Home » Verfadvies » Verfadvies voor uw blokhut of chalet | Duurzame bescherming

Verfadvies voor uw blokhut of chalet | Duurzame bescherming

Wilt uw blokhut of chalet verven, denk dan aan de ademende matte verf Moose F. Deze verf naar eeuwenoude Zweedse receptuur bladdert niet en zuigt in het hout. Daarom is het bijzonder geschikt voor blokhutten van o.a. douglas, vuren en grenen; houtsoorten die krimpen en uitzetten. Moose Färg is waterverdunbaar en verwerkt erg gemakkelijk. Doorgaans hoeft u 5 jaar niet meer te schilderen en onderhoud is zeer eenvoudig.

Blokhutverf bestellen? Kies voor houtverf Moose F.

blokhut zwart

Een duurzame bescherming en weinig onderhoud

Moose F is gemakkelijk onderhoud en geeft een duurzame bescherming. Moose F blokhutverf is er in dekkende kleuren, de houtnerf blijft zichtbaar want deze blokhut verf vormt geen film zodat het hout niet “stikt”. Moose Färg is geschikt voor buiten en binnen want de verf is volledig milieuvriendelijk. De verf is geurarm, ruikt een klein beetje naar lijnolie. Microporeus, dus dampdoorlatend; het hout blijft ademen en zo wordt houtrot vermeden. Mits de juiste voorbewerking is gebruik, bladdert Moose Färg niet.

Mits juist toegepast goed voor 4 tot 5 jaar, het onderhoud is bijzonder gemakkelijk: even afspuiten en weer overschilderen. Schuren is niet nodig.

Marcel van der Maas (s’-Gravenpolder): “Ik heb zelf jarenlang blokhutten/tuinhuisjes geplaatst, en al vele soorten verf en beits gesmeerd. Gevolg is vaak dat deuren niet meer sluiten en de rest uit verband raakt, je grote blazen krijgt of het begint te bladderen. Met jou verf is dit niet van toepassing! Het smeert heerlijk, het dekt super en ziet er zelfs na 1 jaar nog als nieuw uit.” Lees meer.

Voorbeelden belijken en ervaringen lezen?

Stappenplan blokhut of chalet verven

Voorbewerking bij het verven van uw blokhut

Een goede voorbewerking is het belangrijkste voor een lange termijn-resultaat.  Als u gaat schilderen moet het te schilderen stuk vetvrij zijn en de houtporieën moeten openstaan. Vet kan ervoor zorgen dat de verf niet aan de oppervlakte hecht.

 1. Geimpregneerd nieuw hout kunt u het beste even laten staan.

  Het hout gaat nog werken: het krimpt, zet uit en de impregneer zal er uit komen zetten. Naa enkele maanden tot een jaar kunt u uw blokhut schilderen. U kunt eventueel wel al 1 laag verf op uw blokhut zetten. Door het damp-open karakter van Moose Färg kan de impregneer hierdoorheen zweten. Met de tweede laag wacht u dan even. Gladgeschaafd hout moet u van te voren altijd even ontvetten en opschure met een grove korrel (80), door op te schuren zorgt u voor een groter hechtings- oppervlak.

 2. Een ruwbezaagde blokhut zonder impregneer kunt u direct verven, zonder grondverf of andere voorbewerking.

 3. Een oude blokhut verven kan ook zonder voorbewerking.

  Zorgt dat het hout ontvet en schoon is. Gebruik bijvoorbeeld een sopje met water en lijnoliezeep.

 4. Een geverde blokhut oververven is mogelijk met Moose F.

  Het is echter wel belangrijk dat de verf-, beits- of vernislaag die erop zit niet kan gaan bladderen. Als dit het geval is moet u deze verf eerst verwijderen. Verfresten zijn geen probleem. Ontvet het hout en schuur op met korrel 80. De onderlaag mag niet meer glanzen.

 5. Blokhut verven

  Het verven van een blokhut met Moose Färg is heel eenvoudig en leuk om te doen. Verdun de verf iets met water. Verf bij voorkeur met een blokkwast, zodat u in alle kieren en gaten komt. Verven met een roller of verfspuit is ook mogelijk.

  De verf is bij een buitentemperatuur van 20 graden stofdroog na 2 uur. Na 4 uur kunt u de tweede laag erop zetten. Schuren tussen de lagen is niet nodig en raden we zelfs af. Hou de weersvoorspellingen even in de gaten. De verf dient goed te kunnen doordrogen om goed te kunnen uitharden. Het is zonde wanneer er regen overheen komt voordat de verf is doorgedroogd.

Onderhoud van uw geverfde blokhut

Het onderhoud van uw geverfde chalet of blokhut is simpel: u hoeft eigenlijk niet te doen. Schoonmaken kan eventueel met een sopje (bijvoorbeeld met onze biologische houtzeep). Doorgaans blijft de verf 5 jaar mooi, afhankelijk van de omstandigheden waarin de blokhut staat.

Bijwerken is gemakkelijk, u kunt Moose F gewoon oververven. U hoeft niet te schuren, even schoonmaken is voldoende.

Blokhutverf bestellen? Kies voor houtverf Moose F

Paul Eringa (Almere): “Nieuwe blokhut, onbehandeld gekocht en in de Moose Type F gezet. Op advies van Jan eerst 1 laag en na een maand de 2e laag. Heel plezierige verf om mee te werken en superblij met het resultaat.” Lees meer.

Blokhut verven: kleuren

Moose Färg is een matte Zweedse verf, met eeuwenoude traditie en typerende kleuren. In Scandinavië zie vaak dat een rood huis gecombineerd wordt met witte luiken en een zwarte deur. In Nederland zie je de laatste jaren dat een blokhut zwart verven of een blokhut grijs verven erg populair zijn. Het kleurenpalet is echter heel divers, dus de keuze is volledig aan u.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Wilt u de kleuren in het echt zien?

Veel klanten gingen u voor in het gebruiken van Moose Färg als blokhutverf. Bekijk foto’s en voorbeelden van geverfde tuinhuizen en blokhutten voor inspiratie.

Veelgestelde vragen over het verven van een blokhut of chalet

Moet ik mijn blokhut eerst impregneren of in de grondverf zetten?

Nee, u heeft geen impregneer en ook geen grondverf nodig. Moose F kan direct op het hout worden aangebracht. Wanneer uw blokhut al geïmpregneerd dan is dit geen probleem, hier kan Moose F overheen. We raden je dan aan om een geimpregneerde blokhut even te laten staan zodat de imprenering eruit kan zweten. Als er al een watergedragen grondverf op uw blokhut zit dan is geen probleem, maar het is niet nodig.

Schimmel in mijn blokhut/tuinhuis, wat doe ik hieraan?

Schimmel wordt veroorzaakt door vocht, in de meeste gevallen doordat de blokhut slechte ventilatie heeft. Kijk goed naar de constructie van uw chalet of blokhut. Door isolatie aan te brengen op de het bestaande dakleer en vervolgens weer met dakbedekking af te dekken doet waarschijnlijk al heel veel. Om de bestaande schimmels te verwijderen en om schimmel te voorkomen raden u aan om het hout in te spuiten met anti-schimmelmiddel Svampdöd.

Aangeraden producten voor het verven van een blokhut:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.