Home » Verfadvies » Grenenhout verven

Grenenhout verven

Kies voor een stijlvolle bescherming met weinig onderhoud

Om uw grenenhout langdurig te beschermen én een mooie uitstraling te geven, is een hoogwaardige verflaag belangrijk. Maar we begrijpen ook dat u liever niet te veel tijd en geld kwijt wilt zijn. Door uw grenenhout te verven met een van onze prachtige Zweedse kleuren zorgt u goed voor het hout, terwijl het een schitterende, matte uitstraling krijgt.

Lees verder voor:

grenenhout verven

Grenenhout verven? Ga direct aan de slag!

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

De belangrijkste redenen om grenenhout te verven

Grenen is zeer populair als tuinhout. Een groot voordeel is dat het hout betaalbaar en gemakkelijk te bewerken is. Grenenhout wordt daarom vaak gebruik voor de bouw van schuttingen, tuinhuisjes, stallen en schuren. Maar ook binnenhuis wordt grenenhout veel toegepast voor betimmeringen en plafonds en als constructiemateriaal.

Zowel bij binnen- als buitengebruik is het verstandig om het hout te verven.

Beschermen van het hout

Deze naaldhoutsoort valt in de categorie van de 'zachte' houtsoorten. Buiten zal het onder vochtverschillen krimpen en uitzetten en onder de invloed van UV-straling verkleurt het hout. Binnen kunnen grenen vloeren en meubels bij gebruik snel beschadigen. Om het hout langer mee te laten gaan is het belangrijk om het te beschermen. Hieronder leest u hoe u het hout kunt beschermen met een verflaag. Verderop op deze pagina vindt u ook meer informatie over andere bescherming van (binnen)grenenhout.

Een mooie look

Met een van onze mooie Zweedse verfkleuren geeft u uw houten rabatdelen, schuurtje of gevel precies de uitstraling die past bij de rest van uw huis en tuin. Of u nu kiest voor een opvallende of rustige kleur: het hout behoudt zijn natuurlijke uitstraling doordat de verf in het hout trekt en een matte afwerking heeft. Nieuwsgierig geworden? Vraag een kosteloze kleurenkaart aan!

Sietske (Utrecht): "Hier nog een paar betere foto’s van ons tuinhuisje in jouw mooie verf. We zijn nog steeds heel blij ermee. Het maakt onze tuin letterlijk en figuurlijk veel groener. En in de zomer nodigt het enorm uit om lekker de tuin in te gaan. Dat was precies wat we wilden." Lees meer →

Waarom kiezen voor Zweedse verf bij het verven van uw grenenhout?

Het hout kan blijven ademen

Grenenhout is erbij gebaat wanneer vocht erin en eruit kan trekken. Van nature bevat vers het hout nog redelijk veel vocht, dat op den duur uit de planken zal trekken. Als er dan een lakverf op zit zal deze gaan bladderen. Bij een ademende verf als Moose F kan het vocht door de verf heen wasemen en zal de verf dus niet gaan bladderen. Ook als het hout vochtig wordt door regen is het nuttig wanneer het vervolgens weer goed kan drogen. Zo voorkom je dat er schimmels (en houtrot) in het hout gaan zitten.

Gemakkelijk in gebruik

Een verf die prettig ruikt en smeert als yoghurt, dat is Moose F. U hoeft geen primer te gebruiken, hoeft niet te schuren tussen de lagen en kunt de verf gewoon aanbrengen met een blokkwast. Ook de amateur-schilder krijgt met onze verf een prachtig resultaat. Ideaal is bovendien dat de verf doorgaans 4-5 jaar goed blijft zitten. Bij onderhoud hoeft u de verflaag niet af te schuren, enkel goed te schrobben en over te kwasten.

Goed voor uw omgeving

Moose Färg bevat geen microplastics en een minimale hoeveelheid oplosmiddelen. Daarom kan al onze houtverf ook goed voor bijvoorbeeld dierenhokken of binnenmuren worden gebruikt. Omdat u bij onderhoud niet de oude verflaag hoeft af te schuren brengt u bovendien geen verfresten in het milieu.

