Home » Houtverf » Natuurverf Moose Färg S

Natuurverf uit Zweden: kookverf met een eeuwenlange traditie

Geschikt voor ruw, onbehandeld hout

In Zweden worden de houten huizen al eeuwenlang met natuurverf verfraaid en beschermd. Het recept van de verf is in de loop der jaren hier en daar wel aangepast, maar de basis is nog steeds een combinatie van zo veel mogelijk vernieuwbare grondstoffen, zoals (gekookte) lijnolie, tarwe- en roggemeel en natuurlijke of natuuridentieke pigmenten.

Moose S volgt dit eeuwenoud recept en met een ambachtelijke bereidingswijze. Deze natuurverf is – anders dan reguliere verven – niet belastend voor het milieu. Veel verfsoorten veroorzaken veel overlast door vrijkomende dampen die slecht zijn voor mens en milieu. De impact op het milieu zit hem niet alleen in de productie, samenstelling of het gebruik ervan, maar ook in het schuren en afbranden van verfresten die in het milieu terechtkomen. Waar reguliere verf vooral op het oppervlak blijft ‘liggen’ dringt natuurverf Moose S diep in het oppervlak en hoeft deze bij onderhoud niet afgeschuurd te worden.

 • Bevat geen VOS, oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen.
 • Gemaakt in Zweden, met zoveel mogelijk vernieuwbare grondstoffen.
 • Onderhoud zonder te schuren waardoor u geen verfresten in het milieu brengt.
 • Stinkt niet, smeert gemakkelijk uit, volledig veilig voor mens en milieu.
 • Geschikt voor zeer ruw, onbehandeld hout.
Natuurverf Zwart
Moose S natuurverf in de kleur Vasa Svart

Moose S natuurverf bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

De bescherming van lijnolie in Zweedse natuurverf

Moose S (en ook Moose F) is een duurzaam product en een echte natuurverf. Het recept van Moose S ontstond waarschijnlijk al rond 1255 in Zweden. De basis bestaat uit pigmenten, vulmiddel (om het strijkbaar te maken en een basis te geven) en een drogende olie gebruikten. De olie zorgde ervoor dat de verf zou uitharden en op het oppervlak zou blijven zitten.

Ook tegenwoordig is drogende houtolie het meeste bepalend voor houtverf. Vanouds is lijnolie hier het meest geschikt voor gebleken. Lijnolie wordt geperst uit lijnzaadjes van de vlasplant. Wanneer de zaadjes geperst worden dan ontstaat er een troebel goedje. Door deze uit te laten zakken ontstaat er een heldere olie, dit wordt dan 'standolie' genoemd.

Ook Moose Färg S heeft door de toevoeging van lijnolie een natuurlijke waterafstoting waardoor deze erg geschikt is voor buitenhout, zoals schuttingen, gevels en tuinhuisjes.

In Zweden maken sommige mensen nog steeds zelf natuurverf of hun eigen variant hiervan. Het is niet voor niets dat in Zweden natuurverf een belangrijk gespreksonderwerp in de kroeg is, omdat iedereen een houten huis heeft en je hiervoor eigenlijk wel verstand van verf moet hebben.

Mocht u het leuk vinden om hier meer over te weten, lees dan onze pagina over de historie van Zweedse verf.

De werking van Moose S natuurverf: alleen voor ruw, onbehandeld hout

De ingrediënten van Moose S zijn heel rechttoe rechtaan: stijfsel van rogge- en tarwebloem wordt als bindmiddel gebruikt en water als oplosmiddel. Verder bevat het aardpigmenten en lijnolie. Bij winning van deze stoffen wordt het milieu zo veel mogelijk ontzien. Deze ingrediënten worden langere tijd gekookt. Zo ontstaat een natuurverf met een beschermende werking, waarbij zuurstof en vocht doorgelaten kan worden zodat het hout kan blijven ademen. Het gebruik van vluchtige oplosmiddelen (VOS) wordt vermeden. Omdat Moose S volledig natuurlijk is, wordt deze vaak gebruikt voor projecten van staatsbosbeheer.

