Home » Verfadvies » Houten tuinmeubels verven met matte dekkende beits

Houten tuinmeubels verven met matte dekkende beits

Nieuwe tuinmeubelen verven of oud tuinmeubilair opknappen doet u gemakkelijk met houtverf van Moose Färg. Tuinmeubelen worden vaak gemaakt van vurenhout, douglashout, teak of steigerhout. Om verkleuring tegen te gaan en vochtindringing te voorkomen is het verstandig om dit hout te schilderen.

Moose F is zeer geschikt voor deze houtsoorten omdat de verf er goed in kan zuigen. De verf dekt goed, maar legt geen afdekkende film op het hout. Hierdoor blijft het hout ademen en gaat het langer mee. Het is makkelijk om plekken bij te werken als deze er door zware regen- of hagelbuien zijn afgetikt. De uitstraling van Moose F is totaal mat, te vergelijken met de charmante krijtverf-look.

Steigerhouten bank verven
Steigerhouten bank in Åmål Grön geverfd

Tuinmeubels verven? Kies voor Moose F houtverf.

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Beits voor tuinmeubelen: dekkend, wash of transparant

tuinmeubels zwarte beitsen verven
Tuinmeubelen gebeitst in Vasa Svart (diepzwart)

Dekkende beits

Moose F is een matte dekkende beits die in het hout trekt. Met deze watergedragen houtverf kunt u uw tuinmeubelen beitsen waarbij de houtstructuur zichtbaar blijft. Dit geeft een natuurlijk en mat effect. Kwaststrepen vallen totaal weg. Moose F komt in mooie matte Zweedse kleuren. Wilt u een andere kleur dan kunnen we deze ook voor u mengen.

Steigerhouten meubels verven
Steigerhouten bank in Dimma white wash

Dimma wash

Wilt u dat de houtkleur van u tuinmeubelen gedeeltelijk zichbaar blijft, dan kunt u uw tuinmeubelen verven met de halftransparante Dimma. Met een white wash, grey wash, of wash in een andere kleur legt u een waas over het hout, maar blijf je de nerven door de verf heen zien. De kleur van het hout en het aantal lagen dat u verft bepaalt dus het resultaat.

Stappenplan tuinmeubels verven met Moose F

 1. Voorbewerking


  De verf van Moose Färg hecht het beste aan hout dat goed ontvet is en een beetje open staat. Wanneer het hout erg vers of geïmpregneerd is komen er nog vocht en zouten uit het hout zetten. Dit vermindert de hechting, daarom is het beter om vers hout eerst goed te laten doordrogen. Dit kan een aantal weken tot maanden duren, ga dus niet te snel verven.

  Ontvet uw houten tuinmeubelen, bijvoorbeeld met de milieuvriendelijke houtzeep Polarsken. Hierdoor wordt het oppervlak vet- en vuilvrij.

  Schuur het hout even op met een grove korrel (80) voordat u gaat verven.

 2. Verven


  Breng na de juiste voorbewerking de eerste laag Moose F aan met een kwast. Deze kunt u een beetje verdunnen met water (5-10%). Laat de verf goed drogen alvorens de tweede laag aan te brengen Afhankelijk van de temperatuur duurt het drogen zo'n 4-6 uur, bij een temperatuur boven de 15 graden. Laat de tweede laag goed doordrogen. Bij vochtig weer en lage temperaturen kan dit soms wel een week duren. Twee lagen zijn doorgaans goed voor een dekkend resultaat. Met een pot van 4L Moose F verft u 20 vierkante meter dekkend.

  Tuinmeubelen beitsen met Moose F is prettig om te doen. De verf is watergedragen, ruikt lekker en smeert gemakkelijk. U kunt kwasten tusendoor even in aluminiumfolie wikkelen. Ze zijn dan gewoon weer te gebruiken voor de tweede laag. De verf is gemakkelijker van uw handen en kwasten te verwijderen dan reguliere buitenverf. Als u de kwasten direct afspoelt met water en eventueel een beetje zeep worden ze ze weer goed schoon en kunt u ze bewaren voor een volgende verfklus. 

