Home » Verfadvies » Tuinhuis verven | Duurzaam kleur- en verfadvies

Tuinhuis verven

Duurzaam kleur- en verfadvies voor het allermooiste tuinhuisje

Met een laag verf bepaalt u de uitstraling van uw tuinhuis en biedt u tegelijkertijd effectieve bescherming tegen vocht, zonlicht en andere omgevingsinvloeden.

Moose Färg biedt u een praktische, duurzame verf waarmee u de levensduur van uw tuinhuis verlengt. Doordat de verf in het hout trekt blijft de charmante houtnerf zichtbaar blijft. De verf is bovendien zeer gemakkelijk op te brengen en heeft doorgaans 5 jaar geen onderhoud nodig.

 • Beschermt tegen vocht en weersinvloeden als een beits, kleurt dekkend als een verf.
 • Scandinavische matte kleuren.
 • Zeer milieu-, mens- en diervriendelijk.
 • Prettig en eenvoudig in gebruik.
 • Zeer gemakkelijk in onderhoud, zonder te schuren.
Tuinhuis warmgrijs
Tuinhuis in Kiruna Grå (Parelgrijs)

Tuinhuis verven? Kies voor Moose F houtverf:

Welke beits of verf voor uw tuinhuis?

Superstrak, idyllisch Zweeds of een rubuuste landhuisstijl – een tuinhuisje kan vele kleuren en stijlen hebben.

U kunt kiezen voor een volledig dekkende verf; neem hiervoor Moose F. Deze mooie, matte verf trekt in het hout zodat de houtstructuur en de houtnerf zichtbaar blijven. Het is geen lak en legt geen filmlaag op het hout. Doordat Moose F volledig dekkend is zal uw hout het beste beschermd zijn tegen UV-stralen. Bekijk alle kleuren Moose F.

Wilt u meerdere kleuren combineren? Vergelijk alle kleurcombinaties met onze kleurkiezer.

Als u een transparante verf met een kleurtje wil, dan kunt u kiezen voor Dimma. Hiermee geeft u een ‘waas’ over het hout in de gewenste kleur. Doordat de verf half transparant is, is de houten ondergrond nog een beetje waar te nemen. De kleur van het hout bepaalt dus gedeeltelijk wat het oogt te zien krijgt.

De transparante kleurloze Storuman Skydd laat de houtnerf volledig zichtbaar en heeft geen kleur. Deze transparante “zonnebrandcreme” moet wel regelmatig worden ververst, soms zelfs elk jaar, omdat de UV-blok op een gegeven moment geabsorbeerd raakt. Vaak kiest men daarom voor de buitenkant voor Moose F. Storuman Skydd wordt ook veel gebruikt voor de binnenkant van een tuinhuis, waar het de duurzaamheid vergroot en vergelen tegengaat. Ook vergemakkelijkt Skydd het schoonmaken doordat er een lichte dampdoorlatend laagje wordt aangebracht.

Marcel van der Maas (s’-Gravenpolder): “Ik heb zelf jarenlang tuinhuisjes geplaatst, en al vele soorten verf en beits gesmeerd. Gevolg is vaak dat deuren niet meer sluiten en de rest uit verband raakt, je grote blazen krijgt of het begint te bladderen. Met jou verf is dit niet van toepassing! Het smeert heerlijk, het dekt super en ziet er zelfs na 1 jaar nog als nieuw uit.” Lees meer.

Tuinhuis verven - voor en na foto's
Tuinhuis dat al eerder geverfd is, overgeverfd met Moose F Dalarna Grön (Zweeds groen)

Maarten de Ru (Amsterdam): "Tuin heeft een hele andere uitstraling gekregen. Van een donkere oude jaren 30 schuur naar een vrolijke hoek achter in de tuin. Schuur met een bezem en stoffer schoon geborsteld en aan de slag gegaan. Tweede laag zat er binnen 2 uur op en de tweede laag binnen 1 uur. De blokkwast maakt wel écht een verschil ten opzichte van een standaard Praxis kwast. Niet over denken, gewoon kopen, is het geld dubbel en dwars waard."

Geen goede verflaag zonder een goede ondergrond

Een belangrijke voorwaarde voor goed schilderwerk is dat de houten ondergrond in goede staat verkeerd.
1. Het vochtgehalte van het te verven hout ligt idealiter rond de 17%. Het is belangrijk om te voorkomen dat het hout lang een hoog vochtgehalte heeft of dat de kern van het hout nog niet goed in balans is met het oppervlak. Is het hout uitgedroogd, dan zuigt de verf teveel naar binnen zult u veel lagen nodig hebbben.

