende en conserverende nanocoating voor hout. Ideaal voor bijvoorbeeld vlonders, terrasen of schuttingen van naaldhout.

Gebaseerd op nanotechnologie, zorgt Pansar ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten waardoor het hout waterafstotend wordt. Het hout blijft wel ademen, maar neemt geen water meer op waardoor ook het hout plezierig verweert en het schoonmaken gemakkelijker wordt.

 • Jarenlange bescherming en conservering van het hout.
 • Algen kunnen niet ingroeien, waardoor bijv. een vlonder niet glad wordt na een regenbui.
 • Beschermt oppervlakken tegen algen, olie, vuil, water, UV etc.
 • Het hout behoudt zijn structuur en natuurlijke uitstraling, er komt geen zichtbare laag op het hout te liggen.
 • Het ademend vermogen van het hout blijft behouden.
 • Ecologische bescherming, zonder oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen.
hout waterafstotend maken nanocoating hout
Pansar nanocoating voor hout

Uw hout waterstotend maken?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Waarom een nanocoating voor hout?

Wilt u uw tuinhout beschermen tegen vocht, zonder er veel onderhoud aan te hebben? En wilt u de natuurlijke uitstraling van het hout behouden? Dan is Pansar een zeer geschikt product voor u.

Pansar 1+2

Pansar 1+2 een diepe nanocoating die uw hout waterafstotend maakt, zonder er een zichtbare laag op te leggen. Middels een tweeestapsbehandeling dringt de nanocoating diep in het hout door waardoor het 10 - 15 jaar beschermd is. Pansar 1+2 geen schadelijke stoffen en is totaal ecologisch. Ideaal voor een houten vlonder, terras, houten hekken, schuttingen en houten tuinmeubels. Ook reeds gebruikt op sauna's, betimmeringen en houten gevels. Met name geschikt voor onbehandeld open hout, zoals grenen, vuren, douglas, steigerhout en larix.

Pansar Lätt

Pansar Lätt is een oppervlakkige nano-coating, welke jaarlijks herhaald moet worden. Het is eenvoudig aan te brengen middels de spuitfles waar het in geleverd wordt. Ook dit nano-product is volledig ecologisch. Pansar Lätt wordt vaak gebruikt ter bescherming van tuintafels van tropisch hardhout zoals teak en bankirai. Kan ook over geverfd hout worden aangebracht.

Het resultaat van de nanocoating op hout is een waterafstotende bescherming waarbij het hout volledig natuurlijk blijft. De houtskleur blijft niet volledig hetzelfde, wel zal het hout een lichtere uitstraling krijgen en minder donker vergrijzen. Na een regenbui ziet u dat het water niet in het hout trekt, maar eraf parelt. Doordat algen niet kunnen ingroeien, wordt uw houten vlonder niet meer glad.

Vlonder beschermen
Vlonder na een regenbui zonder (links) en met Pansar-behandeling

Nanocoating Pansar 1+2

nanocoating hout waterafstotend maken
Pansar 1+2 nanocoating op een houten schutting

Pansar 1+2 is een behandeling bestaande uit twee componenten. Deze nanocoating dringt diep in het hout door en beschermd hierdoor op de lange termijn (10-15 jaar) o.a. uw vlonders, terassen en schuttingen. De middelen bevatten geen oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen.

De nano-behandeling van het hout zorgt ervoor dat nanodeeltjes in het hout trekken en zich daar vastzetten. Hierdoor kan water niet in het hout dringen. Het hout wordt waterafstotend en water spoel eraf of blijft er in parelt op liggen. Dit zorgt ervoor dat vuil niet in hout kan trekken en houtrot geen kans krijgt.

Pansar 1+2 is gebaseerd op nanotechnologie en de belangrijkste component is siliciumdioxide. Dit dringt door tot diep in het hout en maakt het een duurzaam, dampdoorlatend, ademend oppervlak.

Onze nanocoating beschermt het hout tegen water, olie, vuil, UV-straling waardoor het hout geconserveerd wordt. Het hout zal nog steeds verkleuren in de zon, maar wordt doorgaans minder donker. Het krijgt een prettige, lichte verweerde uitstraling.

Pansar 1+2 kan alleen op onbewerkt hout worden aanbracht. Pansar werkt goed op o.a. vuren, grenen, douglas en larikshout. Op hardhout zoals teak of bankirai is het mogelijk om Pansar1+2 te gebruiken, maar dan moet u extra precies te werk gaan. Win eventueel advies van ons in. Pansar Lätt (zie hieronder op de pagina) is wél geschikt voor bewerkt hout en tropisch hardhout.

