Home » Verfadvies » Houten vloer verven: tips voor een mat en slijtvast resultaat

Houten vloer verven

Tips voor een mat en slijtvast resultaat

Bent u van plan om uw vloer te gaan verven?

Een houten vloer verven in een mooie matte kleur of een hout vloer slijtvast maken? De Zweedse verf Moose F is zeer geschikt voor binnenvloeren van allelei soorten hout, van grenen, vuren, parket en licht eiken. De verf zeer makkelijk aan te brengen. Voor een slijtvaste afwerking raden we de matte vloerlak Topp aan; deze is oplosmiddelvrij, zeer gemakkelijk te verwerken en vergeelt niet.

Houten vloer verven met Moose Färg? Bekijk het productoverzicht:

zwarte vloer houten vloer verven
Houten vloer zwart geverfd en afgelakt met vloerlak Topp – foto: Fam. Draaisma

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

In welke kleur wilt u uw houten vloer verven?

Kies voor een dekkende kleur, whitewash of transparant

Geef uw houten vloer of houten trap precies de kleur die u zelf wilt. Kies voor een dekkende kleur met Moose F of schilder uw vloer in een halftransparante white wash (Dimma). Om uw vloer slijtvast en geschikt te maken voor dagelijk gebruik raden we zeer aan om uw vloer na het verven af te lakken met Topp matte vloerlak. Hierdoor blijft uw vloer beschermd tegen gebruikssporen en is deze makkelijk schoon te maken. U kunt ervoor kiezen om uw houten vloer direct blank te lakken met Topp. Met twee behandelingen heeft u een matte kleurloze transparante slijtvaste laag. Topp is vrijwel totaal mat dus u blijft de houtkleur zien. Een bijzonder gebruiksvriendelijke vloerlak om zelf aan te brengen. Een slijtvaste laag waar u vele jaren plezier van zult hebben.

Giny Hafkenscheid – Enting (Schipborg) over het verven van haar houten vloer:  “Eerst op kleur gebracht ( klein beetje titaanwit, heel klein beetje rauwe omber en een heel klein beetje dodekop, gemengd met Moose Farg Skydd – F- type) daarna drie keer gelakt met Topp vloerlak” Lees verder.

Stappenplan vloer verven

Tip voor het zelf verven van een vloer

Bij niet- of weinig tannine houdende ondergronden zoals grenen, vuren etc.

 1. Voorbewerking

  Zorg dat de vloer goed schoon en ontvet is. Er mag geen olie meer in zitten en de vloer moet vrij zijn van vuil en stof. Schuur eventueel licht op met korrel 80. Zeker een oude houten vloer moet goed zijn voorgeschuurd en schoongemaakt.

  Omdat de lak werkt als een vergrootglas is het van belang dat uw vloer egaal is. Gebruik bij grote oneffenheden een primer als All-Grund (Sud West).

 2. Verven

  Breng de verf op de houten vloer aan met een kwast of roller. Doorgaans zijn 2 lagen Moose F voldoende voor een dekkend resultaat. Bij witte verf heeft u wellicht nog een derde laag nodig. Tussen de verflagen hoeft u niet te schuren.

 3. Drogen

  Laat de vloer goed doordrogen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid in uw huis. Bij mooi zomers weer, met een temperatur van 20 °C en voldoende ventilatie droogt de verf doorgaans binnen 3 dagen. Hou 's winters binnen met langere droogtijden. Zet bij voorkeur de verwarming aan en laat de ruimte goed doorluchten.

 4. Lakken

  Lak de vloer af met Topp vloerlak. Gebruik een een roller of kwast. De lak kan direct op de verf worden aangebracht. Hier heeft u 2 lagen voor nodig, bij een sterk belopen vloer 3. Dedroogtijd tussen de lagen is ongeveer 24 uur. U kunt er na deze tijd met sokken overheen lopen.

 5. Dossen

  Voor het aanbrengen van de laatste laag is het raadzaam om te "dossen": haal er even een schuurpapiertje overheen (korrel 120), want de vezels van het hout kunnen omhoog gaan staan. Met de hand voelt u wanneer dit nodig is. Verwijder na het opschuren alle stof.