2. Het hout moet vrij zijn van schimmel, zoals 'zwarte puntjes' (blauwschimmel). Gebruik desnoods ontweringswater of Svampdöd.

3. Het ontwerp moet vakkundig worden uitgevoerd, dit is vooral belangrijk voor het ademen van het hout. Het tuinhuis dient niet direct op de ondergrond geplaatst te worden, dan komt er condens aan de achterkant van de planken en dit resulteert op den duur in rot. Vraag uw bouwkundig adviseur.

4. Als u het (af)dak niet isoleert blijft de onderkant van het dak koud, zodat er voortdurend condens ontstaat. Dit leidt tot schimmelvorming. U kunt voor deze delen Svampdöd gebruiken te voorkoming, maar het is beter om een degelijke constructie te hebben.

Stappenplan tuinhuis schilderen:

Tips voor het verven van uw tuinhuis

De wanden van tuinhuisjes zijn vaak gemaakt van vuren, douglas, lariks of grenen. Soms is het geïmpregneerd en zelfs al eens gebeitst of geverfd.

Een goede voorbewerking is essentieel voor de hechting van de verf op de langer termijn. Hieronder nemen we alle variaties stap voor stap met u door.

 1. Eventueel oude verflagen verwijderen


  Gaat u een reeds geverfd of gebeitst tuinhuis overschilderen, controleer de oude verflaag dan goed. Een bestaande verf of beitslaag die nog in goede staat verkeert, heeft geen barsten en is niet geschilferd. Het is van groot belang dat de onderlaag ook later niet gaat bladderen. Indien de oude laag nog goed is kunt u deze goed opschuren met korrel 80. De verflaag mag niet meer glanzen.

  Waar een oude verf- of beitslaag bladdert verwijdert u alle los zittende verf volledig. U kunt bijvoorbeeld hiervoor de hogedrukspuit gebruiken (neem hiervoor de spray stand zodat de houtnerf niet beschadigt) of een staalborstel. Zo ontglanst u de oude verf van uw tuinhuis. Dit kan natuurlijk ook met grofkorrelig schuurpapier. Schuur in de richting van de houtvezel en verwijder na het schuren het stof met water.

  Laat het hout goed drogen en ruw het daarna weer lichtjes op, zodat het beschermingssysteem straks perfect hecht en de onderliggende verf niet gaat bladderen. Wilt of moet u het grondiger doen dan kunt u de verf ook afbranden, lees hier meer: verf afbranden.

 2. Een oud, verweerd tuinhuis oververven

  Hout blootgesteld aan weersinvloeden wordt grijs en poreus door de dode houtcellen. Voor het beste resultaat haalt u de dode houtcellen weg door bv. de hogedrukspuit te gebruiken met een sopje met Polarsken.

 3. Aandachtspunten nieuw, vers hout

  Komt uw hout net uit de bouwmarkt, dan is de kans groot dat het hout nog niet in de kern is gedroogd. Het hout zal dan nog gaan 'werken' en er zullen scheurtjes inkomen. Bij sommige houtsoorten zal er ook hars uit het hout komen zetten. Laat vers hout eerst enkele weken tot maanden buiten staan voordat u gaat verven. Mocht u toch liever direct een beschermlaag willen aanbrengen dan kunt u 1 laag schilderen en wachten met de tweede laag.

  Bij een houthandel wordt het hout opgelegd waardoor het al in de kern gedroogd is wanneer het bij u thuis wordt geplaatst. U kunt dan direct gaan verven.

  Tip: is uw tuinhuis nog niet in elkaar gezet? Verf de eerste laag dan voor de montage. Zo komt u makkelijk bij kiertjes en randjes.

  Controleer ook nieuw hout altijd even op schimmelsporen.

 4. Geïmpregneerd hout ontvetten en vuil verwijderen

  Ontvet vers geïmpregneerd hout, bijvoorbeeld met een sopje van Polarsken. Ook hout dat al langer staat kunt u het beste even van vuil ontdoen met een sopje voordat u gaat verven.

 5. Opschuren van gladgeschaafd hout

  Schuur gladgeschaafd hout licht op met grofkorrelig schuurpapier (korrel 80).

  Hout dat al wat ruwer is, bijvoorbeeld bezaagd hout of hout dat al jaren staat, hoeft u niet te schuren.

