Home » Hout vergrijzen met houtvergrijzingsmiddel

Hout vergrijzen met houtvergrijzingsmiddel

Ieder houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Ook de kleur van het hout nadat het een tijd in de zon heeft gestaan verschilt, evenals de snelheid waarmee het verkleurt. Veel houtsoorten vergrijzen op den duur. Dit heeft doorgaans geen invloed op de kwaliteit van het hout en sommige mensen vinden het hout vergrijzen dan ook erg charmant.

Vergrijsd hout is vaak maar één of een paar cellagen dik. De grijze kleur van de houtvergrijzing onstaat door de dode cellen en door reactie van de looizuurachtige stoffen in het hout met UV-straling.

Wilt u dit proces van vergrijzen versnellen, waardoor de het hout er al direct uitziet alsof het jaren in de zon heeft gestaan? Of wilt u voorkomen dat het hout zeer ongelijk vergrijsd, wat bijvoorbeeld het geval is bij dakoverstekken en kappen omdat er weinig ultraviolet licht bij komt? Dan kunt u de natuurlijke houtvergrijzing versnellen door houtvergrijzingsmiddel Gråning te gebruiken.

Natuurlijke proces van hout vergrijzen versnellen

Om het hout direct te laten versnellen kunt u Gråning gebruiken. In Scandinavië wordt dit middel al jarenlang gebruikt met het doel om hout te vergrijzen. Simpel en effectief. Het hout vergrijst door reactie met de oplossing van Gråning en water. Het effect is vergelijkbaar met enkele jaren blootstelling aan zonlicht.

Dit middel lost u op in water, brengt u aan op het hout en spoelt u er weer af. Binnen een halfuur ziet u het hout grijzer van kleur worden. De houtstructuur blijft duidelijk zichtbaar en er komt geen olie- of beitslaag op het hout. Er ontstaat een zilvergrijze/zwarte kleur, die varieert afhankelijk van lichtinval, vochtigheid en soort hout.

We hebben ervaring met veel soorten hout, waardoor we u kunnen adviezen over de dosering. Echter zijn ook de ouderdom van het hout, het vochtgehalte, eventueel in het hout aanwezigt stoffen en met name het looizuurgehalte van inlvoed. Vers hout en tannine-arme houtsoorten zoals grenen en vuren vergrijzen minder snel. Rubina Acacia wordt prachtig zilver. Eiken geeft weer wat zwartere vergrijzing. U bepaalt hoe uw vergrijzing eruit komt te zien door de hoeveelheid van het middel en het aantal behandeling. U bent de chef! Het effect is al na een half uur goed te zien.

vergrijsd douglas hout
Douglas tuinhek vergrijsd met Gråning

Een tevreden klant uit Harlingen: “Het vergrijzingspoeder werkt top! Het zijn Douglas schaaldelen. Ongeveer 25 gram per liter poeder gebruikt. 2x met kwast ingesmeerd.”

Gebruik van Gråning houtvergrijzingsmiddel

Dit houtvergrijzingsmiddel is een poeder dat u op kunt lossen in water. Met deze oplossing kunt u het hout inkwasten en het hout vergrijzen. Iedere houtsoort reageert anders. Maak altijd een proefstukje omte kijken hoe uw hout vergrijsd. U bent de chef van een recept waarbij de exacte hoeveelheid van een ingrediënt onbekend is. We geven u richtlijnen, maar er zijn meerdere factoren van invloed. Het is altijd mogelijk om het hout een extra behandeling te geven zodat het meer vergrijsd.

Bestel een kleine test-hoeveelheid als u wilt proberen hoe Gråning uw hout laat vergrijzen. Lees ook de gebruiksaanwijzing goed.

