Home » Houtbescherming » Houten terras of vlonder behandelen

Houten terras of vlonder behandelen

Een houten vlonder of terras geeft uw tuin meer karakter. Een prachtig natuurproduct, maar dan zonder het onderhoud dat begroeing in de zomer vraagt. Athans, wanneer u uw vlonderplanken goed behandeld.

Gloednieuw en net geplaatst zien terrasplanken er goed uit. Maar wat gebeurt er als het terras constant wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden en voetsporen? Hoe ziet de vlonder er na één, twee of tien jaar uit?

Het hout krijgt veel te verduren en kan zowel optisch als technisch aangetast worden door onder andere ultraviolette straling, schimmels, rot, algen, sporen en vervorming van het hout.

Er zijn verschillende manieren om een terras of vlonder te behandelen. Een nano-coating, oliebehandling of beitslaag hebben allen hun eigen voordelen. Ook geven ze een verschillende uitstraling aan uw hout. We zetten we hieronder voor u uiteen.

vlonder behandeld
Bescherm uw houten terras tegen de weersinvloeden

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Schoonmaken van een vonder of terras

Als uw terras er al een tijdje ligt dat is de kans vrij groot dat deze vies is geworden. Vuil blijft er gemakkelijk opliggen of gaat tussen de rubbels van de planken zitten. Ook zijn vlonders berucht om hun algengroei.

Als je je onbehandelde vlonder goed wil reinigen, gebruik dan een sopje van lijnoliezeep. Dit milieuvriendelijke product helpt om alle aangekoekte vuil te verwijderen en de hout-eigen kleur weer op te halen.

Heeft u erg last van alg-groei of schimmelsporen, overweeg dan om eerst te behandelen met Svampdöd. Dit maakt algen en schimmels dood waardoor het schoonmaken makkelijker gaat.

Hans Rademaker: "Ik heb mijn hardhouten vlonder ca 60m2 met lijnoliezeep Polarsken goed van alg en vuil kunnen ontdoen.
Emmer lauw-water met 2 kopjes lijnoliezeep toegevoegd en met een redelijk harde schrobber de vlonder 2x aangepakt.
Resultaat is na de inwerktijd ca 15 minuten direct zichtbaar, het hout knapt er echt goed van op en droogt perfect schoon op.
Het werk valt op zich reuze mee, Polarsken is een lijnzaadzeep waarmee je prettig werkt !!!"

Bescherming van uw houten vlonder of terras

Vlonders en terassen bestaan uit zogenaamd 'liggend' of 'horizontaal' hout. Anders dan bij een schutting of tuinhuis blijft blijft vocht op het hout liggen, komt de regen en hagel er recht op en wordt het bijna voortdurend blootgesteld aan zonlicht. UV-straling zorgt ervoor dat het hout verkleurd, doorgaans wordt het hout grijzer. Dit maakt het hout niet minder sterk, maar is wordt door sommige mensen als minder mooi ervaren. Het kan daarom zijn dat u het houten vlonder wil behandelen omdat deze er dan mooier uit blijft zien.

Vocht - veroorzaakt door regen, sneeuw en luchtvochtigheid - zorgt ervoor dat callulosecellen in het hout afbreken. Het dringt de houtvezels binnen en zorgt ervoor dat ze opzwellen. Wanneer het hout droger wordt krimpt het weer. Dit zorgt ervoor dat het hout scheurtjes krijgt. Vochtig hout is bovendien een rijke voedingsbodem voor schimmels en algen. Deze tasten het hout aan en kunnen houtrot veroorzaken. Ook is vocht de veroorzaker van houtvervorming. Het is altijd goed om uw houten vlonderplanken te behandelen zodat het beter beschermd is tegen vocht.

Kies voor nano-coating als:

  • U wilt voorkomen dat uw vlonder spekglad wordt van de regen.
  • U het hout zo natuurlijk mogelijk wil houden.
  • U weinig onderhoud wil.

Kies voor lijnolie als:

  • Het uw doel is om het hout op een natuurlijke wijze te verduurzamen en beschermen tegen vocht.
  • U houdt van de donkere kleur die olie achterlaat.

Kies voor verf of beits als:

  • U graag een kleurtje op uw vlonder wil.
  • Het voor u geen probleem is om regelmatig even bij te werken.
Vlonder terras behandelen
Houten vlonder waterafstotend behandeld met Nanocoating Pansar

Vlonder behandelen met nano-coating

Een nanocoating voor uw hout is speciaal ontworpen voor het behandelen van vlonders, terassen en andere houten constructies. Het zorgt ervoor dat uw houten vlonder waterafstotend wordt gemaakt en beschermd is tegen vocht, olie en vuil. Vocht trekt na behandeling met een nanocoating niet meer in het hout; regeldruppels glijden eraf of blijven er in parels op liggen tot ze verdampen. Doordat het hout niet vochtig blijft wordt het onaantrekkelijk voor schimmels, kunnen algen niet goed ingroeien en gaat hout niet kromtrekken. De nanocoating werkt hierdoor bovendien als antislip coating voor uw vlonder.

