Home » Houtverf » Krijtverf

Krijtverf

De krijtverf-look voor binnen én buiten

Bent u op zoek naar een krijtverf van hoge kwaliteit? De waterverdunbare verf van Moose Färg heeft de mooie, matte uitstraling van krijtverf, maar heeft de kwaliteit van een buitenverf!

Speciaal ontwikkeld om niet alleen binnenmuren en meubels, maar ook tuinhuizen en houten gevels te voorzien van een prachtige matte kleurlaag. Krijtverf is een verf die voor een groot deel bestaat uit krijt, waardoor het een poederachtige uitstraling heeft. Vroeger werd krijtverf veel gebruikt, omdat krijt een goedkope natuurlijke grondstof was. Het nadeel daarvan is dat het de verf kwetsbaar maakt voor stof, vloeistoffen en vetten. Ook is verf op krijtbasis vrij prijzig.

Moose Färg matte verf werkt met met andere vultstoffen zoals (jawel!) tarwe- en roggemeel, waardoor naast een robuuste verf, ook een unieke diffuse lichtuitstraling ontstaat. Net als krijtverf, is de verf van Moose Färg watergedragen en kan de ondergrond blijven ademen. Met deze matte verf geeft u meubels – maar ook uw schuur en schutting – een uitstraling zoals in vroegere tijden werd geschilderd.

Stoeltje verven krijtverf
Stoetje in krijtverf-look

Wilt u Moose Färg matte verf bestellen?

Moose Färg producten zijn doorgaans binnen drie werkdagen bij u thuis. 

Welke krijtverf kan ik het beste gebruiken?

Moose Färg heeft 3 verschillende verfsoorten in hetzelfde kleurenpallet. Alle verfsoorten zijn waterverdunbaar en volledig mat, maar de samenstelling is verschillend en hierdoor geschikter voor vesrchillende toepassingen.

Voor binnenmuren

Voor het verven van binnenmuren raden wij u aan om Moose F te gebruiken. Muren van hout, beton, stuc en behang hebben allen een zg. zuigende ondergrond. Een watergedragen matte verf als Moose F kan hier goed intrekken. Moose F laat de muren bovendien ademen, wat goed is voor de vochtregulatie in uw huis. Wanneer de ondergrond zeer sterk zuigt is een voorstrijk aan te raden. Bekijk voor uitgebreid advies per ondergrond onze pagina over het verven van muren.

Krijtverf voor meubels

Voor het volledig mat verven van houten binnenmeubels raden wij u aan om Moose RDM te gebruiken. Deze verfsoort bevat meer vaste stof en is daardoor beter geschikt voor oppervlakten die veel aangeraakt worden. Lees voor advies over het voorbewerken van uw kastje of tafel onze uitgebreide pagina over meubels verven.

Bij een matte verf zullen vettige vingers altijd zichtbaar worden. Op deze plekken wordt de ondergrond glanzend. Dit kunt u met een vochtige doek weghalen, maar mocht u liever een slijtvast resultaat willen dan raden we u aan om uw meubels af te lakken met Topp. Dit is een matte lak, welke gebruikt kan worden voor het aflakken van o.a. vloeren en meubels.

Voor buiten

Het unieke aan de verf van Moose Färg is dat het kwalitatief zo sterk is dat het buiten gebruikt kan worden. Dit is zelfs de meestgebruikte toepassing! Met Moose F geeft u uw tuinhuis, schutting, overkapping en tuinmeubels een mooie matte uitstraling. Makkelijk aan te brengen, blijft gemiddeld zo'n 4-5 jaar goed. Bij onderhoud hoeft u niet te schuren. Ideaal dus, als u van de matte uitstraling houdt.

Krijtverf als wash

Bent u op zoek naar een halftransparante krijtverf? Met Dimma wash geeft u hout een kleurtje, zonder dat deze kleur volledig dekkend is. Het meest populair zijn white wash en grey wash, maar Dimma is verkrijgbaar in alle Moose Färg-kleuren. Met het aantal lagen bepaalt u zelf hoe dekkend u de kleur wilt hebben. Hoe vaker u verft, hoe meer pigment er achter blijft.

Wilt u Moose Färg bestellen?

