Home » Houtbescherming » lijnoliezeep

Lijnoliezeep: natuurlijke houtzeep met vele toepassingen

De geur van de Zweedse zomerzon

Lijnoliezeep is een natuurlijk product dat in Zweden wordt gezien als de beste oplossing voor het reinigen houten oppervlakten. Het hout wordt nog eens extra verzorgd met lijnolie voor het schilderen. Een milieuvriendelijk, biologisch product dat traditioneel gezien voor diverse toepassingen wordt gebruikt.

Lijnoliezeep is een echte duizendpoot op het gebied van houtbescherming en reiniging kan – onder andere – worden gebruikt voor:

  • als ecologische verfreiniger en ontvetter voor te verven hout.
  • als houtzeep, voor het schoonmaken van hout dat vies geworden is door weersomstandigheden.
  • het schoonmaken van kwasten en kleding na het verven.
  • het zepen van houten vloeren.
  • voor diverse schoonmaakwerkzaamheden, binnen en buiten, zoals het reinigen van een houten vloer.

Lees verder voor uitleg bij iedere toepassing.

Lijnoliezeep houtzeep houtreiniger
Lijnoliezeep verfreiniger Polarsken

Polarsken lijnoliezeep bestellen?

1. Ecologische verfreiniger op lijnoliebasis

Voor een goed resultaat is het belangrijk uw te verven oppervlak goed schoon te maken met een verfreiniger. Vet, stof en vuil moet verwijderd worden zodat de verf zo goed mogelijk kan hechten. Dit is een niet te onderschatten stap in het project. Het kan namelijk lijken alsof de verf er goed op zit, maar wanneer er vet of vuil tussen het oppervlak en de verf zit dan kan maanden of jaren later blijken dat de verf niet goed heeft kunnen hechten. Het resultaat: de verf schilfert er weer af.

Een goede reiniger is dus essentieel. Polarsken als biologische verfreiniger is een effectief reinigingsmiddel dat het oppervlak zeer grondig ontvet. Het is veel natuurlijker en milieuvriendelijker dan het gebruik van oplosmiddelen zoals terpentijn of wasbenzine. Lijnoliezeep bestaat uit verzeepte lijnolie en water. Verder helemaal niets. Parfum en andere synthetische of allergene stoffen zijn niet toegevoegd. Puur natuur dus.

Polarksen is zeer geschikt om bijvoorbeeld uw tuinhuisje te reinigen voor u (weer) gaat schilderen en dient als vervanger van bijvoorbeeld St. Marcs of Universol. Door het kleine beetje lijnolie dat het achterlaat, wordt het hout en verzorgd en vormt het een ideale ondergrond voor onze verf.

Conny Darwinkel (Assen): “Met een nieuwe schutting in het verschiet die ik Ljus Blå wil beitsen, eerst eens uitgeprobeerd op een tuin-/schuttingdeur die na 12 jaar somber en vies was. Eerst alle beslag verwijderd en schoongeschrobd met een sopje met lijnoliezeep. Toen zag de deur er al weer als nieuw uit! Daarna 2 keer met de Moose F Ljus Blå. Het hoosde maar gelukkig kon de deur binnen geverfd worden. Het resultaat: zó mooi! Dat belooft was voor de schutting. Nu al zin in. Snel antwoord van Jan op alle vragen, met de blokkwast en smalle kwast van Moose Färg is het supermakkelijk werken. En de verf/beits overtreft mijn verwachtingen, mooi mat, prachtige pigmenten en bovenal fijn en makkelijk om mee te werken.”

Verfreiniger: hoe gebruiken?

Meng een scheutje zeep met met 3 liter warm water. Neem een mengverhouding 1 op 20 tot 1 op 40, dit is ongeveer een eierdopje. Zorg dat de zeep goed is opgelost door even te roeren. Met dit zeepsopje kunt u de ondergrond inspuiten of met een borstel opbrengen. Ongeveer 10 minuten laten intrekken en daarna met ruim water afspoelen.

Heeft u groene aanslag voeg dan wat chloorbleekmiddel toe (let op uw kleren!), dat werkt goed tegen lichte aanslag. Als u last heeft van “het weer” – dit ziet eruit als zwarte puntjes – kunt u overwegen om een zwaarder middel te gebruiken zoals een antischimmel impregneer voor het verven, mail ons voor advies.