Stap voor stap nanocoating Pansar 1+2

Het gebruik van Pansar 1+2 is niet ingewikkeld, maar dient wel met aandacht te worden gedaan.

 1. Reinigen van het hout

  Pansar 1+2 kan alleen op onbewerkt, open hout worden aangebracht. Zit er een impregneer of olie in uw hout, zorg er dan voor dat u het eerst zeer goed reinigt en ontvet.

  Het houtoppervlak moet droog zijn en volledig vrij van stof en vuil. Maak het hout indien nodig schoon door het iets op het schuren met korrel 80 en te schrobben met een sopje. De zeepresten dienen weer goed verwijderd te zijn voordat de Pansar 1 gaat aanbrengen.

 2. Pansar 1 aanbrengen

  Schud het product goed in de verpakking voor gebruik. Pansar 1 dient dun aangebracht te worden, u kunt eventueel tot 10% verdunnen met water.

  Breng Pansar 1 aan op volledig droog hout met een kwast of roller. Let er goed om dat u Pansar 1 niet te dik aanbrengt. Dit kan ervoor zorgen dat het hout wittig uitslaat.

  Wacht tot Pansar 1 droog is voordat u Pansar 2 aanbrengt. Dedroogtijd hangt van van de termperatuur en luchtvochtigheid. Bij temperaturen rond de 20 graden droogt Pansar 1 in zo'n 2-4 uur.

 3. Pansar 2 aanbrengen

  Met Pansar 2 kan Pansar 1 vestigen in en reageren met het hout. Dit duurt enkele weken. Pansar 2 maakt het hout aanvankelijk wat donkerder en voller van kleur, met name bij tanninehoudende houtsoorten. Dit spoelt u later weer af zodat het hout er volledig natuurlijk uit gaat zien.

  Breng Pansar 2 aan met een kwast en wrijf de olie goed in het hout. Gebruik eventueel een doek.

  Zorg ervoor dat er minstens 24 uur geen regen over het hout komt na het aanbrengen van Pansar 2. Na de behandeling met Pansar 2 zal het hout donkerder ogen. Dit trekt binnen enkele dagen tot weken weer weg, het hout zal dan weer lichter worden.

 4. Nabehandeling

  Het komt soms voordat er witte vlekken op het hout komen na de behandeling. Dit zien we met name bij taninne-houdende houtsoorten zoals teak en eiken. Dit wordt veroorzaakt door een overdosering van de Pansar of door (impregnerings)zouten. Deze zullen vanzelf wegtrekken na enkele regenbuien en zijn technisch ook geen probeem. Ergert u zich hieraan, dan kunt u extra wrijven met Pansar 2 of onderhousolie Pansar C gebruiken.

 5. Werkmateriaal schoonmaken

  Reinig uw materiaal en kwasten met water en zeep.

nanocoating hout
Het linker deel is onbehandeld, op het rechter deel is Pansar 1 + 2 gebruikt

Onderhoud van waterafstotend hout met Kalizeep of Pansar C

Links behandeld met Pansar C, rechts niet.

Schoonmaken hout met nanocoating

U kunt het hout dat u met Pansar hebt behandeld het makkelijkste afnemen met water. Als u grondiger wil reinigen, gebruik dan Kalizeep. Gebruik geen normale zeep, deze kan natrium bevatten en de mooie nanolaag aantasten!

Ophalen van de kleur

Als u erg gecharmeerd bent van een donkere houtskleur en u wilt de kleur na enige tijd weer wat nadrukkelijker naa voren halen, dan kunt u het hout na-behandelen met Pansar C. Deze onderhouds- en reinigingsolie is op siliconen gebaseerd. De olie reinigt en voedt het hout en haalt de houtkleur op.

Pansar Lätt: nanocoating light

Pansar Lätt is een light-versie van Pansar 1+2. Deze bestaat uit 1 component en kan envoudigweg vanuit het spuitflesje op het hout aangebracht worden. Hierdoor is het product zeer eenvoudig in gebruik.

Het voordeel van Pansar Lätt is tevens dat het over hout dat geverfd is met Moose F aangebracht kan worden - iets wat bij Pansar 1+2 niet mogelijk is.

