Home » Houtverf » Aardkleuren en aardpigmenten

Aardkleuren en aardpigmenten

Moose Färg gebruikt de typische aardkleuren. Deze pigmenten worden – in tegenstelling tot synthetische pigmenten – in de grond gevonden. Het zijn met name metaaloxides die deze aardkleuren hun typische karakter geven.

Verf in aardkleuren wordt al heel lang gebruikt, bijvoorbeeld door de Italiaanse meesters bij hun fresco’s en door onze eigen Hollandse schilders. Lijnolie was het meest gebruikte oplosmiddel voor deze verf. Deze aardkleuren worden gemaakt met aardpigmenten die overal voorkomen.

Geschiedenis van de aardpigmenten

Al in de oertijd viel op dat aan de lucht blootgestelde aarde rood werd. Rotstekeningen uit de prehistorie zijn regelmatig met aardkleuren gemaakt. Als ijzer aan zuurstof wordt blootgesteld dan ontstaat er een rode kleur (ijzeroxide). Zo werden deze zgn. aardpigmenten ontdekt, die in na branding eerst oranje worden en vervolgens rood en diepzwart kleuren.

Zweden is niet het enige land waar een rode kleur voorkomt. In enkele landen zijn typische aardkleuren niet meer uit het landschap weg te denken. De Rio Tinto in Zuid-Amerika kleurt vanwege het hoge gehalte ijzeroxides volledig rood. Ook het Australische Uluru heeft een typische rode kleur vanwege de geoxideerde grond. Denk ook aan Burnt Sienna uit Italië en de kleur Grana uit Andalusië.

Op veel plaatsen worden aardkleuren geberuikt te decoratie. Bologna niet voor niets de Rode stad genoemd. De onderstaande foto’s zijn van onze eigen reizen waarbij we het zo leuk vonden om de echte aardkleuren weer tegen te komen. Steeds net een iets andere kleur uiteraard.

Rode aardpigmenten

De rode ijzeroxide-pigmenten kennen velen van het Zweeds rood, Fins rood en Sienna (van de gelijknamige plaats in Italië).

In Zweden vond men deze pigmenten vooral in Dalarna, Falun en omstreken. In Noorwegen vonden ze deze in Röros en ook in Finland is er erts. En ook in de Roussillon, Andalucia en in Engeland (Engels rood) kwamen ze voor.

In Engeland waren deze rode kleuren de trots van de land-adel. Iedere squire had zijn eigen tint rood op het wapenblazoen en de huizen van zijn arbeiders. Er is zelfs een Gronings versie, ook de klei van het Groninger hogeland bevat ijzer en de bakstenen, die daarmee gebakken worden hebben een typische rode kleur: het minder bekende Gronings rood.

Erts

Deze rode pigmenten zijn allemaal wat verschillend van karakter, afhankelijk van de vindplaats omdat de diverse mineralen in de grond van invloed zijn op de belangrijkste kleurgever: ijzeroxide. En dit is eigenlijk… roest!

Vanouds komt in Zweden veel ertsen voor, zoals kopererts, en daar is Zweden ook rijk mee geworden. En zo konden ze veel oorlogen voeren. Vooral kopererts was een enorme kas kraker en als je rijk was had je een koperen dak (dat mooi groen werd als het oxydeerde, dan kon iedereen zien dat je vermogend was).

De Zweedse mijnen waren de rijkste in Europa en op een zeker moment kwam er 80% van het koperverbruik van Europa uit Zweden. Zelfs rotstekeningen werden ermee gemaakt door holbewoners.

Overigens zaten er vroeger ook allerlei zware metalen in, zoals lood. Dit is inmiddels niet meer toegestaan in verf.

De Zweedse rode verf van Moose Färg word gekleurd door aardpigmenten. Deze zijn hierdoor niet alleen ontzettend mooi van kleur, maar ook nog eens waanzinnig kleurvast.

Moose Färg in aardkleuren bestellen?

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.