Zweeds Rood, Falu Röd: de echte uit Zweden

Zweeds rood, de verfkleur die Zweden zo karakteriseert. Deze fraaie kleur wordt al eeuwenlang toegepast op de houten huizen die in de vele natuurrijke gebieden in dit mooie land staan. Moose Färg haalt de originele Falurood naar Nederland, compleet met al zijn unieke eigenschappen. Een volledig matte verf, die zo veel mogelijk uit natuurlijke, herwinbare grondstoffen en gekleurd wordt door aardpigmenten. Een houtverf die uw hout niet alleen zo karakteristiek kleurt, maar het laat ademen en optimaal beschermt.

Lees op deze pagina alles over de originele kleur, de geschiedenis en de Zweeds rode verfsoorten. U kunt ook direct Zweeds rode verf bestellen:

Uw bestelling bij Moose Färg is doorgaans binnen 3 werkdagen in huis.

Zweeds-rood

Welke kleur is Zweeds rood?

Het Zweeds rood komt van een bijproduct van de kopererts-winning. Hier zaten toen nog allerlei zware metalen in. De rode kleur komt tot stand doordat het oorspronkelijk gele ijzerhydroxide oxideert. Eigenlijk is Zweeds rood ijzeroxide, oftwel: roest! Maar wel met een heel speciale kleur.

Deze aardpigmenten werden op meer plaatsen in de wereld gevonden. Voorbeelden zijn Siena (Italië), waar de oude meesters er fresco's mee inkleurden, en Granada (Spanje).

In Zweden werd het algemeen gebruik om dit rode pigment in verf te verwerken, vandaar de benaming Zweeds rood. In het verleden wilde men de huizen rood kleuren omdat dit het meest leek op de bakstenen huizen op "het continent", de rest van Europa dus. Toen de koning het Zweeds rood verplicht stelde - of althans zeer wenselijk achtte voor de adel in de 17e eeuw - werd een traditie geboren die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden.

Moose Färg heeft het échte Zweeds rood voor alle soorten hout. Wij importeren Falu Röd uit Zweden, gegarandeerd zonder zware metalen en volledig loodvrij.

Het echte Zweeds rood van Moose Färg: verfsoorten

Moose S Falu Röd

Moose S is te verglijken met het eeuwenoude slamfärg of kookverf. Een eeuwenoud recept en met een ambachtelijke bereidingswijze, bestaande uit natuurlijke en vernieuwbare grondstoffen, zoals gekookte lijnolie, tarwe en roggemeel. En die unieke Zweeds rode aardpigmenten natuurlijk. De verf trekt in het hout en is dampdoorlatend waardoor het hout kan blijven ademen.

Deze verf is alleen geschikt voor volledig onbewerkt, ruw hout en is verkrijgbaar is de originele kleuren Zweeds rood (Falu Röd) en Diepzwart (Vasa Svart).

Moose F Falu Röd

Mooose F is te typeren als: een eeuwenoude kleur verf, geschikt gemaakt voor de tegenwoordige tijd. Deze verf oogt zoals Moose S, maar is ook geschikt voor geschaafd of geimpregneerd hout en reeds geverfde ondergronden.

Moose RDM Falu Röd

Wilt u de originele Zweeds rode verf op uw kozijnen, binnenmeubels of deur, dan kunt u het beste kiezen voor Moose RDM. Deze high-solid verf is ook watergedragen, maar bevat meer vaste stof en is daardoor minder gevoelig voor gebruikssporen. Moose RDM is alleen geschikt voor oppervlakten die dimensioneel stabiel zijn - dat wil zeggen dat ze niet krimpen en uitzetten of van vorm veranderen - zoals hardhouten kozijnen, deuren en meubels.

Dimma Falu Röd transparante wash

Dimma betekent 'waas' in het Zweeds, en dat is precies wat deze half-transparante verf doet met uw hout. De kleur is niet volledig dekkend, de houtkleur blijft u er dus nog doorheen zien. We kennen deze verfsoort eigenlijk vooral als white wash, maar het is dus ook mogleijk om een Zweeds rood-wash te bestellen.

Zweeds rood verf tuinhuis
Zweed rood verf op een tuinhuis

Rudi Groenendal (Peize): "Goedenavond. Hierbij een foto van het eindresultaat van onze schuur. Moosefarg F falurod en RDM Norrland Vit. Super mooie verf en gemakkelijk aan te brengen."

