Het Scandinavische landschap wordt naast de prachtige groene natuur gesierd door de gekleurde houten huizen. Eeuwenlang worden de houten gebouwen in de kookverf gezet. De verf wordt met aardpigmenten gekleurd en heeft een totaal matte uitstraling.
De kookverf van Moose Färg is een watergedragen en dampdoorlatend. Het hout kan blijven ademen. Het bevat natuurlijke grondstoffen en is biologisch afbreekbaar. Een milieuvriendelijke en prettige keuze voor het beschermen van uw hout.
Moose Färg bestellen? Bezoek onze webshop.



Wat is kookverf?
Kookverf dankt zijn naam aan de bereidingswijze. Natuurlijke ingrediënten als lijnolie, rogge- of tarwemeel, water en aardpigmenten worden in een grote ketel verhit. Op deze manier wordt de lijnolie geactiveerd waardoor deze sneller droogt. De meel wordt tijdens de verhitting een soort stijfsel. In Zweden is de verf bekend als slamfärg, wat vrij vertaald kan worden als ‘modderverf’.
Kookverf werd – en wordt soms nog steeds – door mensen zelf gemaakt. Iedereen in Zweden heeft een houten huis en dus verstand van verf. Zo zijn er vele recepten en het ging er soms best ruig aan toe. Er zijn recepten bekend met teer, olie of zelfs kattenpis erin verwerkt. De verf van Moose Färg bevat uiteraard geen van deze ingrediënten.
Geschiedenis van de kookverf
De eerste versie kookverven wordt al eeuwenlang (sinds 1255 ongeveer) in de Scandinavische landen gebruikt. De huidige samenstelling dateert uit de jaren vijftig van de 18e eeuw. Men zegt vanouds dat de verf de houten gevels ‘zowel schoonheid als bescherming’ verleende.
Traditioneel gezien wordt de verf rood gekleurd. Dit was een goedkoop en goedverkrijgbaar pigment. Deze kleur is bijproduct van de koperertswinning uit de mijnen in het midden van Zweden. Deze is okergeel van kleur en wordt na het branden rood. Als het pigment nog verder wordt gebracht krijgt het een zwarte kleur.
De rode verf – die de kleur van baksteen op het continent nabootste – werd na verloop van tijd niet alleen mer voor de rijken beschikbaar, ook armeren gingen hun huizen ermee verven. dit leidde ertoe dat de rijken overstapen op wit. Omdat dit veel duurder was straalde het rijkdom uit.
Ook de typische groen, de kleur van koperoxide, en blauw, vermoedelijk was de oorsprong daarvan het zgn. Berlijns blauw, werden populairder.
Inmiddels in de verf verkrijgbaar in diverse fraaie kleuren.
In Zweden wordt nog een verouderde versie verkocht, die kleine hoeveelheden lood bevat. Let hiervoor op als u kookverf wil kopen. Moose Färg wordt speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt en is volledig vrij van zware metalen.
De kookverf van Moose Färg
Moose Färg biedt een waterverdunbare, oplosmiddelvrije kookverf op lijnoliebasis. De kwaliteit van een buitenverf, met en samenstelling die binnengebruik ook volledig veilig maakt.
De kookverf van lang geleden is zeker de afgelopen eeuw flink door-ontwikkeld. Stoffen die giftig bleken moesten uit het recept verwijderd worden, andere grondstoffen werden toegevoegd om de verf kwalitatief beter te maken. Moose Färg kent 3 soorten kookverf, allen voor een andere toepassing geschikt.
Moose S is de originele kookverf, bereid volgens het oer-recept. Deze is alleen geschikt voor zeer ruw onbehandeld en/of verweerd hout.
Moose F is een moderne versie met alkyd, die ook op geschaafd, geimpregneerd hout kan worden toegepast. Deze is bijna altijd de juiste keuze voor gebruik in Nederland omdat hout hier vaak wordt geïmpregneerd of geschaafd.
Moose RDM is speciaal voor hardere ondergronden en bevat meer vaste stof. Voor kozijnen, deuren en windveren; ook geschikt voor meubels.
De kookverf van Moose Färg vormt geen laklaag op het oppervlak, maar zuigt volledig in het hout. Moose Färg verven laten het hout ademen (dampdoorlatend) en zorgen ervoor dat de houtstructuur zichtbaar blijft. De verf bladdert hierdoor niet.
Moose Färg droogt door de verdamping van water en het uitharden van de lijnolie. Net als bij olieverf is er ook licht nodig bij het drogen en het moet niet te koud zijn.
Kookverf producten
Originele Zweedse matte kleuren
Om uw persoonlijke kleurcombinaties te testen, gebruik ons ‘inkleurplaatje’ en stel uw eigen combinaties samen.
Moose Färg is dampdoorlatend en laat het hout leven.
Aangezien de verf dampdoorlatend is, biedt deze het hout een ‘ademende’ beschermlaag. Daarmee is Moose Färg de volmaakte bescherming voor hout. Normale filmvormende verf sluit het hout op, waardoor vocht onder de verf kan kruipen en bladderen snel kan optreden. Ook in het onderhoud hoeven de verven van Moose Färg niet eerst volledig afgekrabt en geschuurd. Gewoon afspoelen en weer bijwerken is voldoende.
Het oplosmiddel is water. Er komen geen schadelijke dampen vrij als de verf droogt. De verf irriteert de huid niet. Het tast de ogen niet aan en kan met water en wat zeep worden afgespoeld.
Recept kookverf uit Zweden
Benodigde tijd: 2 uren.
Benodigdheden:
10 liter water
400 gram ijzersuflaat
500-600 gram fijngemalen rogge- of tarwebloem
1,6 kg rood aardpigement (rood ijzeroxide, Fe2O3))
evt. lijnolie en zeep
- Kook het water.
- Voeg het ijzersulfaat toe
Laat het gedurende ca. 15 minuten oplossen terwijl u goed roert
- Meng het meel met een beetje water
Voeg vervolgens het roerend toe aan de kokende massa.
- Laat het koken
Laat het geheel ca. 1 uur zachtjes koken totdat het meel stijfsel is geworden. Roer regelmatig goed door.
- Voeg al roerend het rode pigment toe.
Laat nog 30 minuten zacht koken.
De slamfärg wordt minder kwetsbaar wanneer er lijnolie aan wordt toegevoegd. Lijnolie wordt gebruikt als bindmiddel in de verf en zorgt ervoor dat de verf beter aan het hout hecht. Het gehalte aan lijnolie in authentieke kookverf mag niet hoger zijn dan 8% van het gewicht, zo is vastgelegd. Omdat lijnolie niet uit zichtzelf oplost in water moet er altijd een beetje zeep aan worden toegevoegd.
Kookverf is geen voedingsmiddel, maar er zijn anecdotes dat koeien een blik net gekookte verf ontdekten en deze naar brood ruikende verf dronken zonder daar ziek van te worden. (do not try this at home 🙂 )
Wilt u persoonlijk deskundig advies?
Stuur een e-mail
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.