Home » Houtverf » White wash voor binnen en buiten

White wash voor binnen en buiten

Met een white wash beits of verf legt u een witte waas op het hout, waarbij de houten ondergrond zichtblaar blijft. Onze Vit Dimma is een watergedragen white wash verf die een mooie, matte waas over het hout legt. Perfect wanneer u geen grote fan bent van de gelige houtkleur, ideaal voor onder andere houten lambrisering, houten vloeren en meubels.

Vit betekent wit en Dimma betekent nevel in het Zweeds. Dit is precies wat u met uw hout doet: een witte waas aanbrengen. De verf heeft een matte, poederachtige uitstraling. Dimma is overigens ook in veel andere kleuren verkrijgbaar.

 • Geschikt voor binnen en buitengebruik
 • Voor alle soorten hout, o.a. douglas, vuren, red cedar en steigerhout
 • Watergedragen, oplosmiddel-arm en stinkt niet
white wash steigerhout beits stoel
White wash beits op steigerhout

Whitewash bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

White wash voor binnen en buiten

Bescherming voor buiten...

Onze duurzame white wash beits beschermt het hout tegen schadelijke UV-stralen, regen en vocht. Uw hout krijgt een kleurtje, zonder dat het karakter van het hout verloren gaat. Dimma Vit vertraagt de vergeling en vergrijzing van het hout. De nerfstructuur van het hout zichtbaar blijft en daarnaast het hout beschermt tegen verschillende weersinvloeden. Dimma Wash geeft uw schuur, schutting en overkapping een mooie wash look en beschermt daarnaast het hout waardoor u er extra lang van kunt genieten.

...veilig voor binnen!

Alle producten van Moose Färg bevatten geen - of indien nodig: een minimale hoeveelheid - oplos- en conserveringsmiddelen. Vit Dimma is watergedragen en kan dus ook heel goed binnen gebruikt worden, bijvoorbeeld op op een kastje, plafond of muur. Verven met Vit Dimma is totaal niet schadelijk voor de gezondheid, u kunt dezelfde avond nog in een geverfde kamer slapen. Vit Dimma is bovendien geurloos en gemakkelijk te verwerken. Een beits met de kwaliteit van een buitenverf en de kenmerken van een binnenverf!

"Aangezien mijn echtgenoot de houten balken op zolder niet geheel geschilderd wilde, kwamen we bij de white wash voor hout van Dimma uit. Het resultaat is exact wat we voor ogen hadden en vooral het gemak van het opbrengen vond ik fantastisch!"


Hoe breng ik white wash beits aan?

Het verven met Vit Dimma white wash is zeer eenvoudig en u bepaalt zelf het eindresultaat met het aantal lagen dat u aanbrengt. Het is belangrijk dat het hout niet vettig is en enigszins ruw.

 1. Ontvetten, indien nodig.

  Binnenhout - zoals een muur of plafond - dat al langer staat is naar verloop van tijd soms vettig geworden door bijvoorbeeld kook-luchten. Ook voorbehandeld buitenhout kan vettig zijn, denk aan een impregneer of olie die er eerder op is gezet. Met biologische lijnoliezeep Polarsken kunt u het hout ontvetten.

 2. Opruwen, indien nodig.

  Als het hout geschaafd is dan is het goed om even op te ruwen met een grove korrel (80). Hierdoor staat het hout meer open en kan de wash beter in het hout trekken. Bezaagd hout hoeft niet opgeschuurd te worden. U hoeft bij de beitsen van Moose Färg nooit te schuren tussen twee lagen.

 3. Pigment verdelen.

  Schud de pot voordat u deze opent. White wash is eigenlijk een transparante beits met witte pigmentdeeltjes erin. Door vooraf te schudden zorgt u ervoor dat het pigment gelijkmatig verdeeld wordt en u geen kleurverschillen krijgt. Verdun iets met water.

