Home » Verfadvies » Konijnenhok verven

Konijnenhok verven

Het verven van een konijnenhok is niet alleen een leuke manier om wat kleur in de tuin te brengen, maar het draagt ook bij aan de bescherming en duurzaamheid van het hok. Een goed geverfd konijnenhok is beter bestand tegen de elementen en zorgt ervoor dat uw konijnen een fijn onderkomen hebben, ongeacht het weer.

De verf van Moose Färg is uitstekend geschikt om een konijnenhok te verven. Moose F is een goede, niet-giftige en robuuste verf. Alle verfsoorten van Moose Färg bevatten een minimale hoeveelheid conserveringsmiddel en zijn daardoor ook geschikt voor het verven van hokken van dieren die wel eens aan het hout knagen of likken.

Moose F is erg gemakkelijk in onderhoud en verkrijgbaar in mooie, matte kleuren. Ideaal voor het opvrolijken en beschermen van uw houten konijnenhok!

konijnenhok verven
Konijnenhok in Moose F Skåne Gul en Norrland Vit

Direct verf voor uw konijnenhok kopen?

Fam. Basters (Halle): “Onze konijnen waren toe aan een nieuwe woning. En wat kan je dan beter krijgen dan een in traditionele Zweedse kleuren (Moose F Skåne Gul) geverfde villa? Fijne verf om te verwerken en prachtige kleur. Het resultaat: blije konijnen en wij wanen ons elke keer weer op vakantie in Zweden.”

Welke verf voor een konijnenhok?

Bij het kiezen van de juiste verf voor een konijnenhok, is het belangrijk om rekening te houden met de gezondheid en veiligheid van je konijnen, evenals de duurzaamheid van de verf in verschillende weersomstandigheden.

Moose Färg heeft verschillende verfsoorten, allen geschikt voor het schilderen van een konijnenhok. Zowel de dekkende verf als de transparante beits zijn watergedragen en bevatten een minimale hoeveelheid conserveringsmiddel. Hierdoor is de verf veilig voor knaagdieren zoals konijnen.

Dekkende verfkleuren

Moose F is een houtverf die zich het beste laat beschrijven als dekkende beits. Het heeft de beschermende eigenschappen van een beits, maar geeft uw konijnenhok een mooie dekkende verfkleur. Moose F is hierdoor zeer geschikt om uw houten konijnenhok te beitsen.

Moose F trekt in het hout waardoor de kleur volledig dekt, maar eventuele houtnerven wel zichtbaar blijven. De verf is verkrijgbaar in natuurlijke, matte kleuren. Deze kleuren zijn kenmerken voor het Scandinavische landschap en hebben een rustige uitstraling.

Transparante beits

Wilt u uw konijnenhok beitsen met een transparant product? Dan kunt u onze kleurloze beits Storuman Skydd gebruiken, of onze half-transparante Dimma. Dimma werkt als een wash, het legt een waas over het hout, maar laat de houtskleur nog zichtbaar. Populair zijn bijvoorbeeld white wash of grey wash.

Wilt u de Moose Färg-kleuren in het echt bekijken? Vraag onze handgeverfde gratis kleurenkaart aan.

Andrea Koolwijk (Hillegom): “Hierbij het (bijna) eindresultaat van het schilderen van mijn konijnenverblijf in de kleuren Bohus Blå en Kiruna Grå (Moose F). Het is boven verwachting mooi geworden, Wat een fijne verf om mee te schilderen en het ruikt ook zo heerlijk! Een beetje Zweden in mijn eigen achtertuin, ben er ontzettend blij mee.” Lees meer.

Verfadvies konijnenhok schilderen

 1. Het hout laten werken.

  Bij het verven van een nieuw konijnenhok van vers hout is het aan te raden om deze even een tijdje te laten ‘werken’. Konijnenhokken worden vaak gemaakt van vurenhout, een houtsoort die flink gaat krimpen en uitzetten wanneer het wordt blootgesteld aan vochtverschillen. Om een mooie dekkend resultaat voor de langere termijn te krijgen kunt u direct 1 laag verven en dan wachten met de tweede laag. Het is ook mogelijk om het hout eerst onbehandeld te laten staan en na een paar maanden tweemaal te verven.

 2. Een geïmpregneerd konijnenhok verven.


  Ook als uw konijnenhok vers geïmpregneerd uit de bouwmarkt komt, dan kunt u deze het beste eerst enkele maanden laten staan. De impregneer zal nog uit het hout komen zetten en vlekken kunnen geven. Als u toch direct wil verven dan is goed ontvetten erg belangrijk. Sommige impregneer is vettig waardoor een watergedragen verf niet goed kan hechten.

 3. Een geverfd konijnenhok oververven.

  Zit er een oude laag verf op het konijnenhok? Beoordeel hoe deze laag gehecht is. Als de verflaag bladdert dan raden wij aan om deze te verwijderen voordat u met Moose F gaat verven. Opgeschuurde beits- of verfresten zijn geen probleem.

