Home » Houtbescherming » Carboleum-vervanger kopen | Ecologische oplossing voor houtbescherming

Carboleum-vervanger kopen | Ecologische oplossing voor houtbescherming

Moose Färg Vasa Svart is ideaal als natuurlijke ecologische vervanger van carboleum en is in Zweden al eeuwen als praktische, fraaie en betaalbare oplossing. Het ruikt aangenaam en is met water verdunbaar. Ook in de zon kan Vasa Svart worden opgebracht. Verwerkt heel gemakkelijk, met blokkwast of spuit.

Wat is carboleum?

Carboleum (de originele naam is ‘cabolineum’) is een klassiek houtverduurzamingsmiddel dat in Europese landen tegenwoordig verboden is het wegens de schadelijke bijeffecten; het bevat carcinogene stoffen zoals polycyclische aromaten. Carboleum is kankerverwekkend en zeer slecht voor het milieu.

Carboleum was een gemakkelijk product om muren van schuren en schuttingen mee te verduurzamen. Door het insmeren van het houten oppervlak met een stevige kwast was was het voor vele jaren beschermd. In de open lucht treedt een donkere verkleuring op, waardoor een object na verloop van tijd een zwart bruin uiterlijk krijgt.

carboleum vervanger
Carboleum vervanger Moose F Vasa Svart

De zwarte dekkende beits Moose F van Moose Färg bevat geen schadelijke stoffen, maar geeft qua kleur en bescherming eenzelfde effect als carboleum.

Direct carboleum vervanger bestellen? Bestel Moose F Vasa Svart

Waarom Moose Färg de ideale caboleum-vervanger?

  • Beschermt goed tegen vochtindringing en werkt conserverend.
  • Het hout blijft ademen doordat de verf vochtregulerend werkt.
  • Volledig matte kleuren.
  • Trekt in het hout waardoor de houtnerf zichtbaar blijft.
  • Aan te brengen met een blokkwast of verfspuit.
  • Prettig te verwerken: stinkt niet en strijkt gemakkelijk uit.
  • Dekkend in 2 lagen.
  • Gemakkelijk in onderhoud: 1x per 4-5 jaar licht afspuiten en overkwasten. De verf bladdert niet wanneer deze goed is toegepast, u hoeft dus niet te schuren of af te krabben!
  • Bevat zo min mogelijk tot geen schadelijke stoffen en is totaal veilig om mee te werken. Is niet brandbaar. Geen handschoenen of mondbescherming nodig.

Welke kleur bestellen als caboleumvervanger?

Vasa Svart is diepzwart van kleur zonder bruin tinten. Het aardpigment in de houtverf zorgt ervoor voor een zeer hoge kleurvastheid, de kleur blijft dus mooi ook als het in de zon staat. Deze kleur wordt meestal bij ons besteld ter vervanging van carboleum. De kleur wordt overigens ook vaak besteld om een oude caboleum-laag over te schilderen. Doordat de kleuren zo vergelijkbaar zijn, heef u er geen last van wanneer de oude caboleum-laag doorslaat.

Visby Brun is een warmere, bruinere kleur die u ook als caboleum-vervanger kunt gebruiken. Deze heeft dezelfde roodachtige gloed als caboleum vaak heeft.

Wilt u juist een andere kleur als caboleum-vervanger? We kunnen iedere gewenste kleur voor u mengen als u bestelt via Klantkleur. Op de foto van de schuur hieronder is er iets bruin door de zwart gemengd zodat de kleur wat zwarte is dan onze standaard bruine kleur Visby Brun, maar juist wat bruiner dan onze Vasa Svart.

Caboleum overschilderen

Heeft u nog een oude laag caboleum op uw schuur zitten en wilt u dit oververven? Moose F kan prima worden gebruikt over reeds met carboleum behandeld hout, mits dit al goed is verweerd en u het goed schoonmaakt. Gebruik een sopje van zeep bijvoorbeeld lijnoliezeep Polarsken en een hogedrukspuit op de spray-stand.

Moose Färg F is uitstekend geschikt voor geïmpregneerd hout en red cedar. Daarom is het ideaal voor het verven van uw blokhut, tuinhuis of schuur. Met een pot van 4 liter verft u ongeveer 20 vierkante meter dekkend (2 lagen). Het is niet nodig om het hout van te voren glad te schuren. Liever niet zelfs! De verf hecht beter in een ruwe ondergrond.

Als het nieuw is en geimpregneerd geef het hout dan even de tijd om te ademenen. Het impregneermiddel zweet vaak uit. Als u het nog in elkaar moet zetten is het verstandig om eerst de mes en groef te schilderen en evt een eerste dunne laag. Dat voorkomt krimp en uitzet naden en conserveert ook de mes en groef het beste.

Ook voor ruw onbehandeld hout

De verwerking is zeer vergelijkbaar met carboleum. Schilder de eerste laag met water verdund (ca. 10%) met een blok kwast zodat u goed in de kieren en gaten komt. Zet de tweede laag op als de eerste laag goed doorgedroogd is. Bij geverfd hout kan dat een dag duren maar bij een mooie zonnige droge dat is dat al na 2 uur het geval. U merkt het zelf als de tweede laag de eerste weer oplost, dan moet u nog even wachten. Grondverf is niet nodig, Moose Färg is zijn eigen grond.

Niet schuren tussen de lagen, dat is niet nodig en zelfs onwenselijk.

Het kan zijn dat het hout te droog is (als het heel warm en droog is geweest). Bevochtig het hout dan voor het schilderen licht. Als het hout te vers is zit er nog vocht in het hout, ideaal is luchtdroog, 17.9 % vocht. Vers hout bloedt en de sappen kunnen door de verf heen slaan. Dat is overigens niet zo erg want u kunt het naderhand prima weer overschilderen.

Loop aan het eind van het seizoen of na de winter het schilderwerk nog even na. De verf zuigt erg in het oppervlak en het is mogelijk dat u niet alle vlakken even goed heeft geraakt. U kunt dan nog even bijwerken of even helemaal licht overkwasten, daar zit u niks van en zorgt voor een optimaal resultaat voor de komende jaren.

Milieuvriendelijk alternatief voor carboleum bestellen? Bestel Moose F Vasa Svart.

Voorbeelden in de kleur Vasa Svart

Wilt u meer voorbeeldfoto's van de kleur Vasa Svart zien?

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.