 4. Verf aanbrengen.

  Met een kwast of verfspuit is de verf eenvoudig aan te brengen. Bij hardere of gladdere houtsoorten kan het prettig en mooi zijn om met een doek of viltroller na te bewerken voor een egaal resultaat.

 5. Optioneel, voor een 'gebruikte' look.

  Sommige klanten willen juist géén egaal resultaat. Als u de white wash beits gebruikt om het effect te creëeren van een doorleefde ondergrond dan kunt u na het drogen van de verf met grof schuurpapier over de laag heen gaan. Hiermee haalt u delen van de verf er weer af en lijkt het alsof het hout al jaren intensief gebruikt wordt.


Hoeveel lagen white wash?

Vaak is één behandeling Vit Dimma genoeg voor een mooi resultaat. Wanneer u het hout witter wilt, dan raden wij aan om het hout twee (of zelfs drie keer) te behandelen. Met iedere behandeling brengt u meer pigment op en ziet u dus minder van de houtskleur.

Verbruik: Rekent u met 4 liter verf op 40 - 50 m² per behandeling.

Onderhoud: Het onderhoud van deze white wash verf is afhankelijk van de zon. Voor buiten raden we eens in de drie jaar onderhoud aan, wanneer het hout niet in de zon staat kan dit worden verlengd naar vijf jaar. Wanneer u de white wash verf binnen hebt gebruikt, kunt u zonder onderhoud vele tientallen jaren genieten van de white wash look. Bijwerken is eenvoudig mocht u dit toch eens willen.

Reinigen: Mocht u het houtwerk schoon willen maken dan kunt u dat prima met een vochtige doek doen. Liever niet te hard schrobben.

Whitewash beits kopen?Voor alle houtsoorten

Dimma Vit white wash beits is geschikt voor alle soorten hout; van eiken en douglas tot steigerhout, en van vuren of grenen tot teak. Ook multiplex, hardboard of spaanplaten kan de white wash worden gebruikt, na dat het hout goed is ontvet en opgeschuurd. Indien u ergens twijfels over heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.

Tegen vergeling en vergrijzing van het hout

Sommige houtsoorten, o.a. Red cedar, vergrijzen over het algemeen vrij snel. Veel mensen vinden dit niet mooi. Met Vit Dimma white wash beits brengt u een witte waas over het hout aan waardoor er een UV-block ontstaat. Dit remt de vergrijzing en vergeling van het hout. Houd er wel rekening mee dat de vergrijzing op lange termijn niet volledig wordt tegengegaan. Doordat het hout gedeeltelijk blootgesteld blijft aan de zon zal dit wel enigszins gaan verkleuren.


Populaire toepassingen van white wash

white wash
Prieel met binnenkant in white wash

De binnenkant van tuinhuisjes

Bij Moose Färg verkopen we meestal onze dekkende verf voor de buitenkant van tuinhuizen en overkappingen.

Voor de binnenkant van uw tuinhuis is een white wash beits een hele mooie oplossing. Omdat er minder zonlicht aan de binnenkant komt kan een dekkende kleur al snel een bedompt effect geven. Als u uw binnenkant toch graag een beschermlaag wil geven dan kunt u voor onze kleurloze beits gaan of een mooie wash.

U geeft het hout zo een verfrissende laag terwijl u de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt. Tegelijkertijd geeft u het hout wat extra bescherming. Vocht kan de binnenkant van het tuinhuisje immers ook aantasten!

white wash op grenen vloer
White wash vloer

White wash vloer

Een houten vloer white washen veriest wat extra aandacht omdat een vloer veel gebruikt wordt. Hierdoor zullen er veel sneller gebruikerssporen ontstaan dan op bijvoorbeeld een kast. Kies ervoor om white wash vloerlak Topp Vit te gebruiken. Na de white wash laag hoeft u alleen nog een of twee lagen transparante lak aan te brengen en u bent klaar. Lees ook onze pagina over het lakken van een vloer.