Let op: Moose S is uitsluitend en alleen bruikbaar op zeer ruw onbehandeld hout. Voor geschaafd en geïmpregneerd hout is de hechting helaas niet voldoende. De natuurverf zal eenvoudig van het oppervlak afgewassen kunnen worden. Voor glad, geïmpregneerd en geschaafd hout raden wij aan om Moose F te gebruiken. Moose F is namelijk altijd toepasbaar in plaats van Moose S.

Moose S uitsluitend verkrijgbaar in de kleuren Falu Röd (Zweeds rood) en Vasa Svart (Diepzwart).

Gebruik van een natuurverf

Kies voor Moose S als u een volledig onbewerkte, ruw-bezaagde ondergrond hebt. Moose F is geschikt voor alle (andere) soorten hout, zowel onbewerkt als reeds bewerkt.

Zorg ervoor dat de ondergrond goed is voorbehandeld. Wat u heft beste kan doen leest u per houtsoort en toepassing onder onze verfadviezen. Soms is het verstandig om te ontvetten, op te schuren of het hout simpelweg even te laten staan.

Verbruik

Voor het verbruik van Moose F kan een oppervlakte van 20-24 m² met 4 liter verf geschilderd worden. Hierbij wordt een verbruik berekend per twee behandelingen. Let op: het verbruik hangt ook af van de zuigkracht van de ondergrond. Zo ligt bij een sterk zuigende ondergrond het verbruik natuurlijk hoger dan bij een ondergrond die weinig opzuigt. Ook bij grote witte vlakken kan het verbruik tot 50% hoger liggen. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van de verf.

Verven

Aanbrengen kan eenvoudig met een (blok)kwast. Hiermee kom je goed in de kiertjes van het hout. Verdun de verf bij de eerste laag met zo'n 5-10% water zodat deze goed in het hout kan trekken. Laat de eerste laag drogen. bij een temperatuur van 20 °C duur dit enkele uren, bij een temperatuur van 15 °C zal er een dag nodig zijn. Verf dan de tweede (dekkende) laag. Zorg ervoor dat er hierna 3 dagen geen regen overheen komt.

Schoonmaken van uw kwasten en werkmateriaal kan met wat water en (lijnolie)zeep.

Voor geïmpregneerd, reeds geverfd of geschaafd hout: neem Moose F

In Zweden is het volstrekt normaal om huizen te bouwen met ruw, onbehandeld hout. In Nederland zien we doorgaans meer bewerkt hout, zoals geïmpregneerd en gladgeschaafd hout. Ook kan het voorkomen dat u uw hout al eens geverfd of gebeitst heeft en wil oververven. Hierop kan een natuurverf als Moose S niet hecht en raden we aan om Moose F te gebruiken.

Moose F is geschikt voor alle houtsoorten en ondergronden zoals glad geschaafd hout, hout dat reeds geverfd is en geïmpregneerd hout. Het bevat dezelfde natuurlijke ingrediënten, maar om het geschikt te maken voor gladde ondergronden bevat het ook gemodificeerde natuurlijke olie zoals alkyd. Moose F is, net als Moose S, volledig mat.

Moose F is zeer geschikt voor betimmeringen, zowel binnen als buiten. Denk aan bvijvoorbeeld schuren, tuinhuisjes, schuttingen en houten huizen. De productie, het gebruik en de afvoer na gebruik (bouw- en sloopafval) van Moose F zijn volledig duurzaam en ontzien het milieu. Moose Färg natuurverf is daarmee ideaal voor de bewuste consument, die ook hoge eisen stelt aan de uitstraling en de lange termijn gebruikseigenschappen van dit natuurproduct dat al eeuwen in Zweden wordt toegepast.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)

Moose RDM voor hardhouten kozijnen en deuren

Een derde verftype in ons assortiment, is Moose RDM. Ook deze verfsoort is gebaseerd op de oeroude natuurverf, maar deze bevat meer olie en en vulmiddel. Deze variant is geschikt voor het verven van hardhouten kozijnen, deuren en binnenmeubels. Anders dan Moose F en Moose S, kan Moose RDM vanwege zijn 'dikkere' structuur minder goed meebuigen met de grillen van zachte houtsoorten als douglas, vuren, grenen en lariks. Deze variant is wel zeer slijtvast en daardoor uitstekend voor vormvaste deuren en kozijnen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.