Wat de Zweedse houtverf zo geliefd maakt:

Uitgebreid advies voor het verven van grenenhout

Of u nu onbehandeld, geïmpregneerd of reeds geverfd grenenhout wilt verven: met de onderstaande stappen krijgt u een mooi, duurzaam resultaat.

 1. Tips bij vers grenenhout

  Als de grenen planken nog erg nieuw zijn, dan zullen deze nog gaan 'werken'. Het krimpt, zet uit en er kan hars uit komen zetten. U zult dit ook wel merken: grenenhout ruikt ook vaak naar hars. Dikwijls wordt grenenhout ook nog eens geïmpregneerd geleverd. Het is verstandig om uw schutting, tuinhuis of ander grenenhout een paar maanden tot een half jaar te laten staan. De impregneerstoffen - die groenige of bruine vlekken kunnen geven - kunnen dan uit het hout trekken. Als er hars uit komt zetten dan kunt u dit met een scherp mes of een doek met terpentine verwijderen. Even met de föhn verhitten en dan wegvegen werkt ook.

  Technisch gezien is het mogelijk om vers grenen alvast 1 laag te verven. Omdat Moose F een damp-open verf is kan het hout blijven ademen. Hierdoor kunt  u – anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen – direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag pas na een halfjaar aan te brengen.

 2. Bescherm indien nodig extra tegen schimmel

  Niet-geïmpregneerd grenen is gevoelig voor de nesteling van schimmel. Als u hout buiten staat dan is het aan te raden om voor en na het verven met Svampdöd te behandelen. Verdun het anti-schimmelmiddel met water (1 op 30), spuit op het hout en laat drogen. U kunt het hout na het drogen van de verf nog eens met het verdunde middel inspuiten.

 3. Oververven van reeds geverfd of gebeitst hout

  U hoeft een oude verflaag doorgaans niet helemaal kaal te schuren, mits de oude verflaag niet kan bladderen en niet meer glanst. Een verflaag die bladdert dient wel altijd zoveel mogelijk verwijderd te worden.

  Schuur een laklaag kapot met een grove korrel (60 of 80). Verf- of beitsresten zijn geen probleem, maar controleer of ze echt goed vast zitten door het hout met een hogedrukspuit af te nemen (let goed op de instelling zodat u het hout niet beschadigt) of grof te schuren.

 4. Voorbereiden van het hout

  Ontvet het hout (bijv. met biologische houtzeep Polarsken). Sta deze stap zeker niet over wanneer het hout geïmpregneerd is. De impregneer kan vetten en/of zouten afgeven.

  Moose F hecht het beste op een ondergrond die (enigszins) ruw is. Schuur gladgeschaafd hout grof op (korrel 80). Dit hoeft niet bij bezaagd hout.

 5. Aan de slag!

  Verdun de eerste laag verf met 5-10% water, zodat de verf goed in het hout kan dringen.

  Verf bij voorkeur met een (blok)kwast. Zo komt u goed in alle kiertjes en naadjes van het hout. U kunt ook een verfspuit-apparaat gebruiken. U hoeft niet meteen een dekkend resultaat te krijgen. Maakt u zich geen zorgen over eventuele kwaststrpen, deze vallen vanzelf weg bij de tweede laag.

  Bewaar-tip: Heeft u geverfd en gaat u de volgende dag weer verder? Maak de kwast niet helemaal schoon, maar wikkel hem in aluminiumfolie. Bewaar hem op een koele plek (bijvoorbeeld de koelkast!), dan kunt u de volgende dag zo weer verder waar u gebleven was.

 6. De tweede laag verven

  Laat de eerste laag goed drogen voordat u de tweede laag erop zet. Als de eerste laag weer loskomt of 'oplost' zodra u de tweede laag aanbrengt, bent u te snel geweest. Laat de verf dan wat langer drogen. Schuren tussen de lagen is niet nodig.

  Zodra de kleur dekkend is bent u klaar. U hoeft dan niet meer lagen aan te brengen. Het is niet de bedoeling dat er een laag verf op het hout komt te liggen.

