Home » Verfadvies » Grenenhout verven, vurenhout verven

Grenenhout verven, vurenhout verven

Grenenhout en vurenhout worden veel gebruikt in Nederland. Het zijn betaalbare en effectieve houtsoorten, zijn gemakkelijk te bewerken en worden veel gebruikt om er schuttingen, tuinhuisjes en schuren van te maken.
Maar ook binnenhuis wordt grenen- en vurenhout veel toegepast voor betimmeringen en plafonds (schrootjes) en als constructiemateriaal. Vurenhout en grenenhout verven is noodzakelijk om er lang plezier van te hebben.

Grenenhout of vurenhout verven? Kies voor Moose F

vurenhout verven
Vurenhouten huis in Skiffer Grå

Vurenhout verven

Vurenhout komt van de fijnspar: Picea abies. Het is de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort.

De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Door (zon) licht wordt het geelbruin. Om verkleuring tegen te gaan en vochtindringing te voorkomen is vurenhout schilderen verstandig. Vuren is niet erg duurzaam: het kan slecht tegen indringend vocht. Vuren is een relatief makkelijk te impregneren, te verven, te beitsen houtsoort omdat de verf er goed in kan zuigen. Vurenhout verven kan de duurzaamheid aanmerkelijk vergroten.

Het kwalitatief beste hout komt uit wat koudere gebieden (Siberië), waar de bomen trager groeien, met als gevolg een dichtere structuur.

Het is van groot belang om vurenhout te verven omdat het een kwetsbare houtsoort is. Moose F is hiervoor bijzonder geschikt omdat het erg goed in het vurenhout indringt. Moose F is watergedragen en vrijwel oplosmiddelvrij.

Vers vurenhout verven
Vers vurenhout verven met Moose F Blytungs Grå

Piet en Brigitte Bosscher (Kerkrade): “Ons nieuwe tuinhuis van vers vurenhout geverfd in de kleuren loodgrijs/Blytungs Grå en gebroken wit/Grädde. Twee keer geschilderd en zeer tevreden over het verwerken. Verf loopt niet en de eerste laag trok goed in het verse vurenhout. De tweede laag dekte al voldoende.”

Grenenhout verven

Grenen komt van de grove den Pinus sylvestris en soms ook van andere “Pinus” soorten. Anders dan vurenhout ruikt grenen naar hars en het wordt vaak gebruikt voor betimmeringen met rabatdelen. Goedkoop grenen bevat vaak veel noesten en “kwasten”. Betere kwaliteiten worden veelal geïmporteerd uit Amerika, waar de bomen wat groter worden en minder kwasten bevatten. Net als vurenhout vergeelt grenen snel en zeker voor buitentoepassingen is grenen verven van groot belang voor de duurzaamheid.

Ook voor grenen is bijna altijd Moose F de ideale oplossing. Deze verf dringt in het hout en conserveert maar bladdert niet als er scheurtjes optreden. Ook het onderhoud is bijzonder gemakkelijk: schuren hoeft niet, u kunt de ondergrond gewoon schoonmaken en direct weer overschilderen.

Dubbelzijdig vuren en grenen verven

Zowel grenen als vurenhout zijn relatief open van structuur en daarom erg gevoelig voor het indringen van water. Het is verstandig om dit te voorkomen door dubbelzijdig te verven, incl. de “kopse kanten”. Daardoor zal de levensduur van het grenen- en vurenhout aanzienlijk stijgen. Bij normale verf is dubbelzijdig verven altijd gevaarlijk, omdat het vocht in het hout opgesloten wordt. Bij Moose Färg F is dit niet het geval. Indringing van water wordt voorkomen maar het hout kan wel “ademen”, de waterdamp kan in en uittreden waardoor het hout dezelfde vochtgraad houdt als de buitenlucht.

White wash plafond verven
Grenenhout – White wash plafond

Anita Masseling, Interieur architect, Deventer: “Dag Jan. Het resultaat is prachtig geworden! Dimma Vit whitewash op grenen.”

Voorkom vergeling van vuren en grenen met Storuman Skydd kleurloos transparante impregnering

Ook binnen gaan zowel grenen als vuren vergelen. Als u het hout met Storuman Skydd behandelt komt de houtkleur heel mooi uit en wordt indringing van water voorkomen. Ook remt het de vergeling en kunt u het hout gemakkelijker met een vochtige doek schoonmaken. Storuman Skydd is waterverdunbaar en vrijwel oplosmiddelvrij en daarmee voor binnengebruik zeer geschikt, bijvoorbeeld voor de binnenkant van uw tuinhuis of veranda. Ook voor buiten kunt u Storuman Skydd gebruiken, er zit een UV blok in maar de zon zal het winnen dus wel uiteindelijk het hout vergrijzen. Ook is Skydd zeer geschikt als voorbehandeling voor Moose F, u kunt dus eerst een paar jaar met Skydd werken en daarna met dekkend schilderen.

Houten huis zwart verven matte zwarte verf
Houten huis zwart geverfd: het resultaat!

Maria Lucas (Taufkirchen): “Hierbij het resultaat van ons zwart geverfde houten huis in Moose F Vasa Svart. De planken zijn van ruw bezaagde vuren planken. Blij met het resultaat in de zomer en in de winter!”