Advies voor een schilderen van een tuinhuis

Wilt u een tuinhuis verven? Dan zoekt u een verf die ervoor zorgt dat u lange tijd van het resultaat kunt genieten, met weinig onderhoud. Moose Färg is een duurzame verf waarmee u de levensduur van uw tuinhuis verlengd. De verf trekt in hout en met de juiste voorbewerking zal de verf niet bladderen. Hierdoor is het onderhoud zeer eenvoudig: de verf blijft lang mooi en u hoeft niet te schuren bij het opnieuw verven.

Tuinhuis verven? Kies voor Moose F houtverf.

tuinhuis verven
Tuinhuis in Kiruna Grå met Norrland Vit

Marcel van der Maas (s’-Gravenpolder): “Ik heb zelf jarenlang tuinhuisjes geplaatst, en al vele soorten verf en beits gesmeerd. Gevolg is vaak dat deuren niet meer sluiten en de rest uit verband raakt, je grote blazen krijgt of het begint te bladderen. Met jou verf is dit niet van toepassing! Het smeert heerlijk, het dekt super en ziet er zelfs na 1 jaar nog als nieuw uit.” Lees meer.

Welke beits of verf voor uw tuinhuis?

U kunt kiezen voor een volledig dekkende verf; neem hiervoor Moose F. Deze mooie, matte verf trekt in het hout zodat de houtstructuur en de houtnerf zichtbaar blijven. Het is geen lak en legt geen filmlaag op het hout. Doordat Moose F volledig dekkend is zal uw hout het beste beschermd zijn tegen UV-stralen. Bekijk alle kleuren Moose F.

Als u een transparante verf met een kleurtje wil, dan kunt u kiezen voor Dimma. Hiermee geeft u een ‘waas’ over het hout in de gewenste kleur. Doordat de verf half transparant is, is de houten ondergrond nog een beetje waar te nemen. Deze variant beschermt het hout ook goed tegen uv-straling van de zon dankzij het pigment in de verf, maar gaat minder lang mee dan de dekkende Moose F omdat de uv-straling nog kan inwerken. Dimma wordt vaak gebruikt voor de binnenkant van tuinhuizen.

De transparante kleurloze Moose Färg tuinhuisverf Storuman Skydd laat de houtnerf volledig zichtbaar en heeft geen kleur. Het tuinhuis krijgt een natuurlijke uitstraling, maar vereist wel veel! onderhoud aan de zonkant. Deze transparante “zonnebrandcreme” moet regelmatig ververst, soms zelfs elk jaar. Vaak kiest men daarom voor de buitenkant voor Moose F. Skydd wordt ook veel gebruikt voor de binnenkant van een tuinhuis, waar het de duurzaamheid vergroot en vergelen en verkleuren tegengaat. Ook vergemakkelijkt Skydd het schoonmaken doordat er een lichte dampdoorlatend laagje wordt aangebracht.

Wilt u Moose Färg kleurcombinaties proberen? Maak uw eigen Moose Färg kleurcombinaties.

Tuinhuis verven - voor en na foto's
Tuinhuis dat al eerder geverfd is, overgeverfd met Moose F Dalarna Grön (Zweeds groen)

Stappenplan tuinhuis verven:

Tips voor het schilderen van uw tuinhuis

De wanden van tuinhuisjes zijn vaak gemaakt van vuren, douglas, lariks of grenen. Soms is het geïmpregneerd en zelfs al eens gebeitst of geverfd. Een goede voorbewerking is essentieel voor de hechting van de verf op de langer termijn. Hieronder nemen we alle variaties stap voor stap met u door.

 1. Eventueel oude verflagen verwijderen


  Gaat u een reeds geverfd of gebeitst tuinhuis overschilderen, controleer de oude verflaag dan goed. Een bestaande verf of beitslaag die nog in goede staat verkeert, heeft geen barsten en is niet geschilferd. Het is van groot belang dat de onderlaag ook later niet gaat bladderen. Indien de oude laag nog goed is kunt u deze goed opschuren met korrel 80. De verflaag mag niet meer glanzen.

