Duurzame verf van Moose Färg

Moose Färg is een duurzame verf in veel opzichten. Nu is duurzaamheid een vrij vaag – en hip – begrip geworden waar iedereen zijn eigen draai aangeeft. Er zijn merken die 1 component van een product te vervangen met een natuurlijke variant en vervolgens het hele product ‘natuurlijk’ noemen. En soms worden wel alle materialen duurzaam, maar worden ze natuur- of mensonvriendelijk geproduceerd. Woorden als ‘puur’ en ‘authentiek’ geven iets een duurzame uitstraling, terwijl het niks zegt over het product zelf of de productie ervan.

Voor ons zit duurzaamheid hem erin dat we alle onderdelen van het bedrijf zo inrichten dat het milieu en de natuur zo min mogelijk belast worden en dat de mensen met wie we werken dat onder goede voorwaarden kunnen doen. Dat zit hem dus in de grondstoffen en verwerking van de verf, maar ook in de verpakking.

Echter, wat u thuis doet is zeker niet onbelangrijk! U kunt als gebruiker invloed hebben op de duurzaamheid van het product. Hieronder geven we een aantal tips.

Duurzame verf milieuvriendelijke verf

Ook voor de plantjes in Moose Färg een feest

Duurzame verf

Bestanddelen van de verf

Onze verf bevat een zeer minimale hoeveelheid organische oplosmiddelen en totaal geen schadelijke bestanddelen. De verf ruikt lekker en is ook voor dieren of kinderen ongevaarlijk. Dit kunt u zien aan de verpakking: de EU wetgeving is erg streng en vereist bij de geringste twijfel het gebruik van gevaartekens. Dit hoeft bij Moose Färg niet, er zit niets schadelijks of gevaarlijks in.

Lees meer over de oorsprong van Moose Färg.

Productie van de verf

Bij de productie wordt minimaal aanspaak gemaakt op het milieu. In feite is verf maken een kwestie van goed mengen… een simpel proces. Met water als drager is onze verf ook in productie zeer mileuvriendelijk. De productie van de verf – en onze andere producten – vindt plaats in Scandinavië, onder de EU-wet, waardoor we in kunnen staan voor goede werkomstandigheden.

Duurzame verf: wat gebeurt er na gebruik

De verf van Moose Färg is totaal biologisch afbreekbaar. Planten hebben geen enkel probleem met verfresten. Het dient zelfs prima als mest. Dieren krijgen geen last van het darmkanaal als ze aan het geverfde hout knagen. De kwaliteit is desondanks sterk genoeg om jaren mee te gaan. Ook dit dient de milieubelasting: wanneer u niet ieder jaar opnieuw hoeft te verven consumeert u drastisch minder.

Verpakking

We verpakken de emmers duurzame verf in een doos van afbreekbaar dubbel golfkarton en gebruiken opvulmateriaal van schokwerende papierenkussens. Helaas moeten we wel een plastic zak om de verfemmer heen doen. Er wordt nog wel eens mee gegooid op transport en wanneer een pot dan stukgaat zal het door de hele doos (en bij het uitpakken ook op uw kleren) zitten. Wij gebruiken een afbreekbare plastic emmer voor de verf, dit is  milieuvriendelijker dan gecoat blik.

Tip voor een duurzaam gebruik van de verf

1. Gebruik een werkpotje

Eigenlijk zou deze tip moeten luiden: koop precies genoeg verf. We weten echter dat dit lastig kan zijn. Verf komt in standaard verpakkingen en de ene houtsoort kan meer verf verbruiken dan andere. Verf is gelukkig langer houdbaar wanneer je het goed verwerkt waardoor je het later voor een ander project kan gebruiken.

Bij het bewaren van verf is het belangrijk dat het zo min mogelijk met bacterieën in aanraking komt. Als u steeds met de kwast in de pot gaat neemt u bacterieën mee die schimmel kunnen veroorzaken. Een pot die in zijn geheel niet wordt gebruikt kan beter helemaal dichtblijven. Bij potten die gedeeltelijk worden gebruikt is het verstandig om de verf uit te schenken in een werkpotje of bakje. U kunt een bakje bij de bouwmarkt kopen, maar een afgewassen kwarkbakje of lege augurkenpot doen het ook prima. Sluit de grote pot direct na uitschenken volledig af zodat er geen bacterieën bij kunnen komen. U vult het werkpotje steeds bij zodat de kwast niet in de grote pot komt en u geen verf hoeft weg te gooien.

2. Milieuvriendelijk gebruik van kwasten

Een watergedragen of duurzame verf scheelt enorm in milieubelasting, zeker is vergelijking met terpentineverf. Toch is het ook met onze verf nóg beter wanneer hier niet teveel van in het riool terecht komt. Een aantal tips voor het gebruik en schoonmaken van kwasten:

Gaat u later verder met verven? Zorg dat de gebruikte kwast niet uitdroogt door hem bijvoorbeeld met aluminiumfolie of huishoudfolie af te dekken. U kunt hem een aantal dagen later dan gewoon uitpakken en weer gebruiken.

Klaar met verven? Veeg de kwast eerst goed af aan de pot of een tissue voordat u hem met water (en eventueel wat biologische houtzeep) schoonmaakt.

Wilt u de kwasten weggooien? Laat ze eerst uitdrogen en gooi ze weg bij het huisafval.

3. Het weggooien van verfresten

Een leeg potje mag gewoon in de grijze container. Verfresten zijn geen probleem wanneer ze helemaal zijn uitgedroogd. Heeft u ‘natte’ verf over, dan is het het beste dit toch naar het milieustation te brengen. Ook bij een duurzame verf is het beter om te vermijden dat deze in het riool terecht komt.