Home » Houtverf » Zweeds Rood | Falu Röd | De originele houtverf uit Zweden

Zweeds Rood | Falu Röd | De originele houtverf uit Zweden

Zweden wordt gekarakteriseerd door zijn groene landschap en typisch rode huizen. Deze fraaie kleur Falu Röd wordt al eeuwenlang toegepast op de houten huizen die in de vele natuurrijke gebieden in dit mooie land staan. Moose Färg haalt de originele Zweeds rood naar Nederland, compleet met al zijn unieke eigenschappen. Een volledig matte verf, die zo veel mogelijk uit natuurlijke, herwinbare grondstoffen en gekleurd wordt door aardpigmenten. Een houtverf die uw hout niet alleen zo karakteristiek kleurt, maar het laat ademen en optimaal beschermt.

Lees op deze pagina alles over de originele kleur, de geschiedenis en de Zweeds rode verfsoorten. U kunt ook direct Zweeds rode verf bestellen:

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Zweeds-rood
Het typisch Zweedse landschap

Waar komt de kleur Zweeds rood vandaan?

Deze karakteristieke verf krijgt zijn kleur van de aardpigmenten die uit de mijnen in Zweden komen. Het is eigenlijk een bijproduct van de kopererts-winning. Hierbij komt ijzerhydroxide vrij, wat van oorsprong een rode kleur heeft. Als deze ijzerhydroxide oxideert dan krijgt het de typische rode kleur. Zweeds rood is dus eigenlijk ijzeroxide, oftwel: roest! Dit geeft een hele unieke, bijzondere rode kleur.

De eerste geschiedkundige melding komt uit 1255. Toen zaten hier overigens nog allerlei zware metalen in. Wij importeren Falu Röd uit Zweden, gegarandeerd zonder zware metalen en volledig loodvrij.

Zweeds rood is een volledig matte, levende kleur. Bij verschillende soorten licht ziet het er net iets anders uit, dit wordt ook wel metamerie of het changeant effect genoemd. Bij vochtig weer en weinig licht is het bijna donkerrood, terwijl in de zon het oranje beter uitkomt. Dit komt door het aardpigment, dat een zeer speciale werking heeft.

De Zweedse naam falu rödfärg is eigenlijk een beschrijving van het product. Falun is de plek van de mijn, Röd betekent rood en Färg is Zweeds voor verf. De naam betekent dus evenveel als 'Rode verf uit Falun'.

De voordelen van Moose Färg

De Zweedse verf is een verademing om mee te werken. De verf van Moose Färg heeft exact de oorspronkelijke kleur van Zweeds rood. Deze is uiteraard volledig loodvrij. Naast de Zweedse slamfärg voor ruw, ongebewerkt hout, bieden we ook een verftype dat geschikt is om geschaafd en reeds geschilderd hout opnieuw mee te verven én een verftype voor hardhouten kozijnen.

De verf wordt voornamelijk gebruik om houten schuttingen, gevels, woningen, hekken en schuren te voorzien van een mooie rode kleur.

  • Zweedse houtverf kan direct aangebracht worden op het oppervlak en zorgt ervoor dat de fraaie structuur van het hout behouden blijft.
  • De verf is gemakkelijk aan te brengen, het smeert uit als yoghurt.
  • De verf duurzaam én milieuvriendelijk. Water verdunbaar en zonder meetbare oplosmiddelen.
  • Het hout kan blijven ademen. De kwaliteit van het hout blijft daardoor gewaarborgd.
  • Door de matte kleur vindt er ook lichtverstrooiing plaats waardoor het bij verschillende lichtinvallen lijkt alsof het een andere kleur heeft.
  • Bij onderhoud hoeft u niet te schuren, u kunt gewoon schoonmaken en overkwasten.
  • De verf bladdert niet - mits goed toegepast uiteraard!
  • Verftype Moose F is een product dat ook voor Nederlandse omstandigheden ideaal is.
Zweeds rood verf tuinhuis
Zweed rood verf op een tuinhuis

Rudi Groenendal (Peize): "Goedenavond. Hierbij een foto van het eindresultaat van onze schuur. Moosefarg F falurod en RDM Norrland Vit. Super mooie verf en gemakkelijk aan te brengen."

