Home » Verfadvies » Houten speelhuisje buiten verven met duurzame verf

Houten speelhuisje buiten verven met duurzame verf

Een houten speelhuisje in de tuin  – in het Zweeds een lekstuga genoemd –  is een droom voor veel kinderen. Speelhuisjes zijn ideaal om met alle fantasie in te spelen en handig om het buitenspeelgoed in op te bergen.

Om het houten speelhuisje te verven wilt u natuurlijk een verfsoort die vriendelijk is voor milieu, mens en dier. De mooie kleuren uit Zweden geven uw kinderhuisje een vrolijke kleur, maar vanwege de matte kleur blijft het een stijlvol geheel. De verf is bovendien ontzettend gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Kinderspel dus, dat verven!

Moose F is niet alleen heel mooi, maar ook ontzettend praktisch. U hebt geen vakschilder nodig, maar kunt het schilderwerk met eenvoudig zelf doen. Mét plezier, durven we zelfs te beloven!

 • Mooie, matte Scandinavische kleuren.
 • Gemakkelijk aan te brengen en simpel in onderhoud (zonder schuren).
 • Stinkt niet, is waterverdunbaar en volledig veilig om mee te werken, ook als de kinderen ‘helpen’.
Speelhuisje verven kinderhuisje schilderen
Houten speelhuisje in Kiruna Grå en Norrland Vit

Houten speelhuisje verven? Kies Moose F.

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Kinderhuisje schilderen: welke verf?

Of u het houten speelhuisje nu kant en klaar koopt of er zelf eentje bouwt: Moose F is de ideale verf omdat het een vochtregulerende, duurzame, kwalitatieve verf is die erg gemakkelijk is in het onderhoud.

Vochtregulerende verf

Kinderspeelhuisjes zijn vaak gemaakt van houtsoorten als grenen, vuren, larix of douglas. Dit zijn houtsoorten die krimpen, uitzetten en scheuren onder invloed van vochtverschillen. En daar hebben we in het Nederlandse klimaat nogal wat van. Moose F is waterafstotend en dampdoorlatend. Dit houdt in dat vocht moeilijker kan binnen dringen, maar wel weer naar buiten kan komen. Het hout wordt niet opgesloten en bladdert niet.

Goed voor mens, dier en milieu

De verf van Moose Färg is watergedragen, bevat een minimale hoeveelheid oplosmiddelen en is vrij van schadelijke bestanddelen. De verf is om deze reden goed afbreekbaar. U kunt het al zien aan de pot: er staat geen enkel waarschuwingsteken op. Het is dus veilig om het houten speelhuisje te verven wanneer er kinderen in de buurt zijn. De verf is duurzaam in grondstoffen en productie. Omdat de verf van zichzelf niet bladdert - mits goed aangebracht - en de verf bij onderhoud niet hoeft worden afgeschuurd komen er bovendien een minimale hoeveelheid verfresten in het milieu terecht bij gebruik.

Gemakkelijk in onderhoud

Afhankelijk van de voorbewerking (zie hieronder) en de locatie van het speelhuisje (in de felle zon of beschut) blijft de verf er gemiddeld 4-5 jaar goed op zitten. Bij onderhoud hoeft u niet te schuren. Maak het hout schoon en zet er een laag nieuwe verf op om weer jaren vooruit te kunnen.


Speelhuisje in de tuin verven: werkwijze

Een houten speelhuisje in de tuin verven in kinderspel. De overgrote meerderheid van de houten speelhuisjes worden geleverd, zijn ondergedompeld of onder druk behandeld met een impregneermiddel op waterbasis. U bent als koper is verantwoordelijk voor het aanbrengen van de laatste decoratieve en/of beschermende laag.

 1. Laat vers hout een tijdje 'werken'.

  Een houten speelhuisje welke net uit de bouwmarkt komt of uit een online magazijn wordt vaak geïmpregneerd of gedompeld geleverd en bevat het impregneerzouten. Nadat u het buiten hebt gezet zal het hout gaan krimpen en uitzetten onder invloed van de weersomstandigheden. Zeker bij zachtere houtsoorten als grenen, vuren en douglas. De impregneerzouten kunnen groene of witte vlekken veroorzaken. Laat het huisje enkele maanden staan zodat het hout ontvankelijker wordt voor de verf.

