Schuur verven

Wilt u een houten schuur verven? Een schuur is vaak gebouwd van douglas, vuren- of grenenhout dat “werkt”; door vocht en temperatuurverschillen krimpt het hout en zet het uit. Dit stelt speciale eisen als u een schuur gaat schilderen. Moose Färg is speciaal ontwikkeld om uw schuur te verven: de verf is gemakkelijk om mee te verven, behoeft weinig onderhoud en u hoeft tussen de lagen door niet te schuren.

Ebgert en Lydia van Voorthuizen (Tjallebert): “Ons gebeitste schuurtje met lijnoliezeep schoongemaakt, geschuurd en geverfd met Moose F loodgrijs en Moose RDM sneeuwwit. Dit resultaat hadden wij niet verwacht. Fijne verf om mee te werken en een prachtig resultaat.Lees meer.

Bestellen? Voor alle prijzen klik op: bestellen

schuur-verven-mat-zwarte-verf

Schuur geverfd in prachtig mat zwart

Conventionele houtverf vormt een film over het hout. Door het krimpen en uitzetten zal zelfs de beste elastische verf op den duur gaan bladderen. Moose Färg is voor dit soort hout gemaakt. In Zweden wordt het al eeuwen gebruikt als praktische, fraaie en betaalbare oplossing voor grote hout oppervlakten zoals een schuur of houten huis.

Schuur schilderen met Moose Färg: advies

Schuur van nieuw en geimpregneerd hout

Is uw schuur gemaakt van nieuw en/of geimpregneerd hout, heef het dan even de tijd om te ademenen. Het impregneermiddel zweet vaak uit en kan vlekken geven. Het is wel mogelijk om alvast 1 laag verf op het hout te zetten, mocht u dat toch graag willen. Omdat Moose Färg een damp-open verf is kan impregneer nog door de verf heen zweten. Enkele maanden later zet nu dan de tweede laag erop. Gladgeschaafd hout moet u even opschuren met een grove korrel (korrel 80). Dit is bij ruw bezaagd hout niet nodig.

Als u de schuur nog in elkaar moet zetten is het verstandig om eerst de mes en groef te schilderen en evt. een eerste dunne laag. Dat voorkomt krimp en uitzet naden en conserveert ook de mes en groef het beste. Denkt u er ook aan uw spijkers even in te smeren met lijnolie? Dat voorkomt roesten en vochtindringing, ook als u met roestvrijstalen spijkers werkt. En zeker als u de spijkers niet hamert, maar erin schiet. Schietpistolen maken een groter gat en dat moet u opvullen.

Schuur overschilderen

Een schuur die al gebeitst is kan met Moose Färg geverfd worden mits de ondergrond goed wordt voorbehandeld. Maak het hout goed schoon en vetvrij. Dit kan bijvoorbeeld met een hogedrukspuit en Polarsken lijnoliezeep. Gebruik de spray-stand zodat de houtstructuur niet wordt beschadigd en let erop dat u niet in de isolatie spuit.

Als er een verflaag op zit die kan gaan bladderen dan zult u deze moeten verwijderen. Verf resten zijn geen probleem. Glanzende oppervlakten dient u deze grof op te schuren (korrel 80).

Het veelgehoord gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Het hangt enorm van de verfsoorten af of ze elkaar verdragen. Moose F type is in het overgrote deel goed te gebruiken mits de voorbehandeling goed wordt gedaan (ruw schuren, vetvrij schoonmaken, 1e laag goed laten doordrogen).

Oude schuur verven

Is uw schuur al wat ouder en verweerd dan is het geen enkel probleem om met Moose F te verven. De dekkende verf zorgt ervoor dat kleurverschillen wegvallen. Maak het hout schoon met een sopje met houtzeep Polarsken, bijvoorbeeld met een borstel of hogedrukspuit. U kunt al gaan verven als het hout nog nat is.

Alexandra Beckers, Dilsen-Stokkem (België): “Deze lelijke schuur was een doorn in m’n oog maar met de Moose Färg verf is het toch nog een leuke schuur geworden. Wat een geweldige verf is dit. Het is geverfd met Zweeds blauw en alleen twee keer gedaan en zelfs het kleurverschil in de planken is niks meer van te zien.” Lees meer.

