Home » Hout vergrijzen met houtvergrijzingsmiddel

Hout vergrijzen met houtvergrijzingsmiddel

Het vergrijzen van hout is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer onbehandeld hout wordt blootgesteld aan de elementen, zoals zonlicht, regen en lucht. Houtvergrijzing wordt veroorzaakt door degradatie van het houtoppervlak door blootstelling aan ultraviolette straling en oxidatie.

De kleur die het hout precies krijgt nadat het een tijd in de zon heeft gestaan kan variëren van lichtgrijs tot zilverachtig grijs. Zowel kleur die het hout krijgt als snelheid waarmee het verkleurt varieert per houtsoort en de omgevingsomstandigheden. Velen vinden deze robuuste uitstraling van vergrijsd hout erg charmant.

Wilt u het proces van vergrijzen versnellen, waardoor de het hout er al direct uitziet alsof het jaren in de zon heeft gestaan? Of wilt u voorkomen dat het hout zeer ongelijk vergrijsd, wat bijvoorbeeld het geval is bij dakoverstekken omdat er weinig ultraviolet licht bij komt? Dan kunt u de natuurlijke houtvergrijzing versnellen door houtvergrijzingsmiddel Gråning te gebruiken.

Natuurlijke proces van hout vergrijzen versnellen

Om het hout direct te laten versnellen kunt u Gråning gebruiken. Een simpel en effectief middel dat reageert met het hout en het laat vergrijzen. Het effect is vergelijkbaar met enkele jaren blootstelling aan zonlicht.

 • U mengt Gråning in water, brengt het aan op het hout en spoelt het er na even inwerken weer af.
 • Binnen een halfuur ziet u het hout grijzer van kleur worden.
 • De houtstructuur blijft duidelijk zichtbaar en er komt geen olie- of beitslaag op het hout.
 • Er ontstaat een zilvergrijze/zwarte kleur, die varieert afhankelijk van lichtinval, vochtigheid en soort hout.

We hebben ervaring met veel soorten hout, waardoor we u kunnen adviezen over de dosering. Echter zijn ook de ouderdom van het hout, het vochtgehalte, eventueel in het hout aanwezigt stoffen en met name het looizuurgehalte van inlvoed. Vers hout en tannine-arme houtsoorten zoals grenen en vuren vergrijzen minder snel. Rubina Acacia wordt prachtig zilver. Eiken geeft weer wat zwartere vergrijzing. U bepaalt hoe uw vergrijzing eruit komt te zien door de hoeveelheid van het middel en het aantal behandeling.

vergrijsd douglas hout
Douglas tuinhek vergrijsd met Gråning

Een tevreden klant uit Harlingen: “Het vergrijzingspoeder werkt top! Het zijn Douglas schaaldelen. Ongeveer 25 gram per liter poeder gebruikt. 2x met kwast ingesmeerd.”

Gebruik van Gråning houtvergrijzingsmiddel

Dit houtvergrijzingsmiddel is een poeder dat u op kunt lossen in water. Met deze oplossing kunt u het hout inkwasten en het hout vergrijzen. Iedere houtsoort reageert anders. Maak altijd een proefstukje omte kijken hoe uw hout vergrijsd. U bent de chef van een recept waarbij de exacte hoeveelheid van een ingrediënt onbekend is. We geven u richtlijnen, maar er zijn meerdere factoren van invloed. Het is altijd mogelijk om het hout een extra behandeling te geven zodat het meer vergrijsd.

Bestel een kleine test-hoeveelheid als u wilt proberen hoe Gråning uw hout laat vergrijzen. Lees de gebruiksaanwijzing goed voor gebruik.

Elke houtsoort reageert anders

Als richtlijn kunt u aanhouden:

 • Tannine-houdende houtsoorten zullen zeer snel reageren. Gebruik hiervoor een zeer verdunde oplossing. Dit geldt voor eiken en kastanjehout.
 • Bij tannine-arme houtsoorten zoals red cedar, grenen en vuren zal de werking niet zo snel zijn, zeker wanneer het verse planken zijn.
 • Douglas en Lariks zijn gemiddeld in hun tannine-gehalte.
 • Als het oude planken zijn is het effect groter dan bij vers hout.
 • Herhalen van de behandeling en blootstelling aan de zon zal het effect weer versterken.
 • Overdosering geeft ongewenste effecten dus maak altijd een proefstukje. Bv. vers douglas hout vergrijzen kan bij overdosering groen worden. Het beste is als het hout even rust heeft gehad en goed is gedroogd.
 • Padouk hout wordt eerst paarsig bij gebruik met Gråning (10-20 gram per liter). Na een maand verkleurt het naar bruin, om uiteindelijk een zilvergrijze tint te krijgen.

Hieronder ziet u de invloed van hogere of lagere concentratie alsmede de invloed van vers hout en doorgedroogd hout. Het is aan u om te bepalen wat u mooi vindt, het kan allemaal. Het blijft proberen!

Waarom kunnen wij u niet exact vertellen hoeveel houtvergrijzingsmiddel u voor uw hout nodig hebt?

