Douglas hout schilderen

Moose Färg is een matte houtverf die bijzonder geschikt is voor om douglas hout te schilderen. Douglas hout is een harde Europese naaldhoutsoort. Het heeft een open structuur en kan dus nog gaan krimpen en uitzetten. Hierdoor komen er haarscheurtjes in. Douglashout wordt gebruikt voor onder andere schuttingen, overkappingen, tuinmeubels en betimmeringen of gevels van een huis.

Door de open structuur van de verf van Moose Färg kan het hout werken zonder dat de verf gaat bladderen. Moose Färg vormt geen film over het hout, maar trekt er in. Het hout zelf kan blijven ademen. Voor het behandelen van Douglas hout is Moose Färg dus een zeer goede keuze.

Matte verf voor uw douglashout kopen? 

Bestellen

douglas hout schilderen oregon pine schilderen

Douglas houten schutting

“Moose Färg Type F gekocht om onze onbehandelde Douglas schutting te beschermen. De kleur loodgrijs gekozen. Prachtige mid-grijze kleur dat in de zon een zweem van blauw erdoor heen lijkt te hebben. Prima resultaat, erg blij mee!” Lees verder.

Douglas hout verven met Moose Färg: bijzonder gemakkelijk

Moose Färg ruikt aangenaam en is milieuvriendelijk. De verf is oplosmiddelvrij/arm en waterverdunbaar. Door het matte karakter zijn kwaststrepen geen probleem. Ook het onderhoud is simpel: gewoon even schoonmaken en daarna weer over schilderen, schuren is niet nodig (zelfs onwenselijk).

Welke verf voor douglashout?

Douglas hout schilderen met dekkende houtverf

Moose F is een dekkende verf die uw douglashout beschermt en een mooie kleur geeft. Meestal moet u Douglas twee maal verven. Moose F heeft geen grondverf nodig en kan direct op het hout worden aangebracht. De verf trekt in het hout waardoor de houtstructuur mooi zichtbaar blijft. De verf blijft doorgaans 5 jaar mooi en kan makkelijk worden onderhouden. Schuren is bij onderhoud niet nodig. Populair is de zwarte verf voor douglas hout, deze kleur heet bij ons Vasa Svart (diepzwart). Om douglashout wit te schilderen kiest u voor Norrland Vit (sneeuwwit). De verf – ook wel dekkende beits genoemd – is ook verkrijgbaar in andere Zweedse matte kleuren:

  • Vasa svartDiepzwart
  • Falu RödZweeds rood
  • Skiffer GråLeisteengrijs
  • BlytungsgråLoodgrijs
  • Skåne gulZweeds geel
  • Ljus gulLichtgeel
  • Bohus BlåZweeds blauw
  • Ljus BlåLichtblauw
  • SommerblåZomerblauw
  • Dalarna GrönZweeds groen
Alle kleuren bekijken »

Douglashout in whitewash

Wilt u uw douglas hout schilderen, maar dat het hout zichtbaar blijft, dan raden wij Dimma aan. Bij deze halftransparante verf blijven het hout en de houtkleur gedeeltelijk zichtbaar. U kunt kiezen voor whitewash, maar greywash of een wash in iedere andere kleur is ook mogelijk.

Roy Jacobs (Etten Leur): “Een top product, toegepast op onze Douglas houten schutting, heel mooi resultaat na 1 behandeling. Dankjewel voor het advies en snelle levering.” Lees verder.

Transparante bescherming voor douglashout

U kunt Douglas hout behandelen met een transparante impregnering Storuman Skydd.  Skydd is kleurloos, haalt het houtnerf naar voren en remt de vergrijzing. Let op: dit is te vergelijken met een laagje zonnebrand. Deze behandeling moet in direkt zonlicht regelmatig (1x per jaar) worden herhaald. Lees ook de ervaring van een klant die Storuman Skyd gebruikt.

Prijzen van alle producten zien? Kijk bij:

Bestellen

douglas schutting verven

Douglas schutting geverfd in Bohus Blå

Lia van der Ploeg (Ede): “Wij hebben deze schutting geverfd met Moose F. Kleur Bohus Blå. Fijne verf, dekt goed en wij zijn blij met deze kleur.” Lees verder.

Stappenplan Douglashout verven

Gaat u uw schutting, overkapping of tuinhuis van douglas hout schilderen? Volg de onderstaande stappen en tips voor een duurzaam mooi resultaat.

1. Nieuw douglashout zal nog gaan werken. Het krimpt, zet uit en kan hars uit komen zetten. Als u het in de bouwmarkt koopt dan wordt douglashout vaak geimpregneerd. Het is daarom verstandig om uw douglas hout eerst even te laten staan, denk aan een paar maanden tot een half jaar. De impregneerstoffen, die groenige of bruine vlekken kunnen geven, kunnen dan uit het hout trekken. Hars kunt u met een scherp mes of een doek met terpentine verwijderen.