 3. In gebruikname van geverfde tuinmeubelen.


  Moose F is een matte, poederachtige verf. Voordat u erop gaat zitten kunt u er even overheen wrijven om te zien of de tuinmeubels nog afgeven. Mocht er nog wat pigmentpoeder op uw vingers achterblijven - bij de Falu Röd en Vasa Svart is dit mogelijk - dan kunt u deze even afnemen met een vochtige doek voordat u de tuinmeubelen in gebruik neemt. Uiteraard moet de verf wel goed droog zijn voordat u er met een doek overheen gaat.

 4. Onderhoud

  Zet tuinmeubels in de winter bij voorkeur binnen of dek ze af. Mocht dit niet mogelijk zijn, zet dan een aantal stenen onder 1 zijde van uw tafel of loungebank. Hierdoor zal vocht en vuil sneller weg kunnen spoelen en wordt de verflaag minder aangetast.

  Alle tuinmeubels de hele winter buiten blijven staan, dan rekening met regelmatiger onderhoud. Op zittingen en tafelbladen blijfven vocht en vuil liggen. Ook tikken de regendruppels er recht op. Dit is een krachtproef voor de verf en het kan zijn dat er dan wat af springt. Daarom kan het voorkomen dat u zo nu en dan moet herbehandelen. Dit is overigens met alles soorten verf het geval en bijna niet te voorkomen. Het enige dat u dan hoeft te doen is even goed sschoonmaken en borstelen met een staalborstel, en weer overkwasten. U hoeft niet te schuren. Voor deze situaties is Moose F het meest geschikt.

  Bij vormvaste, hardhouten tuinmeubelen kunt u ervoor kiezen om Moose RDM te gebruiken. Let op dat de verf dan dun aangebracht wordt.

Tuinmeubels verven? Kies voor Moose F houtverf.

Notitie: bij het verven van teak houten tuinmeubels is extra belangrijk om vooraf te ontvetten. Teakhout staat erom bekend dat het een hoog olie-gehalte en tannine-gehalte heeft. Hierdoor kan de verf sneller verkleuren, slechter drogen en hechtingsproblemen geven. Het resultaat is dat de verf gaat afbladderen. Zorg er echt voor dat u ieder plekje goed hebt ontvet.

Bekijk ook de instructievideo tuimeubelen verven:

Let op: in deze video is ervoor gekozen om af te werken met twee dunne lagen Moose RDM. Dit was mogelijk omdat de stoeltjes van hardhout zijn gemaakt en niet meer 'werkten'. Ook worden ze 's winters binnengezet. Bij zachthouten tuinmeubels (zoals vuren en douglas) is niet af te raden.

Oude tuinmeubelen beitsen

Zit er een oude laklaag op die kan gaan bladderen op uw tuinmeubels dan moet u deze eerst verwijderen, bijvoorbeeld door te schuren. Verfresten of verweerde beitsresten die niet kunnen bladderen kunt u oververven met Moose Färg, schuur gladde plekken eerst even op met korrel 80. Op verweerd hout zonder beits of verf kunt u direct verven zonder grondlaag. Ontvet en reinig de tuinmeubels, bijvoorbeeld met lijnoliezeep. Lijnoliezeep is niet alleen een effectieve ontvetter, het laat ook een dun laagje lijnolie achter op het hout waardoor het extra wordt verzorgd. 

Picknicktafel verven

Picknicktafels staan heel gezellig in een tuin. Ze staan er echter bekend om dat ze niet voor de eeuwigheid zijn. Ze zijn vaak gemaakt van vuren- of grenenhout en dat hout zal gaan werken wanneer het in aanraking komt met vochtverschillen. Op den duur zal de kleur van het hout veranderen en kunnen er scheurtjes in het hout ontstaan. Een picknickbank verven helpt bij het verduurzamen ervan. Een tafel van hardhout (bijv. bankirai) is van zichzelf al wat duurzamer.

