Houten vloer verven

Een houten vloer verven in een mooie matte kleur of een hout vloer slijtvast maken? De Zweedse verf Moose F is zeer geschikt voor binnenvloeren van allelei soorten hout, van grenen, vuren, parket en licht eiken. De verf zeer makkelijk aan te brengen. Voor een slijtvaste afwerking raden we de matte vloerlak Topp aan; deze is oplosmiddelvrij, zeer gemakkelijk te verwerken en vergeelt niet.

Houten vloer verven met Moose Färg en TOPP? Bekijk het productoverzicht:

Bestellen

zwarte vloer houten vloer verven

Houten vloer zwart geverfd en afgelakt met vloerlak Topp – foto: Fam. Draaisma

In welke kleur wilt u uw houten vloer verven?

Kies voor een dekkende kleur, whitewash of transparant

Geef uw houten vloer of houten trap precies de kleur die u zelf wilt. Kies voor een dekkende kleur met Moose F of schilder uw vloer in een halftransparante white wash (Dimma). Om uw vloer slijtvast en geschikt te maken voor dagelijk gebruik raden we zeer aan om uw vloer na het verven af te lakken met Topp matte vloerlak. Hierdoor blijft uw vloer beschermt tegen gebruikssporen en is deze makkelijk schoon te maken. U kunt ervoor kiezen om uw houten vloer direkt blank te verven met Topp kleurloze vloerverf. Met twee behandelingen heeft u een matte kleurloze transparante slijtvaste laag. Topp is vrijwel totaal mat dus u blijft de houtkleur zien. Een bijzonder gebruiksvriendelijke vloerlak om zelf aan te brengen. Een slijtvaste laag waar u vele jaren plezier van zult hebben.

Houten-vloer-verven

Houten vloer geverfd in White Wash

Giny Hafkenscheid – Enting (Schipborg) over het verven van haar houten vloer:  “Eerst op kleur gebracht ( klein beetje titaanwit, heel klein beetje rauwe omber en een heel klein beetje dodekop, gemengd met Moose Farg Skydd – F- type) daarna drie keer gelakt met Topp vloerlak” Lees verder.

Stappenplan vloer verven

Tip voor het zelf verven van een vloer

Bij niet- of weinig tannine houdende ondergronden zoals grenen, vuren etc.

1. Zorg dat de vloer goed schoon en ontvet is. Er mag geen olie meer in zitten en de vloer moet vrij zijn van vuil en stof. Schuur eventueel licht op met korrel 80. Zeker een oude houten vloer moet goed zijn voorgeschuurd en schoongemaakt.

2. Breng de verf op de houten vloer aan met een kwast. Doorgaans zijn 2 lagen Moose F voldoende voor een dekkend resultaat. Bij witte verf heeft u wellicht nog een derde laag nodig.

3. Laat de vloer goed doordrogen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid in uw huis. Laat de ruimte goed doorluchten.

4. Lak de vloer af met Topp vloerlak met een roller of kwast. De lak kan direct op de verf worden aangebracht. Hier heeft u 2 lagen voor nodig, bij een sterk belopen vloer 3.

5. Na de eerste laag is het raadzaam om te “dossen”: haal er even een schuurpapietje overheen korrel 120 want de vezels van het hout kunnen omhoog gaan staan. Met de hand voelt u wanneer dit nodig is. Verwijder na het opschuren wel alle stof.

5. Laat de vloer na de volgende laag wederom goed drogen. De droogtijd is 24 uur per laag maar na de laatste laag moet een een paar dagen wachten tot zware meubels worden geplaatst. Topp hardt nog uit.

Bij sterk tannine-houdende ondergronden zoals eik of tropisch hardhout

Het belangrijk te weten dat Topp de tannine uit de ondergrond kan “opzuigen” zodat het resultaat donkerder wordt. Dit is bij grenen en vuren  alleen voor de “knoesten” van belang. Bij grenen is dit effect heel klein.  Wij echte raden af om bij eiken en andere tannine houdende houtsoorten eerst met kleur te werken. Ook door whitewash bijvoorbeeld kan de tannine geel doorslaan.  Daar is TOPP kleurloos altijd het beste. In het geval van donker hout: stuur ons een mail en  vraag advies: verfadvies.