Tannine is een natuurlijke chemische stof die voorkomt in alle houtsoorten. Het gehalte aan tannine kan echter variëren, zelfs binnen dezelfde houtsoort. Sommige houtsoorten hebben gemiddeld een relatief hoger tannine-gehalte, zoals (wit)eiken, kastanje en walnoot hoog in tannine-gehalte, of juist laag tannine-gehalte, zoals vuren en grenen. Hierop baseren we bovenstaande aanbevelingen. Omdat het gehalte per houtsoort en boom verschilt raden we altijd een proefstukje aan.

hot vergrijzen met houtvergrijzingsmiddel voor en na foto

Effect van 2 behandleingen met Gråning (rechts).

Wendy Hermans – Peeters, Breda: “Het eindresultaat na twee lagen , van jullie vergrijzingsmiddel. (Rechts op de foto, links de kaal geschuurde betimmering). Het effect is zo natuurlijk. De kleur kom uit t uit. Zo waanzinnig mooi; vind ik t geworden. Met een greywash of dekkende beits had je kunnen zien dat er kleur open is aan gebracht. Nu niet! Op de foto kunnen andere klanten nu het te verwachten eindresultaat zien.”

Stap voor stap: hout vergrijzen met Gråning

Het is belangrijk om u te realiseren dat houtvergrijzingsmiddel niet hetzelfde is als een olie- of beitsbehandeling. Zie uzelf als een chefkok die probeert te achterhalen hoeveel er van een ingrediënt nodig is om een recept te perfectioneren. Een teveel van een ingrediënt is lastig weer te compenseren. U voegt dus in kleine hoeveelheden iets toe. U kunt bij een nieuwe oplossing altijd ietsje meer toevoegen. We geven u richtlijnen, maar kunnen geen exact recept geven omdat er zoveel factoren van invloed kunnen zijn en ongedaan maken erg lastig is.

 1. Lees de gebruiksaanwijzing

  Bij contact met huid of ogen gedurende enige minuten met veel water spoelen. Aanraking met de ogen en de huid vermijden, dit veroorzaakt ernstige oogirritatie. Het is schadelijk om het middel in te slikken.  

  Vergrijzingsmiddel kan leiden tot verkleuring op de ramen en glas (licht etsend). Deze kunt u het beste afdekken of eerst demonteren. Ook kunnen nare bruine vlekken ontstaan op steen (tegels) als u het houtvergrijzingsmiddel niet direct met zeer ruim water wegspoelt.

 2. Preparatie van de oplossing

  Werk alleen met een verse oplossing, als u de oplossing laat staan kan dit bruinkleuring geven (roest) en dan kunt u de oplossing niet meer gebruiken.

  Maak, afhankelijk van de soort hout, een mengsel van ongeveer 2 tot 50 gr. houtvergrijzingsmiddel met 1 liter water. U kunt een kleine toevoeging van groene zeep om de oplossing beter te laten doordringen. Begin liever met een lage concentratie (bij eiken max 5 gram per liter) om te zien hoe uw ondergrond reageert! 

  Richtlijn: Gebruik bij veel tannine (teak, eiken) 1-5 gram per liter, bij gemiddeld tannine (douglas, lariks) 10-30 gram per liter. Bij vuren of grenen kunt u 30-50 gram per liter gebruiken.

 3. Maak een proefstukje

  Sla deze stap niet over. Kijk – als chef van uw hout – hoe het reageert. U kunt bij een volgende oplossing altijd iets meer vergrijzinsmiddel toevoegen zodat het harder vergrijst.

 4. Aanbrengen

  Kwast de planken in met de houtvergrijzingsmiddel-oplossing en laat drogen.

 5. Afspoelen

  Spoel daarna het hout goed na met water om het overschot aan vergrijzingsmiddel af te wassen. Doe dit zeer uitvoerig. Als er vergrijzingsmiddel achterblijft, dan zal het hout verder gaan vergrijzen.

  Reinig kwasten en kleding met veel water en wat zeep bv Polarsken biologischelijnoliezeep

 6. Drogen

  Laat minstens een dag goed drogen en kijk of de kleur u bevalt. In deze perdiode moet er geen regen opkomen, dit kan vlekken geven. De uiteindelijke kleur bepaalt u zelf en hangt af van het aantal behandelingen. U kunt het hout dus nogmaals een zelfde behandeling geven met een nieuwe oplossing.

 7. Afwerking

  Gråning vergrijst het hout maar biedt verder geen bescherming zoals een lak- of beitslaag dit doet.

  Wilt u het hout extra verzorgen, dan zijn onderstaande transparante afwerkingen mogelijk:
  Pansar – een waterafstotende beschemring, zeer geschikt voor bijvoorbeeld liggend hout zoals terrassen.
  TOPP – transparante lak voorn binnengebruik, bijvoorbeeld voor het slijtvast afwerken van vloeren, trappen en meubels.
  Storuman Skydd – kleurloze beits voor de conservering van zachte houtsoorten, bijbvoorbeeld een schutting of gevel.