  Waar een oude verf- of beitslaag bladdert verwijdert u alle los zittende verf volledig. U kunt bijvoorbeeld hiervoor de hogedrukspuit gebruiken (neem hiervoor de spray stand zodat de houtnerf niet beschadigt). Zo ontglanst u de oude verf van uw tuinhuis. Dit kan natuurlijk ook met grofkorrelig schuurpapier. Schuur in de richting van de houtvezel en verwijder na het schuren het stof met water.

  Laat het hout goed drogen en ruw het daarna weer lichtjes op, zodat het beschermingssysteem straks perfect hecht en de onderliggende verf niet gaat bladderen. Wilt of moet u het grondiger doen dan kunt u de verf ook afbranden, lees hier meer: verf afbranden.

 2. Vers hout even laten staan

  Komt uw hout net uit de bouwmarkt, dan is de kans groot dat het hout nog niet in de kern is gedroogd. Het hout zal dan nog gaan ‘werken’ en er zullen scheurtjes inkomen. Bij sommige houtsoorten zal er ook hars uit het hout komen zetten. Laat vers hout eerst enkele weken tot maanden buiten staan voordat u gaat verven. Mocht u toch liever direct een beschermlaag willen aanbrengen dan kunt u 1 laag schilderen en wachten met de tweede laag.

  Bij een houthandel wordt het hout opgelegd waardoor het al in de kern gedroogd is wanneer het bij u thuis wordt geplaatst. U kunt dan direct gaan verven.

 3. Geïmpregneerd hout ontvetten en vuil verwijderen

  Ontvet vers geïmpregneerd hout, bijvoorbeeld met een sopje van Polarsken. Ook hout dat al langer staat kunt u het beste even van vuil ontdoen met een sopje voordat u gaat verven.

 4. Opschuren van gladgeschaafd hout

  Schuur gladgeschaafd hout licht op met grofkorrelig schuurpapier (korrel 80).

  Hout dat al wat ruwer is, bijvoorbeeld bezaagd hout of hout dat al jaren staat, hoeft u niet te schuren.

 5. Verven

  Verven is kinderlijk eenvoudig: verdun de verf met water (5-10%) en breng een laag op met een blokkwast.

  Tip: als u de pot niet volledig gaat gebruiken, giet dan wat verf in een verfbakje en sluit de pot goed af. Zo blijft de verf in de pot het langste goed.

  Wacht tot de eerste laag stofdroog is en verf daarna de tweede laag. De droogtijd hangt vaf van de temperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de dagtemperatuur boven 15 graden is, dan is de verf na 24 uur overschilderbaar en na 3 dagen volledig watervast. In de tussentijd moet het dus niet regenen. Bij hogere temperaturen droogt de verf sneller.

 6. Kwasten schoonmaken

  U kunt kwasten eenvoudig schoonmaken met water en wat zeep. Eventueel nareinigen met wasbenzine.

  Als u verf over heeft, sluit de pot dan direct weer af en bewaar deze op een droge plek van ongeveer 5-15%. Er mag geen vorst overheen komen.

Meer tips over het onderhoud van uw tuinhuis leest u op onze uitgebreide onderhouds-pagina.

Notitie: heeft u last van schimmel op het hout? Spuit uw schutting dan eerst in met Svampdöd antischimmelmiddel.

Tuinhuis verven met matte houtverf?

Tuinhuis schilderen: onderhoud en duurzaamheid

Wilt u uw tuinhuis schilderen met dekkende, transparant en half transparante verf? Moose Färg verf voor uw tuinhuis laat de houtnerf toch nog zien en vormt geen film over het hout. Deze tuinhuis verf garandeert een langere bescherming en vergt minder onderhoud.

