Een veel gestelde vraag is: moet ik voor ik begin alle verf verwijderen als ik met Moose Färg ga schilderen?
Dat is altijd een beoordelingszaak. Ter plekke moet je vaststellen wat voor verf er gebruikt is en wat de toestand van de verf is.
Als de verf bladdert en scheuren vertoont is het bijna altijd raadzaam om de ondergrond zoveel mogelijk kaal te halen. Bij Moose Färg is het geen probleem als er nog verfresten achterblijven als ze maar goed vast zitten en later niet alsnog kunnen bladderen. Moose Färg hecht prima, als is het altijd beter als het hout totaal kaal is want dan kan het goed in het hout trekken. Voor de lange termijn is dat altijd het beste. Voor binnenschilderwerk is opschuren vaak voldoende overigens. Lees ook onze aanwijzingen voor schilderen buiten
Gaat het om een beitsachtige voorbehandeling dan kan grof opschuren (korrel 80) en ontvetten voldoende zijn. Bij glanzende verf moet de toplaag helemaal “kapot” gemaakt worden. Als het kalkig is kan Moose RDM prima als toplaag worden gebruikt. Moose F is dan wel mogelijk maar RDM is meestal een beter keus.
Soms gaat het om huisjes op bv. een volkstuin complex waar al jaren laag over laag is geschilderd. Dan is verf afbranden of afbijten bijna onvermijdelijk om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
Verf verwijderen, verf afbranden of verf afbijten
Veel mensen schrikken hiervoor terug omdat men meent dat het veel werk is. Het is inderdaad een klusje maar met een paar tips gaat het veel gemakkelijker. Er zijn een aantal mogelijkheden om verf te verwijderen van hout.
Verf verwijderen: schuren en krabben
Schuren is natuurlijk het meest voor de hand liggend maar inderdaad een enorm karwei! En een stoffige bedoening, al zijn er goede schuurapparaten met een stofopvang. Wij bevelen aan om alleen te schuren als de onderlaag nog prima is. Neem dan korrel 80; grof schuurpapier dus, dat is beter voor de hechting. Schuren in de naden is overigens ook lastig al zijn daar weer opzet stukken voor verkrijgbaar. Na het schuren altijd even afspoelen om het stof goed te verwijderen. Het dragen van een mondkapje is aan te raden, stof in de longen is geen goede zaak.
Soms is het handig om ook een verfkrabber te gebruiken, zorg ervoor dat deze goed scherp blijft, je kunt ze tussentijds bijslijpen. Ze zijn scherp dus let op: beschermende handschoenen zijn aan te raden.
Verf afbranden, verf strippen
Een heel eenvoudige methode is de verf afbranden met een verfbrander en met een krabber de verf afkrabben. Een verfbrander wordt ook wel schildersföhn of heteluchtpistool, dan wel verfstripper genoemd. Deze zijn ruim verkrijgbaar voor een paar tientjes tot honderend euro’s, afhankelijk van de soort. Voor particulieren ben je met 150 euro ruim klaar. Soms kun je ook een verfbrander huren. Werken met een verfbrander is niet moeilijk, maar je moet er wel even aan wennen. Het hout moet niet verbranden dus heel licht de verf stuk maken (het gaat bubbelen) en afkrabben met een verfkrabber, dan ontstaat er ook een mooie, ontvankelijke ondergrond.
Brand in de lengte richting, dan blijft de houtnerf intact. Bijkomend voordeel van verf verwijderen met een verfbrander is dat ook in naden in het hout de verf goed verwijderd kan worden. En het stuift minder dan schuren, alleen de afgebrande verf moet even worden opgeveegd en worden behandeld als chemisch afval. Draag een veiligheidsbril en zorg voor brandpreventie, veel brand ontstaat juist bij dit klusje. Let ook op de ogen want de branders veroorzaken hete lucht. Brand daarom ook van onder naar boven (de hete lucht stijgt op). Verf afbranden bij winderig weer is niet verstandig.
Verf afbijten
Ook een eenvoudige – maar iets minder plezierige – manier om verf te verwijderen van hout is het gebruik van afbijt. Dit is een chemisch middel dat de verf stuk maakt; het gaat bubbelen. Deze middelen zijn ook overal te koop. Nadeel is dat voor grote oppervlakken het wel in de papieren kan lopen. Ook is afbijt naar spul, bijtend en chemisch. Er zijn ecologische varianten verkrijgbaar overigens. Maar het is van belang beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te dragen en mogelijk een mondkapje, want er komen dampen vrij. Afbijt kan brandwonden veroorzaken, soms spat het bij opening van he blik. Sla er eerst een gaatje in om de druk eraf te halen.
Lees de gebruiksaanwijzing goed als je begint met verf afbijten! Als je klaar bent altijd goed naspoelen met een sopje van lijnoliezeep Polarsken en ruim water om resten van de afbijt te verwijderen. Je kunt met Moose Färg al beginnen als het hout nat is overigens, want Moose Färg is watergedragen dus dat bevordert intrekken in het hout. Fijn is dat bij afbijt de naden altijd makkelijk meegenomen kunnen worden. Losgekomen verf moet behandeld worden als chemisch afval. Soms moet de behandeling herhaald worden omdat het in 1 keer niet lukt.
Verf verwijderen of niet?
Al met al: verf verwijderen van hout blijft een klusje maar soms echt de beste keus als je voor de lange termijn een goed verfresultaat wilt.