Geïmpregneerd hout verven of beitsen

Als u geïmpregneerd hout wil verven, dan zoekt u een duurzaam product dat kan ademen. Geïmpregneerd hout kan onder invloed van het weer krimpen en uitzetten. Daarom moet een goede verf voor geïmpregneerd hout dampdoorlatend zijn en mag het geen film over het hout vormen. Met de verf van Moose Färg kunt u daarom uitstekend geïmpregneerd hout schilderen of beitsen, zoals een geïmpregneerd schutting of een geïmpregneerd tuinhuis.

Tuinhuis geverd in Moose F Ljus Blå

Direct verf bestellen voor geïmpregneerd hout? Kies voor Moose F houtverf.

Moose Färg is doorgaans binnen drie werkdagen bij u thuis.

Stappenplan en advies: geïmpregneerd hout verven of beitsen

Gaat u een geïmpregneerd tuinhuis of een geïmpregneerde schutting schilderen? Met onderstaande tips krijgt u resultaat waar u lang plezier van heeft.

1. Laat vers geïmpregneerd hout eerst een tijdje “uitzweten”

Bij vers geïmpregneerd hout is het verstandig het hout te laten ademen en uitzweten. Gebruik absoluut geen verf of lak die het hout volledig afsluit, maar kies voor een vochtregulerend product dat ervoor zorgt dat zorgt dat de stoffen er nog uit kunnen komen. Zo voorkom je dat je verf gaat bladderen.

Het voordeel van Moose F-verf is dat deze als een beits in het hout trekt. Hierdoor kun je de eerste laag wél direct aanbrengen op het geïmpregneerd hout. De zouten en het overtollige vocht kunnen door de eerste laag heen trekken. Het is verstandig om de tweede laag pas aan te brengen als het geïmpregneerd hout “uitgezweet” is, na enkele maanden tot ongeveer een jaar. Je kunt je geïmpregneerde hout dan veilig verven omdat de verfstructuur openblijft en eventueel overtollig impregnatiemiddel naar buiten kan blijven ademen.

gempregneerde schutting verven eenvoudig-makkeljk-verf

2. De juiste voorbehandeling voor het verven van geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is eigenlijk al behandeld hout. Door het hout te impregneren worden er stoffen aan het hout toegevoegd die het duurzamer maken. Dit gebeurt vooral bij houtsoorten die van nature minder duurzaam zijn, zoals Douglas, Vuren en Grenen. Het impregneren zorgt ervoor dat de levensduur van het hout wordt verlengd.

Uitgebreide voorbewerking is bij verf van Moose Färg niet nodig. Het is vooral belangrijk dat de stoffen uitzweten, zéker voordat je de tweede laag aanbrengt. Mocht het hout viezig of vettig zijn, dan is het belangrijk om het hout van te voren schoon te maken. Dit kan met een sopje met ecogolgische lijnoliezeep Polarsken. Is het hout nieuw en glad? Schuur het dan goed op met een grove korrel voordat je gaat verven.

3. Geïmpregneerd hout aan beide kanten verven

Geïmpregneerd hout heeft vaak een relatief open structuur en is gevoelig voor het indringen van water. Bij “normale” verf wordt het hout opgesloten en is de kans groot dat water, lucht en vuil tussen het hout en de verf gaat zitten. Het resultaat? Je verf gaat bladderen.

Moose Färg is door zijn damp-open karakter prima geschikt om geïmpregneerd hout tweezijdig te verven. Je geeft daarmee een extra bescherming aan de binnenkant en je hebt een veel plezieriger aanblik. Zeker doen dus!

Houtverf voor geimpregneerd hout bestellen?

4. Soorten impregnatie

Er zijn diverse manieren om hout te conserveren. Bekend is het zogenaamde wolmaniseren, waardoor het hout geïmpregneerd wordt  met een oplossing die o.a. koper bevat. Iets wat veel gebeurd bij buitentoepassingen, zoals schutting, vlonders en tuinhuizen. Wolmaniseren zorgt ervoor dat het hout groen kleurt door het gebruikte koperzout. Deze impregnering is zeer goed te combineren met Moose Färg.