Schuur in Zweeds blauw bohus bla

Schuur geschilderd in Bohus Blå

Schuur verven

Schilder de eerste laag met water verdunde verf (ca. 10%). Gebruik een blokkwast zodat u goed in de kieren en gaten komt. Zet de tweede laag erop nadat de eerste laag goed doorgedroogd is. Bij geverfd hout kan dat een dag duren maar bij een mooie zonnige droge dag is dat al na 2 uur het geval. U merkt het zelf als de tweede laag de eerste weer oplost, dan moet u nog even wachten. Grondverf is niet nodig, Moose Färg is zijn eigen grond. Niet schuren tussen de lagen, dat is niet nodig en zelfs onwenselijk.

Loop aan het eind van het seizoen of na de winter het schilderwerk nog even na. De verf zuigt erg in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt. U kunt dan nog even bijwerken of even helemaal licht overkwasten, daar zit u niks van en zorgt voor een optimaal resultaat voor de komende jaren.

Onderhoud van een geschilderde schuur

Het onderhoud van Moose Färg is ontzettend simpel. U hoeft eigenlijk niets te doen. Wanneer regenval of wind uw schuur vies maakt kunt u dit met water (en eventueel wat houtzeep) schoonmaken. Afhankelijk van de omstandigheden blijft uw schoon zo’n 5 jaar mooi. In de felle zon verweert het sneller dan in de schaduw. Wanneer u gaat oververven hoeft u niet te schuren. Even goed schoonmaken en een nieuwe laag erop zetten is voldoende.

Verf voor houten schuur: welke kleur?

Moose Färg komt in diverse matte kleuren uit het Zweedse kleurenpalet. Deze kleuren zijn kenmerken voor het Scandinavische landschap. Wilt u een andere kleur dan kunnen we deze voor uw mengen. Geef een RAL- of NCS-code door wanneer u bestelt via ‘klantkleur‘.

 • Falu Röd

  Zweeds rood

  Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungssvart

  Loodgrijs

  Moose Färg Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

In de Zweedse traditie wordt een opvallende kleur (een zwarte schuur of een rode schuur) vaak gecombineerd met wit. Door het contrast komt de kleur nog beter uit. Bent u benieuwd hoe Moose Färg kleurcombinaties eruitzien, maak uw eigen kleurcombinaties met ons inkleurschuurtje. 

 

Bestellen? Voor alle prijzen klik op: bestellen

Het weer en schimmel in een schuur voorkomen

Als u een schuur wilt verven, behandel dan waar dat nodig is ook tegen het weer. Dit is een schimmel die veel voorkomt in schuren. De oorzaak hiervan is vocht. Het is dus altijd goed om te kijken naar de constructie van uw schuur, en dan met name naar de ventilatie. Om schimmels te bestrijden en om ze te voorkomen kunt u behandelen anti schimmelmiddel Svampdöd. Dit middel kunt u op reeds beschimmeld hout spuiten of voor en na het verven aanbrengen om schimmel te voorkomen. Voorkomen van schimmels is uiteraard beter. Lees de gebruiksaanwijzing goed door voor gebruik of vraag advies.

Anti-schimmelmiddel kopen? Svampdöd bestellen

schuur grijs geverfdSchuur/garage grijs geverfd met Kiruna grå

Veelgestelde vragen over schuur verven

Moet ik de binnenkant van mijn schuur verven?

Dit is mogelijk, maar geen vereiste. Doordat Moose Färg in het hout trekt kan het hout zijn vocht goed kwijt. Hierdoor zal het hout niet gaan kromtrekken wanneer je maar 1 kant verft, zoals bij lakverven wel gebeurt. U kunt er wel voor kiezen om het hout toch te behandelen om het hout extra te beschermen of omdat u het mooi vindt. Moose Färg is hier zeer geschikt voor omdat het een damp-open karakter heeft en het hout dus niet opsluit wanneer je het aan twee kanten verft. U kunt dit doen met een dekkende beits, maar u kunt ook kiezen voor een Dimma wash-effect of een transparante impregnering.

Ik heb schimmel in mijn schuur, wat kan ik doen?

