Home » Verfadvies » Schuur verven – verfadvies voor oude en nieuwe schuren

Schuur verven | Verfadvies voor oude en nieuwe schuren

Houten schuur verven? De Zweedse houtbeits van Moose Färg is een slimme keuze. Waarom? Dat leggen we u graag uit.

Houten schuren zijn vaak gemaakt van Douglas, vuren– of grenenhout. Oftewel houtsoorten die “werken” door vocht en temperatuurverschillen. Het hout krimpt het en zet uit. Dit stelt speciale eisen aan het product waarmee u een schuur gaat verven. U wilt immers niet dat de verflaag barst en afbladdert.

Moose Färg is speciaal ontwikkeld om uw schuur te verven: makkelijk in gebruik, weinig onderhoud en niet schuren tussen de lagen.

schuur-verven-mat-zwarte-verf
Schuur geverfd in prachtig mat zwart

Direct bestellen?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Waarom uw schuur verven met Moose F?

Conventionele houtverf vormt een afsluitende filmlaag over het hout van uw schuur. Door het krimpen en uitzetten zal zelfs de beste elastische verf op den duur gaan bladderen. Moose Färg is voor dit soort hout gemaakt. In Zweden wordt het al eeuwen gebruikt als praktische, fraaie en betaalbare oplossing voor grote houtoppervlakten zoals schuren of houten huizen.

 • Trekt in het hout waardoor de kans op bladderen nihil is
 • Heeft een milieuvriendelijke samenstelling
 • Na aanbrengen bent u gemiddeld vijf jaar onderhoudsvrij
 • Heeft een levendige uitstraling: houtstructuren blijven prachtig zichtbaar
 • Lees meer voordelen van houtverf Moose F

Is uw schuur al wat ouder en verweerd? Dan ook is het geen enkel probleem om met Moose F te verven. De volledig dekkende verf zorgt ervoor dat kleurverschillen in het hout wegvallen. Maak het hout schoon met een sopje met houtzeep Polarsken, bijvoorbeeld met een borstel of hogedrukspuit. U kunt al gaan verven als het hout nog nat is.

Alexandra Beckers (België): "Deze lelijke schuur was een doorn in m’n oog maar met de Moose Färg verf is het toch nog een leuke schuur geworden. Wat een geweldige verf is dit. Het is geverfd met Zweeds blauw en alleen twee keer gedaan en zelfs het kleurverschil in de planken is niks meer van te zien." Lees meer→

Schuur verven zweeds blauw
Schuur geschilderd in de kleur Bohus Blå

Schuur verven met Moose Färg: stappenplan en advies

 1. Schuur van nieuw en geïmpregneerd hout: voorbewerking


  Is uw schuur gemaakt van nieuw en/of geïmpregneerd hout, geef het dan even de tijd om te ademenen. Het impregneermiddel zweet vaak uit en kan vlekken geven. Hout gaat nog krimpen en uitzetten waardoor er kleine scheurtjes ontstaan.

  Het is wel mogelijk om alvast 1 laag verf op het hout te zetten, mocht u dat graag willen. Omdat de verf van Moose Färg damp-open is kan impregneer nog door de verf heen zweten. Enkele maanden later zet nu dan de tweede laag erop. Gladgeschaafd hout moet u even opschuren met een grove korrel (korrel 80). Dit is bij ruw en bezaagd hout niet nodig.

  Tip: Als u de schuur nog in elkaar moet zetten is het verstandig om eerst de mes en groef te schilderen en evt. een eerste dunne laag. Dat voorkomt krimp en uitzet naden en conserveert ook de mes en groef het beste. Denkt u er ook aan uw spijkers even in te smeren met lijnolie? Dat voorkomt roesten en vochtindringing, ook als u met roestvrijstalen spijkers werkt. En zeker als u de spijkers niet hamert, maar erin schiet. Schietpistolen maken een groter gat en dat moet u opvullen.

 2. Geverfde of gebeitste schuur overschilderen: voorbewerking


  Een schuur die al gebeitst is kan met Moose F geverfd worden mits de ondergrond goed wordt voorbehandeld. Maak het hout goed schoon en vetvrij. Dit kan bijvoorbeeld met een hogedrukspuit en Polarsken lijnoliezeep. Gebruik
  de spray-stand zodat de houtstructuur niet wordt beschadigd en let erop dat u niet in de isolatie spuit.