De onstaansgeschiedenis van Zweeds rood

Moose Färg ('Eland verf') staat in de lange traditie van het Zweeds rood, die teruggaat tot 1255. In dat jaar werd al melding gemaakt van het bestaan van deze rode aardkleur. De rode kleur komt tot stand doordat het oorspronkelijk gele ijzerhydroxide oxideert. Brandt men het pigment door dan wordt het zwart. Zweeds rood leeft. Bij verschillende soorten licht ziet het er net iets anders uit, dit wordt ook wel metamerie of het changeant effect genoemd. Bij vochtig weer en weinig licht is het bijna donkerrood, terwijl in de zon het oranje beter uitkomt. Dit komt door het aardpigment, dat een zeer speciale werking heeft. Ook is de kleur vanouds totaal mat.

In de 16e eeuw maakt koning Johan III van Zweden Zweeds verplicht in Zweden

Hij liet diverse huizen Falurood verven. In eerste instantie gebeurde dit alleen bij de rijke bezitters van mooie huizen en werd het echt een soort van status symbool als men hun huis in de kleur Zweeds rood had geverfd. Rond de 18e eeuw begonnen ook de minder bedeelden in Zweden deze kleur te gebruiken voor het verven van hun huis. De kosten van deze verf gingen tegen die tijd flink omlaag. Daarom konden de minder rijke mensen in Zweden ook deze verf aanschaffen. De rijkere mensen besloten toen om hun huis een andere kleur te verven, bijvoorbeeld wit.

Zweden is niet het enige land waar een rode kleur voorkomt. Denk aan Rio Tinto in Zuid Amerika, Burnt Sienna uit Italië en de kleur Grana uit Andalusië. Geen daarvan echter is precies gelijk aan het oorspronkelijk Zweeds rood.

Lees meer over de oorsprong van het Zweeds rood: Oorsprong

Falu Röd loodvrije Zweedse verf

De Falu Röd verf van Moose Färg heeft exact de oorspronkelijke kleur van Zweeds rood en deze loodvrije verf is ook geschikt om geschaafd en reeds geschilderd hout opnieuw mee te verven. De verf wordt voornamelijk gebruik om houten schuttingen, woningen, hekken en tuinmeubels te voorzien van een mooie rode kleur. De matte afwerking en het feit dat de geschilderde items bij diverse lichtinvallen een andere tint krijgen maakt deze verfsoort tot een perfecte optie om te gebruiken. Een alternatief voor de filmvormende hoogglans verf en lak die vooral gebruik wordt in Nederland.

Schutting, tuinhuis in Zweeds rood verven?

Wilt u ook houten bouwsels zoals schuttingen, tuinmeubels of hele woningen voorzien van een prachtige matte rode verf? Kies er dan voor om de loodvrije Falu Röd verf van Moose Färg te gebruiken. De prachtige verf was tot voor kort niet verkrijgbaar in Nederland. Wij hebben ervoor gezorgd dat u deze variant nu eenvoudig online kunt bestellen en in huis krijgen in Nederland. De conserverende werking van deze oplosmiddelvrije natuurverf en de prachtige matte kleur maakt de Zweeds rode verf uitermate geschikt om toe te passen op alle mogelijke houtsoorten met een ruw oppervlak. De Zweden noemen het verf maar in Nederland zou je het ook dekkende beits kunnen noemen want het zuigt in het hout.

falu röd schutting
Tuinhuis in Zweeds rood, schutting in Zweeds blauw (Bohus Blå)

Fam. van Ginkel (Zevenaar): "Nadat we een kleurenstaal hadden opgevraagd, hebben we toch de gok genomen voor Falu Röd. We wilden juist wat anders dan anderen en gelijk ook wat meer kleur en sfeer in de tuin. We hebben er geen spijt van gehad. Het tuinhuisje is erg mooi en sfeervol geworden. Zoals de meeste gebruikers al aangaven, de verf is inderdaad erg fijn verwerkbaar. Het strijkt goed uit, dekt goed en trekt snel in. Zeker een aanrader!! Mede op advies van Jan, hebben we daarna nog een schuttingdeel Bohus Bla geverfd. We zijn erg blij met het eindresultaat in zowel Falu Röd als Bohus Blå. Lees meer.