 6. Verven

  Verven is kinderlijk eenvoudig: verdun de verf met water (5-10%) en breng een laag op met een blokkwast.

  Tip: als u de pot niet volledig gaat gebruiken, giet dan wat verf in een verfbakje en sluit de pot goed af. Zo blijft de verf in de pot het langste goed.

  Wacht tot de eerste laag stofdroog is en verf daarna de tweede laag. De droogtijd hangt vaf van de temperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de dagtemperatuur boven 15 graden is, dan is de verf na 24 uur overschilderbaar en na 3 dagen volledig watervast. In de tussentijd moet het dus niet regenen. Bij hogere temperaturen droogt de verf sneller.

 7. Kwasten schoonmaken

  U kunt kwasten eenvoudig schoonmaken met water en wat zeep. Wilt u ze voor de lange termijn bewaren, reinig ze dan na met wasbenzine.

  Als u verf over heeft, sluit de pot dan direct weer af en bewaar deze op een droge plek van ongeveer 5-15%. Er mag geen vorst overheen komen.

Meer tips over het onderhoud van uw tuinhuis leest u op onze uitgebreide onderhouds-pagina.

Notitie: heeft u last van schimmel op het hout? Behandel uw schutting dan eerst met Svampdöd antischimmelmiddel.

Producten voor het verven van uw tuinhuis:

tuinhuis verven
Tuinhuis van Greetje (@gewoongreetje) in Ljus Blå

Tuinhuis verven: kleuren

De kleuren van Moose Färg komen uit Zweden en zijn allemaal volledig mat. De kleuren kunnen in verschillend licht een andere uistraling hebben. Laat u dus niet bedriegen door de instellingen van uw beeldscherm en bekijk de meerdere foto's van de kleuren of vraag een handgeverfde kleurenkaart aan om een goed beeld te krijgen van de kleuren die u op het oogt heeft.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Het beschermen van uw tuinhuis

Waarom schilderen belangrijk is:

 • Temperatuurverschillen. Vochtig hout zet uit op en het krimpt weer tijdens het drogen. Hierdoor onstaat vaak scheurtjes in het hout. Met name bij open houtsoorten als douglas, grenen, vuren en lariks is dit het geval. Het hout wordt ook stijver omdat de olieën die van nature in hout aanwezig zijn verdwijnen. Daardoor wordt de kans op scheuren en breken groter. Bij hout dat buiten staat kunt u dit niet tegengaan, maar het is goed om een verf te kiezen die bij deze eigenschap past.
 • UV-stralen. Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat hout verweert en verkleurt. Ook flinke regen en wind kunnen het hout aantasten.
 • Schimmels. Schimmels (en algen) nestelen zich graag in vochtig hout. Dit ziet er niet alleen niet zo mooi uit, schimmels kunnen het hout op de lange termijn ook aantasten en houtrot veroorzaken. Kies dus voor een vochtregulerende verf.

De voordelen van Moose Färg-verf voor uw tuinhuis:

1. Langere levensduur. De tuinhuisverf van Moose Färg beschermt uw tuinhuisje tegen de weersomstandigheden, zoals regen en schadelijke uv-stralen van de zon. De producten van Moose Färg zijn vochtregulerend, leggen geen opsluitende filmlaag over het hout. Het hout kan hierdoor blijven ademen en vocht kan weer uit het hout trekken. De levensduur van uw houten tuinhuis wordt hierdoor verlengt.

2. Het hout blijft hout. De verf van Moose Färg trekt in het hout en laat de houtnerf zichtbaar. Ook wanneer u voor onze dekkende Moose F kiest, zult u het karakter van het hout blijven zien.

3. Prettig in gebruik. De verf stinkt niet, kan direct op het hout worden aangebracht (geen grondverf nodig!) en kan eenvoudig met een blokkwast worden aangebracht. U hoeft geen professionele schilder te vragen, met onze verf kan echt iedereen verven.

4. Gemakkelijk in onderhoud. Bij normale omstandigheden en goede voorbewerking hoeft u slechts eens in de 5 jaar uw tuinhuis te verven. Dit is bijzonder eenvoudig: u hoeft alleen schoon te maken met een sopje (gebruik daarvoor bijv. Polarsken lijnoliezeep). U hoeft niet te schuren en kunt uw tuinhuis direct weer overschilderen. Meestal is daarbij 1 laag voldoende en kunt u weer ruim 5 jaar van uw werk genieten.

