Natuurverf Moose Färg S

Natuurverf voor binnen en buiten voor ruw onbehandeld hout

Moose Färg S volgt een eeuwenoud recept en met een ambachtelijke bereidingswijze. Moose Färg S natuurverf bestaat uit natuurlijke, zo veel mogelijk vernieuwbare grondstoffen, zoals (gekookte) lijnolie, tarwe en roggemeel en natuurlijke of natuurlijke of natuuridentieke pigmenten.

Natuurverf is niet belastend voor het milieu. Reguliere verven veroorzaken veel overlast met dampen in bijvoorbeeld een woning en zijn daarnaast erg belastend voor het milieu. Deze verven hebben niet alleen een grote impact op het milieu tijdens de productie of het gebruik ervan, ook bij het schuren en afbranden belasten ze het milieu. Waar reguliere verf vooral op het oppervlak blijft ‘liggen’ dringt natuurverf diep in het oppervlak, zijn ze damp open en door de lijnolie ook vaak waterafstotend.

Ook Moose Färg S heeft door de toevoeging van lijnolie een natuurlijke waterafstoting, deze verf is daarom zeer geschikt voor ruw onbehandeld hout, zoals schuttingen of schuren die veel te voorduren krijgen met de verschillende weersinvloeden van Nederland.

Moose S natuurverf bestellen?

In productie, gebruik en bij de afvalverwerking is Moose Färg weinig milieubelastend.

Moose S is een echt duurzaam product; een echte natuurverf. Ook bij de winning van deze stoffen wordt het milieu zo veel mogelijk ontzien. Natuurlijk wordt het gebruik van vluchtige oplosmiddelen (VOS) wordt vermeden.

Het recept van Moose S ontstond waarschijnlijk al rond 1255 in Zweden. Niet lang geleden maakten schilders ook hun eigen grondverf, waarvoor zij pigment, vulmiddel (om het strijkbaar te maken en een basis te geven) en een drogende olie gebruikten. De olie zorgde ervoor dat de verf zou uitharden en op het oppervlak zou blijven zitten. Nu nog is drogende houtolie het meeste bepalend voor houtverf. Vanouds is lijnolie hier het meest geschikt voor gebleken. Lijnolie wordt geperst uit lijnzaadjes van de vlasplant. Tegenwoordig komen deze zaadjes grotendeels uit Zuid-Amerika. Wanneer de zaadjes puur geperst worden wordt het goedje troebel waardoor het eerst nog moet uitzakken. Wanneer dit gebeurd heet dit standolie.

In Zweden maken sommige mensen nog steeds hun eigen natuurverf of hun eigen variant hiervan. Het is niet voor niets dat in Zweden natuurverf een belangrijk gespreksonderwerp in de kroeg is, omdat iedereen een houten huis heeft en je hiervoor eigenlijk wel verstand van verf moet hebben.

Wilt u meer weten over de oorsprong van Moose S lees meer bij Oorsprong Moose Färg.

Moose Färg S natuurverf uitsluitend voor ruw onbehandeld hout, leem.

Voor deze natuurverf wordt stijfsel van rogge- en tarwebloem als bindmiddel gebruikt en water als oplosmiddel. Verder bevat het aardpigmenten en lijnolie. Deze natuurverf heeft een beschermende werking en laat zuurstof en vocht door. Voor een aantal kleuren wordt het mengsel nog gekookt tot de juiste dikte en binding is bereikt.

Moose S is helaas uitsluitend en alleen bruikbaar op zeer ruw onbehandeld hout. Oorspronkelijk bevatte Moose S zelfs geen lijnolie, maar deze component bleek toch nodig voor de hechting aan het hout. Voor geschaafd en geïmpregneerd hout is de hechting helaas niet voldoende. De natuurverf zal eenvoudig van het oppervlak afgewassen kunnen worden. Voor glad, geïmpregneerd en geschaafd hout raden wij aan om Moose F te gebruiken. Moose F is namelijk altijd toepasbaar in plaats van Moose S.

Moose Färg F is geschikt voor alle houtsoorten en ondergronden zoals glad geschaafd hout, geverfd hout, gladde stuc, behang, structuurverf en nog vele toepassingen. Het bevat dezelfde natuurlijke ingrediënten maar om het geschikt te maken voor gladde ondergronden bevat het ook gemodificeerde natuurlijke olie zoals alkyd.

Moose F natuurverf is zeer geschikt voor betimmeringen zowel binnen als buiten zoals schuren, tuinhuisjes, schuttingen en houten huizen. Ook is het toepasbaar op ruw hout. Voor het verbruik van Moose F natuurverf kan een oppervlakte van 24 m² met 4 liter verf geschilderd worden. Hierbij wordt een verbruik berekend per twee behandelingen. Let op: het verbruik hangt ook af van de zuigkracht van de ondergrond. Zo ligt bij een sterk zuigende ondergrond het verbruik natuurlijk hoger dan bij een ondergrond die weinig opzuigt. Ook bij grote witte vlakken kan het verbruik tot 50% hoger liggen. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van de verf.

De productie, het gebruik en de afvoer na gebruik (bouw- en sloopafval) van Moose F natuurverf zijn volledig duurzaam en ontzien het milieu. Moose Färg natuurverf is daarmee ideaal voor de bewuste consument, die ook hoge eisen stelt aan de uitstraling en de lange termijn gebruikseigenschappen van dit natuurproduct dat al eeuwen in Zweden wordt toegepast.

Geschaafd en glad hout of reeds behandeld hout verven?

Moose Färg F, S en RDM alle in prachtige natuurlijke kleuren

Voor elke toepassing is wel een Moose Färg verf beschikbaar, of u nu ruwe ondergronden of gladde oppervlakken wilt schilderen, met Moose Färg natuurverf is er altijd de beste oplossing. Moose Färg natuurverf is verkrijgbaar in vele kleuren met een echt Zweedse karakter. Zo is Moose F natuurverf voor alle houtsoorten verkrijgbaar in maar liefst 16 kleuren. Wanneer u een tuinhuis of veranda in één van deze prachtige kleuren schildert, lijkt het alsof u zich in Zweden waant. Alle kleuren hebben een prachtig matte afwerking en kunnen tegen de verschillende weersinvloeden.

Moose S is een speciale natuurverf die geschikt is voor ruw en onbehandeld hout. Omdat deze natuurverf een andere samenstelling heeft voor een betere hechting op ruw hout, is deze er alleen in rood en zwart en niet in de vele kleuren waarin Moose F wel verkrijgbaar is. Natuurverf kopen? Wij hebben de beste soorten voor u geselecteerd.

Wilt u alle Moose Färg kleuren zien? Bekijk al onze kleuren.

natuurverf-kleuren
Natuurverf kleuren

Bewaren