De voordelen van Moose Färg

De matte houtverf in de kleur Zweeds rood is een product dat ook voor Nederlandse omstandigheden ideaal is. De verf bladdert niet, is gemakkelijk aan te brengen en is duurzaam en milieuvriendelijk. De matte Zweedse houtverf kan direct aangebracht worden op het oppervlak en zorgt ervoor dat de fraaie structuur van het hout behouden blijft. Een groot voordeel van dit product is dat het hout kan blijven ademen. De kwaliteit van het hout blijft daardoor gewaarborgd. Natuurlijk is dit een vereiste als u op zoek gaat naar een verfsoort om uw blokhuthouten tuinhuis, hekwerken of tuinmeubelen mee te behandelen. Door de matte kleur vindt er ook lichtverstrooiing plaats waardoor het bij verschillende lichtinvallen lijkt alsof het een andere kleur heeft.

Origineel recept voor Zweeds rood

Een ander voordeel van onze loodvrije Falu Röd verf is dat het vrijwel oplosmiddelvrij is en ook simpel verdunt kan worden met water. De verf bevat grofweg 8% lijnolie, 20% pigment en 40% tarwemeel en water. Voordat u de verf aanbrengt op ruw en onbehandeld hout is het verstandig om het vuil van de ondergrond te verwijderen en af te spoelen met water. De typische rode kleur Falu Röd is zeer geschikt om diverse houten ondergronden te voorzien van een kenmerkende Zweedse rode kleur. Bekijk het aanbod op de website en maak de keuze uit onze verschillende verf soorten.

Zweeds rood houtverf Falu röd
Zweeds rood houtverf. Let op: de kleurweergave wordt beïnvloed door de scherm-instellingen. Vraag voor een precieze kleurweergave onze kleurenkaart aan.

Welke RAL kleur is Zweeds rood?

Het echte Zweeds rood is niet in een Ral-kleur te omschrijven omdat de orginele Falurood kleur op aardpigmenten gebaseerd is. Het Ral-systeem is dat niet. Er wordt soms gezegd dat Ral 3011 (Bruinrood) het meest overeenkomt met Zweeds rood, maar als u de kleuren naast elkaar ziet, dan zult u toch een kleurverschil zien. Aardpigmenten zijn niet alleen uniek van kleur, maar ook zeer kleurvast. Dit betekent dat ze niet of amper verkleuren onder invloed van zonlicht. Syntehische pigmenten doen dit wel.

Dit heeft ook te maken met de Zweedse manier van verfproductie. Het recept, bestaande uit lijnolie, aardpigment, tarwemeel en water, geeft een totaal matte, poederachtige verf. Deze verf trekt in het hout, waardoor het hout kan blijven ademen en de houtnerven zichtbaar blijven. Al deze eigenschappen zorgen voor een unieke, metamere kleuruitstraling. Metameer, ook wel changeant effect genoemd, betekent dat de kleur anders oogt in verchillende daglicht: dan weer iets bruiner, dan weer roder en dan weer tegen oranje aan. Dit effect wordt niet bereikt met een zijdeglans verf.

Falu Röd (Zweedse rood) van Moose Färg is loodvrij en modern in gebruikseigenschappen.

De rode kleur is exact de oorspronkelijke Zweeds rood. Ook geschikt voor geschaafd en reeds geschilderd hout. Een product dat voor de Nederlandse omstandigheden ideaal is. Een perfecte houtbescherming.

Let op: In  Zweden wordt nog loodhoudende rode verf in de handel gebracht aan het uiterste randje van de EU regels. Het ligt in de verwachting dat deze met de herziening van de REACH richtlijnen net als b.v. carobolineum niet meer mag worden verkocht of gebruikt! Pas hiervoor op.

Zweeds rood in foto's

tuinbank verven
Tuinbank in Zweeds rood

Tineke en Warnder Hoeksema (Hardenberg): "Wij zijn superblij met jullie verf (onze dochter is inmiddels ook afnemer)."

falu röd zweeds rood
Zweeds rood in Friesland

Els Doekes: "Falu Röd (Zweeds rood) in een Friese achtertuin. Op de foto’s een zojuist op z’n paasbest bijgewerkt stukje Zweedse sfeer in een Leeuwarder tuintje."