Pansär Lätt is zeer geschikt voor o.a. tuinmeubels. Door de waterafstotende werking blijft het hout beter geconserveerd. Pansar Lätt is ook zeer geschikt voor teakhouten tuintafels.

Omdat Pansar Lätt minder diep in het hout doordringt is de werking doorgaans na ongeveer een jaar uitgewerkt omdat de weersomstandigheden de beschermde laag zullen aantasten. U kunt dan eenvoudigweg schoonmaken en een nieuwe laag Pansar Lätt aanbrengen.

Nano-bescherming geverfd hout
Pansar Lätt op een geverfde tuintafel

Het kleureffect van nanocoating is afhankelijk van de houtsoort

Het hout blijft hout, zowel in structuur als uitstraling. Er komt geen filmlaag op het hout te liggen, het hout lijkt onbehandeld te zijn. Overigens zal uw hout in eerste instantie na behandling wel donker kleuren door de aanwezige olieën, zeker bij hout dat veel tannine bevat. Dit zal na verloop van tijd - en enige regenbuien - wegtrekken. Witte vlekken kunnen voorkomen bij overdosering. Ook dit zal na verloop van tijd wegtrekken, of wanneer u meer Pansar 2 inwrijft.

Hieronder een impressie van hoe het bovenstaande eruit kan zien. Op de eerste foto ziet u hoe u Pansar 2 moet aanbrengen na overdosering met Pansar 1. De tweede foto is direct na de behandeling met Pansar 1 + 2 en de derde foto toont het resultaat enkele weken na de behandeling.

Wit uitgeslagen door overdosering (in extreme vorm). Masseer in dit geval extra met Pansar 2.
Het hout wordt bij aanbrengen van Pansar 2 donkerder
Het hout kleurt na een aantal weken terug naar zijn natuurlijk uitstraling.

Lange termijn kleur-effect.

Doordat het vocht niet indringt worden houtcellen niet afgebroken. Het hout blijft daardoor lichter van kleur. Let op: het is onmogelijk om de originele houtkleur volledig te behouden op de lange termijn. Het hout verweerd echter lichter en prettiger van kleur. Als u de donkere houtskleur weer naar boven wilt halen dan kunt u het af en toe behandelen met Pansar C.

Enkele voorbeelden van Pansar 1+2 op hout:

Het hout blijft hout, iets wat mooi te zien is op het steigerhout dat met nanocaoting is behandeld. Het houtstructuur blijft zichtbaar, er ligt geen laagje op het hout. Toch heeft een hout een waterafstotende behandeling gehad die een perfecte bescherming vormt en de vochtindringing voorkomt.

Het effect van de waterafstotende behandeling bij hardhout ziet u hieronder. Deze tuintafel is geschuurd en behandeld met Pansar 1+2, de vergrootglas werking is goed te zien.

Frank Hooijer (studioraket.com): "Dag Jan, hierbij wilde ik je nog foto’s sturen van de bank die behandeld is met Pansar 1+2. Ik en de klant zijn er erg blij mee en ga het nu ook voor een ander buitenproject aanbieden."

Vlonder of terras hout waterafstotend maken

Een nanocoating is bijzonder geschikt voor liggende terras- of vlonderdelen. Deze houtoppervlakken zijn moelijk te behandelen met verf omdat regen, vocht en UV ervoor zorgt dat liggende hout snel verweerd. Er blijft snel vuil op liggen. Ook ziet u snel gebruiksbeschadigingen omdat u hier overheen loopt.

Een waterafstotende behandeling voor uw vlonder geeft het een supergoede bescherming. De nanocoating is niet zichtbaar, maar zorgt ervoor dat het water in druppels op het hout blijft liggen en er niet intrekt. De wind zal de druppels op den duur wegblazen of ze verdampen. Pansar beschermt tegen UV straling, schimmels (zoals blauwschimmel "het weer"), houtrot, groene algen en verwering. Vervorming door opname van water wordt voorkomen. Algen kunnen niet ingoreien, dus uw vlonder wordt niet spekglad in de herfste en winter.

Nanocoating voor hardhout

U kunt Pansar 1+2 ook gebruiken voor hardhout. Let op: neem hierover contact met ons op zodat wij u een goede uitleg kunnen geven!

