Home » Zweden » Scandinavisch design

Scandinavisch design: kleuren en inspiratie

Scandinavisch design wordt geassocieerd met simpele, ongecompliceerde ontwerpen en functionaliteit. In het Scandinavisch – of Zweeds – design gebruikt men graag blank en bewerkt hout, pure lijnen en een mat kleurenpalet. De werkmaterialen zijn milieuvriendelijk. Voor onze noordelijke buren moet een product er goed uitzien en “voelen”, maar het gemak, de gezondheid en de functie die het ontwerp moet dienen, staan voorop.

Vanzelfspekend speelt daarin kleurgebruik een belangrijke rol. De Scandinavische kleuren kenmerken zich door eenvoud, rust en ruimte. Met de matte verf van Moose Färg creëert u thuis zelf deze Scandinavische sfeer. Een matte uitstraling zorgt voor een verspreide lichtval waardoor de natuurlijke uitstraling wordt versterkt.

Scandinavisch design kast meubel
Kastje scandinavische stijl: geverfd in Bohus Blå (Zweeds blauw)

Betaalbaar Scandinavisch design

Het is jammer dat het label ‘Scandinavisch design’ vaak direct een verdrievoudiging in de prijs tot gevolg heeft. Tuurlijk, kwaliteit is een belangrijk onderdeel van een Scandinavisch interieur, maar dit kost niet altijd de hoofdprijs. Het is vooral belangrijk om uit te gaan van natuurlijke materialen als hout, rustige matte kleuren en de kunst van het weglaten (minimalisme) enigszins proberen toe te passen.

Een mooie laag verf op een oud kastje of een goedkoper IKEA-meubel (over Zweeds design gesproken!) doet veel voor een interieur. Moose Färg kan in huis, maar ook buiten in uw tuin worden toegepast. Er zit praktisch geen oplosmiddel in en geen schadelijke stoffen dus zelfs voor een kinderkamer is het veilig. U ruikt het direct bij het openen van de pot: geen chemische geuren, maar een neutralie lijnolie-geur. Lees hieronder verder voor tips bij het creëren van een betaalbaar Scandinavisch design.

Verf voor uw Scandinavisch design bestellen?

Alle producten zijn in voorraad, levering binnen drie werkdagen.

Kastje geverfd scandinavisch design
Kastje op de babykamer geverfd in Kiruna Grå (parelgrijs)

Ina Kramer (Lormes, Frankrijk): “Beste Jan. Wij hebben met heel veel plezier de prachtige Moose verf gebruikt voor onze kastjes in de Franse boerderij.” Lees meer.

Scandinavisch design
Scandinavisch design op de buitengevel

Typische kleuren in Scandinavisch design

Al onze verfkleuren hebben een Scandinavische – met name Zweedse – oorsprong. Het Zweeds rood domineert het landschap, – het is onmogelijk om een dorp tegen te komen zonder een huis of schuur in Zweeds rood – maar daarnaast is een scala van zachte Scandinavische kleuren ontstaan. Binnenhuis houdt men het meestal bij grijs, lichtblauw en wit.

Wilt u onze matte kleuren in het echt zien? Onze kleurenkaart is handgeverfd. U kunt er gratis één aanvragen.

Een leuk weetje: ooit was wit een kleur voor de rijken. Het was namelijk zo dat in de 18e eeuw de kosten van verf flink omlaag gingen. Ook de minder rijke mensen gingen vanaf dat moment hun huizen in de typische rode verf zetten. De gebruikte pigmenten van de witte verf (vroeger vaak loodwit, nu vervangen door een milieuvriendelijker materiaal) waren duurder. En dat wilden de rijken natuurlijk laten zien.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds roodMoose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Skiffer GråLeisteengrijsMoose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • BlytungsgråLoodgrijsBlytungsgrå (loodgrijs)
 • Skåne gulZweeds geelMoose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
 • Ljus gulLichtgeelMoose Färg - Ljus Gul (lichtgeel)
 • Bohus BlåZweeds blauwMoose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Ljus BlåLichtblauwMoose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • SommerblåZomerblauwMoose Färg Sommerblå (zomer blauw)
 • Dalarna GrönZweeds groenMoose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Åmål GrönZacht groenMoose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • VictoriagrönDonkergroenMoose Färg Victoriagrön (donkergroen)
 • Kiruna GråParelgrijsMoose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • GräddeGebroken witMoose Färg Grädde (gebroken wit)
 • Norrland vitSneeuwwitMoose Färg Norrland Vit (sneeuwwit)
 • Visby BrunWarm donkerbruinMoose Färg Visby Brun (warm donkerbruin)

Tips voor het creëren van een Scandinavisch design-sfeer in uw huis

Gaat u aan de slag met het creëren van een Scandinavische sfeer in huis? De onderstaande tips helpen u wellicht op weg.

