Lijnoliezeep: natuurlijke houtzeep met vele toepassingen

De geur van de Zweedse zomerzon

Lijnoliezeep is een natuurlijk product dat in Zweden wordt gezien als de beste oplossing voor het reinigen houten oppervlakten. Hout wordt nog eens extra verzorgd met lijnolie voor het schilderen. Een milieuvriendelijk, biologisch product dan traditioneel gezien voor diverse toepassingen wordt gebruikt

Lijnoliezeep is een echte duizendpoot op het gebied van houtbescherming en reiniging kan – onder andere – worden gebruikt voor:

  • als ecologische verfreiniger en ontvetter voor te verven hout.
  • als houtzeep, voor het schoonmaken van hout dat vies geworden is door weersomstandigheden.
  • het schoonmaken van kwasten en kleding na het verven.
  • het zepen van houten vloeren.
  • voor diverse schoonmaakwerkzaamheden, binnen aan buiten, zoals het reiniger van een houten vloer.

Lees verder voor uitleg bij iedere toepassing.

Lijnoliezeep houtzeep houtreiniger
Lijnoliezeep verfreiniger Polarsken

Polarsken lijnoliezeep bestellen?


1. Ecologische verfreiniger op lijnoliebasis

Voor een goed resultaat is het belangrijk uw te verven oppervlak goed schoon te maken met een verfreiniger. Vet, stof en aankoekend vuil moet verwijderd worden zodat de verf zo goed mogelijk kan hechten. Dit is een niet te onderschatten stap in het project. Het kan namelijk lijken alsof de verf er goed op zit, maar wanneer er vet of vuil tussen het oppervlak en de verf zit dan kan maanden of jaren later blijken dat de verf niet goed heeft kunnen hechten. Het resultuut: de schilfert er weer af.

Een goede reiniger is dus essentieel. Polarsken biologische verfreiniger is een effectief reinigingsmiddel dat het oppervlak zeer grondig ontvet. Daarbij wordt mens en milieu niet geschaad. Het bestaat uit verzeepte lijnolie en water. Verder helemaal niets. Parfum of andere synthetisxche of allergene stoffen zijn niet toegevoegd. Puur natuur, dus.

Polarksen is zeer geschikt om bijvoorbeeld uw tuinhuisje te reinigen voor u (weer) gaat schilderen en dient alsvervanger van bijvoorbeeld St. Marcs of Universol. Door het kleine beetje lijnolie dat het achterlaat, wordt het hout en verzorgt vormt het een ideale ondergrond voor onze verf.

Conny Darwinkel (Assen): “Met een nieuwe schutting in het verschiet die ik Ljus Blå wil beitsen, eerst eens uitgeprobeerd op een tuin-/schuttingdeur die na 12 jaar somber en vies was. Eerst alle beslag verwijderd en schoongeschrobd met een sopje met lijnoliezeep. Toen zag de deur er al weer als nieuw uit! Daarna 2 keer met de Moose F Ljus Blå. Het hoosde maar gelukkig kon de deur binnen geverfd worden. Het resultaat: zó mooi! Dat belooft was voor de schutting. Nu al zin in. Snel antwoord van Jan op alle vragen, met de blokkwast en smalle kwast van Moose Färg is het supermakkelijk werken. En de verf/beits overtreft mijn verwachtingen, mooi mat, prachtige pigmenten en bovenal fijn en makkelijk om mee te werken.”

Verfreiniger: hoe gebruiken?

Meng een scheutje zeep met met 3 liter warm water. Neem een mengverhouding 1 op 20 tot 1 op 40, dit is ongeveer een eierdopje. Zorg dat de zeep goed is opgelost door even te roeren. Met dit zeepsopje kunt u de ondergrond inspuiten of met een borstel opbrengen. Ongeveer 10 minuten laten intrekken en daarna met ruim water afspoelen.

Heeft u groene aanslag voeg dan wat chloorbleekmiddel toe (let op uw kleren!), dat werkt goed tegen lichte aanslag. Als u last heeft van “het weer” – dit ziet eruit als zwarte puntjes – kunt u overwegen om een zwaarder middel te gebruiken zoals een antischimmel impregneer voor het verven, mail ons voor advies.

Hout schoonmaken met lijnoliezeep verfreiniger
Lijnoliezeep Polarsken wordt o.a. gebruikt voor het schoonmaken van hout voor het verven.

2. Houtzeep voor het schoonmaken van houten oppervlakten

Polarksen lijnoliezeep is geschikt voor het schoonmaken en behandelen van alle hout; onbewerkt, geimpregneerd, geschaafd of geverfd hout. Hout dat buiten staat wordt altijd vuil, zeker na het winterseizoen. De regen laat vuil achter en algen gaan graag op nat hout zitten. Polarsken is een perfecte houtzeep om uit hout weer schoon te krijgen.

Ook perfect voor het schoonmaken van vloeren, lees verder.

Lijnoliezeep schoonmaken houten tafel
Houten tafel schoongemaakt met Polarsken lijnoliezeep

Lijnoliezeep Polarsken bestellen? Voor prijzen klik op:


3. Schoonmaken van kwasten en kleding na het verven

Polarsken is uitermate geschikt voor het reinigen van kwasten. Het kan ook gebruikt worden voor het schoonmaken van kleding. Let op: als de verf in de kleidng ingedroogd is dan is deze niet meer te verwijderen. Doe dit dus wanneer de verf nog nat is.