Tuinhuis in Zweeds rood
Tuinhuis in Zweed rood

Jeff Foot (Scotland): "Hi Jan. Ons tuinhuis zag er echt Scandinavisch uit tijdens het winterweer eerder deze maand. Je mag de foto delen – we zijn er superblij mee, het resultaat is precies zoals we hoopten. 🤗"

Tuinhuis falu rood zweeds rood verven
Zweeds rood (Falu Röd) tuinhuis na 20 jaar opgeknapt

Ria Hukkelhoven (Klimmen): "Hallo lieve mensen, ons 20-jaar oude tuinhuis heeft een metamorfose ondergaan. De aanwijzingen ter voorbereiding heb ik goed opgevolgd en toen aan de slag. Wat een prachtige beits! Heerlijk om mee te werken; zo makkelijk dat zelfs deze 79-jarige de klus eigenhandig heeft geklaard.  Heel erg bedankt."

Tuinkast in falu rood Zweeds rood
Tuinkast geverfd in Falu Röd (Zweeds rood)

Immy Brouwer (Diepenheim): "De tuinkast aan de noordkant van ons huis heeft het hele terras opgefleurd. De lelijke muur is gecamoufleerd in Moose Färg F kleur Falu Röd zorgt voor een warme Zweedse uitstraling. In de tuinkast liggen stenen die we in de loop van de jaren op onze trektochten door Zweden hebben verzameld."

chalet verven met dekkende beits Zweeds rood
Chalet in Zweeds rood (Falu Röd)

Arno Schepers: "Bonjour! Zoals beloofd een paar foto’s van de geschilderde chalets. Twee gedaan, nog 10 te gaan. We zijn heel tevreden. De kleuren zijn prachtig en de verf is heel goed te verwerken. Jullie schildje vinden wij ook heel chique en zouden we op elk chaletje willen bevestigen. Hartelijke groet uit Frankrijk."

Zweeds rood sauna schilderden Beemster
Sauna geschilderd in Zweeds rood

Dieuwke Tolsma (Beemster, NH): "De vrijheid in onze achtertuin waar we de kas hebben verbouwd tot ons eigen Zweedse sauna huisje:) Sauna geschilderd in Zweeds rood."

schutting in Zweeds rood dekkende beits geverfd
Dekkende beits in Zweed rood (Falu Röd)

Nicole de Wal (Zaandam): "Prachtig geworden, heb beide kanten van mijn schutting gedaan. Erg mooie, warme kleur, staat mooi bij het groen ! (Falu Röd Zweeds rood Moose F). Dank voor de goede dekkende beits !"

scandinavisch noors rood verf
Falu Röd en Skiffer Grå

Jan Graven (Breedenbroek): "Na een aantal dagen schuren, reinigen met Linsapa (lijnoliezeep Polarsken) en twee keer schilderen met Falu Röd en Skiffer Gra is dit het eindresultaat.
Wat een verf! waarom heb ik die niet eerder ontdekt.
Ik heb nog heel wat vierkante meters te gaan maar zie er niet tegenop met zo’n eindresultaat.
Dus de transportdienst zal nog wel eens voor moeten komen rijden met weer een paar emmers Zweeds rood en Leisteen grijs. Bedankt Jan Smit voor de prima verf de snelle levering en de billijke prijzen en natuurlijk de Zweedse koekjes."

Woonboot schilderen Zweeds rood
Woontboot in Zweeds rood (Falu Röd) geverfd.

Danielle Schoen (Vogelenzang): Dit jaar weer onze woonboot in het prachtige Zweeds rood geschilderd. Van te voren even contact met Jan opgenomen over welke basis we ook al weer nodig hadden… Dat kon Jan ons prima vertellen en ook hoeveel we nodig hadden en wanneer het de laatste keer was dat we onze boot geschilderd hadden. Na 4 jaar op het water, met alle weersinvloeden vandien, was de boot een beetje schraal in kleur geworden, verder zag hij er nog prima uit, dus echt sterke verf!
Nu staat hij weer volledig vers in de verf en wat een plaatje is het dan… al zeggen we het zelf ;-P
Jan wederom bedankt voor je service, je kennis en ervaring en dames van Jan, bedankt voor de hartelijke ontvangst in Schagen… tot over 4 jaar!!

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.