  Als er een verflaag op zit die kan gaan bladderen dan zult u deze moeten verwijderen. Glanzende oppervlakten dient u grof op te schuren (korrel 80). Opgeschuurde verfresten zijn geen probleem.

  Het veelgehoord gerucht dat watergedragen verf niet toepasbaar is over oplosmiddelgedragen verf is niet juist. Het hangt enorm van de verfsoorten af of ze elkaar verdragen. Moose F type is in het overgrote deel goed te gebruiken mits de voorbehandeling goed wordt gedaan.

 3. Verven


  Schilder de eerste laag met water verdunde verf (ca. 10%). Gebruik een blokkwast zodat u goed in de kieren en gaten komt. Zet de tweede laag erop nadat de eerste laag goed doorgedroogd is. Bij geverfd hout kan dat een dag duren maar bij een mooie zonnige droge dag is dat al na 2 uur het geval. U merkt het zelf als de tweede laag de eerste laag lostrekt, dan moet u nog even wachten. Grondverf is niet nodig, Moose F is zijn eigen grond. Niet schuren tussen de lagen, dat is niet nodig en zelfs onwenselijk.

 4. Onderhoud


  Loop aan het eind van het seizoen of na de winter het schilderwerk nog even na. De verf zuigt erg in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt. U kunt dan nog even plaatselijk bijwerken of even helemaal licht overkwasten, daar zit u niks van en zorgt voor een optimaal resultaat voor de komende jaren.

Producten voor het beitsen/verven van uw schuur:

Welke kleur verf voor uw houten schuur?

Moose Färg verf is verkrijgbaar in 19 unieke matte kleuren uit het Zweedse kleurenpalet. Wilt u een andere kleur? Dan kunnen we deze voor uw mengen. Bestel in dat geval via 'klantkleur' en geef een RAL- of NCS-code aan ons door via de bestelnotities.

In de Zweedse traditie wordt een opvallende kleur (een zwarte schuur of een rode schuur) vaak gecombineerd met wit. Door het contrast met wit komt de kleur nog beter uit. Bent u benieuwd hoe Moose Färg kleurcombinaties eruitzien? Maak uw eigen kleurcombinaties met ons inkleurschuurtje. 

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)

Onderhoud van uw geverfde schuur

Het onderhoud van een schuur die geverfd is met Moose Färg verf is ontzettend simpel. U hoeft eigenlijk niets te doen. Wanneer regenval of wind uw schuur vies maakt kunt u dit met water (en eventueel houtzeep) schoonmaken. Afhankelijk van de omstandigheden blijft uw schuur zo'n 5 jaar mooi. In de felle zon verweert het sneller dan in de schaduw.

Wanneer u gaat oververven hoeft u niet te schuren. Even goed schoonmaken en een nieuwe, dunne laag erop zetten is voldoende. U kunt dit ook plaatselijk doen op plekken waar onderhoud vereist is. Door het volledig matte karakter van de verf ziet u dit niet terug wanneer de verf opdroogt.

Ebgert en Lydia van Voorthuizen (Tjallebert): "Ons gebeitste schuurtje met lijnoliezeep schoongemaakt, geschuurd en geverfd met Moose F loodgrijs en Moose RDM sneeuwwit. Dit resultaat hadden wij niet verwacht. Fijne verf om mee te werken en een prachtig resultaat." Lees meer →

schuur zwart verven
Schuur zwart geverfd met Vasa Svart
schuur grijs verven
Schuur/garage grijs geverfd met Kiruna Grå

Schimmel en "het weer" in uw schuur voorkomen

Als u een schuur gaat verven, behandel dan waar dat nodig ook tegen "het weer". Dit is een schimmel die veel voorkomt in schuren. De oorzaak hiervan is vocht. Met anti-schimmelmiddel Svampdöd kunt u het weer effectief bestrijden. Maar, aangezien het veroorzaakt wordt door vocht is de eerste stap altijd om goed om te kijken naar de constructie van uw schuur, en dan met name naar de ventilatie.

Met Svampdöd kunt u schimmels bestrijden of voorkomen. U kunt het op reeds beschimmeld hout spuiten (verdund met water, in een plantenspuit) of preventief gebruiken door voor en/of na het verven aan te brengen. U kunt ook een hele kleine hoeveelheid toevoegen aan de verf. Uiteraard is voorkomen van schimmels beter, ze kunnen uw hout namelijk aantasten. Lees de gebruiksaanwijzing goed door voor gebruik of vraag advies.

