Home » Houtverf » Black wash | Beits voor binnen en buiten

Black wash | Beits voor binnen en buiten

U zult waarschijnlijk wel gehoord hebben van white wash en wellicht ook van grey wash. Een variant hierop is black wash. Hiermee legt u een zwarte waas op het hout, terwijl de houtstructuur en -kleur gedeeltelijk zichtbaar blijven. Black wash beits wordt regelmatig gebruikt voor het verven van vloeren en meubels, maar ook op steigerhouten tuinmeubels of schuttingen. Dimma black wash van Moose Färg kan zowel binnen als buiten toegepast worden.

 • Biedt duurzame bescherming tegen vocht en UV-stralen.
 • Volledig mat, met de uitstraling van krijtverf.
 • Watergedragen en oplosmiddelarm.
 • Geschikt voor binnen en buiten.
black wash beits
Black wash (links) vs. dekkende beits

Black wash bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:


Transparant zwart en zwarte beits
Dimma Vasa Svart (black wash) en Moose F Vasa Svart (dekkende zwarte beits)

'Dimma' zwarte black wash

Moose Färg richt zich op het Zweedse recept voor houtverf. 'Dimma' betekent mist en nevel in het Zweeds. Dit is precies was onze black wash doet met hout: het geeft het een zwarte waas. U bepaalt zelf het eindresultaat door het aantal behandelingen. Vaak is één behandeling genoeg voor een mooi resultaat, maar wanneer u een meer dekkende kleur wil, dan kunt u het hout twee maal behandelen met black wash - ook wel transparante zwarte beits genoemd. Dimma is geschikt voor alle soorten hout; vurenhout, steigerhout en teakhout zwart beitsen kan allen met Dimma Vasa Svart.

Anders dan vaak wordt gedacht, is blackwash is niet hetzelfde als een sterk verdunde zwarte verf. Optisch kun je wel hetzelfde resultaat krijgen door zwarte verf zeer sterk te verdunnen. U verdunt dan echter ook alle andere bestanddelen van de beits (o.a. olie, vaste stoffen) waardoor de bescherming ook verwaterd. Dimma Vasa Svart is


Hoe breng je black wash aan?

 1. Maak het hout schoon

  De ondergrond blijft gedeeltelijk zichtbaar, ook vlekken of oude verfresten blijven dus zichtbaar. Maak het houtoppervlak vrij van oneffenhedden.

 2. Afwerken van vloeren en meubels

  Als u een vloer of meubels een black wash geeft, dan raden we sterk aan om af te lakken met onze matte lak Topp. Alleen een laag black wash biedt geen kasvaste bescherming

 3. Verven van de black wash

  Zorgt ervoor dat de pot goed gemengd is door de schudden en met het roerstokje door te roeren zodat de zwarte pigmenten egaal over de pot verdeeld zijn.

  Verdun de black wash (10%) met water. Maak eerst een proefstukje. Wilt u een dekkender resultaat, dan kunt u een extra laag aanbrengen. Wilt u een lichter resultaat, zorg er dan voor dat er minder black wash wordt aangebracht, bijvoorbeeld door extra te verdunnen met water.

  Breng de verf aan met een kwast of spuit. U kunt eventueel een doek of spons gebruiken om een mooi egaler resultaat te krijgen. Één behandeling is vaak genoeg voor een mooi resultaat, maar wanneer u het iets dekkender wil hebben dan kunt u nog een tweede laag aanbrengen.

  Met een pot van 4 liter verf verft u ongeveer 40m² (1 laag).

  U kunt na het drogen van de wash eventueel voorzichtig wat van de beits wegschuren als u het toch te dekkend vindt.

 4. Vloeren en meubels lakken

  Als u meubels of vloeren een black wash geeft, dan is het goed om deze af te lakken met onze matte lak Topp. Hierdoor wordt uw vloer of tafelblad slijtvast en gemakkelijk schoon te maken. Dit is allen aan te raden bij (binnen)oppervlakken die intensief gebruikt worden.

Het onderhoud van deze black wash verf is afhankelijk van de zon. Bij binnengbruik is er geen onderhoud nodig. U kunt schoonmaken met een vochtige doek. Niet schrobben.

Bij buitengebruik raden we eens in de drie jaar onderhoud aan. De zon kan ervoor zorgen dat je wash-effect verbleekt. Je kunt je hout dan even schoonmaken en nog een extra laag van de wash geven.

Twijfelt u over de juiste voorbehandeling? Neem contact op voor advies.

Overkapping beitsen black wash
Overkapping met achterwand in Dimma Vasa Svart (black wash)

"Na wat zoekwerk op internet (“hoe houd je een Douglas overkapping mooi?”) kwam ik uit bij Moose Färg. Het verhaal van Jan en Ryanne sprak meteen aan. Direct heel vertrouwd en deskundig. Hun klantvriendelijkheid, deskundigheid en betrokkenheid in het vervolgcontact onderstrepen dat verder." Lees verder →

Product reviews Dimma:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.