Het hout van de picknicktafel is, wanneer het uit de bouwmarkt komt, naar alle waarschijnlijkheid nog vers en vaak ook nog geïmpregneerd. Na het plaatsen in de buitenlucht komen er nog vocht en zouten uit het hout zetten. Laat uw picknicktafel enkele maanden staan zodat het hout kan doordrogen en het impregneerzout eruit kan 'zweten'. U zult zien dat er kleine scheurtjes in het hout komen, dit is een eigenschap van hout en wordt veroorzaakt door het krimpen en uitzetten ten gevolg van vochtverschillen in de buitenlucht.

Gaat u uw picknicktafel verven, dan doet u er goed aan om deze goed te ontvetten, bijvoorbeeld met Polarsken, en op te schuren met een grove korrel. Een picknicktafel is vaak geschaafd en geïmpregneerd, waardoor verf of beits niet goed kan hechten. Na ontvetten en opschuren kun u er direct overheen verven met Moose F. Een grondverf is niet nodig. Tussen de eerste en de tweede laag hoeft u niet te schuren. Na twee (bij lichte kleuren soms 3) lagen heeft u een dekkend resultaat.

De picknicktafel zal langer mooi blijven wanneer u deze in de herfst en winter afdekt of binnenzet. Als dit niet lukt dan loopt u dan kans dat zware regenbuien ervoor zorgen dat de verf er gedeeltelijk aftikt. U kunt uw picknicktafel verven met 1 verflaagje voor het nieuwe seizoen. U hoeft dan niet te schuren, wel even schoonmaken.

Picknicktafel verven
Picknicktafel geverfd in Skiffer Grå (leisteengrijs)

Onderhoud van tuinmeubels

Tuinmeubels bestaan uit zogenaamd 'liggend' of 'horizontaal' hout. Dit betekent dat de zon er vaak de hele dag op schijnt, de regen er recht op valt en water erop blijft liggen. U kunt u voorstellen dat het hout en de verf hierdoor sneller vies worden of gaan verweren. Dit voorkomt u door het hout 's winters af te dekken of binnen te zetten. Mocht dit niet mogelijk zijn, zet dan een aantal stenen onder 1 zijde van uw tafel of loungebank. Hierdoor zal vocht en vuil sneller weg kunnen spoelen en wordt de verflaag ontzien.

Als geverfde tuinmeubelen de hele winter buiten hebben gestaan is er een kans dat de verf er door hagelbuien of zware regen gedeeltelijk is afgetikt. U kunt dan gewoon met een dun laagje Moose F bijwerken. U hoeft enkel schoon te maken (eventueel met hogedrukspuit) en kan opnieuw uw tuinmeubelen beitsen met 1 laag. Schuren is niet nodig.

Heeft u last van schimmel in uw tuinmeubels? Het komt niet zo vaak voor bij tuinmeubels, maar schimmel hecht zicht graag op vochtig hout. U kunt anti-schimmelmiddel Svampdöd gebruiken om schimmel te bestrijden.

Als u uw geverfde houten tuintafel wil behandelen tegen vochtindringing dan kunt u Pansar Lätt gebruiken. Deze waterafstotende en conserverende behandeling voor met name hardhout is gebaseerd op nanotechnologie en zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten. Het hout blijft wel ademen maar neemt geen water meer op.

Tuinmeubelen beitsen?

Tuinmeubels olieën

Wilt u geen verf gebruiken maar de meubels natuurlijk beschermenen, dan kunt u Bästa Olja lijnolie gebruiken. Deze lijnolie maakt uw houten tuinmeubels waterafstotend. Het vergrijzingsproces wordt vertraagd, maar kan niet eeuwig tegen gehouden worden. Doordat er geen vocht in het hout blijft zitten vinden schimmels geen voeding, blijft het vrij van houtrot en wordt de buigsterkte vergroot.

Meer voorbeelden van tuinmeubilair

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.