Het is ook mogelijk om eerste te verven met Dimma Vit en vervolgens af te lakken met transparante vloerlak. Lees ook onze pagina over het verven van een vloer.

Let op bij taninne-houdende houtsoorten: wanneer u white wash toepast op een vloer waar veel tannine inzit, bestaat de kans dat deze na het verven en lakken doorslaat. Dit houdt in dat de donkere delen door de verf heel komen. Zo kan op een eiken vloer doorslaan. Informeer naar de mogelijkheden.

Steigerhouten meubels verven
Steigerhouten bank in white wash

White wash meubels

Dimma white wash laat ook uw meubels en tuinmeubels weer schitteren. Zo kunt u oude meubels een nieuwe en – indien gewenst – gekleurde look geven. Door ouderdom veroorzaakte krasjes of kleurveranderingen zijn eenvoudig te camoufleren.

Gaat u gebruiksintentieve oppervlakken zoals een tafelblad in de white wash zetten, lak deze dan af met Topp matte lak. Dimma Vit is te vergelijken is mat en poederachtig, wat een hele prettig uitstraling heeft. Wanneer dit met vettigheid in aanraking komt, dan zult u echter gebruikssporen zien. Die zijn zo weer weg te poetsen of bij te werken, maar nog makkelijker is om zo'n oppervlak een slijtvaste laag te geven die zeer eenvoudig schoon te maken is.

White wash plafond verven
White wash plafond

Plafonds en binnenmuren

Ook binnenshuis kan een white wash de boel echt weer opfrissen. Denk aan een vergeeld schrootjes plafond of houten wanden waarvan de bruine kleur niet echt bij de rest van het interieur past.

Met Dimma Vit white wash behoudt u de natuurlijke uitstraling van het hout, maar wordt het allemaal net een tint lichter. Hoeveel lichter beslist u zelf middels het aantal lagen dat u aanbrengt. Het is uiteraard ook mogelijk te gaan voor een dekkende witte kleur.

Anita Masseling, Interieur architect (Deventer): "Dag Jan, Het resultaat is prachtig geworden! Dimma Vit whitewash op grenen."

White wash verf bestellen? Bekijk alle kleuren prijzen:


Wash in alle kleuren

Dimma Wash is naast wit, ook in een heleboel andere kleuren verkrijgbaar. Zo zijn grey wash en black wash de laatste jaren ookn populair geworden. U kunt Dimma in al onze standaarkleuren krijgen. Een red wash, blue wash of yellow wash zijn dus ook mogelijkheden!

Wat is white wash?

White wash beits is een halftransparante verf waar wat wit pigment in zit. Het geeft een witte waas over het hout, maar u blijft de houten ondergrond er doorheen zien. Hierdoor verschilt het resultaat van een white wash per houtsoort.

Welke kleur is white wash?

White wash is niet in een kleurcode te vangen. Een white wash beits legt een witte waas over uw hout waardoor de ondergrond en het aantal behandelingen bepaalt wat het kleurresultaat is. Zo is een white wash beits op een donkere eiken ondergrond heel anders dan wanneer het op lichte, gele planken van vuren wordt aangebracht. En wanneer u 1 keer beitst zal het resultaat minder wit zijn, dan wanneer u twee of drie lagen aanbrengt.

Omdat white wash Vit Dimma op ieder hout een ander resultaat geeft, hebben wij hier geen kleurenstaaltjes van. Als u toch eerst wil bekijken hoe de onze white wash beits er op uw project uit ziet, dan kunt u een proefmonster bestellen.

Kun je white wash overschilderen?

Ja, dit kan zeker. Als u eerder heeft geverfd met onze Vit Dimma, dan kunt u hier zonder te schuren met Moose F overheen verven in een dekkende kleur.

douglas-hout-white-wash
Douglas hout white wash (Dimma Vit)

Roy Jacobs (Etten Leur): "Een top product, toegepast op onze Douglas houten schutting, heel mooi resultaat na 1 behandeling.. Dankjewel voor het advies en snelle levering"

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.