 4. Verven.

  Het verven zelf is heel simpel en een feestje om te doen (echt!). De verf stinkt niet en smeert lekker uit. Een heel fijn klusje voor een zonnige dag.
  – Zorg ervoor dat het hout goed schoon en ontvet is. Dat kunt u doen met een sopje van lijnoliezeep
  – Schuur gladgeschaafd hout grof op met korrel 80. Als het hout bezaagd (ruw) is hoeft dat niet
  – Breng 1 laag Moose F aan met een kwast. Verdun de eerste laag met 5 -10% water zodat het goed in het hout kan intrekken.
  – Laat goed drogen – hoe lang dit duurt hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid – en breng dan een tweede laag aan. Na 2-3 dagen is de verf volledig uitgehard.

 5. Onderhoud.

  Na het verven met Moose F heeft u meestal 5 jaar geen onderhoud. Wel kan het zo zijn dat konijnen voortijds aan het hok knagen of dat urine en uitwerpselen zorgen voor snellere verwering. Bij oververven hoeft u alleen schoon te maken en over te kwasten. Schuren is niet nodig. Schoonmaken kan met wat water en eventueel wat zeep. Niet te hard schrobben.

 6. Binnenkant van een konijnenhok beitsen/verven.

  Met de verf van Moose Färg is het technisch gezien niet nodig om de binnenkant van het hok te verven. De verf is dampdoorlatend, dus deze zal het hout zal niet gaan laten kromtrekken. Mocht u het mooi vinden dan is het wel veilig om met onze verf te doen.

Wilt u, net als op de foto’s op deze pagina, verschillende kleuren combineren als u uw konijnenhok gaat schilderen? Probeer meerdere kleurcombinaties uit met onze kleurkiezer!

Konijnenhok gschilderd in Dalarna Grön en Norrland Vit, van Hangorenstal Cinta Saya
konijnenhok verven
Konijnenhokken in Dalarna Grön en Norrland Vit, van Hangorenstal Cinta Saya

Waarom Moose Färg voor het verven van een konijnenhok?

Diervriendelijkheid. De konijnvriendelijkheid van de verf is natuurlijk het allerbelangrijk criterium bij het schilderen van uw konijnenhok. Moose F, Dimma en Storuman Skydd zijn allen niet giftig voor uw konijnen (en kippen, bijen, paarden of andere dieren), zelfs wanneer de konijnen eraan knagen. De verf is bovendien vegan; zonder toevoeging van dierlijke ingrediënten.

Dampdoorlatendheid. Een beits of dampdoorlatende verf zorgt voor bescherming van het hout tegen vocht. Een lakverf zorgt ervoor dat het hout afgesloten wordt waardoor vocht er niet goed in kan, maar er ook niet uit kan komen. Hout dat langdurig vochtig blijft is gevoelig voor schimmels en zal uiteindelijk gaan afbladderen. Het is ook niet goed voor de gezondheid van uw konijnen. De producten van Moose Färg zorgen ervoor dat het hout kan blijven ademen en waardoor het langer goed blijft.

Eenvoudig in onderhoud. Bij het verven van een konijnenhok heeft u geen zin om dit iedere jaar opnieuw te moeten doen. De producten van Moose Färg trekken als een beits in het hout, waardoor deze bijna niet bladdert. U hoeft dus niet jaarlijks alles af te schuren en opnieuw te verven. Als de kleur gaat verweren hoeft u niet te schuren, maar kunt u na schoonmaken 1 laag op het hok zetten. Hierna kunt u weer een aantal jaar onderhouds-vrij vooruit. Bijkomend voordeel van een verf die niet volledig afgeschuurd hoeft te worden, is dat er geen verfresten in het milieu terecht komen.

Konijnenhok beitsen of schilderen?

konijnenhok grijs beitsen
Konijnenhok geverfd in Moose F Kiruna Grå en Norrland Vit

Iris Dijkstra, Haren: “We zijn er erg blij mee!”

konijnenhok schilderen
Konijnenhok in Moose F Sommerblå en Norrland Vit
konijnenhok beitsen
Konijnenhok in Lulea Grå
Konijnenhok in zwarte beits (Moose F Vasa Svart)
Konijnenhok in zwarte beits (Moose F Vasa Svart)

Producten voor het verven van uw konijnenhok:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.

Kippenhok verven

Kippenhok verven met diervriendelijke verf

Kippenhok verven met diervriendelijke verf Een kippenhok is functioneel, maar mag er ook leuk uitzien. Of u nu een nieuw kippenhok heeft neergezet of een kippenhok bouwt van oude planken, …

Lees verder

Houten speelhuisje buiten verven met duurzame verf

Houten speelhuisje buiten verven met duurzame verf Een houten speelhuisje in de tuin  – in het Zweeds een lekstuga genoemd –  is een droom voor veel kinderen. Speelhuisjes zijn ideaal …

Lees verder