1. Bij Scandinavisch design wordt vaak gelijk aan de kleur wit gedacht, maar u kunt gerust combineren met wat meer kleur. Als de uitstraling van het geheel maar rustig blijft. Kies dus voor matte kleuren en combineer vooral niet teveel verschillende kleuren. Al u wit combineert met een paar meubels die dezelfde lichtblauwe tint hebben dan zit u nog steeds goed. Kiruna Grå (parelgrijs), Skiffer Grå, Ljus Blå (lichtblauw) en Åmål Grön zijn ideaal om te combineren met witte meubels.

Kastje-verven-leisteengrijs
Kastje in scandinavische stijl: geverfd in leisteengrijs (Skiffer Grå)

Francien Hermans (Alphen aan de Rijn): “Hallo meneer Smit. Hierbij een foto van mijn “nieuwe” kastje voor op het terras. Het was oorspronkelijk een oud, bruin kastje voor binnen dat ik na overleg met jullie geverfd heb met Moose RDM, kleur leisteengrijs. Het is prachtig geworden en ik ben er heel erg blij mee. Bedankt!”

2. Eerder werd al genoemd dat verf ideaal is voor het creëren van betaalbaar Scandinavisch design. Bij het verven van meubelen is het goed om er rekening mee te houden dat een matte ondergrond gevoeliger is voor gebruikssporen. Als u er met vette vingers aan zit of er chips op legt dan wordt de matte, poederachtige vettig en gaat het glanzen. Afhankelijk van wat u handig vindt heeft u twee keuzes:

– Als u uw meubelen volledig mat wil hebben, kies dan voor het verven met Moose RDM. Deze verf heeft een hoge vaste stof gehalte dan Moose F, waardoor deze minder gevoelig is voor gebruikssporen en beter hecht op meubels die van hardhout gemaakt zijn. Moose RDM is, net als Moose F, volledig mat. Moose RDM heeft een grondlaag nodig. Als er al verf op uw meubels zit dan kunt u deze goed grof opschuren (korrel 80) tot het niet meer glanst. Als er nog geen verf op zit dan kunt u gronden met een laag Moose F.

– U kunt er ook voor kiezen om uw meubels te verven met Moose F, en daarna af te lakken met Topp transparant. Er komt dan een minimale glans op, maar het zorgt wel voor een slijtvaste laag die gemakkelijk schoon te maken is.

Betaalbaar scandinavisch design

3. Denk niet alleen aan meubelen, maar ook aan planten. Ze stralen rust uit en passen mooi bij de andere natuurlijke materialen in het Zweeds design.

4. Er is een hele hoop inspiratie te vinden, vooral Instagram en Pinterest staan er vol mee. U kan hier ook zien dat de stijl op veel plekken nog al eens verschillend geïnterpreteerd wordt.

5. Heel belangrijk in het leven: neem het niet te serieus en geef er lekker uw eigen draai aan. Wie wel eens bij Zweden op bezoek is geweest weet dat de meeste interieurs er echt niet zo VT-wonen uitzien. De winters zijn er koud, dus het moet vooral ook comfortabel zijn.

Zweedse verf voor uw Scandinavisch design bestellen?

Stoeltje geverfd in Scandinavische stijl, met Ljus blå (lichtblauw)
Stoeltje geverfd in Scandinavische stijl, met Ljus Blå (lichtblauw)
Kast verven zweeds design
Oud grenen kast geverfd in Moose RDM Kiruna Grå.
tuinbank verven
Tuinstoelen in Falu Röd (Zweeds rood)
Bankje verven scandinavisch
Bankje geverfd in Zweed blauw (Bohus Blå)

Bewaren

Bewaren