 6. Aflakken

  Laat de vloer na de laatste laag wederom goed drogen. wachten tot zware meubels worden geplaatst. Topp hardt nog uit.

houten vloer verven
Houten vloer geverfd met Moose F Norrland Vit en afgelakt met Topp

Bij sterk tannine-houdende ondergronden zoals eik of tropisch hardhout

Het belangrijk te weten dat Topp de tannine uit de ondergrond kan "opzuigen" zodat het resultaat donkerder wordt. Dit is bij grenen en vuren alleen voor de "knoesten" van belang. Bij grenen is dit effect heel klein. Wij echte raden af om bij eiken en andere tannine houdende houtsoorten eerst met kleur te werken. Ook door whitewash bijvoorbeeld kan de tannine geel doorslaan.  Daar is TOPP kleurloos altijd het beste. In het geval van donker hout: stuur ons een mail en vraag advies: verfadvies.

Houten vloer verven met Moose Färg en TOPP?

vloer verven tuinkamer

"Goedendag. In onze tuinkamer hebben wij Lulea Grå gebruikt voor de vloer. De kleur komt niet al te goed uit op de foto. Maar het staat prachtig. En wat een makkelijke verf om op te brengen." Lees meer.

Houten vloer natuurlijk laten vergrijzen en kleurloos verven

U kunt alle kanten uit met Moose Färg: u kunt uw vloer verven, maar het is ook mogelijk om uw houten vloer of trap eerst natuurlijk te laten vergrijzen met Gråning vergrijzingsmiddel. Vervolgens is het bijzonder gemakkelijk om de natuurlijk vergrijsde houten vloer weer te transparant verven met Topp waardoor u een slijtvast resultaat krijgt.


Onderhoud na het verven met Polarsken pure lijnoliezeep

Uw hout blijft zoals het bij het leggen was en is goed te schoon te maken. Daarvoor adviseren wij Polarsken, de milde verzorgende pure lijnoliezeep. Ideaal om uw houten vloer of trap te onderhouden.

U kunt ook in plaats van uw houten vloer verven kiezen voor "zepen": lees hierover meer meer bij Houtzeep


Veelgestelde vragen over vloer verven

Kan ik ook buiten een houten vloer verven en lakken?

Voor buitenvloeren hebben we andere producten die geschikter zijn. Topp is alleen geschikt voor binnentoepassingen, voor buiten kunt uw Moose F afwerken met Bästa Houtolie. U kunt ook overwegen om uw buitenvloer (veranda of vlonder) te behandelen met Pansar waterafstotende nanocoating.

Moet ik mijn houten vloer gronden voordat ik ga verven?

Nee, het is bij Moose F niet nodig om een primer te gebruiken. De verf kan direct op het hout worden aangebracht. Is de vloer al gelakt en in goede conditie, dan volstaat licht opschuren met korrel 120 en het gebruik van de TOPP primer voor u onze matte vloerlak aanbrengt. Deze staat niet in de shop maar kan op verzoek worden geleverd.

Waarom moet ik mijn houten vloer ontvetten voordat ik ga verven?

De producten van Moose Färg zijn watergedragen. Olie en water gaan niet goed samen. Voor een mooi resultaat is het belangrijk om je vloer eerst te ontvetten en schoon te maken met bv. Polarsken lijnoliezeep.

Hoe onderhoud ik mijn gelakte vloer?

Naar behoeft kunt u zo nu en dan met een sopje van Polarsken lijnoliezeep schoonmaken. Verder onderhoud is niet nodig.

Kan ik mijn vloer eerst olieën en dan lakken?

Nee, olie is op olie-basis en lak is op waterbasis. Een lak op waterbasis pakt niet op een vettige ondergrond omdat olie en water elkaar afstoten. Je kunt dus niet eerst olieën en dan lakken. Omdat Moose F een verf op waterbasis is en Topp vloerlak ook een watergedragen lak is gaan deze twee wel goed samen.

Is vloerlak TOPP totaal mat?

TOPP heeft glansgraad 8, dit is bijna volledig mat. Wij raden het sterk af om een vloer mat te lakken, bij gebruik zullen namelijk weer glansplekken onstaan.

Kan ik vloerlak TOPP tinten?

Ja dat kan met elke watergedragen pigment; knijpflesjes zijn in de bouwmarkt verkrijgbaar. Bewoon een paar druppels pigment inmengen. Bijtinten kan net een klein kleur effect geven, zie het voorbeeld hierboven. We raden echter aan om eerst te verven (dit kan ook met een wash) en daarna af te lakken. Op die manier zullen slijtsporen in de lak gaan zitten en niet in de verflaag, waarvoor de kleur mooi blijft.

Houten vloer verven met Moose Färg en TOPP?

vloer tropisch hardhout verven
Vloer van tropisch hardhout geverfd en gelakt met Moose Färg

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.