2. Moose F is een damp-open verf. Dit betekent dat het hout kan blijven ademen en dat impregneer door de verf heen aan de lucht kan worden afgegeven. Hierdoor kunt  u – anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen – direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag pas na een halfjaar aan te brengen. Dan is alle impregneer en hars uit het hout en krijgt u een mooi resultaat op de lange termijn. Dit hoeft niet, u kunt ook een tijdje wachten en dan direct twee lagen achter elkaar verven.

3. Maak het hout schoon (bij., met biologische houtzeep Polarsken) en schuur het een beetje grof op wanneer het glad is.

4. Verdun de verf met wat water en breng met een blokkwast aan op het hout. U kunt ook een verfspuit of verfroller gebruiken.

5. Laat de verf drogen. Hoe lang dit duurt hang af van de luchtvochtigheid en de temperatuur, maar is vaak tussen de paar uur en een dag.

6. Zet de tweede laag erop als de eerste laag goed is doorgedroogd. Na twee lagen heeft u waarschijnlijk een dekkend resultaat.

Douglashout verven? Oregon pine schilderen? Gebruik houtverf Moose F.

Bestellen

Douglas schutting grijs verven

Douglas schutting grijs geverfd

“Type F gekocht om onze onbehandelde Douglas schutting te beschermen. De kleur loodgrijs gekozen. Prachtige mid-grijze kleur dat in de zon een zweem van blauw erdoor heen lijkt te hebben. In de schaduw neigt het naar donkergrijs. Het is goed aan te brengen, dekt in 2 keer erg strak (onbehandeld hout in de zon, dus 1 keer was niet genoeg) en de levering was tijdig. Prima resultaat, erg blij mee!”

Oregon pine

Douglas wordt ook wel Oregon pine genoemd wanneer het afkomstig is van oude douglasbomen uit de Verenigde Staten. Het meeste Douglas hout in Nederland wordt geteeld door Staatsbosbeheer, die ook hout en kapschuren verkoopt. Staatsbosbeheer kiest bij douglas zwart verven overigens ook voor de verf van Moose Färg. Kijk voor meer informatie daarover bij Hollands hout.

Eigenschappen van douglashout

Douglas bevat veel tannine en sappen, het is daarom aan te raden het hout goed te laten drogen voor gebruik. Het vochtgehalte in het hout moet ca. 17.5% zijn. Dit is het geval als het hout een aantal maanden heeft opgelegen. Houdt daar rekening mee bij de behandeling.

Douglas vlonder behandelen

Wilt u een vlonder van douglashout behandelen, dan raden we u aan om Pansar te gebruiken. Pansar is een unieke tweestapsbehandeling voor houten vlonders en terrassen. Pansar maakt uw Douglas vlonder waterafstotend waardoor er geen schimmels of algen in kunnen groeien. Het vertraagt de vergrijzing en zorgt ervoor dat uw vlonder stroef blijft.

Veelgestelde vragen over Douglas hout schilderen

Wanneer moet ik mijn douglashout beitsen?

Bij nieuw douglashout is het aan te raden om een paar maanden tot een halfjaar te wachten met verven. Het hout krimpt, zet uit en geeft mogelijk nog hars af. Het is daarom verstandig om uw douglas hout eerst even te laten staan en het te laten werken. Moose F is een damp-open beits. Hierdoor kunt  u – anders dan bij verfsoorten die een filmlaag op het hout leggen – al direct 1 laag op het hout zetten. We raden aan om de tweede laag dan pas na een halfjaar aan te brengen. Dit geeft het moiste resultaat voor de lange termijn.

Hoe moet ik mijn douglas hout behandelen?

U kunt kiezen voor een dekkende beits, een white wash of een transparante impregnering. Wanneer u Douglashout onbehandeld laat staan zal het gaan vergrijzen in het zonlicht.

Hoe kan ik douglas hout ontvetten?

Ontvetten gaat gemakkelijk met een sopje en een scheutje biologische lijnoliezeep Polarsken.

 

potdekselen verven

Potdekselplanken verven

Potdekselen van hout kan op verschillende manieren Het is vaak handig om hout gepotdekseld te monteren. In Zweden wordt hout vaak vertikaal gezet zodat het vocht langs de naden naar …

Lees verder

schutting verven schuttingverf

Schutting verven – advies voor alle soorten hout

Wilt u uw houten schutting verven? De houtverf van Moose Färg is gemakkelijk en geeft uw schutting een mooie matte uitstraling en een duurzame bescherming. De verf (of beits) bladdert …

Lees verder