Hardhouten vlonders en schuttingen - met name teak en bankirai - zijn vaak samengesteld uit verschillende delen van de boom. Daardoor is de structuur soms niet helemaal egaal. Ook worden vaak voorbehandelingen met PU en zouten uitgevoerd om het hout er in eerste instantie mooier en egaler te laten uit zien. Dit valt dit niet op bij aankoop en aanleg, maar bij verwering wel. Pansar reageert met het hout en de onegaliteit zal daardoor benadrukt worden. Ook kan witte uitslag ontstaan als Pansar 1 iets te ruim wordt opgebracht. Dit is gekristalliseerde nano en is technisch geen probleem. Het kan alleen estethisch minder mooi ogen.

Door na een paar weken met een sopje met Kalizeep te schrobben en nabehandeling met extra Pansar 2 of met Pansar C zal dit effect grotendeels verdwijnen. Herhaling van de reinigingsolie kan jaarlijks nodig zijn.

Technische informatie

Verbruik

Zowel Pansar 1 als Pansar 2 heeft een verbruik van 100 ml / m². Voor 10 m² heeft u dus ca. 1 liter nodig. Pansar1+2 wordt verkocht in verpakkingen van 1,3L of 3L.

Toepassingstemperatuur

Bij een temperatuur boven de 10° C. Er mag na toepassing minimaal 24 uur geen regen overheen komen. Ook tussen de toepassing van Pansar 1 en Pansar 2 mag er geen regen overheen komen. Deze zal Pansar 1 doen wegspoelen omdat Pansar 2 zorgt voor de fixatie van Pansar 1.

Aanbrengen

Met een kwast of roller.

Droogtijd

Pansar 1 droogt ongeveer in 2 tot 4 uur, afhankelijk van de temperatuur. Zorg ervoor dat er zowel tussen de toepassingen, als na de toepassing van Pansar 2 geen regen overheen komt.

Samenstelling

De producten Pansar 1 en 2 zijn waterige emulsies en volledig oplosmiddelvrij. Pansar 1 is versterkt met keramische (nano) deeltjes. Pansar 2 en Pansar C zijn oliebehandelingen en bevatten siliconen. U hoeft geen beschermende middelen te gebruiken bij de toepassing.

Is een waterafstotende behandeling iets voor u?

Omdat een nanocating voor hout niet zo bekend is, snappen we dat u wellicht vragen hebt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u zich afvraagt uw Pansar iets voor u is.

We vatten het zo kort en krachtig mogelijk samen:

Pansar 1+2 nanocoating

 • Dringt diep door in het hout en beschermt op de lange termijn (10-15 jaar).
 • Tweestapsbehandeling.
 • Alleen geschikt voor onbehandeld hout.
 • Werkt goed op open hout, zoals grenen, vuren, douglas, steigerhout en larix.
 • Zeer aan te raden voor houten vlonders, terrassen, schuttingen, tuinhekken en tuinmeubilair.
 • Maakt het hout eerst donker, vervolgens zal het hout een lichtere kleur krijgen.
 • De beschermlaag is niet zichtbaar, er ligt geen laagje op het hout.
 • Het hout is beschermd tegen de schadelijke werking van UV maar zal niet volledig beschermd zijn tegen verkleuring van het hout. Het hout verkleurt op een prettige, lichte manier.

Pansar Lätt nanocoating

 • Oppervlakkige nanocoating die doorgaans na een jaar moet worden herhaald.
 • Eenvoudig aan te brengen met een sprayflesje.
 • Kan ook op geverfd hout worden aangebracht.
 • Werkt op alle soorten hout.
 • Aan te raden voor bijv. tuinmeubels of als extra bescherming van geverfd hout.
 • Laat geen zichtbare kleur achter.
 • De beschermlaag is niet zichtbaar, er ligt geen laagje op het hout.

FAQ over houtcoating met nano-technologie

Wat is het verschil tussen een nanocoating en olie-behandeling voor hout?

Voorheen werd hout vaak beschermd door een op olie gebaseerde beschermlaag aan te brengen. De olie wordt echter snel door UV-straling en vocht afgebroken en hierdoor bent u genoodzaakt om binnen een jaar weer nieuwe olie aan te brengen. Pansar biedt een langdurige bescherming, zonder onderhoud.
 

Kan ik de waterafstotende behandeling ook toepassen op behandeld hout?

Nee, Pansar 1+2 kan alleen goed werken op onbehandeld hout. Het mag niet vettig zijn of reeds geïmpregneerd. Voor behandeld hout (zoals reedes geverfd hout) kunt u we Pansar Lätt gebruiken. Dit heeft een oppervlakkigere werking dan Pansar 1+2.

Nanocoating-producten bestellen:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.