Houten vloer lakken: tips voor slijtvaste houten vloer

Matte vloerlak voor alle soorten hout

Heeft u een houten vloer? Dan wilt u deze zo afwerken dat deze voor langere slijtvast is en beschermd is voor dagelijks gebruik. Een vloer lakken zorgt ervoor dat u met weinig onderhoud lang van uw houten vloer kan genieten. Een matte lak zorgt er voor dat uw houten vloer zijn natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk behoudt.

Vloerlak TOPP is een Zweedse matte lak van hoge kwaliteit. De lak is oplosmiddelvrij en waterverdunbaar; ruikt lekker en is gemakkelijk in gebruik. Een duurzame vloerlak met een goede weerstand tegen mechanische slijtage en veelgebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Vloerlak TOPP kan gebruikt worden op alle soorten hout en parket. Het bevat nanodeeltjes waardoor het bijzonder slijtvast is.

Wilt u uw vloer lakken? Kies TOPP matte vloerlak

vloer lakken met TOPP matte vloerlak
Vloer gelakt met TOPP: voor een matte uitstraling en slijtvaste bescherming (Merel Eijkelhof,  Utrecht)

Merel Eijkelhof (Utrecht): “De vloer beneden is authentiek vurenhout (oude ondervloer), gelakt met Topp. Beide vloeren vier keer afgelakt, mooi mat resultaat wat tegen een stootje kan! Bedankt, we zijn erg tevreden met het eindresultaat!” Lees meer.

Houten vloer lakken of olieën?

Bij een houten vloer wordt vaak de overweging gemaakt om deze te behandelen met hardwax, houtolie of met lak. Hoewel beiden fraai kunnen zijn, heeft het lakken van een vloer een paar belangrijke voordelen. Een gelakte vloer is veel makkelijker in onderhoud dan een geoliede of gewaxte vloer. Schoonmaken kan eenvoudig met een dweil en stofzuiger, hier zijn geen speciale middelen voor nodig. Ook is een gelakte vloer beter bestand tegen vetvlekken en vloeibaar vuil. Een vloer lakken hoeft bovendien maar eens in de pakweg 10 jaar, terwijl een geoliede voer vaak jaarlijks behandeld moet worden en lastig is bij te werken.

Matte of glanzende vloerlak?

TOPP is zeer mat met een van glansgraad 4-5. Matter zul je hem niet vinden en dit heeft een reden. Het is niet verstandig om een vloer totaal mat te maken. Er zullen op plaatsen waar wrijving is glanzende plekken komen. Denk daarbij aan stoelen, plaatsen waar veel gelopen wordt of waar regelmatig iets heen en weer wordt geschoven. Een houten vloer lakken met TOPP geeft een natuurlijk resultaat, de houtstructuur blijft behouden terwijl deze beschermt tegen dagelijks gebruik. Een product van topkwaliteit, geproduceerd in Zweden.

Stappenplan vloer lakken:

Tips voor het zelf lakken van een houten vloer

Tips voor het zelf lakken van een houten vloer

  1. Verwijder eventueel aanwezig vuil en stof met een vochtige doek. Ontvet de houten vloer indien nodig. Tip: controleer de hechting vooraf met een klein teststuk.

  2. Schuur de vloer idealiter ongeveer 0,8 mm. Begin met een grove korrel (bijvoorbeeld 40 of 60) en ga er overheen met een lichtere korrel (80 of 120). De standaard regel is dat je maximaal een verdubbeling van korrel neemt bij de tweede laag om een mooie gladgeschuurde vloer te krijgen.

  3. Zuig de vloer goed schoon met de stofzuiger, bijvoorkeur twee keer. U wilt dat alle stofdeeltjes weg zijn voor u begint met lakken omdat vloerlak als een vergrootglas werkt: de houtstructuur komt nog beter uit, maar oneffenheden zullen ook zichtbaarder worden.

  4. Breng de vloerlak zeer dun aan met een roller of kwast.

  5. Laat de lak goed drogen. Een droogtemperatuur van + 20 graden is ideaal.

  6. Schuur na de eerste laag nogmaals heel licht op met korrel 120. Verwijder stof.

  7. Breng vervolgens nog een laag aan. Uw vloer zal 1-3 behandelingen nodig hebben. Teveel lak ongelijkmatig aanbrengen kan verschil in matheid veroorzaken.

