Home » Verfadvies » Lariks hout behandelen met Moose Färg

Lariks hout behandelen met Moose Färg

Lariks hout behandelen is erg gemakkelijk met Moose Färg verf Lariks hout heeft een vrij open structuur, dit betekent dat onze verf hier mooi in kan hechten. We bespreken graag met u hoe u dit type hout het beste kunt behandelen en laten ook een aantal voorbeelden zien van Moose Färg op lariks hout.

Direct onze verf voor Larikshout bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

De eigenschappen van lariks hout

Ieder houttype heeft andere eigenschappen. Larikshout - ook wel Larix hout of Lork genoemd - is een naaldsoordhout die vrij snel groeit en een relatief open structuur heeft. Voor een zachte houtsoort is Lariks hout relatief hard en duurzaam. Er zullen na verloop van tijd altijd scheurtjes in uw lariks hout ontstaan, dit hoort bij de houtsoort.

Lariks wordt veel in de bouw gebruikt, maar wordt ook als tuinhout gebruik. Denk aan schuttingen, tuinhuizen, overkappingen en veranda's. Het wordt vaak vergeleken met Douglas hout en wordt daarom ook wel Lariks Douglas hout genoemd.

Lariks (en ook Siberisch larikshout) wordt vaak geïmpregneerd en bevat vaak meer hars. Deze hars zorgt ervoor dat dit type hout niet snel gaat rotten of schimmelen en maakt het duurzamer. Omdat lariks hout wel van tevoren geïmpregneerd moet worden raden we u aan om het hout een tijd te laten drogen voor het te behandelen, zodat de impregneringsresten, zouten en het vocht eruit kunnen “zweten” voordat de verflaag erop komt.

Dekkende beits lichtblauw
Lariks hout - hier geverfd in Ljus Blå - staat bekend om zijn nerfstructuur

Lariks hout behandelen

Dat Lariks een open structuur heen en relatief snel scheurtjes krijgt is belangrijk om mee te nemen bij het kiezen van een behandeling. Hoe u uw lariks schutting of schuurtje het best kunt behandelen hangt af van uw beoogde resultaat. Iedere behandeling geeft een andere look. Wij leggen dit graag aan u uit.

Lariks hout behandelen met beits: welke beits voor Lariks?

Als u een mooi kleurtje op uw hout wil dan is beitsen slim omdat het goed aansluit bij de eigenschappen ervan. Met onze dekkende beits Moose F verft u uw lariks hout in een mooie matte kleur terwijl uw hout beschermd wordt tegen weersomstandigheden en UV-straling. Ideaal voor bijvoorbeeld lariks tuinhuizen, schuttingen, schuren of overkappingen. De verf trekt in het hout en legt er geen filmlaag op. Hierdoor blijft het hout ademen en blijft uw lariks hout langer mooi.

Ook als uw lariks hout al wat is verouderd en verkleurd, geeft onze verf een dekkende laag, waardoor dit niet langer zichtbaar is.


Volg de onderstaande stappen en tips voor een duurzaam mooi resultaat met Moose F op Lariks hout:

 1. Laat het hout 'werken'.

  Nieuw larikshout zal bij blootstelling aan de buitenlucht gaan krimpen, uitzetten en er kan hars uit komen zetten. Het hout wordt voor de verkoop vaak geïmpregneerd. Het is daarom verstandig om uw lariks hout eerst even te laten staan - denk aan een paar maanden - zodat de grootste scheurtjes zijn ontstaan. Hars kunt u eventueel met een scherp mes of een doek met terpentine verwijderen.

 2. Toch direct schilderen? Zet er dan 1 beitslaag op.

  Moose F is een damp-open verf. Dit betekent dat het hout kan blijven ademen en dat impregneer door de verf heen aan de lucht kan worden afgegeven. Hierdoor kunt u indien gewenst – anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen – direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag pas na een halfjaar aan te brengen. Dan is alle impregneer en hars uit het hout en krijgt u een mooi resultaat op de lange termijn. Dit hoeft niet, u kunt ook een tijdje wachten en dan direct twee lagen achter elkaar verven.