  Zorg ervoor dat er na de tweede laag enkele dagen geen regen overheen komt. De verf heeft tijd nodig om uit te harden.

 7. Tweezijdig verven?

  Bij een minder duurzame houtsoort als grenen kan het de moeite waard zijn om planken aan beide zijden te verven. Als het hout niet geïmpregneerd is dan gaat het buiten doorgaans maar 5-10 jaar mee. Door het aan beide zijden te verven geeft u het net dat beetje extra bescherming. Vergeet ook niet om de kopse kanten een laagje te geven.

Duurzaamheidstip: giet voor u de kwast ter hand neemt wat verf in een verfbakje en voorkom dat u met de kwast in de pot zelf gaat. Sluit de pot meteen weer goed af. Zo voorkomt u dat er bacteriën in de verf komen en blijft de rest verf het langst goed, doorgaans meerdere jaren. Bewaar de verfport op een plek tussen de 5-15 °C, zorg dat de verf niet kan bevriezen.

Grenenhout verven met Moose F: praktische info

Hoeveel verf?

Met 1 liter verf kunt u ongeveer 5 vierkante meter dekkend verven (= 2 lagen). Bij witte kleuren heeft u vaak een derde laag nodig. Het verbruik kan tot wel 30% variëren. Zo verbruikt u bij zeer vers, droog en/of ruw hout doorgaans meer verf omdat het hout daar sterker 'inzuigt'. Bij reeds geverfd en gladder hout verbruikt u doorgaans weer minder verf.

Droogtijd

Bij een dagtemperatuur van ca. 20 °C en lage luchtvochtigheid (40%), kunt u de eerste laag na 6 uur overschilderen. Hou er rekening mee dat er na het verven verven 3 dagen geen regen overheen mag komen. Na een week is de verf volledig uitgehard.
Als u bij kouder, vochtiger weer gaat verven, reken dan op een langere droogtijd.

Verftemperatuuur

Ideaal is een temperatuur van tussen de 15 en 25 °C. U kunt ook verven bij hogere temperaturen, maar verdun dan extra met water (20%) om te voorkomen dat de verf te dik opdroogt en gaat glanzen. Bij temperaturen onder de 12 wordt de droogtijd erg lang, dan kunt u beter niet meer gaan verven.

Het oogstrelende Scandinavische kleurenpalet

Als u ooit in Zweden of Noorwegen bent geweest dan zullen onze kleuren u vast bekend voorkomt. Zeker het Zweedse rood is typerend voor de Noord-Europese landen. Het kleurenpalet kent daarnaast nog 18 bijzondere kleuren, waarbij kenmerkend is dat de ze een volledig matte uitstraling hebben.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)

Tips bij het kiezen van een kleur

In verschillend licht ogen onze kleuren net weer even anders. Dit verschijnsel wordt ook wel 'metamerie' genoemd. Zo kan Kiruna Grå soms meer grijs, dan weer meer beige ogen. Met de foto's op onze inspiratiepagina krijgt u een goede indruk van de kleuren in verschillend daglicht. We raden u aan niet volledig af te gaan op de kleuren die u op uw computerscherm ziet. Onderstaand 3 manieren om de kleuren te beoordelen.

Kleurenkaart

Bekijk onze kleuren precies zoals ze zijn. Hou de kaart in verschillend daglicht om de kleuren goed te beoordelen. U kunt de handgeverfde kleurenkaart kosteloos aanvragen.

kleurenkaart moose farg

Online kleurenkiezer

Wilt u meerdere kleuren combineren, gebruik dan zeker onze online kleurentool. Met een enkele muisklik geeft u de verschillende elementen van het tuinhuis een andere kleur.

verkleuren combineren

Proefpotjes

Probeer onze kleuren in uw eigen huis of tuin uit. Zo ziet u precies hoe een kleur op uw project uitpakt. Geen beter manier om een keuze te maken. Bestel een proefpotje.