Welke Zweeds rode verfsoort kiezen?

Moose S: voor zeer ruw, onbehandeld hout

Moose S is te vergelijken met het eeuwenoude slamfärg of kookverf. Een eeuwenoud recept en met een ambachtelijke bereidingswijze, bestaande uit natuurlijke en vernieuwbare grondstoffen, zoals gekookte lijnolie, tarwe en roggemeel. En die unieke Zweeds rode aardpigmenten natuurlijk. De verf trekt in het hout en is dampdoorlatend waardoor het hout kan blijven ademen.

Deze verf is alleen geschikt voor volledig onbewerkt, ruw hout en is verkrijgbaar is de originele kleuren Zweeds rood (Falu Röd) en Diepzwart (Vasa Svart). Kies dus alleen voor Moose S als uw hout ruw bezaagd is niet eerder geverfd, geïmpregneerd of anderzijds bewerkt is.

Moose F: voor alle soorten hout

Mooose F is te typeren als: een eeuwenoude kleur verf, geschikt gemaakt voor de tegenwoordige tijd. Deze verf oogt zoals Moose S, maar is ook geschikt voor geschaafd of geimpregneerd hout en reeds geverfde ondergronden.

Moose F is de ideale keuze voor het schilderen van een houten gevel, tuinhuis, tuinschutting, schuur of betimmeringen. Het is geschikt voor alle houtsoorten, b.v. vuren, grenen, douglas, red cedar, lariks en hardhout. Het kan ook worden aangebracht op geïmpregneerd hout.

Een perfecte houtbescherming.

Moose RDM: voor hardhouten deuren en kozijnen

Wilt u de originele Zweeds rode verf op uw kozijnen, binnenmeubels of deur, dan kunt u het beste kiezen voor Moose RDM. Deze high-solid verf is ook watergedragen, maar bevat meer vaste stof en is daardoor minder gevoelig voor gebruikssporen. Moose RDM is alleen geschikt voor oppervlakten die dimensioneel stabiel zijn - dat wil zeggen dat ze niet krimpen en uitzetten of van vorm veranderen - zoals hardhouten kozijnen, deuren en meubels.

Dimma: voor een half-transparante dekking

Dimma betekent 'waas' in het Zweeds, en dat is precies wat deze half-transparante verf doet met uw hout. De kleur is niet volledig dekkend, de houtkleur blijft u er dus nog doorheen zien. We kennen deze verfsoort eigenlijk vooral als white wash, maar het is dus ook mogleijk om een Zweeds rood-wash te bestellen.

Verven met Moose Färg Falu Röd

Onze verf - met name Moose F - wordt veel gebruikt om houten bouwsels zoals schuttingen, tuinhuizen of hele woningen voorzien van een prachtige matte rode verf.

De conserverende werking van deze oplosmiddelvrije natuurverf en de prachtige matte kleur maakt de Zweeds rode verf uitermate geschikt om toe te passen op alle mogelijke houtsoorten met een ruw oppervlak. De Zweden noemen het verf maar in Nederland zou je het ook dekkende beits kunnen noemen want het zuigt in het hout.

falu röd schutting
Tuinhuis in Zweeds rood, schutting in Zweeds blauw (Bohus Blå)

Fam. van Ginkel (Zevenaar): "Nadat we een kleurenstaal hadden opgevraagd, hebben we toch de gok genomen voor Falu Röd. We wilden juist wat anders dan anderen en gelijk ook wat meer kleur en sfeer in de tuin. We hebben er geen spijt van gehad. Het tuinhuisje is erg mooi en sfeervol geworden. Zoals de meeste gebruikers al aangaven, de verf is inderdaad erg fijn verwerkbaar. Het strijkt goed uit, dekt goed en trekt snel in. Zeker een aanrader!! Mede op advies van Jan, hebben we daarna nog een schuttingdeel Bohus Bla geverfd. We zijn erg blij met het eindresultaat in zowel Falu Röd als Bohus Blå. Lees meer.

Welke RAL kleur is Zweeds rood?