5. Unieke Scandinavische matte kleuren. De kleuren van Moose Färg 'leven'. Ze zien er in verschillend daglicht net weer anders uit. Doordat ze mat zijn, weerkaatsen ze geen zonlicht en hebben ze een rustige uitstraling. De Zweedse kleuren, waaronder het beroemde Zweeds rood, zijn een lust voor het oog.

6. Zeer milieu-, mens- en diervriendelijk. De samenstelling van onze verf is zeer duurzaam. Het stelt u als gebruiker bovendien in staat om duurzaam met hout en verf om te gaan. U hoeft bij het oververven van Moose Färg niet af te schuren waardoor er geen verfresten in het milieukomen.

Tuinhuisje verven met matte houtverf?

Inspiratie voor het schilderen van een tuinhuis

De foto's op onze website komen veelal van klanten die ons hun prachtige verfproject stuurden. Zo kunt u zien hoe onze verf fantastisch werkt op diverse houtsoorten, zowel onbehandeld en reeds behandeld geïmpregneerd hout. Tuinhuizen van Douglas, grenen, vuren en lariks kunnen allemaal met onze houtverf worden geschilderd.

Hieronder enkele geschilderde tuinhuisjes uitgelicht.

Matte zwarte beits tuinhuis-schilderen
Zwarte dekkende beits: Vasa Svart (diepzwart)

Tuinhuis zwart verven

Deze kleur is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het geeft een tuinhuisje een luxe uitstraling. Een matzwart tuinhuis is bovendien niet té aanwezig van kleur aangezien het matte meer rust uistraalt dan glans omdat het geen zonlicht weerkaatst. De kleur Vasa Svart (diepzwart) is gekleurd met aardpigment en is hierdoor heel kleurvast. Dit betekent dat de kleur in de zon niet snel verkleurt. Een mooiere matzwart voor uw tuinhuis zult u niet vinden! Kiest u voor Antracit Grå (Antraciet) indien voor een kleur die zowel zwart als grijzig kan ogen.

Tip: een matzwart tuinhuis komt nog beter uit wanneer u details als kozijnen en daklijsten wit verft.

tuinhuis wit verven
Schuur wit verven in Donryp

Tuinhuis wit verven

Hoewel wit een gevoelige kleur is voor vuil, zijn velen toch gecharmeerd van een wit tuinhuis. We hebben twee tinten wit in ons assortiment. Onze Norrlant Vit (sneeuwwit) is volledig wit. Onze andere witte kleur, Grädde (RAL-9010), is net van het spierwitte af, zoals op dit voorbeeld te zien is.

Let op: hou er bij het wit schilderen van uw tuinhuis rekening mee dat de kleur een extra laag nodig heeft om hem dekkend te krijgen. Zeker wanneer de ondergrond donker is.

Zweeds tuinhuis rood verf
Zweed rood verf op een tuinhuis

Zweeds tuinhuis

Falu Röd is onze klassieke Zweedse kleur. Als u in Scandinavië bent geweest dan zult u de typische rode tint zeker herkennen! Een bijzondere kleur die zich niet in een RAL-nummer laat uitdrukken. Als u een écht Zweeds tuinhuis wil maken, dan is deze kleur de beste optie. Zweeds rood wordt vaak gecombineerd met details - zoals een deur of daklijsten - in Norrland Vit.

tuinhuis grijs verven
Grijs tuinhuisje

Tuinhuis grijs verven

Met een grijs tuinhuis zit u altijd goed. Grijs is makkelijk te combineren met andere kleuren in de tuin. Met de vijf tinten grijs in ons verfpallet zit er voor iedereen wel wat tussen. En deze grijstinten zijn alles behalve saai! Een grijs tuinhuis geeft een tuin een klassieke uitstraling en combineert goed met veel verschillende tuinontwerpen. De matte uistraling van onze verf geeft uw tuin bovendien meer rust. Van het meest donkere Antracit Grå (Antraciet) tot het subtiele Kiruna Grå (parelgrijs), we hebben voor iedereeen een passend grijstint. Bekijk al onze kleuren grijze beits.

Blokhut Lichtblauw verven ljus bla
Blokhut in Ljus Blå

Blauw tuinhuis

Wilt u graag een bijzondere kleur op uw tuinhuis, maar moet deze niet té aanwezig zijn, dan zijn onze blauwe kleuren erg geschikt. Ljus Blå, Bohus Blå en Siljan Blå zijn charmante kleuren die van uw tuinhuis is bijzonders maken. De kleuren hebben in verschillend daglicht een andere kleur-uitstraling. Van meer blauw tot groenig (bij Bohus Blå) of grijs (bij Ljus Blå).