Het gebruik van onze verschillende verfsoorten voor het schilderen van uw houten tuinhuis zorgt ervoor dat de levensduur van uw tuinhuisje verlengt wordt omdat de kwaliteit van het gewaarborgd blijft. Onze producten beschermen uw tuinhuisje tegen de weersomstandigheden zoals regen en schadelijke uv-stralen van de zon.

– Bij normale omstandigheden schildert u eens in de 5 jaar uw tuinhuis weer bij. Dit is bijzonder eenvoudig: u hoeft alleen schoon te maken met een sopje (gebruik daarvoor Moose Polarsken lijnoliezeep). U hoeft niet te schuren en kunt uw tuinhuis direct weer overschilderen. Meestal is daarbij 1 laag voldoende en kunt u weer ruim 5 jaar van uw werk genieten.

Door te kiezen voor de Moose Färg verf voor het schilderen van uw tuinhuis kunt u jarenlang genieten van uw mooie tuinhuis. En u kunt de originele Zweedse kleuren gebruiken, waaronder het beroemde Zweeds rood.

Tot slot: heeft u ook een terras of vlonder bij het huisje, denk dan een aan Pansar om uw terras te impregneren, dan wordt hij niet meer glad en vies.

Tuinhuisje verven met matte houtverf?

Moet ik mijn tuinhuis impregneren of voorbehandelen?

Nee, Moose Färg kan direct op het hout van uw tuinhuis worden aangebracht, ook een grondlaag is niet nodig. De verf van Moose Färg is een ademende matte houtverf die toegepast kan worden op diverse houtsoorten, zowel onbehandeld en reeds behandeld geïmpregneerd hout. Geschikt voor tuinhuizen van Douglas, grenen, vuren of lariks.

Deze verf vormt geen film, waardoor de ondergrond mee kan ademen. Dit voorkomt bladderen bij het krimpen en uitzetten van het hout. Door dit natuurlijke product aan te brengen op uw houten tuinhuisje zorgt u ervoor dat het te schilderen oppervlak eenvoudig gereinigd wordt en zo klaar gemaakt wordt om een van de Moose Färg verven aan te kunnen brengen.

Zoekt u inspiratie voor uw tuinhuis? Klik hier voor meer voorbeelden van geverfde tuinhuisjes

Tuinhuis geverfd in Ljus Blå (lichtblauw) Moose Färg
Tuinhuis geverfd in Ljus Blå (lichtblauw) en Norrland Vit (sneeuwwit)

Hoe komt het dat hout verweert en vergrijst?

UV-stralen, temperatuurwisselingen, regen en wind belagen een houten tuinhuis. Daardoor sterven de houtcellen aan het oppervlak af, waardoor het hout vergrijst. Het hout wordt ook stijver omdat de olieën die van nature in hout aanwezig zijn verdwijnen. Daardoor wordt de kans op scheuren en breken groter.

Een tuinhuis verven met Moose Färg zorgt ervoor dat u het hout beschermt. U heeft de keuze uit verschillende verf soorten. Onze volledig dekkende verf (Moose F), transparante kleurloze tuinhuisverf (Skydd) of half transpartante verf (Dimma wash) geven uw tuinhuis een unieke matte uitstraling. Met deze verfsoorten kunt u voorkomen dat het hout van uw tuinhuisje zal gaan verrotten en beschadigen door de weersomstandigheden en UV-straling. Omdat Moose Färg in het hout trekt en geen filmlaag op het hout legt, zal de verf niet gaan bladderen.

Bent u benieuwd naar de mening van klanten, die Moose Färg gebruikten?

Bekijk ook de instructievideo tuinhuis verven:

Veelgestelde vragen over tuinhuis verven

Wanneer is het beste moment om een tuinhuis te schilderen en te beitsen?

April, mei, juni, augustus en september zijn goede maanden om buiten te verven.  Deze maanden hebben vaak veel dagen met een hogere temperatuur en een lagere luchtvochtigheid.

