Home » Verfadvies » Houten trap verven met matte verf

Houten trap verven met matte verf

Zelf een houten trap verven is even een klusje, maar het resultaat is prachtig. Met onze verf en lak geeft u uw trap een heel nieuwe uitstraling. En niet onbelangrijk: de trap blijft er lang zo mooi uitzien.

De producten van Moose Färg zijn gemakkelijk in gebruik, ook voor de doe-het-zelver. U kunt uw trap er weer als nieuw uit laten zien voor een fractie van de prijs van een nieuwe trap. Op deze pagina vindt u:

 • Advies voor het verven en lakken van uw houten trap.
 • Diverse voorbeeldfoto’s.
 • Tips voor het kiezen van een kleur.
Trap verven trap lakken
Trap verven: geverfd in Dalarna Grön RDM, afgelakt met Topp.

Bekijk alle producten en prijzen

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Houten trap verven met Moose F en Topp

Wilt u een houten trap verven, dan zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Transparant

Voor een matte, kleurloze en slijtvaste afwerking kiest u Topp kleurloze lak. Topp bestaat uit 1 component en is hierdoor erg gebruiksvriendelijk. U zult merken dat de lak plezierig uitstrijkt. Met twee behandelingen heeft u een transparante slijtvaste laag. Topp is vrijwel totaal mat waardoor het karakter van het hout behouden blijft. Een slijtvaste laag waar u vele jaren plezier van zult hebben.

White wash trap

Houdt u van de vintage uitstraling? Dan is het white washen van uw trap een goed idee. Dimma legt een lichte waas op het hout, waarbij de houtkleur deels zichtbaar blijft, maar het geheel een lichtere ticht krijgt. De houtkleur blijft hierbij deels zichtbaar. Lak de trap vervolgens af met Topp om de slijtvastheid te waarborgen. Een whitewash trap is alleen mooi wanneer de ondergrond mooi en egaal is. Wanneer u oude verflagen of tapijt heeft moeten verwijderen en een onegale ondergrond heeft dan is dekkend verven mooier.

Trap verven met matte verf

Geef uw trap een waanzinnige, matte, diepe kleur met Moose F. Omdat een matte ondergrond gevoelig is voor gebruikssporen en een trap intensief wordt gebruik, raden wij u zeer sterk aan om de geverfde vloer af te werken met Topp. Deze matte lak geeft uw houten vloer een zeer slijtvaste laag en zal de kleur van de houtverf bijzonder fraai laten uitkomen.

Stap voor stap: het verven van een trap

Het verven van een trap vergt even wat geduld. Doorgaans moeten er oude verf- of lijmresten worden verwijderd en zijn er meerdere lagen verf en/of lak nodig. Doordat er steeds tussen de lagen droogtijd nodig is, is het belangrijk om te zorgen voor goede droog-omstandigheden. Verwacht dus niet dat u in 1 dag klaar bent. Uw werk en geduld zullen zich uitbetalen: een geverfde trap is prachtig en gaat jaren mee.

Benodigdheden:
* Schuurpapier (grof)
* Eventueel lijmrestenverwijderaar
* Reiniger ontvetter (bijv. Polarsken)
* Eventueel een primer (bijv. All Grund van Sud West)
* Moose F of Dimma in de gewenste kleur
* Topp matte vloerlak
* Kwasten en/ of rollers

 1. Verwijderen van oude lijmresten

  Zat er linoleum of vloerbedekking (tapijt) op uw trap, dan dient u de lijmresten eerst te verwijderen. Deze verhinderen de hechting en zorgen voor oneffenheden in uw nieuwe verflaag.

  De ondergrond dient egaal te zijn. Verwijder dus ook eventueel oude verfresten. Is dit niet meer mogelijk, gebruik dan een primer (we hebben goede ervaringen met All-Grund van Sud West).

 2. Schoonmaken, ontvetten en opschuren

  Gebruik lijnoliezeep Polarksen om de trap te ontvetten en oud vuil te verwijderen. Schuur de trap op met een grove korrel (80).

 3. Verven met Moose F

  Roer de verfpot voor gebruik door. Leng de verf bij de eerste laag met met 5-10% water. Neem een kwast of roller en breng de eerste laag Moose F aan op de trap. Maakt u zich geen zorgen over kwaststrepen, deze vallen later weg.

  De droogtijd hangt af van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zorg voor een temperatuur boven de 15 graden en voldoende ventilatie. Op warmere dagen, met de deuren en ramen open, is de verf na 6 uur overschilderbaar, in de vochtige seizoenen is het beter om een dag te wachten omdat de luchtvochtigheid dan hoger ligt. Als u merkt dat de oude verf weer 'oplost' wanneer u de nieuwe laag aanbrengt dan is de eerste laag nog niet goed gedroogd.

  2 lagen is doorgaans voldoende voor een dekkend resultaat. Bij lichtere kleuren heeft u soms een derde laag nodig.

