Behandelen van hardhout met olie – binnen en buiten

Werkwijze voor het behandelen van hardhout

Het behandelen van hardhout met olie is een goede manier om het hout sterker te maken. Hardhout olie kan zowel binnen als buiten worden toegepast BÄSTA teak olie is daarvoor de beste hardhout olie op de markt. Deze unieke gezuiverde hardhout olie bestaat uit 100% zuivere onverzadigde vetzuren van lijnzaadolie. Storende stoffen zoal B-caroteen, de kleurstof van wortels, zitten er niet meer in. De hout olie droogt daarom snel en volledig uit en er ontstaat geen “craquée” (scheurtje). Door zijn zuiverheid is deze teakolie bijzonder geschikt voor de behandeling van al uw hardhout zoals teak, acacia, bangkirai en andere tropische hardhout soorten.

Hardhout olie is zeer geschikt voor binnen en buiten, voor meubels en terassen. Ook bijzonder geschikt voor teak jachtdekken. Beschermt tegen vochtindringing, haalt de houtkleur prachtig naar voren. Bijzonder aan ter raden als acacia houtolie of bankirai olie.

Onze superieure teakolie is speciaal ontwikkeld om hardhout duurzaam te beschermen, hardhoutolie beschermt het hout tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, wind, UV-stralen en temperatuurverschillen. Deze invloeden kunnen het oppervlak van het hout laten scheuren, kromtrekken of uitdrogen. Zweedse teakolie van Moose Färg beschermt het hout tegen weer en wind waardoor het langer mee gaat en veel gemakkelijker is schoon te maken.

Voordelen van het behandelen met hardhout olie:

 • Bästa Olja hardhoutolie vergeelt niet zoals andere hardhout olies
 • waterafstotend
 • wordt niet aangetast door bacteriën want alle overbodige stoffen verwijderd zijn wordt
 • algen en schimmels kunnen niet ingroeien
 • bestand tegen zuren en vetten
 • gelijkmatige en snelle uitharding (er komen geen scheurtjes)
 • biologisch en duurzaam

Het hout wordt wat donkerder bij aanbrengen van de hout olie (alsof het nat wordt).

teakolie hardhoutolie

Het oppervlak op den duur door de zon grijs. Een kleine hoeveelheid BÄSTA teakolie kan de houtkleur weer wat herstellen.

Tips om hardhout te behandelen met teak olie:

 • Hout kan op verschillende manieren worden beschermd met houtolie. De meest basale behandeling geeft oppervlaktebescherming. Bij de meer veeleisende methoden dringt de olie dieper in het hout door. Lees hierover meer hier
 • Behandeling met olie op kan op kamertemperatuur:
 • Reinig het hout met een sopje van Polarsken lijnoliezeep en spoel met ruimwater de resten zeep weg
 • Breng de hardhoutolie royaal met een kwast op droog hout aanbrengen. Verspreid van plaatsen die verzadigd zijn naar plaatsen die nog olie absorberen. Aanbrengen en uitspreiden totdat het hele oppervlak verzadigd is.
 • De olie dringt enkele tienden van een millimeter, d.w.z. 1-5 mm, in gezond hout. Bij heet aanbrengen (130 C.) penetreert de hardhout olie zelfs 3 mm.
 • Olie die op het oppervlak achterblijft, vormt een plakkerige huid. Veeg de overtollige olie die op het oppervlak achterblijft na 1-2 uur grondig weg.
 • Was borstels, gereedschap en keukengerei met sterke zeep, zoals Polarsken lijnoliezeep.
 • Laat minimaal 24 uur oxideren (drogen).
 • Het verbruik is ca. 10 m2 per liter

De droogtijd varieert: de olie droogt door oxidatie en de droogtijd is afhankelijk van twee factoren: de toevoer van zuurstof en de temperatuur. De olie kan op een winderige, hete zomerdag binnen een paar uur droog aanvoelen, terwijl het in een koele, slecht geventileerde garage wel een week kan duren

Voordelen van hardhout olie

Bästa hout olie trekt zeer snel in en de structuur van het hout blijft behouden.  De houtkleur komt beter uit en houtnerven treden meer naar voren: het hout wordt meer hout. Zeer geschikt als meubelolie binnen en buiten want Moose Färg blijft enigszins elastisch.