Hout schoonmaken met lijnoliezeep verfreiniger
Lijnoliezeep Polarsken wordt o.a. gebruikt voor het schoonmaken van hout voor het verven.

Ellie Mooren: “Wat een wonderprodukt die Polarsken vloeibare lijnoliezeep. Het hout van mijn tuinhuisje als nieuw!”

2. Houtzeep voor het schoonmaken van houten oppervlakten

Polarsken lijnoliezeep is geschikt voor het schoonmaken en behandelen van alle soorten hout; onbewerkt, geïmpregneerd, geschaafd of geverfd hout. Hout dat buiten staat wordt altijd vuil, zeker na het winterseizoen. De regen laat vuil achter en algen gaan graag op nat hout zitten. Polarsken is een perfecte houtzeep om oud hout weer schoon te krijgen.

Lijnoliezeep schoonmaken houten tafel
Houten tafel schoongemaakt met Polarsken lijnoliezeep

Ook perfect voor het schoonmaken van vloeren, lees verder.

Lijnoliezeep Polarsken bestellen? Voor prijzen klik op:

3. Schoonmaken van kwasten en kleding na het verven

Polarsken is uitermate geschikt voor het reinigen van kwasten. Het kan ook gebruikt worden voor het schoonmaken van kleding. Let op: als de verf in de kleding ingedroogd is dan is deze niet meer te verwijderen. Doe dit dus wanneer de verf nog nat is.

Reinigen van kwasten. Meng de zeep met water. Masseer de zeepoplossing met de hand in de kwasten/borstels en spoel goed na met warm water. Herhalen indien nodig. Neem een mengverhouding van ongeveer 1 op 20 tot 1 op 40, – dat is 1 eierdop zeep in ca. 3 liter water. Als u kwasten wilt bewaren zodat u ze jaren later nog kan gebruiken, reinig dan na met wasbenzine.

Reinigen van kleding. U kunt vlekken op textiel vochtig maken en aan beide zijden inwrijven met onverdunde zeep. Even laten intrekken en daarna een paar uur in de wasmachine wassen.

4. Hout zepen als conservering

Om hout te verfraaien en te conserveren kunt u hout ook zepen met de lijnoliezeep. Een ingezeepte “såpat” vloer of ‘zeepvloer’ heeft een natuurlijk ouderwets patina. Binnenmeubelen en houten vloeren – eiken in het bijzonder – lenen zich er goed voor. Het resultaat is een soort hele lichte whitewash. Het hout bleekt een beetje en behoudt volledig zijn natuurlijke uitstraling. Het is wel bewerkelijk, want u moet het regelmatig bijhouden. Het resultaat is echter prachtig.

5. Houten vloer reinigen

Polarksen reinigt en verzorgt uw houten vloer op een zeer prettige manier. De lijnoliezeep verwijdert het vuil en laat tegelijkertijd een dun laagje olie achter in de poriën van het vloermateriaal, wat dan een vuilafstotende werking heeft. Natuurlijk, eenvoudig en effectief. Uw vloer gaat er niet van glanzen. Door de aangename geur is het fijn werken.

Onze lijnoliezeep is geschikt voor het schoonmaken van alle soorten hout. Ook zeer geschikt voor het reinigen van poreuze (terracotta, zandsteen) en niet-poreuze steen (graniet, keramiek), linoleum en krukvloer. Het reinigt mild en geeft de vloer een extra bescherming en een plezierig oppervlak.

Polarsken: natuurlijk fantastisch

Polarksen wordt gemaakt van gemaakt van gezuiverde, gesteriliseerde en ontgomde ruwe lijnzaadolie uit Zweden. Lijnolie wordt geperst uit de zaadjes van (olie)vlas. Dit is een bijzonder gewas want ieder bloemetje staat slechts 1 dag in de bloei! De bloemetjes in een veld bloeien gelukkig niet tegelijkertijd – en een plant kan meerdere bloemetjes hebben – dus je kunt eind maart/begin april toch enkele weken naar een prachtig paars bloemenveld kijken.