Meer inspiratie voor uw tuinhuis?

Bekijk ook de instructievideo tuinhuis verven:

Veelgestelde vragen over tuinhuis verven

Wanneer is het beste moment om een tuinhuis te schilderen en te beitsen?

April, mei, juni, augustus en september zijn goede maanden om buiten te verven.  Deze maanden hebben vaak veel dagen met een hogere temperatuur en een lagere luchtvochtigheid.

Als u uw tuinhuis wilt gaan schilderen met een watergedragen verf dan kunt u dit het beste doen bij een temparatuur boven de 15 °C. Wanneer u bij een lagere temperatuur gaat verven dan droogt de verf niet goed en heeft u kans dat er een regenbui overheen komt voordat de verf gedroogd is.

De luchtvochtigheid speelt ook een belangrijke rol. Wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is, dan droogt de verf minder snel.

Het is geen enkel probleem om Moose Färg te gebruiken bij hoge temperaturen of in de zon. Het is dan wel aan te raden om de verf goed te verdunnen omdat de verf veel sneller zal drogen en de kans op zichtbare kwaststrepen groter wordt.

Wat is de droogtijd van de verf?

De temperatuur en luchtvochtigheid spelen een grote rol bij de droogtijd. Ga je schilderen bij een temperatuur boven de 15 °C dan is de verf na een dag stofdroog en goed voor de tweede laag. Echt totaal watervast en uitgehard is de verf pas na een week. Tot die tijd wil je niet dat er regen overheen komt.

Moet ik mijn tuinhuis impregneren?

Door het hout te impregneren worden er stoffen aan het hout toegevoegd die de levensduur van het hout verlengen. Dit gebeurt vooral bij houtsoorten die van nature minder duurzaam zijn, zoals Douglas, Vuren en Grenen.

Als u verf van Moose Färg gebruikt hoeft u niet te impregneren. De verf kan direct op het hout van uw tuinhuis worden aangebracht, een grondlaag is niet ook nodig. Moose Färg biedt voldoende bescherming voor uw houten tuinhuis.

Ik heb een geïmpregneerd tuinhuis. Kan ik die ook verven?

is het belangrijk om het hout van te voren schoon te maken. Dit kan met een sopje met ecogolgische lijnoliezeep Polarsken. Is het hout nieuw en glad? Schuur het dan goed op voordat je gaat verven. Kijk voor uitgebreid advies op onze pagina met tips voor het verven van geïmpregneerd hout.

Moet ik de binnenkant van mijn tuinhuis verven?

Door het damp-open karakter van Moose Färg is het geen vereiste om tweezijdig te verven. Dit is bij veel lakverven wel nodig omdat het hout krom kan trekken wanneer u het eenzijdig verft.

Het is wel mogelijk om de binnenkant van de tuinhuis te verven als u dat simpelweg mooier vindt. Je geeft daarmee een extra bescherming aan de binnenkant en je hebt een plezieriger aanblik.

Het hout van tuinhuizen heeft vaak een relatief open structuur en is gevoelig voor het indringen van water. Bij veel lak-verfsoorten wordt het hout opgesloten en is de kans groot dat water, lucht en vuil tussen het hout en de verf gaat zitten.

Hoe kan ik voor de houten veranda van mijn tuinhuis behandelen?

Als u een houten vlonder of veranda heeft is het van belang om vocht-indringing te voorkomen. Doordat het om horizontaal hout gaat blijft er water op liggen. Hierdoor worden de cellulose-cellen afgebroken en kan rot ontstaan. Ook vergrijst het hout. Vochtindringing zorgt voor extra krimpen en uitzetten zodat scheuren kunnen ontstaan.

Dit is goed tegen te gaan met Pansar waterafstotende conservering. Deze twee-staps behandeling is gebaseerd op een nanotechnologie, bestaande uit een siliconenlaag en een olie-laag. Deze voorkomt indringing van water. Het helpt tegen ultraviolette straling, schimmels, rot, algen, sporen, tegen verwering, kraken en vervorming door opname van water

Hoe verwijder ik schimmelplekken uit mijn houten tuinhuis?

Schimmel in een tuinhuis ontstaat doordat er teveel vocht aanwezig is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw tuinhuis beter wordt geventileerd als u schimmels in de toekomst wil voorkomen.

Er zijn vele soorten schimmels. Groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) komen het meeste voor. Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u deze schimmels bestrijden en voorkomen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.