Houtzeep: Zepen van hout met houtzeep Polarsken

Houtzeep leent zich goed voor de behandeling van binnenmeubelen en houten vloeren.

Het hout bleekt door de zeepoplossing en krijgt een heel mooie tint. Met de zeep oplossing loogt u het hout want de houtzeep maakt het hout alkalisch (=loog). Door deze loog (hoge PH) worden de houtcellen deels doodgemaakt en worden houtsappen zoals tanine (looizuur) aan het hout onttrokken. De houtkleur licht daardoor op en het hout wordt aan de buitenkant iets harder.

Houtzeep bestellen? Klik op: Polarsken

Houtzeep (Moose Polarsken)

Om hout een mooie lichte kleur te geven en te conserveren.

Logen met behulp van lijnolie zeep is veel milder dan met loog. In Zweden wordt dit laatste “luten” genoeud. De PH van een loog met soda is 14. Een loogoplossing is zeer aggressief; u kunthet gemakkelijk zelf maken met soda of natriumhydroxide ( Lut kunt u ook bij Moose Färg bestellen, mail even). Een oplossing van Moose Linsåpa heeft een PH van 8 – 10 waardoor het loogproces langzamer maar veel milder en gecontroleerder verloopt.

Moose Polarsken een prima natuurlijke houtzeep, die het hout ook extra verzorgd door een klein beetje extra lijnolie. Deze blijft achter in het hout of steen en geeft het hout een extra bescherming en een comfortabel oppervlak.

Moose houtzeep werkt ook goed als een coating van zachte houten vloeren. Een “såpat” (gezeepte) vloer geeft een ouderwets en natuurlijk patina.

lijnzaadolie van vlasbloemen houtzeep

Vlasbloem waarvan de zaden gebruikt worden om lijnoliezeep te maken

Gebruik van Moose Färg Polarsken houtzeep voor het zepen van vloeren:

Meng zeep met warm water (mengverhouding 1 op 4) en zorg dat de zeep goed is opgelost (even roeren). Met dit zeepsopje kunt u de ondergrond inspuiten of met een borstel opbrengen. Even (10 minuten) laten intrekken en daarna met ruim water afspoelen. Wilt u sneller dan kunt u ook geconcentreerder werken en stijgt de PH van de oplossing. Als u echt snel wilt kunt u ook de zeep onverdund inkwasten en laten drogen en daarna met koud water afspoelen of politoeren met een machine. De zeep wordt dan heel donker, dat moet u wegspoelen of weg politoeren.

Met houtzeep logen is bewerkelijk maar geeft een mooi resultaat. Voor de eerste keer zult u 3-5 maal meten behandelen met met een sopje, laten drogen en daarna weer.
Als u ervoor kiest met onverdunde zeep te werken zal het na 1 keer al veel resultaat opleveren. Als u tevreden bent met de kleur kunt u het hout direct gebruiken na het drogen. Lees voor meer info: Gebruiksaanwijzing houtzeep.

Zorg er wel voor dat bij het dagelijks gebruik vlekken direct worden verwijderd en onderhoud het hout goed door regelmatig weer met een sopje schoon te maken en de zeepoplossing te laten intrekken. Loop het liefst op sokken of “tofflor”, pantoffels.

Lijnoliezeep houtzeep houtreiniger

Lijnoliezeep verfreiniger Polarsken

Houtzeep samenstelling

Lijnolie is een onverzadigde olie opgebouwd is uit vetzuren. Door de olie te laten reageren met loog ontstaat een natuurlijke zeep: Moose Polarsken houtzeep.

Moose Polarsken houtzeep wordt gemaakt van gezuiverd, gesteriliseerd en ontgomde rauwe lijnolie. Een puur natuurlijk product, zonder toevoegingen. Milieuvriendelijk. Biologisch afbreekbaar, Zonder parfum toevoeging, gemaakt van Zweedse lijnolie geperst uit Zweeds lijnzaad.