 3. Voor het verven/beitsen.

  Maak het hout schoon (bijv. met biologische houtzeep Polarsken) en schuur het een beetje grof op wanneer het gladgeschaafd hout betreft. Opschuren hoeft niet bij bezaagd hout, dit is al ruw van zichzelf.

 4. Beitsen.

  Verdun de beits met wat water en breng met een blokkwast aan op het hout.

 5. Drogen

  Laat de verf drogen. Hoe lang dit duurt hang af van de luchtvochtigheid en de temperatuur, maar is vaak tussen de paar uur en een dag. Verf de tweede laag als de eerste laag goed is doorgedroogd. Na twee lagen heeft u een dekkend resultaat.


Lariks hout beitsen met half-transparante beits

Onze semi transparante beitsen zijn ideaal om lariks hout te behandelen. Bijvoorbeeld met Dimma wash. Deze half-transparante beitsen leggen een zogeheten waas over het hout. Het krijgt een kleurtje, maar het hout blijft goed zichtbaar. Half-transparante beitsen worden ook wel 'transparant met een kleurtje' genoemd, of wash. White wash is de populairste variant. Hieronder ziet een een vergelijking van Dimm Vasa Svart en Moose F vasa Svart.

U kunt bij het beitsen met een transparante beits dezelfde werkwijze aanhouden als bij Moose F. Bedenk u wel dat u bij het aanbrengen van meerdere lagen Dimma ook meer pigment aanbrengt. U kunt er ook voor kiezen om het bij 1 laag te houden als u de kleur dan al mooi vindt.

Transparant zwart en zwarte beits
Dimma Vasa Svart en Moose F Vasa Svart

Lariks hout behandelen met lijnolie

Lijnolie wordt vaak ingezet als houtverduurzamingsmiddel voor lariks hout. Wanneer u een kwalitatief goede lijnolie gebruikt, zorgt u ervoor dat uw hout technisch zeer goed beschermd wordt. Onze lijnolie Bästa Olja is een volledig gezuiverde lijnolie. De olie vergeelt niet en droogt snel. Een bijzondere methode is om deze lijnolie verwarmd aan te brengen. Dit zorgt voor een diepe doordringing in het hout en een zeer langdurige houtbescherming.


Waterafstotende laag voor een lariks vlonder

Heeft u een lariks vloer of terras? Dan raden wij u aan een waterafstotende laag aan te brengen over het hout. Bijvoorbeeld onze Pansar. Deze twee-staps impregnering geeft uw lariks vlonder een waterafstotende en conserverende laag. Door deze laag aan te brengen op uw lariks terras of vlonder, zult u er langer van kunnen genieten. De waterafstotende impregnering voorkomt dat water het hout indringt waardoor het hout minder snel rot.


Ervaringen van anderen die lariks hout behandelen met Moose Färg

Benieuwd hoe het anderen is vergaan om Moose Färg te combineren met lariks hout? Begrijpelijk!

”Prachtige kleur op lariks potdeksel planken. In de zon fel rood in de avond soms roest bruin. Heerlijke kleur om je tuin in de winter wat kleur te geven.” Lees meer.

Falu Rod lariks hout behandelen potdeksel planken schuur
Falu Röd op een schuur van larikshout potdeksel planken

”Onze carport is gemaakt van lariks en is 7 jaar geleden met lasuur behandeld. We hebben de verf aangebracht zonder te schuren en na twee streken dekt het heel goed en droogt het heel snel, maar we hadden ook een temperatuur van ongeveer 22-25 graden met zon ☀️. Nu hopen we dat we er nog lang van zullen genieten.” Lees meer.

Carport van lariks hout behandelen met Beits
Carport van larikshout in Skiffer Grå (leisteengrijs)

Kan ik lariks hout verven?

Ja, dit kan. We adviseren om hier een verf voor te gebruiken die past bij de natuurlijke eigenschappen van het hout. Omdat lariks hout relatief snel scheurtjes krijgt wanneer het buiten staat, geeft een ademende verf als Moose F het beste resultaat. Deze verf left geen laklaag op het hout, waardoor de verf niet gaan bladderen wanneer er scheurtjes in het hout komen.

Gaat u lariks hout behandelen en heeft u nog vragen? Twijfel dan niet en neem contact met ons op!

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.