Als u uw tuinhuis wilt gaan schilderen met een watergedragen verf dan kunt u dit het beste doen bij een temparatuur boven de 15 °C. Wanneer u bij een lagere temperatuur gaat verven dan droogt de verf niet goed en heeft u kans dat er een regenbui overheen komt voordat de verf gedroogd is.

De luchtvochtigheid speelt ook een belangrijke rol. Wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is, dan droogt de verf minder snel.

Het is geen enkel probleem om Moose Färg te gebruiken bij hoge temperaturen of in de zon. Het is dan wel aan te raden om de verf goed te verdunnen omdat de verf veel sneller zal drogen en de kans op zichtbare kwaststrepen groter wordt.

Wat is de droogtijd van de verf?

De temperatuur en luchtvochtigheid spelen een grote rol bij de droogtijd. Ga je schilderen bij een temperatuur boven de 15 °C dan is de verf na een dag stofdroog en goed voor de tweede laag. Echt totaal watervast en uitgehard is de verf pas na een week. Tot die tijd wil je niet dat er regen overheen komt.

Moet ik mijn tuinhuis impregneren?

Door het hout te impregneren worden er stoffen aan het hout toegevoegd die de levensduur van het hout verlengen. Dit gebeurt vooral bij houtsoorten die van nature minder duurzaam zijn, zoals Douglas, Vuren en Grenen.

Als u verf van Moose Färg gebruikt hoeft u niet te impregneren. De verf kan direct op het hout van uw tuinhuis worden aangebracht, een grondlaag is niet ook nodig. Moose Färg biedt voldoende bescherming voor uw houten tuinhuis.

Ik heb een geïmpregneerd tuinhuis. Kan ik die ook verven?

is het belangrijk om het hout van te voren schoon te maken. Dit kan met een sopje met ecogolgische lijnoliezeep Polarsken. Is het hout nieuw en glad? Schuur het dan goed op voordat je gaat verven. Kijk voor uitgebreid advies op onze pagina met tips voor het verven van geïmpregneerd hout.

Moet ik de binnenkant van mijn tuinhuis verven?

Door het damp-open karakter van Moose Färg is het geen vereiste om tweezijdig te verven. Dit is bij veel lakverven wel nodig omdat het hout krom kan trekken wanneer u het eenzijdig verft.

Het is wel mogelijk om de binnenkant van de tuinhuis te verven als u dat simpelweg mooier vindt. Je geeft daarmee een extra bescherming aan de binnenkant en je hebt een plezieriger aanblik.

Het hout van tuinhuizen heeft vaak een relatief open structuur en is gevoelig voor het indringen van water. Bij veel lak-verfsoorten wordt het hout opgesloten en is de kans groot dat water, lucht en vuil tussen het hout en de verf gaat zitten.

Hoe kan ik voor de houten veranda van mijn tuinhuis behandelen?

Als u een houten vlonder of veranda heeft is het van belang om vocht-indringing te voorkomen. Doordat het om horizontaal hout gaat blijft er water op liggen. Hierdoor worden de cellulose-cellen afgebroken en kan rot ontstaan. Ook vergrijst het hout. Vochtindringing zorgt voor extra krimpen en uitzetten zodat scheuren kunnen ontstaan.

Dit is goed tegen te gaan met Pansar waterafstotende conservering. Deze twee-staps behandeling is gebaseerd op een nanotechnologie, bestaande uit een siliconenlaag en een olie-laag. Deze voorkomt indringing van water. Het helpt tegen ultraviolette straling, schimmels, rot, algen, sporen, tegen verwering, kraken en vervorming door opname van water

Hoe verwijder ik schimmelplekken uit mijn houten tuinhuis?

Schimmel in een tuinhuis ontstaat doordat er teveel vocht aanwezig is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw tuinhuis beter wordt geventileerd als u schimmels in de toekomst wil voorkomen.

Er zijn vele soorten schimmels. Groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) komen het meeste voor. Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u deze schimmels bestrijden en voorkomen.