Goed om te weten: Houtvergrijzingsmiddel beschermt niet tegen UV en zal dus door blijven vergrijzen. Ook beschermt het niet tegen houtschimmel en houtworm.

Overige aandachtspunten bij het gebruik van Gråning

 • Gråning zorgt voor een natuurlijke reactie van het hout. Het hout krijgt de de kleur van enkele jaren blootstelling aan licht. Het aantal behandelingen kan zorgen voor meer of minder vergrgijzing, maar u kunt niet kiezen hoe het hout verkleurt omdat de houtsoort dit ‘bepaalt’. U kunt dus niet zelf de exacte kleur kiezen.
 • Er wordt wel een hardere buitenlaag gevormd, maar wordt het hout niet extra verzorgd. Om het hout te beschermen tegen bijvoorbeeld vocht kunt u er nog een transparante beschermlaag overheen zetten. Gebruik bijvoorbeeld Storuman Skydd als afwerking.
 • Hout vergrijzen is een voortscheidend proces. Het hout stopt na de behandeling niet met vergrijzen. Onder invloed van zonlicht zal het dus alsnog donkerder kunnen worden.
 • De dosering hangt af van uw houtsoort. Win eventueel advies bij ons in.
 • Werk alleen met een verse oplossing, als u de oplossing laat staan kan dit bruinkleuring geven (roest) en dan kunt u de oplossing niet meer gebruiken.
 • Als het regent voor het hout goed droog is of als de planken liggen ontstaan vlekken. Dat geldt ook voor dauw. Zoek dus een mooie droge periode uit.
douglas vergrijsd

Johan: “Ik heb 2 Douglas-planken vervangen in een vlonder aan de waterkant, de rest was nog okay. Maar die fonkelnieuwe planken staken wel erg af bij de 9 jaar oude vergrijzing van de rest van de vlonder..

Hierbij foto’s van de originele kleur van de Douglas-planken en de twee met Gråning behandelde planken (rechts, onder de ijsbeer) in vergelijk met de oorspronkelijke planken, die al 9 jaar liggen.

Precies 40 gram gemengd op 1 liter water, deze aangelengd met wat Dreft en de 2 planken 5x zwaar ‘ingesopt’ tot de laatste druppel mengsel op was. Na het ‘insoppen’ nog 8 tot 10 minuten laten intrekken. Daarna met de tuinslang stevig afgespoeld.”

De twee rechterplanken zijn nieuw en behandeld met Gråning.

Afwerken van vergrijsd hout

Na de eerste behandeling gaat het vergrijzen door onder de invloed van zon en regen. Gråning is geen beits of impregneer, dus het hout blijft het hout. Vuren, grenen, lariks en douglas kunnen vaak wat meer beschemring gebruiken, voor hardhout is dit doorgaans minder noogzakelijk.

Wilt u het hout toch meer beschermen dan is voor staand hout (muren, betimmeringen) het oppervlak te behandelen met Storuman Skydd. Dit remt verdere vergrijzing en verzorgt het hout. Met name voor binnen gebruik.

Voor vlonders, terrassen en meubels werkt u af met Pansar waterafstotende behandeling, voor vloeren binnen is TOPP matte vloerlak het beste.

hout vergrijzen douglas houtvergrijzingsmiddel
Het effect van houtvergrijzingsmiddel op pallethout (bovenste plank)

Hout vergrijzen met grey wash

Vind u deze methode wat spannend, dan kunt u de vergrijsde look ook benaderen door het hout te beitsen met grey wash. Onze Dimma is halftransparant en legt een waas over het hout. Als u kiest voor Dimma in de kleur Skiffer Grå (leisteengrijs) dan krijgt u ongeveer het idee van hout vergrijzen.

grey wash
Grey wash Dimma Kiruna Grå, Skiffer Grå en Lulea Grå
dark grey wash
Dimma Antracit Grå en Blytungsgrå

Veiligheids informatie hout vergrijzen

H315 H319 Aanraking met de ogen en de huid vermijden, veroorzaakt ernstige oogirritatie. H302 Schadelijk bij opname door de mond en inslikken.  Bij onwel voelen arts raadplegen of een antigifcentrum en etiket tonen. Beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbeschermering dragen. Bij contact met huid of ogen gedurende enige minuten met veel water spoelen. Verwijder contactlenzen. Hierna verder spoelen. Arts raadplegen. P301+312, P280, P302+P352, P305+P351+P338, P313, P273. Voorkom lozing in het milieu. De inhoud, mengsel en de verpakking naar KCA station brengen.

Hout vergrijzen


Cas nr. Gråning 13463-43-9  EG nr. 231-753-5.
Consumentenhulplijn        (+31) (0)6 55 333 165 Moose Färg Witte Paal 304a 1742LD Schagen Nederland

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.

loungbank impregneren

Nanocoating hout | Pansar waterafstotende behandeling

Nanocoating hout | Pansar waterafstotende behandeling Wilt u uw hout waterafstotend maken, zonder dat u het verft of beitst? Pansar is een unieke waterafstotende en conserverende nanocoating voor hout. Ideaal …

Lees verder