Groene aanslag en blauwschimmel (het weer) bestrijden

Schimmelbestrijding: Wilt u groene aanslag en blauwschimmel (“het weer”) voorkomen?  Moose Färg adviseert u graag. Moose Färg is een ecologische verf en bevat een minimale hoeveelheid biologische conservering. Dit is bij bijna alle toepassingen voldoende dus meestal hoeft u geen extra maatregelen te treffen. Er zijn vele soorten schimmels. Groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) komen het meeste voor (dat gebeurt bij alle soorten verf overigens).

Groene aanslag is heb minst gevaarlijk, dit zijn algen en kunnen vaak met een sopje worden verwijderd. Wel blijven algen aanslag terugkomen. Hiervoor kan Svampöd een goede oplossing zijn. Zwarte puntjes zijn echter een groter probleem. Dit is blauwschimmel en zal het hele hout aantasten. Deze schimmel groeit in het hout en dient grondig te worden verwijderd en bestreden. Hiervoor is Svampdöd zeer aan te raden.

Ventilatie is het belangrijkste

Als u algaanslag of blauwschimmel constateert kijk dan eerst of u de ventilatie of constructie niet kunt verbeteren, dat is eigenlijk het beste, want schimmel wordt veroorzaakt doordat het hout landurig vochtig blijft. Dit is vaak het val bij plafonds waar het dakleer direkt op is gemonteerd. Daardoor wordt er steeds condens gevormd. Als het hout goed kan drogen verdwijnt de schimmel ook.

Schimmel overkapping, schimmel schuur

Zwarte schimmel komt in die situaties het meest voor bij schuren en overkappingen. Heeft u schimmel in uw overkapping lees dan de aanwijzingen hieronder. Er is een oplossing maar als boven vermeld: kijk eerst naar de constructie. Het aanbrengen van isolatie op de het bestaande dakleer en vervolgens weer met dakbedekking afdekken is vaak vrij simpel en levert veel op

Er zijn echter omstandigheden waarin u meer moet doen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de omgeving vochtig is (midden in het bos, struiken) of de ventilatie van uw betimmering niet optimaal is. Dan kunnen algen en vooral zwarte schimmel zich ook ook op de buitenkant voorkomen.

Soms lijkt het of de verf verweert maar bij nadere inspectie zult u zien dat het zwarte puntjes zijn. Actie is dan wel geboden want de schimmel gaat in het hout zitten en zal alleen erger worden en niet uit zichzelf verdwijnen. Ook na schoonmaken is dat het geval want de schimmel zit door de verf heen in het hout.

Ventilatie is het kernwoord bij schimmel. Als het hout goed kan drogen treedt  schimmel vorming of algaanslag meestal niet op.

houten-tuinhuis

Houten tuinhuis Bohus Blå Minke Portengen

Groene aanslag verwijderen

Groene algen zijn met een sopje van lijnoliezeep (Linsåpa) gemakkelijk te af wassen. Doe dit wel snel zodat de algen geen kans krijgen om zich in de verf en het hout te nestelen. Het is aan te bevelen om door uw sopje wat bleekmiddel te doen. Algen houden niet van chloor. Let wel op uw kleren natuurlijk. Ook behandeling met soda (calciumbicarbonaat) is een goed middel.

Werkt dit niet voldoende spuit dan in met Svampdöd en laat drogen.

Het “weer”  verwijderen en voorkomen

Op sommige plaatsen is het bijzonder moeilijk om blauwschimmel (het weer) in het hout te voorkomen. In die gevallen kunt u ervoor kiezen om meer ingrijpende middelen toe te passen.  Hoewel de bestanddelen van deze middelen mens en milieu minimaal belasten is vermijden altijd beter dan toepassen. Helaas lukt dat niet altijd. Dan is het tijd voor een meer ingrijpende aanpak.

De zwarte puntjes op het hout zitten er ook in. Doet u niets dan zal binnen enkele jaren deze schimmel (blåsvamp in het Zweeds) zich overal nestelen. U zult dus grondig te werk moeten gaan, goed afwassen met lijnoliezeep en chloor en eventueel een anti schimmel middel Svampdöd, of met met soda (calciumbicarbonaat). Er zijn ook anti schimmel primers, vraag hierover advies.

Schimmelbestrijding hout: voor het schilderen

Er zijn situaties waarbij het bijna te voorspellen is dat er schimmelvorming kan optreden. In deze gevallen is het goed preventief te werk te gaan.

Belangrijk is, dat u voor schilderen de ondergrond zeer grondig reinigt, zeker als er al schimmel aanwezig zijn. Om groene aanslag en schimmel te voorkomen kunt u uw hout voor het schilderen behandelen met een anti schimmel middel Svampdöd, gewoon inspuiten of kwasten en laten drogen. U kunt evt dit middel 0,05% ook aan de verf toevoegen of een anti schimmel primer gebruiken. Vraag advies.

Samenvattend over schimmelbestrijding:

Bestrijden:

Verdun Svampdöd 1 op 30 (ca. 2,5%) met water.  Spuit vervolgends de aangedane oppervlakken in en laat drogen. Meestal gaat de schimmel of aanslag dan vanzelf weg of wordt door regen weggespoeld. U kunt ook na een paar weken zelf de oppervlakken reinigen met een sopje van lijnoliezeep.  Hierna dee behandeling herhalen door inspuiten. Laat dan gewoon drogen en het middel zal werkzaam blijven om te voorkomen dat er weer schimmel optreedt.

Voorkomen:

doet u op dezelfde manier, door in te spuiten en te laten drogen. Dit kan op het hout voor het schilderen, daarna kun u verf aanbrengen. Na drogen kunt u de verf weer inspuiten en laten drogen.

U kunt eventueel voor het schilderen ook 0,05% toevoegen aan de verf.