Het echte Zweeds rood is niet in een Ral-kleur te omschrijven omdat de orginele Falurood kleur op aardpigmenten gebaseerd is. Het Ral-systeem is dat niet. Er wordt soms gezegd dat Ral 3011 (Bruinrood) het meest overeenkomt met Zweeds rood, maar als u de kleuren naast elkaar ziet, dan zult u toch een kleurverschil zien. Aardpigmenten zijn niet alleen uniek van kleur, maar ook zeer kleurvast. Dit betekent dat ze niet of amper verkleuren onder invloed van zonlicht. Syntehische pigmenten doen dit wel.

Dit heeft ook te maken met de Zweedse manier van verfproductie. Het recept, bestaande uit lijnolie, aardpigment, tarwemeel en water, geeft een totaal matte, poederachtige verf. Deze verf trekt in het hout, waardoor het hout kan blijven ademen en de houtnerven zichtbaar blijven. Al deze eigenschappen zorgen voor een unieke, metamere kleuruitstraling. Metameer, ook wel changeant effect genoemd, betekent dat de kleur anders oogt in verchillende daglicht: dan weer iets bruiner, dan weer roder en dan weer tegen oranje aan. Dit effect wordt niet bereikt met een zijdeglans verf.

Zweeds rood houtverf Falu röd
Zweeds rood houtverf. Let op: de kleurweergave wordt beïnvloed door de scherm-instellingen. Vraag voor een precieze kleurweergave onze kleurenkaart aan.

Voor de liefhebber: de ontstaansgeschiedenis van Zweeds rood

In 1255 werd al melding gemaakt van het bestaan van deze rode aardkleur. Bij de koper-ertswinning was ijzerhydroxide een bijproduct. Dit heeft oorspornkelijk een gele kleur, maar dit wordt rood zodra het oxideert (in de zon komt). Als men het pigment doorbrandt dan wordt het overigens zwart.

In Zweden werd het algemeen gebruik om dit rode pigment in verf te verwerken, vandaar de benaming Zweeds rood. Toentertijd wilde men de huizen rood kleuren omdat dit het meest leek op de bakstenen huizen op "het continent", de rest van Europa dus.

In de 16e eeuw maakt koning Johan III van Zweden Zweeds rood verplicht in Zweden. Hij liet diverse huizen Falurood verven. Het is wellicht goed om ook te vermelden dat hij aandelen in de mijn had. In eerste instantie verfden alleen rijke bezitters hun huizen en werd het echt een soort van status symbool als men hun huis in de kleur Zweeds rood had geverfd.

Rond de 18e eeuw begonnen ook de minder bedeelden in Zweden deze kleur te gebruiken voor het verven van hun huis. De kosten van deze verf gingen tegen die tijd flink omlaag. Daarom konden de minder rijke mensen in Zweden ook deze verf aanschaffen. De rijkere mensen besloten toen om hun huis een andere kleur te verven, bijvoorbeeld wit, om te laten zien dat zij ook duurdere pigmenten konden betalen. Zo ontstonden ook de andere kleuren Zweedse verf.

Lees meer over de oorsprong van de Zweedse verf: Oorsprong.

Let op: In  Zweden wordt nog loodhoudende rode verf in de handel gebracht aan het uiterste randje van de EU regels. Het ligt in de verwachting dat deze met de herziening van de REACH richtlijnen net als b.v. carobolineum niet meer mag worden verkocht of gebruikt! Pas hiervoor op.

Zweeds rood in foto's

tuinbank verven
Tuinbank in Zweeds rood

Tineke en Warnder Hoeksema (Hardenberg): "Wij zijn superblij met jullie verf (onze dochter is inmiddels ook afnemer)."

falu röd zweeds rood
Zweeds rood in Friesland

Els Doekes: "Falu Röd (Zweeds rood) in een Friese achtertuin. Op de foto’s een zojuist op z’n paasbest bijgewerkt stukje Zweedse sfeer in een Leeuwarder tuintje."