Proeven tonen aan dat diep geïmpregneerd hardhout met BÄSTA teakolie minimaal 24 jaar rotvrij blijft – in vochtige grond!

De maatvastheid en de verhoogde buigsterkte wordt enorm veel verbeterd door de verbinding van de houtcellen met linoxyn.

Deze hout olie is niet biologisch afbreekbaar en waterafstotend en het is bestand tegen zuren en vetten. Bacteriën en schimmels krijgen geen kans.

BÄSTA teak olie maakt het hout waterdicht waardoor het houtrot resistent wordt.  Schimmels kunnen niet groeien in droog hout en geen enkel organisme kan voeding uit de olie halen.

Lees meer over waarom Bästa Olja hardhoutolie zoveel beter is dan gewone lijnolie.

Ademhalingsbescherming is niet nodig. Goede ventilatie is wel aan te raden.  Brandwonden bij heet aanbrengen zullen niet voorkomen, de teakolie geleidt geen warmte.

houtolie hout olie

ONDERHOUD van met teakolie behandelde oppervlakken:

Door zonlicht wordt het oppervlak grijs. U kunt de oorspronkelijke kleur van het hout herstellen door een kleine hoeveelheid BÄSTA hardhoutolie in het oppervlak te wrijven.

Verder kunt u volstaan met reinigen met een sopje, gebruik daarvoor  Polarsken lijnoliezeep maar verwijder met ruim water alle zeepresten. De olie reageert met alkali, waardoor de buitenste laag kan oplossen als de zeep er langdurig intrekt. Als dit gebeurt, wrijf dan een kleine hoeveelheid BÄSTA teakolie in het oppervlak om het te herstellen.

Gebruik voor onderhoud na behandeling met hardhoutolie alleen water.

In sommige gevallen kan nog wel groene of zwarte aanslag ontstaan. Deze is gemakkelijk te verwijderen want de schimmels kunnen niet ingroeien. U kunt ook gebruik maken van Svampdöd, ons anti-schimmel middel.

WAARSCHUWING: GEVAAR VOOR SPONTANE VERBRANDING!

Met lijnolie bevochtigde doeken moeten direct met water worden natgemaakt. Met teak olie behandelde oppervlakken ontbranden zelf nooit. Het gevaar betreft alleen vezelachtige materialen.

Bästa Olja is niet voor menselijke consumptie geschikt want het is onverteerbaar en kan diaree veroorzaken.

Meer producten voor houtbescherming van Moose Färg

Een alternatief voor Bästa teakolie, speciaal voor lichte houtsoorten van naaldhout, zoals grenen, vuren, larikx en douglas is Pansar, een behandeling met nano deeltjes, die het hout waterafstotend maakt. Dit is zeker ook aan te raden voor zachthouten (naaldhouten) buiten meubels, houten vlonders en terrassen van grenen, vuren, douglas en lariks. Het is een uitstekende waterafstotende behandeling van hout.

Kijk nu bij Pansar

Naast teakolie zijn er meer producten van Moose Färg, die voor u van interesse kunnen zijn.  Het meest verkochte product is de Matte Zweedse houtverf van Moose Färg. Deze matte houtverf is direct aan te brengen op het oppervlak en zorgt ervoor dat de mooie structuur van het hout behouden blijft. Daarnaast laat deze verf het hout ademen en bladdert het niet. Moose Färg matte houtverf is zowel binnen als buiten te gebruiken en is verkrijgbaar in vele mooie Zweedse kleuren. Daarnaast is het vrijwel oplosmiddelvrij en waterverdunbaar. Ook ruikt de verf lekker en is het zeer gemakkelijk in gebruik. Een moderne natuurlijke houtverf met een eeuwenlange Zweedse traditie.

Als u nader kennis wilt maken met Moose Färg vraag dan een gratis kleurenkaart aan met de handgeschilderd kleuren. U kunt zo zien hoe de kleuren in het echt uitkomen. Daarnaast vindt u op de website vele voorbeelden van tevreden klanten.

Vraag gratis kleurenkaart aan