Hout vergrijzen: Moose Färg Gråning hout vergrijzingsmiddel

Sommige houtsoorten vergrijzen erg mooi (Red Cedar bijvoorbeeld). Hout vergrijzen is wel een steeds voortscheidend proces, zodat de mooie zilver patina grijze houtvergrijzing uiteindelijk omslaat in een vies grauw vlekkerig kleurtje. Ook vergrijst hout niet over bv. dakoverstekken. Moose Gråning is daar een oplossing voor.

Hout vergrijzen

U kunt het natuurlijke proces van hout vergrijzen versnellen

Gebruik Moose Färg Gråning voor hout vergrijzen.

Hout vergrijzen (ook kleine proef hoeveelheden) bestellen? Voor prijzen klik hier: Gråning

Dit hout vergrijzingsmiddel is een poeder, dat u op kunt lossen in water. Met deze oplossing kunt u het hout inkwasten en het hout vergrijzen.

In Scandinavië wordt dit middel al jarenlang voor dit doel gebruikt om hout te vergrijzen. Simpel en effectief, een echt vergrijzingsmiddel want, let op, het is geen verf of beits! Het hout vergrijst zelf door reactie met de oplossing. Het effect is vergelijkbaar met 4 jaar blootstelling aan zonlicht. Hierdoor wordt wel een hardere buitenlaag gevormd maar wordt het hout niet extra verzorgd.

Het vergrijsde hout is vaak maar één of een paar cellagen dik, de grijze kleur van de houtvergrijzing onstaat door de dode cellen en door reactie met de looizuurachtige stoffen in het hout. Onder dakoverstekken en kappen wordt het hout niet snel grijs, want hout vergrijst met name onder invloed van name ultraviolet licht. Dat geeft na jaren vaak een ongewenste ongelijke kleur bij een gevelbetimmering.

Hout vergrijzen

Gråning met Storuman Skydd

Het effect van hout vergrijzen verschilt per houtsoort en het aantal behandelingen.

Ook van invloed zijn de ouderdom van het hout en met name het looizuurgehalte. Op vers hout en tanninearme houtsoorten zoals grenen en vuren werkt het minder snel. Rubina Acacia wordt prachtig zilver, eiken geeft weer wat zwartere vergrijzing. U bepaalt hoe uw vergrijzing eruit komt te zien. Het effect is al na een half uur goed te zien.

Bestel een kleine hoeveelheid als u wilt proberen hoe Moose Gråning op uw hout uitwerkt. Lees ook de gebruiksaanwijzing goed.

Elke houtsoort reageert anders. Als richtlijn kunt u aanhouden dat tannine houdende houtsoorten zeer snel reageren. Gebruik hiervoor een zeer verdunde oplossing. Dit geldt voor eiken, douglas, larix etc. Bij tannine arme houtsoorten zoals grenen en vuren zal de werking bij vers hout niet groot zijn. Als het oude planken zijn is het effect groter. Herhalen van de behandeling en blootstelling aan de zon zal het effect weer versterken. Soms kan toevoeging van tannine (niet in de shop maar wel bij mij verkrijgbaar) mooi zijn. Let op: overdosering geeft ongewenste effecten dus maak altijd een proefstukje. Bv. vers douglas kan bij overdosering groen worden. Het beste is als het hout even rust heeft gehad en goed is gedroogd. Maak altijd een proefstukje. Hieronder ziet u de invloed van hogere of lagere concentratie alsmede de invloed van vers hout en doorgedroogd hout. Het is aan u om te bepalen wat u mooi vindt, het kan allemaal.

Bij veel tannine (teak, eiken) 1 of 2 gram per liter, bij weinig tannine (grenen, larix, douglas) 2- 30 gram per liter. Bij licht vuren zelfs 50 gram per liter.

 

Bij sommige houtsoorten kan zepen met houtzeep een alternatief zijn voor het verouderen.

Bij eikenook wordt wel verdunde ammonia gebruikt, peroxide of gewoon zout voor met Graning wordt gewerkt. Het blijft proberen!

 

Houtvergrijzingsmiddel (ook kleine hoeveelheden) bestellen? Voor meer prijzen klik op: Gråning

Afwerken na hout vergrijzen

Na de eerste behandeling gaat het vergrijzen door onder de invloed van zon en regen. Moose Färg Gråning is geen beits of impregneer, dus het hout blijft het hout. Wilt u het hout toch meer beschermen dan is voor staand hout (muren, betimmeringen) het oppervlak te behandelen met Storuman Skydd. Dit remt verdere vergrijzing en verzorgt het hout. Met name voor binnen gebruik.

Voor vlonders, terrassen en meubels werkt u af met Pansar waterafstotende behandeling, voor vloeren binnen is TOPP matte vloerlak het beste. Houdt er wel rekening mee dat nabehandling de houtnerf naar voren doet komen maar ook dat het hout donkerder wordt (denk aan “nat” worden).

 

hout vergrijzen

Links op de foto: onderin de voor situatie. Flink verwaarloosde beits.
tweede v links op de foto: de hele betimmering kaal en gladgeschuurd. (Blijkt geen hardhout maar vurenhout)
Tweede v rechts op de foto: eerste keer hout vergrijzen met jullie vergrijzingspoeder.
Rechts op de foto: tweede keer vergrijzen.

met dank aan Wendy Hermans-Peeters, Breda

Veiligheids informatie hout vergrijzen

H315 H319 Aanraking met de ogen en de huid vermijden, veroorzaakt ernstige oogirritatie. H302 Schadelijk bij opname door de mond en inslikken.  Bij onwel voelen arts raadplegen of een antigifcentrum en etiket tonen. Beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbeschermering dragen. Bij contact met huid of ogen gedurende enige minuten met veel water spoelen. Verwijder contactlenzen. Hierna verder spoelen. Arts raadplegen. P301+312, P280, P302+P352, P305+P351+P338, P313, P273. Voorkom lozing in het milieu. De inhoud, mengsel en de verpakking naar KCA station brengen.

Hout vergrijzen
Cas nr. Gråning 13463-43-9  EG nr. 231-753-5.
Consumentenhulplijn        (+31) (0)6 55 333 165 Moose Färg Witte Paal 304a 1742LD Schagen Nederland

waterafstotende-houtconservering

Waterafstotende behandeling van hout: Vlonder, terras of schutting van naaldhout.

Unieke waterafstotende en conserverende behandeling voor alle soorten hout: Pansar 1 en 2 (heavy duty) en Pansar Lätt (voor meubels). Gebaseerd op nanotechnologie zorgt Pansar ervoor dat de poriën van …

Lees verder

houtbescherming houtcoating

Houten vlonder beschermen, houten terras behandelen

Wilt u een houten vlonder behandelen of een houten terras beschermen? Pansar is een unieke methode om hout en in het bijzonder om uw vlonder of terras te behandelen! Pansar …

Lees verder