Elke houtsoort reageert anders

Als richtlijn kunt u aanhouden:

 • Tannine-houdende houtsoorten zullen zeer snel reageren. Gebruik hiervoor een zeer verdunde oplossing. Dit geldt voor eiken, douglas, larix etc.
 • Bij tannine-arme houtsoorten zoals grenen en vuren zal de werking bij vers hout niet snel zijn.
 • Als het oude planken zijn is het effect groter dan bij vers hout.
 • Herhalen van de behandeling en blootstelling aan de zon zal het effect weer versterken.
 • Soms kan toevoeging van tannine (niet in de shop maar wel bij mij verkrijgbaar) mooi zijn.
 • Overdosering geeft ongewenste effecten dus maak altijd een proefstukje. Bv. vers douglas hout vergrijzen kan bij overdosering groen worden. Het beste is als het hout even rust heeft gehad en goed is gedroogd.
 • Padouk hout wordt eerst paarsig bij gebruik met Gråning (10-20 gram per liter). Na een maand verkleurt het naar bruin, om uiteindelijk een zilvergrijze tint te krijgen.

Hieronder ziet u de invloed van hogere of lagere concentratie alsmede de invloed van vers hout en doorgedroogd hout. Het is aan u om te bepalen wat u mooi vindt, het kan allemaal. Het blijft proberen!

Hout vergrijzen met grey wash

Vind u deze methode wat spannend, dan kunt u de vergrijsde look ook benaderen door het hout te beitsen met grey wash. Onze Dimma is halftransparant en legt een waas over het hout. Als u kiest voor Dimma in de kleur Skiffer Grå (leisteengrijs) dan krijgt u ongeveer het idee van hout vergrijzen.

Het is belangrijk om u te realiseren dat houtvergrijzingsmiddel niet hetzelfde is als een olie- of beitsbehandeling. Zie uzelf als een chefkok die probeert te achterhalen hoeveel er van een ingrediënt nodig is om een recept te perfectioneren. Een teveel van een ingrediënt is lastig weer te compenseren. U voegt dus in kleine hoeveelheden iets toe. U kunt bij een nieuwe oplossing altijd ietsje meer toevoegen. We geven u richtlijnen, maar kunnen geen exact recept geven omdat er zoveel factoren van invloed kunnen zijn en ongedaan maken erg lastig is.

 1. Lees de gebruiksaanwijzing

  Bij contact met huid of ogen gedurende enige minuten met veel water spoelen. Aanraking met de ogen en de huid vermijden, dit veroorzaakt ernstige oogirritatie. Het is schadelijk om het middel in te slikken.  

 2. Preparatie van de oplossing

  Werk alleen met een verse oplossing, als u de oplossing laat staan kan dit bruinkleuring geven (roest) en dan kunt u de oplossing niet meer gebruiken.

  Maak, afhankelijk van de soort hout, een mengsel van ongeveer 2 tot 50 gr. houtvergrijzingsmiddel met 1 liter water. U kunt een kleine toevoeging van groene zeep om de oplossing beter te laten doordringen. Begin liever met een lage concentratie (bij eiken max 5 gram per liter) om te zien hoe uw ondergrond reageert! 

  Richtlijn: Gebruik bij veel tannine (teak, eiken) 1 of 2 gram per liter, bij weinig tannine (grenen, larix, douglas) 2- 30 gram per liter. Bij licht vuren zelfs 50 gram per liter. U

 3. Maak een proefstukje

  Sla deze stap niet over. Kijk – als chef van uw hout – hoe het reageert. U kunt bij een volgende oplossing altijd iets meer vergrijzinsmiddel toevoegen zodat het harder vergrijst.

 4. Aanbrengen

  Kwast de planken in met de houtvergrijzingsmiddel-oplossing en laat drogen.

 5. Afspoelen

  Spoel daarna het hout goed na met water om het overschot aan vergrijzingsmiddel af te wassen. Doe dit zeer uitvoerig. Als er vergrijzingsmiddel achterblijft, dan zal het hout verder gaan vergrijzen.

  Reinig kwasten en kleding met veel water en wat zeep bv Polarsken biologischelijnoliezeep

 6. Drogen

  Laat minstens een dag goed drogen en kijk of de kleur u bevalt. In deze perdiode moet er geen regen opkomen, dit kan vlekken geven. De uiteindelijke kleur bepaalt u zelf en hangt af van het aantal behandelingen. U kunt het hout dus nogmaals een zelfde behandeling geven met een nieuwe oplossing.

 7. Afwerking

  Werk vervolgens af met Pansar waterafstotende coating (voor liggend hout zoals terrassen), TOPP ( vloeren binnen) of voor staand hout Storuman Skydd en uw kleur zal goed worden geconserveerd.

