Home » Houtverf » Duurzame verf van Moose Färg

Duurzame verf van Moose Färg

Moose Färg is een duurzame verf in veel opzichten. Nu is duurzaamheid een vrij vaag – en hip – begrip geworden waar iedereen zijn eigen draai aangeeft. Er zijn merken die 1 component van een product te vervangen met een natuurlijke variant en vervolgens het hele product ‘natuurlijk’ noemen. En soms worden wel alle materialen duurzaam, maar worden ze natuur- of mensonvriendelijk geproduceerd. Woorden als ‘puur’ en ‘authentiek’ geven iets een duurzame uitstraling, terwijl het niks zegt over het product zelf of de productie ervan.

Duurzaamheid bij Moose Färg

Voor ons zit duurzaamheid hem erin dat we alle onderdelen van het bedrijf zo inrichten dat het milieu en de natuur zo min mogelijk belast worden en dat de mensen met wie we werken dat onder goede voorwaarden kunnen doen. Dat zit hem dus in de grondstoffen en verwerking van de verf, maar ook in de verpakking.

De verf is natuurlijk nagenoeg oplosmiddelvrij en waterverdunbaar; dit kunt u direct ruiken als u de pot opent. Vrij van microplastics en brengt bij goed gebruik geen onnodige verfresten in het milieu.

Waarop letten als u duurzame verf wil kopen?

  1. De hoeveelheid Vluchtige Organische Stoffen (vaak afgekort naar V.O.S) in het product. Dit zijn stoffen die bij kamertemperatuur vrijkomen als damp. De EU heeft hier een grenswaarde voor ingesteld (2010/cat. A/d) van maximaal 130 gram per liter. Moose S bevat 0 gram per liter, Moose F bevat minder dan 3 gram per liter. Dit zijn oplosmiddelen die ervoor zorgen dat de verf goed blijft. Een duurzame verf bevat een lage hoeveelheid V.O.S. Sommige producten doen zich duurzaam voor door te beweren dat ze een ‘agere hoeveelheid V.O.S.’ bevatten. Het is dan goed om alsnog te checken hoeveel dit precies is.
  2. Microplastics. Op het etiket kun je microplastics herkennen aan de afkortingen PE, PET of HDPE. Fabrikanten zijn echter niet verplicht dit te vermelden dus het is lastig te verifiëren. Alle verf van Moose Färg zijn volledig zonder microplastic.
  3. Terpentine- of watergedragen. In verfland zijn er twee manieren om verf te verdunnen: met terpentine of met water. Een verf op terpentinebasis bevat meer schadelijke stoffen en is dus ook schadelijker voor het milieu (en ook voor uzelf, in gebruik). De producten van Moose Färg zijn standaard watergedragen. Dit geld voor de verf, maar ook voor de vloerlak en de nanocoating. Onterecht wordt soms beweerd dat terpetinegedragen verf voor buiten wel doorzamer is omdat het langer zou blijven zitten dan watergedragen verf. Dat gaat voor onze verf zeker niet op (zie ook punt 4).
  4. De aangeraden voorbehandeling. Een afwerking kan ‘milieuvriendelijk’ zijn, maar als er een grondering opmoet met veel schadelijke stoffen dan schiet u nog weinig op. Sommige verfsystemen hebben een zeer chemische grondverf nodig. Dit geldt niet voor de producten van Moose Färg. Moose F, Moose S en Storuman Skydd kunnen direct op het hout worden aangebracht. Moose RDM heeft een grondering nodig, maar dit kan gedaan worden met Moose F.
  5. De kwaliteit op de lange termijn. Een product kan duurzaam in productie en/of grondstoffen zijn, maar als je het vaak opnieuw moet verven dan is dit toch niet duurzaam te noemen. Recensies over hoe lang iets daadwerkelijk mee gaat helpen om een duurzame keuze voor de lange termijn te maken. Een terpentineverf wordt vaak voor buiten aangeraden omdat het doorgaans langer blijft zitten bij barre weersomstandigheden. Het grote nadeel van een terpetinegedragen verf is dat deze op den duur gaat bladderen. Je moet dan de hele verflaag verwijderen – waarbij verfresten alsnof in het milieu belanden – en er weer volledig nieuwe lagen opzetten. De verf van Moose Färg is watergedragen maar blijft doorgaans zeker 5 jaar mooi. Daarna hoeft u niet af te schuren maak kunt u even schoonmaken en er 1 nieuwe laag opzetten. De oude lagen kunnen dus gewoon als grondlaag blijven zitten.
  6. Greenwashing. Hoewel er veel supermooie duurzame initiatieven zijn, worden deze helaas ook te vaak ingezet als manier om het bedrijf onterecht voor duurzaam door te laten gaan. Bedrijven die veel giftige verfsoorten verkopen, maar wel per aankoop een boom planten of CO2 compenseren bijvoorbeeld. De krant Trouw schreef hier een goed artikel over.
  7. De gevarenduidingen. Deze zijn envoudige manier om schadelijke stoffen te herkennen. Deze aanduidingen worden door de EU verplicht om op producten te vermelden indien producten gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, het milieu of als het kan ontbloffen/ontbranden. De verf/beits van Moose Färg behoeft geen enkele gevarenaanduiding.
Veelvoorkomende gevarenaanduidingen op verf. Moose Färg heeft geen enkele gevarenaanduiding nodig.