 4. Verven met Dimma white wash

  Roer de verf goed door. Dit is zeker belangrijk bij Dimma omdat u de pigmenten mooie egaal wil verdelen. Verdun 5-10% met water, extra verdunnen is mogelijk als u een lichter effect wenst.

  Breng met een kwast de eerste laag aan. Laat deze 2-4 uur drogen. Neem dan een droge schone kwast of een doek en veeg eventuele kwaststrepen en plaatselijk overtollig pigment weg.

  Voor Dimma gelden dezelfde droogtijden als Moose F, zie hierboven.

  Wilt u een witter resultaat? Breng dan een tweede laag dimma aan.

 5. Tussen het verven en lakken

  Controleer voor de volgende stap of de verf het gewenste resultaat heeft gegeven. Als u met Moose F verft: is de kleur overal volledig dekkend? Of bij Dimma: wilt u nog een extra laagbrengen?

  U kunt nu nog plaatselijk bijwerken. Dan kan niet meer nadat de lak is aangebracht.

  Laat de verf minstens 2 dagen doordrogen voordat u gaat lakken. Als u in de herfst of winter verft is er vaak een langere droogtijd nodig omdat het (ook binnenshuis) vaak kouder is en er een hogere luchtvochtigheid heerst. Verwarming en ventilatie zijn hierin belangrijk.

 6. Lakken

  Wacht tot de verf overal goed droog is en lak af met Topp. Gebruik wederom een kwast of roller. Kwaststrepen vallen later weg. Twee lagen zijn doorgaans voldoende. Bij een zeer intensief gebruikte trap raden we drie lagen aan.

  Tussen de laklagen raden we aan om 24 uur te wachten. Na de laatste laag heeft de lak ongeveer een week nodig om volledig uit te harden voor volledige belastbaarheid. Na 24 uur kunt u er wel met sokken overheen lopen.

 7. Notitie bij tannine-rijke houtsoorten

  Een houten trap van donker hout zoals eiken kan gele of bruine vlekken geven bij het lakken. We raden lichte kleuren daarom af bij deze houtsoorten.

  Wilt u het toch proberen? Het helpt in ieder geval om voor het verven met lijnoliezeep te behandelen. Het is ook altijd verstandig om even een proefstukje te maken om te zien of uw hout deze reactie inderaad geeft. U kunt hiervoor een proefpotje verf en een proefflacon Topp bestellen.

Welke kleur voor uw houten trap?

Kleur is altijd een kwestie van smaak. Het moet passen bij uw interieur en stijl. Een trap matzwart verven is de laatste jaren populair geworden, maar hou er rekening mee dat er vaak weinig zonlicht op een trapgat komt waardoor het erg donker kan ogen. Bij een witte kleur is het goed om in uw achterhoofd te houden dat stof en vuil veel sneller zichtbaar is.

Met onze 19 Zweedse matte kleuren bent u verzekerd van een bijzondere en toch rustige uitstraling. voor het kiezen van een kleur raden we u aan om niet alleen af te gaan op de beeldschermkleuren. Bekijk vooral ook de vele foto's bij verschillende lichtinvallen. Hou er rekening mee dat een kleur binnen donkerder lijkt dan buiten. Geven uw ogen de kost met onze vele voorbeeldfoto's.

U kunt ook de kleuren in het echt bekijken door de kleurenkaart aan te vragen. Daarop staan de kleuren handgeschilderd. Als u de kleur echt even in uw eigen huis wil testen, bestel dan een of meerdere proefpotjes. Ook van de matte lak kunt u een proefflacon bestellen.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds roodMoose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Skiffer GråLeisteengrijsMoose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • BlytungsgråLoodgrijsBlytungsgrå (loodgrijs)
 • Skåne gulZweeds geelMoose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
 • Ljus gulLichtgeelMoose Färg - Ljus Gul (lichtgeel)
 • Bohus BlåZweeds blauwMoose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Ljus BlåLichtblauwMoose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • SommerblåZomerblauwMoose Färg Sommerblå (zomer blauw)
 • Dalarna GrönZweeds groenMoose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)

Houten trap natuurlijk laten vergrijzen

Een minder gekozen, maar toch ook zeer charmante keuze, is het natuurlijk laten vergrijzen van uw houten trap. Door de toepassing van Gråning vergrijzingsmiddel ziet uw trap er binnenshuis uit alsof deze buiten enkele jaren in de zon heeft gestaan.

Een houtvergrijzingsmiddel werkt anders dan een verf of beits. U lengt het middel aan met water en brengt het aan op het hout. Binnen enkele minuten brengt het middel een reactie teweeg met de tannines in het hout, vergelijkbaar met jarenlange blootstelling aan de zon. Het middel spoelt u vervolgens weer weg. Er komt dus geen laagje op het hout te liggen. Ter berscherming van het hout raden we u aan om af te lakken met Topp (zie stap 6 uit het stappenplan hierboven).

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.