Houtvergrijzingsmiddel beschermt niet tegen UV en zal dus door blijven vergrijzen. Ook beschermt het niet tegen houtschimmel en houtworm.

Vergrijzingsmiddel kan leiden tot verkleuring op de ramen en glas (licht etsend). Deze kunt u het beste afdekken of eerst demonteren. Ook kunnen nare bruine vlekken ontstaan op steen (tegels) als u het houtvergrijzingsmiddel niet direct met zeer ruim water wegspoelt.

Overige aandachtspunten bij het gebruik van Gråning

 • Gråning zorgt voor een natuurlijke reactie van het hout. Het hout krijgt de de kleur van enkele jaren blootstelling aan licht. Het aantal behandelingen kan zorgen voor meer of minder vergrgijzing, maar u kunt niet kiezen hoe het hout verkleurt omdat de houtsoort dit ‘bepaalt’. U kunt dus niet zoals met een beits zelf de exacte kleur kiezen.
 • Er wordt wel een hardere buitenlaag gevormd, maar wordt het hout niet extra verzorgd. Om het hout te beschermen tegen bijvoorbeeld vocht kunt u er nog een transparante beschermlaag overheen zetten. Gebruik bijvoorbeeld Storuman Skydd als afwerking.
 • Hout vergrijzen is een voortscheidend proces. Het hout stopt na de behandeling niet met vergrijzen. Onder invloed van zonlicht zal het dus alsnog donkerder kunnen worden.
 • De dosering hangt af van uw houtsoort. Win eventueel advies bij ons in.
 • Werk alleen met een verse oplossing, als u de oplossing laat staan kan dit bruinkleuring geven (roest) en dan kunt u de oplossing niet meer gebruiken.
 • Als het regent voor het hout goed droog is of als de planken liggen ontstaan vlekken. Dat geldt ook voor dauw. Zoek dus een mooie droge periode uit.

Afwerken van vergrijsd hout

Na de eerste behandeling gaat het vergrijzen door onder de invloed van zon en regen. Gråning is geen beits of impregneer, dus het hout blijft het hout. Vuren, grenen, lariks en douglas kunnen vaak wat meer beschemring gebruiken, voor hardhout is dit doorgaans minder noogzakelijk.

Wilt u het hout toch meer beschermen dan is voor staand hout (muren, betimmeringen) het oppervlak te behandelen met Storuman Skydd. Dit remt verdere vergrijzing en verzorgt het hout. Met name voor binnen gebruik.

Voor vlonders, terrassen en meubels werkt u af met Pansar waterafstotende behandeling, voor vloeren binnen is TOPP matte vloerlak het beste.

hout vergrijzen

Effect van 1 laag Gråning (3e foto) en 2 lagen Gråning (4e foto)

Links op de foto: onderin de voor situatie. Flink verwaarloosde beits.
tweede v links op de foto: de hele betimmering kaal en gladgeschuurd. (Blijkt geen hardhout maar vurenhout)
Tweede v rechts op de foto: eerste keer hout vergrijzen met jullie vergrijzingspoeder.
Rechts op de foto: tweede keer vergrijzen.

met dank aan Wendy Hermans-Peeters, Breda

Veiligheids informatie hout vergrijzen

H315 H319 Aanraking met de ogen en de huid vermijden, veroorzaakt ernstige oogirritatie. H302 Schadelijk bij opname door de mond en inslikken.  Bij onwel voelen arts raadplegen of een antigifcentrum en etiket tonen. Beschermende handschoenen, beschermende kleding, oogbescherming en gelaatsbeschermering dragen. Bij contact met huid of ogen gedurende enige minuten met veel water spoelen. Verwijder contactlenzen. Hierna verder spoelen. Arts raadplegen. P301+312, P280, P302+P352, P305+P351+P338, P313, P273. Voorkom lozing in het milieu. De inhoud, mengsel en de verpakking naar KCA station brengen.

Hout vergrijzen


Cas nr. Gråning 13463-43-9  EG nr. 231-753-5.
Consumentenhulplijn        (+31) (0)6 55 333 165 Moose Färg Witte Paal 304a 1742LD Schagen Nederland

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.