Marloes Heering: "Hallo Jan. Nou het kastje is klaar hoor! En heel mooi geworden. Het gebruik is heel zuinig. Zodra ik de groene kleur heb gebruikt laat ik het weten en stuur ik ook een foto! Tot de volgende keer."

Hoe kan ik krijtverf aanbrengen?

De verf van Moose Färg kan men gemakkelijk aanbrengen met kwast of vachtroller. Omdat Moose Färg geen oplosmiddelen bevat is toepassing in huis bijzonder plezierig: aangenaam van geur en zeer gemakkelijk aan te brengen. Door het zogenaamde thixotrope karakter van de verf (het lijkt een beetje op yoghurt) druipt het niet, maar blijft aan kwast of roller hangen. Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met lauw water en wat zeep.

Geschikt om buiten te verven

Zoals eerder aangegeven is Moose F een zeer robuuste buitenverf. Deze matte verf is toepasbaar voor onbehandeld, geschilderd en geïmpregneerd hout. Geschikt voor alle soorten hout, zoals red cedar, douglas, larix en grenen hout. Moose F heeft de diffuse lichtverstrooing van krijtverf, maar vloeit veel makkelijker uit.

Wat is krijtverf?

Krijtverf is een watergedragen, dekkende verf. Deze heeft een karakteristieke matte, poederachtige uitstraling. Het ouderwetse krijtverf-recept bestond - het zal u niet verbazen - voor een groot deel uit krijt. Voor de kleuren werden zogenaamde aardverfstoffen gebruikt. Dit zijn minerale pigmenten die uit de aardkorst worden gedolven, bijvoorbeeld oker uit de Provence en omber en sienna uit Italië.

Vroeger werd het geheel dan met een bindmiddel zoals lijnolie, kalk of gelatine gemengd. Krijt was dikwijls voorhanden in de rotsen - denk aan de white cliffs of Dover. Er ontstonden zo prachtige kleuren, doordat deze bind- en vulmiddelen kleine korreltjes bevatten, die als de verf droog was het licht weerkaatsten.

Bestel gemakkelijk uw matte verf in onze webwinkel

Kleuren krijtverf

Deze pigmenten van Moose Färg worden in Zweden uit de grond gehaald. In Zweden is de rode kleur veruit het meest populair. U herkent de kleur vast als u ooit in Scandinavië bent geweest. In Nederland is de zwarte krijtverf erg populair. Het is uiteraard een kwestie van smaak. Bekijk dus vooral ook alle voorbeelden en vraag de gratis kleurenkaart aan om een goed idee te krijgen van de kleuren.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »
Meubelverf bankje wit krijtverf zweedse klepbank
Keukenbank (Zweedse klepbank) in Norrland wit

Veelgestelde vragen over krijtverf

Waar kun je krijtverf op gebruiken?

De matte verf van Moose Färg is geschikt voor hout, beton, mdf, beton, baksteen, terracotta, stuc en behang. Idealiter moet de verf in enige mate in de ondergrond kunnen trekken. Kunststof is hierdoor geen geschikte ondergrond.

Is krijtverf ook als wash verkrijgbaar?

Jazeker, hiervoor kun u Dimma gebruiken. Deze verf geeft een halftransparante dekking waardoor de kleur van de ondergrond zichtbaar.

Is uw krijtverf afwasbaar?

Ja, gebruik hiervoor een vochtige doek. Niet hard schrobben. Bij grotere beschadigingen kun u de verf gewoon bijwerken (al zal er wel een licht kleurverschil ontstaan).

Is uw krijtverf overschilderbaar?

Ja! U kunt krijtverf gewoon overschilderen met een nieuwe laag verf. U hoeft tussentijds niet te schuren.

Is uw krijtverf slijtvast?

Reguliere krijtverf is kwetsbaar en daardoor niet slijtvast. De verf van Moose Färg is van sterkere kwaliteit en daardoor minder kwetsbaar. Voor een slijtvaste afwerking van meubels waar vetvlekken en vloeistoffen waarschijnlijk zijn (denk aan kastjes of tafels) raden we aan om deze af te lakken met Topp. Deze lak is bijna volledig mat en zorgt ervoor dat uw meubels nog makkelijker schoon te maken zijn.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.