Schimmel in schuren komen vaak voor, met name wanneer er veel vocht in een schuur aanwezig is. Schimmels tasten de kwaliteit van het hout aan dus het is verstandig om dit probleem tijdig aan te pakken. Een belangrijk deel van de oplossing is ventilatie. Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u schimmels als groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) ook bestrijden en voorkomen. Ter bestrijding van schimmels: spuit de oppervlaktes met schimmel in met Svampdöd en laat drogen. Vaak gaat de schimmel dan vanzelf weg, maar u kunt de oppervlakken ook reinigen met een sopje van lijnoliezeep. Herhaal de behandeling nogmaals en laat het middel nu zitten voor het bestrijden van terugkomende schimmels. Ter voorkoming van schimmels: spuit het hout vooraf in met Svampdöd. Voeg eventueel ook 0,05% toe aan de verf voordat u gaat schilderen. En spuit de oppervlakten nogmaals in nadat de verf is gedroogd.

Is Moose Färg beter dan mijn schuur verven met teer?

Jazeker. Onze zwarte beits kunt u zien als milieuvriendelijke vervanger voor zwarte teer. Teer (of carbolineum) was vroeger een zeer populair middel om schuren vocht- en waterdicht maken.  Het is echter al jaren verboden omdat er kankerverwerkkende stoffen in koolteer zitten. De verwerking van teer was ook niet ideaal omdat het hard wordt bij lager temperaturen en zacht bij hoge temperaturen. Je kon het dus alleen aanbrengen als het heet was, en de teer droop bovendiep van de schuur af wanneer de zon erg fel scheen. Een watergedragen zwarte beits als Moose F is een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor teer/ carbolineum. De werking is anders omdat de verf in het hout trekt en er niet op blijft liggen. Dit zorgt ervoor dat het hout blijft ademen en je niet ieder jaar opnieuw hoeft te verven. Moose Färg beits is waterafstotend (druppels glijden er af) en conserverend. De kleur is echter net zo diep en zitten er geen schadelijke stoffen in de verf.

Moet ik mijn houten schuur schuren voor het verven?

De voorbewerking van het hout hangt af van verschillende factoren. Ruw bezaagd hout dat niet geimpregneerd is hoeft u niet te schuren. Het ruwe hout zuigt de verf juist uitstekend op. Geschaafd hout moet enkel opgeschuurd worden voor het verven. Alleen wanneer er verf op zit die kan gaan bladderen zult u deze eraf moeten halen. Dit kan door middels van schuren, maar ook met een hogedrukspuit of verfafbrander. U hoeft nooit te schuren tussen de twee lagen Moose Färg door. Ook hoeft u bij het oververven van Moose Färg niet te schuren.

Kan ik carbolineum overschilderen met Moose Färg?

Ja, wanneer het carbolineum al wat verweerd is kunt u dit oververven met Moose F. Zorg ervoor dat hout dat met carboleum is behandeld goed wordt schoongemaakt. Gebruik bijvoorbeeld een sopje van biologische houtzeep Polarsken en een hogedrukspuit op de spray stand. Verf vervolgens met een blokkwast de eerste laag verf met water verdunde (ca. 10%), zodat u goed in de kieren en gaten komt. Zet de tweede laag erop nadat de eerste laag goed doorgedroogd is. Grondverf is niet nodig en u hoeft niet te schuren tussen de lagen door. Met Moose F Vasa Svart (zwarte beits) kunt u uw schuur zwart verven. Bekijk ter voorbeeld deze schuur in matzwart.

schuur zwart verven

Schuur zwarte verven met Vasa Svart

 • Lijnoliezeep: natuurlijke houtzeep Polarsken

  Lijnoliezeep houtzeep houtreiniger

  De geur van de Zweedse zomerzon Lijnolie is een onverzadigde olie, opgebouwd uit vetzuren. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke zeep: Moose Polarsken lijnoliezeep. Dit …

  Lees verder

 • Matte houtverf Moose Färg: de voordelen op een rijtje

  Verfadvies verf bewaren

  Moose Färg matte houtverf bestellen? klik hier: bestellen Lees over de ervaringen van klanten, die Moose Färg matte houtverf gebruikten: Klantervaringen Gemakkelijk in gebruik: Geen kwaststrepen, droogt mooi egaal op …

  Lees verder