Aardkleuren en aardpigmenten

Moose Färg gebruikt de typische aardkleuren.

Verf in aardkleuren wordt al heel lang gebruikt, bijvoorbeeld door de Italiaanse meesters bij hun fresco’s maar ook door onze Hollandse schilders. Deze aardkleuren worden gemaakt met aardpigmenten, die overal voorkomen. Het zijn met name metaaloxides, die deze aardkleuren hun typische karakter geven.

Aardkleuren

Aardkleuren

In enkele landen zijn deze aard kleuren niet meer uit het landschap en interieur weg te denken.

Met name het rood is karakteristiek maar ook okergeel en zwart.

Hieronder ziet u de wordingsgeschiedenis van de ijzeroxide pigmenten dat velen kennen van het Zweeds rood, Fins rood, burnt Siena (van de gelijknamige plaats in Italië). Al in de oertijd viel op, dat aan de lucht blootgesteld aarde gewoon rood werd (Rio Tinto, de hele rivier is daar rood). Zo werden deze zgn. aardpigmenten ontdekt, die als ze gebrand worden eerst oranje rood en dan donker rood worden en vervolgens diepzwart.

Lees meer over Aardkleuren in onze Weblog

In Zweden vond men deze pigmenten vooral in Dalarna, Falun en omstreken.

In Noorwegen overigens in Röros en ook in Finland is er erts. Maar ook in de Roussillon, Andalucia en in Engeland (Engels rood) kwamen ze voor.

In Engeland waren deze rode kleuren de trots van de landadel. Iedere squire had zijn eigen tint rood op het wapenblazoen en de huizen van zijn arbeiders. Er is zelfs een Gronings versie, ook de klei van het Groninger hogeland bevat ijzer en de bakstenen, die daarmee gebakken worden hebben een typische rode kleur: Gronings rood.

Deze rode pigmenten zoals het Zweeds rood zijn allemaal wat van karakter afhankelijke van de vindplaats vanwege de diverse mineralen die er inzitten naast de belangrijkste kleurgever: ijzeroxide, roest dus eigenlijk…en allerlei zware metalen zoals lood.

Wilt u bijvoorbeeld meer lezen over de geschiedenis van het Zweeds rode houtverf klik dan op: Oorsprong Moose Färg. Of bekijk de video:

 

Moose Färg in aardkleuren bestellen? Klik op: bestellen

Aardkleuren worden ook in Andalucia gebruikt:

Aardkleuren

Albeiro en Grana in Sevilla

 

Aardkleuren

 

Dat komt omdat daar de vergeelde oude afzettingen van schelpen aan de oppervlakte liggen. Het geel wordt me name als stuc toegepast en ook voor het zand van de arena van de stieren gevechten: Albeiro of Albeirito heet de kleur daar. Het rood wordt Grana (naar de granaatappel) genoemd, samen een morbide combinatie van het bloed van de stier dat in het zand vloeit. Hoewel niet helemaal de Zweedse kleuren lijken ze er wel erg veel op.