Anti-schimmelmiddel kopen?

Veelgestelde vragen over schuur verven

Moet ik de binnenkant van mijn schuur verven?

Dit is mogelijk, maar geen vereiste. Doordat Moose Färg in het hout trekt kan het hout zijn vocht goed kwijt. Hierdoor zal het hout niet gaan kromtrekken wanneer je maar 1 kant verft, zoals bij lakverven wel gebeurt. U kunt er wel voor kiezen om het hout toch te behandelen om het hout extra te beschermen of omdat u het mooi vindt. Moose Färg is hier zeer geschikt voor omdat het een damp-open karakter heeft en het hout dus niet opsluit wanneer je het aan twee kanten verft. U kunt dit doen met een dekkende beits, maar u kunt ook kiezen voor een Dimma wash-effect of een transparante impregnering.

Ik heb schimmel in mijn schuur, wat kan ik doen?

Schimmel in schuren komen vaak voor, met name wanneer er veel vocht in een schuur aanwezig is. Schimmels tasten de kwaliteit van het hout aan dus het is verstandig om dit probleem tijdig aan te pakken. Een belangrijk deel van de oplossing is ventilatie. Lees alles over schimmelbestrijding op onze pagina.

Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u schimmels als groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) ook bestrijden en voorkomen. Ter bestrijding van schimmels: spuit de oppervlaktes met schimmel in met Svampdöd en laat drogen. Vaak gaat de schimmel dan vanzelf weg, maar u kunt de oppervlakken ook reinigen met een sopje van lijnoliezeep. Herhaal de behandeling nogmaals en laat het middel nu zitten voor het bestrijden van terugkomende schimmels. Ter voorkoming van schimmels: spuit het hout vooraf in met Svampdöd. Voeg eventueel ook 0,05% toe aan de verf voordat u gaat schilderen. En spuit de oppervlakten nogmaals in nadat de verf is gedroogd.

Is Moose Färg beter dan mijn schuur verven met teer?

Jazeker. Onze zwarte beits kunt u zien als milieuvriendelijke vervanger voor zwarte teer. Teer (of carbolineum) was vroeger een zeer populair middel om schuren vocht- en waterdicht maken.  Het is echter al jaren verboden omdat er kankerverwerkkende stoffen in koolteer zitten. De verwerking van teer was ook niet ideaal omdat het hard wordt bij lager temperaturen en zacht bij hoge temperaturen. Je kon het dus alleen aanbrengen als het heet was, en de teer droop bovendiep van de schuur af wanneer de zon erg fel scheen. Een watergedragen zwarte beits als Moose F is een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor teer/ carbolineum. De werking is anders omdat de verf in het hout trekt en er niet op blijft liggen. Dit zorgt ervoor dat het hout blijft ademen en je niet ieder jaar opnieuw hoeft te verven. Moose Färg beits is waterafstotend (druppels glijden er af) en conserverend. De kleur is echter net zo diep en zitten er geen schadelijke stoffen in de verf.

Moet ik mijn houten schuur schuren voor het verven?

De voorbewerking van het hout hangt af van verschillende factoren. Ruw bezaagd hout dat niet geimpregneerd is hoeft u niet te schuren. Het ruwe hout zuigt de verf juist uitstekend op. Geschaafd hout moet enkel opgeschuurd worden voor het verven. Alleen wanneer er verf op zit die kan gaan bladderen zult u deze eraf moeten halen. Dit kan door middels van schuren, maar ook met een hogedrukspuit of verfafbrander. U hoeft nooit te schuren tussen de twee lagen Moose Färg door. Ook hoeft u bij het oververven van Moose Färg niet te schuren.

Kan ik carbolineum overschilderen met Moose Färg?

Ja, wanneer het carbolineum al wat verweerd is kunt u dit oververven met Moose F. Zorg ervoor dat hout dat met carboleum is behandeld goed wordt schoongemaakt. Gebruik bijvoorbeeld een sopje van biologische houtzeep Polarsken en een hogedrukspuit op de spray stand. Verf vervolgens met een blokkwast de eerste laag verf met water verdunde (ca. 10%), zodat u goed in de kieren en gaten komt. Zet de tweede laag erop nadat de eerste laag goed doorgedroogd is. Grondverf is niet nodig en u hoeft niet te schuren tussen de lagen door. Met Moose F Vasa Svart (zwarte beits) kunt u uw schuur zwart verven.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.