Home » Verfadvies » Pallethout verven, vergrijzen of behandelen

Pallethout verven, vergrijzen of behandelen

Oude pallets zijn prima om binnen- en buitenshuis te hergebruiken, bijvoorbeld als basis voor meubels. Omdat het grof hout betreft is het aan te raden om ze eerst te berwerken. Zo kunt u pallethout verven, bleken of vergrijzen… Wij geven u graag tips voor het behandelen van pallethout.

Hoe kan ik pallethout het beste behandelen?

Pallets worden gemaakt van vaak zeer grof gezaagd vuren– of grenenhout. Ook andere materialen worden gebruikt ter vervanging van pallet hout, zoals kunststof.

De meest gangbare pallet is de Euro-pallet, met exacte maten te weten 80 x 122 x 14,9. Deze worden voornamelijk gebruikt voor transport. De pallets kunnen veel gewicht aan en door de standaardmaten zijn veel machines hierop afgesteld.

Naast transport wordt pallethout veel gebruikt om te klussen. Het is relatief goedkoop hout en met de pallets zijn mooie constructies te maken, zoals een palletbank, tafelblad, vlonder of pallethout bed.

Pallethout verven

Omdat de pallets na intensief gebuik oneffen van kleur kunnen zijn, vinden veel mensen het mooier om het pallethout te verven. Hiermee krijgt een pallethouten bank of tafel meteen een heel andere uitstraling. Zowel voor binnen als buiten is Moose F een zeer geschikte verf om pallethout te verven. Lees verderop de pagina hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Pallethout transparant behandelen

Sommigen vinden het pallethout juist mooi en willen de houtkleur behouden. Buiten is dit eigenlijk niet mogelijk. De zon is veel sterker dan welk product ook verkrijgbaar. Wel kunt u het pallethout conserveren met Bästa Olja, een perfecte gezuiverde lijnolie. Lijnolie maakt het hout technisch gezien een stuk sterker. Het hout wordt iets donkerder van de behandeling, maar de houtstructuur blijft volledig zichtbaar.

Wilt u pallets binnen gebruiken, dan kunt u Storuman Skydd als transparante afwerking gebruiken. Binnen heeft u veel minder last van UV en vindt er veel minder verkleuring plaats. Lees hieronder bijvoorbeeld over het gebruik van een transparante beits op een pallethout bed.

Pallethout vergrijzen

Voor versneld vergrijzen kunt houtvergrijzingsmiddel Gråning toepassen.. Dit heeft hetzelfde effect als de ultraviolette straling in een aantal jaren. Op de foto hieronder ziet u het vergrijzingsmiddel op de bovenste rand van een pallet-kist. Gråning is geen beits, maar versneld de natuurlijke houtvergrijzing. Hierdoor is het effect verschillend op diverse houtsoorten. Ook is het effect groter wanneer u een hogere concentratie van het middel gebruikt.

hout vergrijzen douglas pallet hout vergrijzen
Vergrijzen van pallethout

Pallethout bleken

Een verbleekt effect kunt u bereiken met Polarsken lijnoliezeep. Dit middel kan de tannine uit het hout trekken. Deze methode wordt vaak voor vloeren gebruikt, dit wordt wel ‘zepen van hout‘ genoemd.

Hoe kan ik pallethout verven?

Hierbij een stappenplan voor het verven van pallethout:

 1. Reinigen

  De pallets zijn na intensief gebruik vaak erg vuil. Reinig het hout grondig met een sopje van bv Polarsken lijnoliezeep.

  Gebruik een schuurspons als het pallethout erg vies is of erg vergrijsd.

 2. Verven

  Pallethout is een perfecte ondergrond om te verven. De structuur is mooi open en daarmee is het schilderen met erg eenvoudig mits u de juiste verf heeft. Neem hiervoor Moose F. Met 4 liter Moose F verft u 20 m2 dekkend, dat zijn twee lagen. U heeft geen grondverf nodig. Moose F is dampdoorlatend en zuigt in de celstructuur van het hout. Daarom wordt een lange levensduur (meestal 5 jaar) bereikt. Schuren tussen de lagen is niet nodig. Ook bij het bijwerken is schuren niet nodig; even schoonmaken en u kunt weer overkwasten.

 3. Drogen

  De droogtijd hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Bij een temperatuur van 15 graden is de verf na 1 dag overschilderbaar, bij hogere temperaturen (en lagere luchtvochtigheid) is de eerste laag al na een paar uur stofdroog.

  Neem voor het doordrogen zeker 3 werkdagen. Als u de pallets gebruikt als meubels, controleer dan even of de verf niet meer afgeeft. Mocht de verf echt goed droog zijn, maar de pigmenten nog iets afgeven, dan kunt u het hout afnemen met een vochtige doek.

 4. Onderhoud

  De verf blijft buiten doorgaans 5 jaar goed zitten. Binnen heeft u er nog langer geen onderhoud aan. Bij het verven van een nieuwe laag volstaat het schoonmaken en overveven met een nieuwe laag. Schuren is niet nodig.

pallethout verven beitsen
De pallethouten balie van Moose Färg in verschilldende kleuren geverfd

Een bed van pallethout maken

En bed maken van pallethout is relatief goedkoop, de matrassen kunnen goed doorluchten vanwegen de ruimtes tussen de planken en het ziet er stoer uit. Enkele tips voor het maken en verven van een bed van pallethout:

 • Schuur de pallets zeer goed (gebruik korrel 80). Het betreft ruw hout, wanneer u deze ongeschuurd gebruikt dat is de kans dat u zich openhaalt aan splinters zeer aanwezig. Ook kunnen de matrassen erop sneller beschadigen.
 • Als u de pallets een kleurtje wil geven dan kunt u het pallethout verven met Moose F.
 • Mocht u de pallets transparant willen houten dan kunt u ze beitsen met Storuman Skydd. Dit is niet noodzakelijk, u kunt de matrassen ook op de opgeschuurde pallets leggen, maar hiermee geeft u de pallets een extra laagje waardoor de kans op splinters nog kleiner wordt en het hout een stuk gemakkelijker schoon te maken is.
 • Denk van te voren aan het formaat matrassen dat u erop wil leggen. Een pallet is 80 cm breed, er kan dus precies een matras op van dit formaat. Wilt u er bredere matrassen opleggen dan zult u een extra gedeelte op de juiste maat moeten zagen.
 • Gebruik voor een pallet bed stevige matrassen. De planken van een pallet zijn harder dan een regulieren lattenbodem dus die gaat u voelen bij een zacht matras. U kunt er ook voor kiezen om een losse lattenbodem tussen de pallets en de matrassen te leggen.
Pallethout bed

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.