Een andere manier is het gebruik van impregneermiddelen die op het hout worden aangebracht. Deze trekken in het hout. We hebben zelf ook zo’n impregneermiddel, het transparante Storuman Skydd. Het is belangrijk dat de impregneermiddelen geen film op het hout vormen. Wanneer die niet zo is kun je met er gewoon met onze verf overheen.

Geen impregnatie, maar wel een conserveringsmethode is “thermotreating” . Hierbij wordt het hout in een autoclaaf sterk verhit en intern wordt verhard. Het is eigenlijk “gebakken hout”. Moose Färg is zeer geschikt voor dit soort hout mits het goed ontvet wordt. Bij thermotreating komen olieachtiger stoffen naar buiten, die eerst goed moeten worden verwijderd met bv. lijnoliezeep Linsåpa.

Marina Allersma (Oud Beijerland): “Prieel van geïmpregneerd tuinhout eerst afgenomen met linnsapa.
Daarna geschilderd in Grädde en Vasa Svart….Lees verder.

5. Welke verf moet ik hebben voor mijn geïmpregneerde hout?

Ga je geïmpregneerd hout verven? We raden je met klem aan om een voor een verf te kiezen die het hout laat ademen. Een verf die geen filmlaag op het hout legt, zoals lakverf doet. Kies je voor de mooie matte kleuren van Moose Färg, bestel dan onze Moose F houtverf.  Deze is heel goed geschikt voor vele soorten geïmpregneerd hout, zoals Douglas, Vuren en Grenen.

Twijfelt u over de kleur? Vraag een gratis handgeschilderde kleurenkaart aan.

Geimpregneerd hout verven met Moose Färg?

Een stappenplan in het kort

 1. Lat het hout een tijdje ‘uitzweten’ of zorg dat u voor de eerste laag goed ontvet

  Impregneerzouten kunnen zorgen voor een minder goede hechting. Na enkele maanden zijn is de impregneer uit het hout verdwenen. Wilt u toch eerder verven, ontvet dan goed en zet er 1 laag op. De tweede laag doet u dan ennkele maanden later.

 2. Schuur gladgeschaafd hout op

  Gebruik een grove korrel (80) zodat het hout ontvankelijker wordt voor de verf. Bij bezaagd of ruwer hout hoeft het opschuren niet.

 3. Gebruik houtverf Moose F voor je geimpregneerde hout.

  Een pot van 4 liter dekt ca. 20 m2 in twee behandelingen. Grondverf is niet nodig, verf direct op het hout.
  Twee behandelingen zijn doorgaans genoeg voor een dekkend effect (bij lichte kleuren soms drie lagen).
  We hebben Moose F in alle kleuren op voorraad en leveren binnen 3 werkdagen na betaling.

 4. Laat de verf goed doordrogen

  De verf is bij een temperatuur boven de 15 graden binnen een dag stofdroog. U kunt dan de tweede laag verven. De verf is na 2-3 dagen goed doorgedroogd, tot die tijd mag er geen regen overheen komen. Bij een lagere termperatuur duurt het langer tot de verf goed droog is.

Geimpregneerd hout verven?

Ervaringen met het verven van geïmpregneerd hout

Jos Offermans (Brunsum): "Prima product. Ik heb (na een half jaar wachten) er mijn geimpregneerde kliko’s mee geverfd (Moose F Kiruna Grå) en mijn kleine houten kweekkastjes..." Lees verder.

Jan Lankamp (Almelo): "Tip van een vriend gekregen. Deze had goede ervaringen met Moose Färg.
Ik heb er een tuinhuis van geïmpregneerd hout mee geschilderd....
" Lees verder.

Geimpregneerd tuinhuis verven
Tuinhuis geverfd in Vasa Svart (diepzwart) en Norrland Vit (sneeuwwit)

Kies uw kleur voor geïmpregneerde hout

Dekkende verf Moose F

Moose F houtverf kan in diverse kleuren worden besteld. De Zweedse kleuren zijn gemakkelijk te combineren en sluiten goed aan op elkaar. De verf is volledig dekkend, maar de houtstructuur blijft zichtbaar. Hieronder vind je een overzicht van de meestgekozen kleuren. Alle kleuren bekijken.