Duurzame verf van Moose Färg

Bestanddelen van de verf

Onze verf bevat een zeer minimale hoeveelheid organische oplosmiddelen en totaal geen schadelijke bestanddelen. De verf ruikt lekker en is ook voor dieren of kinderen ongevaarlijk. Dit kunt u zien aan de verpakking: de EU wetgeving is erg streng en vereist bij de geringste twijfel het gebruik van gevaartekens. Dit hoeft bij Moose Färg niet, er zit niets schadelijks of gevaarlijks in.

Lees meer over de oorsprong van Moose Färg.

Productie van de verf

Bij de productie wordt minimaal aanspaak gemaakt op het milieu. In feite is verf maken een kwestie van goed mengen… een simpel proces. Met water als drager is onze verf ook in productie zeer mileuvriendelijk. De productie van de verf – en onze andere producten – vindt plaats in Scandinavië, onder de EU-wet, waardoor we in kunnen staan voor goede werkomstandigheden.

Duurzame verf: wat gebeurt er na gebruik

De verf van Moose Färg is totaal biologisch afbreekbaar. Planten hebben geen enkel probleem met verfresten. Het dient zelfs prima als mest. Dieren krijgen geen last van het darmkanaal als ze aan het geverfde hout knagen. De kwaliteit is desondanks sterk genoeg om jaren mee te gaan. Ook dit dient de milieubelasting: wanneer u niet ieder jaar opnieuw hoeft te verven consumeert u drastisch minder.

Verpakking

We verpakken de emmers duurzame verf in een doos van afbreekbaar dubbel golfkarton en gebruiken opvulmateriaal van schokwerende papierenkussens. Helaas moeten we wel een plastic zak om de verfemmer heen doen. Er wordt nog wel eens mee gegooid op transport en wanneer een pot dan stukgaat zal het door de hele doos (en bij het uitpakken ook op uw kleren) zitten. Wij gebruiken een afbreekbare plastic emmer voor de verf, dit is milieuvriendelijker dan gecoat blik.

Tip voor duurzaam verven

U kunt als gebruiker invloed hebben op de duurzaamheid van het product.

1. Gebruik een werkpotje

Eigenlijk zou deze tip moeten luiden: koop precies genoeg verf. We weten alleen dat dit lastig kan zijn. Verf komt in standaardverpakkingen en de ene houtsoort kan meer verf verbruiken dan andere. Verf is gelukkig langer houdbaar wanneer je het goed verwerkt waardoor je het later voor een ander project kan gebruiken.

Bij het bewaren van verf is het belangrijk dat het zo min mogelijk met bacterieën in aanraking komt. Als u steeds met de kwast in de pot gaat neemt u bacterieën mee die schimmel kunnen veroorzaken. Een pot die in zijn geheel niet wordt gebruikt kan beter helemaal dichtblijven. Bij potten die gedeeltelijk worden gebruikt is het verstandig om de verf uit te schenken in een werkpotje of bakje. U kunt een bakje bij de bouwmarkt kopen, maar een afgewassen kwarkbakje of lege augurkenpot doen het ook prima. Sluit de grote pot direct na uitschenken volledig af zodat er geen bacterieën bij kunnen komen. U vult het werkpotje steeds bij zodat de kwast niet in de grote pot komt en u geen verf hoeft weg te gooien.

2. Milieuvriendelijk gebruik van kwasten

Een watergedragen of duurzame verf scheelt enorm in milieubelasting, zeker is vergelijking met terpentineverf. Toch is het ook met onze verf nóg beter wanneer hier niet teveel van in het riool terecht komt. Een aantal tips voor het gebruik en schoonmaken van kwasten:

Gaat u later verder met verven? Zorg dat de gebruikte kwast niet uitdroogt door hem bijvoorbeeld met aluminiumfolie of huishoudfolie af te dekken. U kunt hem een aantal dagen later dan gewoon uitpakken en weer gebruiken.

Klaar met verven? Veeg de kwast eerst goed af aan de pot of een tissue voordat u hem met water (en eventueel wat biologische houtzeep) schoonmaakt.

Wilt u de kwasten weggooien? Laat ze eerst uitdrogen en gooi ze weg bij het huisafval.

3. Het weggooien van verfresten

Een leeg potje mag gewoon in de grijze container. Verfresten zijn geen probleem wanneer ze helemaal zijn uitgedroogd. Heeft u ‘natte’ verf over, dan is het het beste dit toch naar het milieustation te brengen. Ook bij een duurzame verf is het beter om te vermijden dat deze in het riool terecht komt.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.