Meng de zeep met water. Masseer met de hand in de kwatsen/borstels of het kledingstuk en spoel goed na met warm water. Herhalen indien nodig. Neem een mengverhouding van ongeveer 1 op 20 tot 1 op 40, – dat is 1 eierdop zeep in ca. 3 liter water. U kunt ook wat onverdunde zeep op de kleding doen en dan direct in de wasmachine doen.

Als u kwasten wil bewaren zodat u ze jaren later nog kan gebruiken, reinig dan na met wasbenzine.


4. Hout zepen als conservering

Om hout te verfraaien en te conserveren kunt u hout ook zepen met de lijnoliezeep. Binnenmeubelen en houten vloeren – eiken in het bijzonder – lenen zich er goed voor. Het hout bleekt een beetje en behoudt volledig zijn natuurlijke uitstraling. Het is wel bewerkelijk, want je moet het goed bijhouden. Het resultaat is echter prachtig.


5. Houten vloer reinigen

Polarksen reinigt en verzorgt uw hout, maar ook steen, kunststof of terracotta. Er blijft tijdens het reinigen een klein beetje lijnolie achter in de poriën van het vloermateriaal. Natuurlijk, eenvoudig en effectief. Uw vloer gaat er niet van glanzen, blijft gewoon mat. Door de aangename geur is het fijn werken.

Onze lijnoliezeep is ook zeer geschikt voor het reinigen van poreuze (terracotta, zandsteen) en niet-poreuze steen (graniet, keramiek). Het reinigt mild en geeft de vloer een extra bescherming en een plezierig oppervlak.


Polarsken is gemaakt van gezuiverd, gesteriliseerd en ontgomde rauwe lijnolie

Polarksne wordt gemaakt van gemaakt van lijnzaadolie uit Zweden. Lijnolie wordt geperst uit de zaadjes van (olie)vlas. Dit is een bijzonder gewas want ieder bloemetje staat slechts 1 dag in de bloei! De bloemetjes in een veld bloeien gelukkig niet tegelijkertijd – en een plant kan meerdere bloemetjes hebben – dus je kunt eind maart/ bgein april toch enkele weken naar een prachtig paars bloeveld kijken.

Olievlas staat bekend om zijn zeer hoge percentage onverzadigde vetzuren ( meer dan 60%). Dit wordt ook wel omega-3 olie genoemd. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke zeep.

Natuurzeep

Lijnoliezeep is een volledig natuurlijk product, zonder toevoegingen. Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar: de geur van de zomerzon! Zonder toevoeging van parfum.

Reiniging met van lijnoliezeep is uiteraard veiliger dan het gebruik van oplosmiddelen zoals terpentine. Daarnaast is het ook plezieriger dan synthetische producten. Zoals hier boven beschreven is lijnoliezeep een duizenpoot op het gebied van houtreiniging en bescherming. Het is op vele manieren toepasbaar en daardor altijd handig om in huis te hebben.

Lijnoliezeep vlasbloemen
Lijnoliezeep wordt gemaakt van vlasbloemen

Veelgestelde vragen over lijnoliezeep:

Wat is het verschil tussen groene zeep en lijnoliezeep?

Groene zeep en lijnoliezeep zijn beiden milieuvriendelijke, ontvettende schoonmaakproducten die al eeuwenlang worden gebruikt. Groene zeep was vroeger daadwerkelijk groen omdat deze werd gemaakt van hennepolie. Tegenwoordig is de zeep vaak bruin en wordt deze gemaakt van een goedkopere plantaardige olie zoals koolzaadolie. Lijnoliezeep wordt gemaakt van lijnzaadolie (of lijnolie) door de zaden van vlas uit te persen. De zeep laat een na gebruik een beschermlaagje achter op het hout waardoor het hout beter beschermd wordt.

Waar kan ik lijnoliezeep voor gebuiken?

U kunt onze lijnoliezeep perfect gebruiken voor:
– Het schoonmaken van hout als voorbereiding op het verven.
– Vies geworden hout schoonmaken, denk aan houten tuinmeubels die na de winter wat vuil zijn.
– Kwasten schoonmaken na het verven.
– Schoonmaken van houten vloeren, maar ook vloeren van steen of kunststof vloeren.
– Het zepen van hout, bijvoorbeld houten vloeren.
– Divers schoonmaakwerk binnen en buiten.

Is jullie lijnoliezeep een biologische/natuurlijke zeep?

Ja, onze lijnoliezeep is een volledig natuurlijk product, zonder toevoegingen. Het is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, zonder parfumtoevoegingen. De lijnoliezeep wordt gemaakt in Zweden, van Zweedse lijnzaadolie (lijnolie).

Hoe wordt lijnoliezeep gemaakt?

Lijnolie is een onverzadigde olie, opgebouwd uit vetzuren. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke zeep: lijnoliezeep.

Lijnoliezeep bestellen?

Lijnoliezeep houtzeep houtreiniger
Lijnoliezeep verfreiniger Polarsken

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen of bekijk de instructievideo’s.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.