Proefmonster verf kleuren

Binnen grenenhout verven of behandelen

Grenen is niet alleen geschikt als tuinhout, maar wordt ook veel gebruikt voor vloeren, meubes en betimmeringen. Ook voor binnengebruik zorgen onze producten voor een oogstrelend resultaat.

Grenen meubels verven

grenen kast verven
Grenenhouten kast geverfd in Kiruna Grå

Door de prettige samenstelling van onze verf, is deze ook goed geschikt voor binnengebruik. Zo kunt u een oude kast weer een nieuw leven geven met een laagje verf. Het matte karakter van de verf zorgt voor een echte krijtverf-look.

Afhankelijk van uw wensen, verschilt ons productadvies. Gaat u bijvoorbeeld keukenkastjes verven , dan raden aan om Moose F te gebruiken af te lakken met Topp. zo krijgt u een volledig slijtvast resultaat. Heeft u een sierkast in de kamer staan en wilt u echt die volledig matte uistraling van een kalkverf, dan raden we Moose RDM aan. Lees ons uitgebreide advies voor het verven van meubels.

Twijfelt u? Neem rustig even contact met ons op!

Francis Karsenbarg (Borne): "Onze oude grenen kast zag er niet meer uit, eerst wilden we hem weg doen maar we dachten we kunnen het eerst nog met moosefarg proberen ( daar hebben we de schuur ook mee geverfd en dat werd zoo mooi). En zie hier!! Weer helemaal blij met de kast!! Ga nu ook de salontafel doen." Bekijk →

Grenenhouten vloer verven of lakken

grenen vloer verven
Ruiten in Vasa Svart, afgelakt met Topp

Een grenenhouten vloer staat voor warmte en gezelligheid. De vele noesten in het hout en het kleurverschil van de planken geven een huiskamer direct sfeer. Het is bovendien een goedkoper alternatief voor hardhoutsoorten als eiken.

Wel is het verstandig om het hout te beschermen tegen krassen en butsen. Hiervoor is onze matte lak Topp zeer geschikt. Deze watergedragen lak bestaat uit 1 component en is daardoor gemakkelijk aan te brengen. Door de vloer te lakken behoudt u de karakteristieke uistraling van het grenenhout. Lees meer over het lakken van een vloer →

U kunt er ook voor kiezen om uw houten vloer eerst te verven met Moose F en vervolegns af te lakken met Topp. Lees meer over het verven van een vloer →

"We hebben de oude grenen vloer van onze jaren dertig woning geheel kaal geschuurd, en er een nieuw blok patroon op aangebracht. Door de matte glans van de blanke lak komt heel mooi de houtnerf naar voren wanneer de zon de kamer in schijnt. We zijn erg blij met het resultaat."

Grenenplafond of binnenmuur (schrootjes) verven

grenenhouten schrootjes verven
Dimma Vit op een grenen schrootjes plafond

Een grenen plafond of schrootjeswand geeft direct karakter aan een kamer. Het hout staat er wel om bekend na verloop van tijd te vergelen, dat vindt niet iedereen mooi.

Als u het hout met Storuman Skydd behandelt, komt de houtkleur heel mooi uit en wordt indringing van water voorkomen. Ook remt het de vergeling en kunt u het hout gemakkelijker met een vochtige doek schoonmaken.

Een andere veelgekozen oplossing is om de planken te behandelen met een white wash. Met Dimma Vit legt u een witte waas op het hout, maar blijven de knoesten en patronen nog wel gedeeltelijk zichtbaar. Een eventuele verkleuring van het hout is zo minder zichtbaar, waardoor u de lichte kleur behoudt.

Anita Masseling, Interieur architect, Deventer: "Dag Jan. Het resultaat is prachtig geworden! Dimma Vit whitewash op grenen."

Laat u inspireren!

Met de foto's van klanten die u voor gingen kunt u een goed beeld krijgen van onze kleuren en producten. Filter en scroll door ons foto-archief en doe inspiratie op.

geel tuinhuis
eendenhok verven
tuinhuis zweeds rood
groene schutting
kast blauw verven
kast bruin verven

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.