Dimma Wash halftransparant

Dimma is half transparante wash en geeft een hele mooie waas over het hout. Hierdoor komen de nerven van het hout beter naar voren.
Tip voor een geïmpregneerd tuinhuis: verf de binnenkant met Dimma.

Kleurloos transparant

Storuman Skydd is een kleurloze houtverf (wordt vaak gezien als beits) die het bestaand hout accentueert en beter voor de dag laat komen.

Klantkleur

Naast deze originele houtverf kleuren zijn er nog vele andere kleuren en daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijke kleur te kiezen met behulp van een RAL-code.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds rood
 • Skiffer GråLeisteengrijs
 • BlytungsgråLoodgrijs
 • Skåne gulZweeds geel
 • Ljus gulLichtgeel
 • Bohus BlåZweeds blauw
 • Ljus BlåLichtblauw
 • SommerblåZomerblauw
 • Dalarna GrönZweeds groen
Alle kleuren bekijken »

Hou er rekening mee dat de instellingen van je computer sterk beïnvloeden hoe de kleuren hierboven eruit zien. Bekijk vooral ook de foto's van eerdere projecten voor een goede weergave bij verschillende lichtinval. Je kunt ook gebruik maken van onze gratis kleurenkaart waar de meeste standaardkleuren handgeschilderd op staan.

Geimpregneerd hout verven geimpregneerd hout beitsen
Geimpregneerd hout verven of beitsen doe je met Moose F ademende matte houtverf

Geimpregneerd hout verven?

Veelgestelde vragen over het verven van geïmpregneerd hout

Wanneer kun je geïmpregneerd hout beitsen?

Vers geïmpregneerd hout kunt u het beste een tijdje laten staan zodat het kan ademen en uitzweten. Denk hierbij aan een een paar maanden tot een jaar. Het is ook niet erg om een jaartje te wachten.
Gebruik in de tussentijd absoluut geen verf of lak die het hout volledig afsluit want dan kan het hout de impregneer niet meer kwijt. Hierdoor krijgt u vlekken of gaat de verf bladderen.
Het voordeel van onze ademende Moose F-verf is dat deze in het hout trekt. Hierdoor kun je de eerste laag meteen al aanbrengen op het geimpregneerde hout. Ideaal dus als u uw geïmpregneerde tuinhuis of schutting hgraag direct een kleurtje wil geven. De zouten en het overtollige vocht kunnen bij deze verf dus wél door de eerste laag heen trekken. Wacht met de tweede laag tot het geimpregneerde hout “uitgezweet” is.

Is geïmpregneerd hout overschilderbaar?

Ja, u kunt over geïmpregneerd hout heen schilderen, maar het is goed om te kiezen voor een verf die het hout laat ademen. Hierdoor kunnen de zouten en het overtollige vocht uit het hout nog door de eerste laag heen trekken en voorkom je vlekken of bladderen.

Heb ik een grondverf nodig voor het verven van geïmpregneerd hout?

Nee, wanneer je verf met Moose F houtverf heb je geen primer of grondverf nodig. Dit is zelfs af te raden.

Welke beits voor geïmpregneerd hout?

Een watergedragen, damp-open beits of verf is hier het meest geschikt voor. Beits met een ademende, open structuur zorgt ervoor dat de impregneer uit het hout kan zweten. Zo kunnen de zouten en het vocht door de verf heen aan de lucht afgegeven worden. Dit heeft als groot voordeel dat de verf niet gaat bladderen. Kies voor Moose F als u het hout dekkend wil verven, kies voor Dimma wash indien u een half-transparante verf wil. Deze verf is bovendien zeer gemakkelijk bij te werken. Zorgt de impregneer ervoor dat er vlekken ontstaan? Dan kunt u zonder te schuren (alleen even schoonmaken) even overschilderen zodat uw schutting of tuinhuis er weer goed uitziet.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.