Een nanocoating als Pansar 1+2 legt geen filmlaag op het hout. Het belangrijkste component is siliciumdioxide, dat doordringt in het hout en een dampdoorlatend, ademend oppervlak vormt. Direct na behandeling zal het hout donkerder ogen door de olie, maar dit trekt na verloop van tijd weer weg. Qua stuctuur en uiterlijk behoudt u dus een echt natuurproduct. Het hout zal niet exact dezelfde kleur behouden, maar wordt wel beschermd tegen UV en zorgt ervoor dat het hout minder donker verweerd. Pansar is een ecologisch product en niet schadelijk voor mens, dier of natuur.

Een groot voordeel van een nanocoating voor uw terras is dat het zeer onderhoudsarm is. Middels een tweestapsbehandeling dringt de nano-coating diep door in het hout en is het 10-15 jaar goed beschermd. U kunt er eventueel voor kiezen om het schoon te maken (gebruik dan wel kalizeep!) of om de houtskleur op te halen met een onderhousolie.

Langdurige bescherming van uw vlonder? Bestel nano-coating Pansar:

Alexandra Mair (Diedorf): "Bedankt voor je goede advies, de Pansar heeft precies het gewenste effect en is gemakkelijk aan te brengen". Lees meer.

houtolie lijnolie
Douglas veranda geolied met Bästa Olja

Vlonder olieën met zuivere lijnolie

Traditioneel gezien wordt er vaak olie gebruikt om een houten vlonder te behandelen. De olie wordt echter door de UV en water afgebroken zodat deze behandelijng altijd maar een korte tijd effectief blijven. Dit heeft als gevolg dat u minstens elk jaar moet bijwerken. Verder kan olie vergelen, houdt het vuil vast en wordt uw vlonder spekglad na een regenbui.

Olie kan wel een een onderhoudsvriendelijke oplossing zijn indien u kiest voor een zogenaamde drogende olie. Dat betekent dat het absorbeert in het hout en vervolgens uithardt. Bästa Olja gezuiverde lijnolie is hier een drogende olie die zeer geschikt is voor het behandelen van vlonders en terassen. U kunt de olie verhit aanbrengen - bij een temperatuur van 130 graden, voor de olie is dit geen kookpunt - om de olie diep in het hout te laten doordringen. Het hout wordt vormvast, biedt geen voeding aan schimmels of andere organismen en beschermt tegen vocht. Het hout wordt op de lange termijn verduurzaamd.

Optisch gezien zorgt de olie ervoor dat het hout donkerder kleurt, alsof het nat is. Geschikt voor alle soorten hout, wordt met name voor hardhout, zoals bankirai, meranti, red cedar of teak gebruikt. Vergeelt niet en droogt snel (binnen 24 uur).

Zoekt u een sterke vlonder olie? Neem dan zuivere, sneldrogende lijnolie:

"Onze nieuwe veranda in de lijnzaadolie Bästa Olja gezet. Het douglashout heeft een mooie warme kleur gekregen. De nerf is wat duidelijker zichtbaar. De olie voorkomt het snelle vergrijzen van het hout. Daarnaast beschermt het het hout tegen weersinvloeden." Lees meer.

vlonder beitsen

Houten vlonder beitsen of verven

Soms willen klanten hun vlonder niet alleen technisch beschermen, maar ook een kleurtje geven. Dit is mogelijk met Moose F. Deze beits is dekkend van kleur, maar trekt in het hout waardoor de houtnerf zichtbaar blijft en het hout kan blijven ademen.

Hou er bij het beitsen van uw vlonder rekening mee dat u meer onderhoud heeft. Dit is overigens niet alleen het geval bij onze verf, geen enkele beits- of verfsoort houdt zich goed op een vlonder. Het hout gaat 'werken' door de vochtverschillen, waardoor een lakverf geen optie is. Deze zal snel gaan bladderen. Als u uw vlonder wil beitsen, kies dan sowieso voor een damp-open systeem. Hierdoor kan het hout blijven ademen.

Moose F kan goed worden toegepast op vlonders, maar hou dus rekening met gebruikssporen en verwerking. Sommigen vinden deze look juist mooi, een beetje vinatge en gebruikt. De verf (beits) is zeer makkelijk bij te werken, ook plaatselijk. Zo kunt u met een beetje onderhoud ieder jaar weer zorgen voor een mooie vlonder.

Wilt u uw vlonder beitsen?

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.

loungbank impregneren

Nanocoating hout | Pansar waterafstotende behandeling

Nanocoating hout | Pansar waterafstotende behandeling Wilt u uw hout waterafstotend maken, zonder dat u het verft of beitst? Pansar is een unieke waterafstotende en conserverende nanocoating voor hout. Ideaal …

Lees verder

loungbank impregneren

Over houtkleur en houtkleur behouden

Hout heeft van zichzelf een mooie kleur. Regelmatig wordt ons gevraagd of wij producten hebben die deze houtkleur volledig kunnen behouden. Het directe eerlijke antwoord hierop is dat dit nooit …

Lees verder