Olievlas staat bekend om zijn zeer hoge percentage onverzadigde vetzuren (meer dan 60%). Dit wordt ook wel omega-3 olie genoemd. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke zeep.

Natuurzeep

Lijnoliezeep is een volledig natuurlijk product, zonder toevoegingen. Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar: de geur van de zomerzon! Zonder toevoeging van parfum.

Reiniging met van lijnoliezeep is uiteraard veiliger dan het gebruik van oplosmiddelen zoals terpentine. Daarnaast is het ook plezieriger dan synthetische producten. Het is op vele manieren toepasbaar en daardoor altijd handig om in huis te hebben. Zo kunt u zelfs een kleine hoeveelheid lijnzaadzeep met water mengen en op uw planten sprayen om kleine ongewenste beestjes te verwijderen!

Lijnoliezeep vlasbloemen
Lijnoliezeep wordt gemaakt van vlasbloemen

Recept: lijnoliezeep maken

Voor de echte fan: lijnoliezeep kun je ook zelf maken! (bron: Svenska farmakopén, 1901).

  • Lijnzaadolie – 40 delen
  • Kalilut (kaliumhydroxide) – 32 delen
  • Gedestilleerd kokend water – 20 delen (tot 100 delen)
  • Geconcentreerde alcohol (99% alcohol) – 8 delen

Meng de lijnolie en de loog (kalilut) en verwarm onder voortdurend roeren. Laat de massa iets afkoelen en voeg dan de alcohol toe. Blijf roeren tot je een homogene massa krijgt en voeg dan wat water toe om de massa weer vloeibaar te maken.

hout schoonmaken
Kippenhok gereinigd met Polarsken

Joelle Daalder, Zevenaar: “Oh jullie lijnoliezeep is echt geweldig 🤩. Eenmaal bezig met verven gooide de regen helaas roet in het eten… Vandaag toch af kunnen maken. Ik zeg als nieuw het kippenhok 😁” Lees verder.

Veelgestelde vragen over lijnoliezeep:

Wat is het verschil tussen groene zeep en lijnoliezeep?

Groene zeep en lijnoliezeep zijn beiden milieuvriendelijke, ontvettende schoonmaakproducten die al eeuwenlang worden gebruikt. Groene zeep was vroeger daadwerkelijk groen omdat deze werd gemaakt van hennepolie. Tegenwoordig is de zeep vaak bruin en wordt deze gemaakt van een goedkopere plantaardige olie zoals koolzaadolie. Lijnoliezeep wordt gemaakt van lijnzaadolie (of lijnolie) door de zaden van vlas uit te persen.

Lijnoliezeep reinigt, in tegenstelling tot de groene zeep, het oppervlak van het hout terwijl er een heel dun laagje van de olie achterblijft die het hout beschermt. Dit maakt de lijnoliezeep perfect voor bijvoorbeeld het reinigen van tuinmeubelen.

Waar kan ik lijnoliezeep voor gebuiken?

U kunt onze lijnoliezeep perfect gebruiken voor:
– Het schoonmaken van hout als voorbereiding op het verven.
– Vies geworden hout schoonmaken, denk aan houten tuinmeubels die na de winter wat vuil zijn.
– Kwasten schoonmaken na het verven.
– Schoonmaken van houten vloeren, maar ook vloeren van steen of kunststof vloeren.
– Het zepen van hout, bijvoorbeeld houten vloeren.
– het reinigen van poreuze (terracotta, zandsteen) en niet-poreuze steen (graniet, keramiek)
– Divers schoonmaakwerk binnen en buiten.

Is jullie lijnoliezeep een biologische/natuurlijke zeep?

Ja, onze lijnoliezeep is een volledig natuurlijk product, zonder toevoegingen. Het is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, zonder parfumtoevoegingen. De lijnoliezeep wordt gemaakt in Zweden, van Zweedse lijnzaadolie (lijnolie).

Hoe wordt lijnoliezeep gemaakt?

Lijnolie is een onverzadigde olie, opgebouwd uit vetzuren. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke zeep: lijnoliezeep.

Lijnoliezeep bestellen?

Beoordelingen lijnoliezeep:


Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.