 2. Voorbewerking.

  Moose F kan zonder primer op het hout worden aangebracht. Vooraf wel even schoonmaken (bijvoorbeeld met biologische lijnoliezeep) en opschuren met korrel 80. Het hout wordt doorgaans gladgeschaafd aangeleverd en door het opschuren gaat het hout 'open' staan zodat de verf goed kan hechten.

 3. Houten speelhuisje verven.

  U kunt de verf met een kwast aanbrengen. Zo komt u goed in alle kiertjes van het hout. Verdunnen met 5-10% water is aan te raden, zeker bij de eerste laag. Twee lagen is voldoende voor een dekkend resultaat. Kwaststrepen vallen vanzelf weg.

Vlekkentip: Moose F is een watergedragen verf. Wanneer deze nog nat is kunt u deze uit kleding krijgen met water en zeep. Zodra deze gedroogd is kan dat niet meer uiteraard. Mochten uw kinderen u dus helpen met verven dan is het toch verstandig om oude kleding aan te trekken.

Houten speelhuisje verven?

Producten om uw speelhuisje te verven:


Speelhuisje voor kinderen in Zweeds blauw (bohus)
Speelhuisje of 'lekstuga' in Bohus Blå met details in Norrland Vit

Florian Flerlage, (Stuggart): "Bedankt voor de geweldige service. We houden echt van de kleur." Bekijk de voor- en na-foto's.

Verfkleur kiezen

De kleuren van Moose Färg zijn volledig mat. Ze laten zich mooi met elkaar combineren. Op de foto's op deze pagina is er vaak gekozen om een meer uitgesproken kleur te combineren met wit. Hierdoor krijgt u een speelser effect. Het houten speelhuisje verven in meerdere felle kleuren kan natuurlijk ook! Twijfelt u over een combinatie van kleuren? Met onze inkleurplaat kunt u verschillende kleurcombinaties uitproberen. Vul de kleurplaat in met alle Moose Färg-kleuren om te zien welke combinatie u het mooist vindt.

Combineer verschillende kleuren in onze online kleurkiezer:

Op onze gratis kleurenkaart staan alle kleuren exact weerggegeven. Ze zijn handgeverfd waardoor u een goede indruk krijg van de kleur. Vraag direct een kleurenkaart aan.


Tip: Bij het verven van een speelhuisje met glijbaan is het goed om de kleur van de glijbaan mee te nemen bij het kiezen van de kleur. U kunt ervoor kiezen om het speelhuisje in dezelfde kleur als de glijbaan te verven, of juist voor een contrasterende kleur gaan. Hieronder een voorbeeld van beide mogelijkheden.

Jos en Jessica Koopman: "Ons speelhuis voor de kinderen is top geworden in Åmål Grön. Jan, bedankt dat we zo snel terecht konden voor de Moose Farg."


Onderhoud buiten speelhuisje

Wil u het houten speelhuisje overschilderen?

Als u uw houten speelhuisje eerder met Moose Färg hebt geverfd dan is oververven heel gemakkelijk. U hoeft alleen schoon te maken - niet schuren - en u kunt het houten speelhuisje verven met een nieuwe laag. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een andere kleur verf. Er zijn dan twee lagen nodig.

Als het speelhuisje met een andere verf is behandeld dan hangt het een beetje af van de kwaliteit van dit product. Het is belanfgrijk dat de oude verflaag niet bladdert en niet glanst. Een verflaag die er nog goed op zit kunt u opschuren met een grove korrel (80) en dan oververven. Wanneer de verflaag bladdert moet deze er eerst afgehaald worden.

Wat te doen bij schimmel in het speelhuisje?

Schimmel in een speelhuisje ontstaat wanneer hout te lang vochtig blijft. Dit is soms in ongeventileerde hoeken het geval. Er zijn vele soorten schimmels. Groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) komen het meeste voor. Met anti-schimmelmiddel Svampöd kunt u deze schimmels bestrijden en in de toekomst voorkomen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.