Vloer lakken met matte vloerlak TOPP
Vloer gelakt met Zweede vloerlak TOPP (Giny Hafkenscheid – Enting)

Giny Hafkenscheid – Enting: “Hierbij een foto van de vloer en daarna drie keer gelakt met Topp vloer lak. Het ziet er mooi natuurlijk uit en ben reuze tevreden!” Lees meer.

Bestel vloerlak TOPP eenvoudig in de webshop:

Vloer verven en lakken

Kan ik een vloer verven en lakken?

Jazeker! U kunt ook uw vloer eerst een kleurtje geven met Moose F of een wash-effect. Daarna kunt u aflakken met TOPP. U kunt dan na 12 uur direct afwerken met TOPP, zonder eerst de geverfde laag te schuren. Topp kan direct op het geverfde hout worden aangebracht. Zie hieronder een foto van een zwarte vloer (Moose F Vasa Svart) en TOPP mate vloerlak. Wilt u een ‘wash-effect’, bijvoorbeeld white wash of grey wash, kies dan voor Dimma.

Let op: eikenhout bevat veel tannine die door de kleur heen kan trekken. Bij lichte kleuren zoals white wash veroorzaakt dit rode vlekken. We raden in dit geval aan om eerst af te lakken en geen kleur op te brengen, zodat u geen last heeft van het doortrekken. Maak altijd een proefstukje om uit te testen. U kunt wel iets watergedragen pigment door Topp mengen (druppelflesjes zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt) om een tintje te geven. Test dit altijd eerst.

houten vloer lakken: zwarte vloer
De Fam. Draaisma in Koedijk verfde de vloer eerst zwart met Moose F Vasa Svart, daarna afgelakt met TOPP matte lak.

Veelgestelde vragen over vloer lakken

Hoe lang duurt het voordat mijn vloer slijtvast is na het lakken?

Als u uw vloer gelakt heeft met TOPP vloerlak dan kan kunt u na 24 uur met sokken over uw voor lopen. Voor zwaardere voorwerpen en tapijten moet TOPP vloerlak nog ongeveer vier dagen uitharden.

Hoe maak ik mijn gelakte vloer schoon?

U kunt uw houten vloer na het lakken en doordrogen schoonmaken met reguliere schoonmaakproducten of met biologische lijnoliezeep.

Moet ik mijn vloer schuren voor het lakken?

Ja, dat is echt het mooist. Vloerlak werkt als een “vergrootglas”. Dit betekent dat het hout en de houtstructuur extra goed zichtbaar worden, maar imperfecties in het hout ook. Gladschuren zorgt voor een mooier reultaat. Na de eerste laag moet u “dossen”, ga er even licht met korrel 80 overheen want de vezeltjes van het hout gaan wat rechtop staan.

Hoe lang blijft mijn gelakte vloer mooi? Hoe lang gaat de laklaag van een houten vloer mee?

TOPP is een bijzonder sterk product dat goed tegen een stootje kan. De slijtgevoeligheid is bijzonder goed zodat u na gebruik voor vele vele jaren een mooie praktische vloer heeft.

Kan ik mijn vloer in white wash lakken?

Ja, dat kan en geeft een zeer mooie effect. Dimma white wash is perfect voor het halftransparant verven van uw vloer. U kunt aflakken met TOPP.

Kan ik mijn parket ook lakken met jullie vloerlak?

Ja, dat kan. Parket is eigenlijk een verzamelnaam voor vele soorten houten vloeren. Deze houten vloeren kunnen uit diverse lagen hout bestaan of massief zijn. Vloerlak TOPP is geschikt voor alle soorten hout, ook voor parket. Als er al lak opzit kunt u het beste eerst TOPP primer gebruiken, deze is op aanvraag leverbaar.

Kan ik TOPP vloerlak ook voor buiten vloeren (veranda’s of vlonders) gebruiken?

Voor veranda’s of ander horizontaal buitenhout raden we aan om Pansar te gebruiken. Deze waterafstotende coating voorkomt de indringing van water en zorgt ervoor dat schimmels en algen niet in het hout kunnen trekken. Het voorkomt ook het kromtrekken van het hout, wat vaak gebeurt wanneer er vocht in het hout trekt.

Kan ik mijn vloer eerst olieën en dan lakken?

Nee, je kunt een al geoliede houten vloer niet lakken. Olie is op olie-basis en lak is op waterbasis. Een lak op waterbasis pakt niet op een vettige ondergrond omdat olie en water elkaar afstoten. Je kunt dus niet eerst oliën en dan lakken. Het is wél mogelijk om eerst de verven met een verf op waterbasis (zoals Moose F) en dan te lakken.