 

 

Houten vloer verven met Moose Färg en TOPP?

Bestellen

 

houten vloer verven mat

Authentiek vurenhout gelakt met Topp – foto: Merel Eijkelhof (Utrecht)

Merel Eijkelhof (Utrecht): “Vloer authentiek vurenhout (oude ondervloer), gelakt met Topp. Vier keer afgelakt, mooi mat resultaat wat tegen een stootje kan! Bedankt, we zijn erg tevreden met het eindresultaat!” Lees meer.

Houten vloer natuurlijk laten vergrijzen en kleurloos verven

U kunt alle kanten uit met Moose Färg: u kunt uw vloer verven, maar het is ook mogelijk om uw houten vloer of trap eerst natuurlijk te laten vergrijzen met Gråning vergrijzingsmiddel. Vervolgens is het bijzonder gemakkelijk om de natuurlijk vergrijsde houten vloer weer te transparant verven met Topp waardoor u een slijtvast resultaat krijgt.

Onderhoud na het verven met Polarsken pure lijnoliezeep

Uw hout blijft zoals het bij het leggen was en is goed te schoon te maken. Daarvoor adviseren wij Polarsken, de milde verzorgende pure lijnoliezeep. Ideaal om uw houten vloer of trap te onderhouden.

U kunt ook in plaats van uw houten vloer verven kiezen voor “zepen”: lees hierover meer meer bij Houtzeep

Veelgestelde vragen over vloer verven

Kan ik ook buiten een houten vloer verven en lakken?

Voor buitenvloeren hebben we andere prodiucten die gerschikter zijn. Topp is alleen geschikt voor binnentoepassingen, voor buiten kunt uw Moose F afwerken met Bästa Houtolie. U kunt ook overwegen om uw buitenvloer (veranda of vlonder) te behandelen met Pansar waterafstotende nanocoating.

Moet ik mijn houten vloer gronden voordat ik ga verven?

Nee, het is bij Moose F niet nodig om een primer te gebruiken. De verf kan direct op het hout worden aangebracht. Is de vloer al gelakt en in goede conditie dan volstaat licht opschuren met korrel 120 en het gebruik van de TOPP primer voor u onze matte vloerlak aanbrengt. Deze staat niet in de shop maar kan op verzoek worden geleverd.

Waarom moet ik mijn houten vloer ontvetten voordat ik ga verven?

De producten van Moose Färg zijn watergedragen. Olie en water gaan niet goed samen. Voor een mooi resultaat is het belangrijk om je vloer eerst te ontvetten en schoon te maken met bv. Polarsken lijnoliezeep.

Hoe onderhoudt ik mijn gelakte vloer?

Naar behoeft kunt u zo nu en dan met een sopje van Polarsken lijnoliezeep schoonmaken. Verder onderhoud is niet nodig.

Kan ik mijn vloer eerst olieën en dan lakken?

Nee, olie is op olie-basis en lak is op waterbasis. Een lak op waterbasis pakt niet op een vettige ondergrond omdat olie en water elkaar afstoten. Je kunt dus niet eerst olieën en dan lakken. Omdat Moose F een verf op waterbasis is en Topp vloerlak ook een watergedragen lak is gaan deze twee wel goed samen.

Is vloerlak TOPP totaal mat?

Nee, TOPP heeft glansgraad 5, dit is bijna mat. Wij raden het sterk af om een vloer mat te lakken, bij gebruik zullen namelijk weer glansplekken onstaan.

Kan ik vloerlak TOPP tinten?

Ja dat kan met elke watergedragen pigment; knijpflesjes zijn in de bouwmarkt verkrijgbaar. Bewoon een paar druppels pigment inmengen. Bijtinten kan net een klein kleur effect geven, zie het voorbeeld hierboven. We raden echter aan om eerst te verven (dit kan ook met een wash) en daarna af te lakken. Op die manier zullen slijtsporen in de lak gaan zitten en niet in de verflaag, waarvoor de kleur mooi blijft.

Houten vloer verven met Moose Färg en TOPP?

Bestellen

vloer tropisch hardhout verven

Vloer van tropisch hardhout geverfd mert Moose F Ljus Blå en gelakt met vloerlak Topp