Tuinhuis in Zweeds rood
Tuinhuis in Zweed rood

Jeff Foot (Scotland): "Hi Jan. Ons tuinhuis zag er echt Scandinavisch uit tijdens het winterweer eerder deze maand. Je mag de foto delen – we zijn er superblij mee, het resultaat is precies zoals we hoopten. 🤗"

Tuinhuis falu rood zweeds rood verven
Zweeds rood (Falu Röd) tuinhuis na 20 jaar opgeknapt

Ria Hukkelhoven (Klimmen): "Hallo lieve mensen, ons 20-jaar oude tuinhuis heeft een metamorfose ondergaan. De aanwijzingen ter voorbereiding heb ik goed opgevolgd en toen aan de slag. Wat een prachtige beits! Heerlijk om mee te werken; zo makkelijk dat zelfs deze 79-jarige de klus eigenhandig heeft geklaard.  Heel erg bedankt."

Tuinkast in falu rood Zweeds rood
Tuinkast geverfd in Falu Röd (Zweeds rood)

Immy Brouwer (Diepenheim): "De tuinkast aan de noordkant van ons huis heeft het hele terras opgefleurd. De lelijke muur is gecamoufleerd in Moose Färg F kleur Falu Röd zorgt voor een warme Zweedse uitstraling. In de tuinkast liggen stenen die we in de loop van de jaren op onze trektochten door Zweden hebben verzameld."

Zweeds rood chalet verven met dekkende beits
Chalet in Zweeds rood (Falu Röd)

Arno Schepers: "Bonjour! Zoals beloofd een paar foto’s van de geschilderde chalets. Twee gedaan, nog 10 te gaan. We zijn heel tevreden. De kleuren zijn prachtig en de verf is heel goed te verwerken. Jullie schildje vinden wij ook heel chique en zouden we op elk chaletje willen bevestigen. Hartelijke groet uit Frankrijk."

Zweeds rood sauna schilderden Beemster
Sauna geschilderd in Zweeds rood

Dieuwke Tolsma (Beemster, NH): "De vrijheid in onze achtertuin waar we de kas hebben verbouwd tot ons eigen Zweedse sauna huisje:) Sauna geschilderd in Zweeds rood."

schutting in Zweeds rood dekkende beits geverfd
Dekkende beits in Zweed rood (Falu Röd)

Nicole de Wal (Zaandam): "Prachtig geworden, heb beide kanten van mijn schutting gedaan. Erg mooie, warme kleur, staat mooi bij het groen ! (Falu Röd Zweeds rood Moose F). Dank voor de goede dekkende beits !"

scandinavisch noors rood verf
Falu Röd en Skiffer Grå

Jan Graven (Breedenbroek): "Na een aantal dagen schuren, reinigen met Linsapa (lijnoliezeep Polarsken) en twee keer schilderen met Falu Röd en Skiffer Gra is dit het eindresultaat.
Wat een verf! waarom heb ik die niet eerder ontdekt.
Ik heb nog heel wat vierkante meters te gaan maar zie er niet tegenop met zo’n eindresultaat.
Dus de transportdienst zal nog wel eens voor moeten komen rijden met weer een paar emmers Zweeds rood en Leisteen grijs. Bedankt Jan Smit voor de prima verf de snelle levering en de billijke prijzen en natuurlijk de Zweedse koekjes."

Woonboot schilderen Zweeds rood
Woontboot in Zweeds rood (Falu Röd) geverfd.

Danielle Schoen (Vogelenzang): Dit jaar weer onze woonboot in het prachtige Zweeds rood geschilderd. Van te voren even contact met Jan opgenomen over welke basis we ook al weer nodig hadden… Dat kon Jan ons prima vertellen en ook hoeveel we nodig hadden en wanneer het de laatste keer was dat we onze boot geschilderd hadden. Na 4 jaar op het water, met alle weersinvloeden vandien, was de boot een beetje schraal in kleur geworden, verder zag hij er nog prima uit, dus echt sterke verf!
Nu staat hij weer volledig vers in de verf en wat een plaatje is het dan… al zeggen we het zelf ;-P
Jan wederom bedankt voor je service, je kennis en ervaring en dames van Jan, bedankt voor de hartelijke ontvangst in Schagen… tot over 4 jaar!!

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.