Kliko ombouw verven | tuinkast beitsen | tips en ideeën!

Heeft u een eigen huis, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk ook afvalcontainers in de tuin staan. Deze kunststof vuilnisbakken zijn nuttig, maar echt mooi kun je ze niet noemen. Omdat kliko’s eigendom zijn van de gemeente mag je ze niet teveel van uiterlijk veranderen. Een kliko-ombouw helpt om de tuin toch een plezierig aanblik te geven. Om het hout te beschermen en om de ombouw mooi te combineren met de rest van de tuin is het raadzaam de kliko-ombouw te verven.

“Prima product. Ik heb (na een half jaar wachten) er mijn geïmpregneerde kliko-ombouw mee geverfd (Moose F Skiffer Grå) en mijn kleine houten kweekkastjes. Prima verwerkbare verf, kwasten goed uit te spoelen, mooie kleur. Geen goedkoop product, maar ik denk dat ik veel bespaar omdat het lang houdbaar is. Erg aan te bevelen.” – Jos Offermans Brunsum

Kliko ombouw verven
Container ombouw 3 containers grijs geverfd met Moose F Skiffer Grå.

Een kliko-ombouw maken of kopen?

Het maken van een containerombouw is niet moeilijk wanneer u een enthousiaste klusser bent. Er zijn veel bouwtekeningen op internet te vinden en bouwmarkten bieden een uitgebreid stappenplan. Een bouwpakket maakt het klussen een stuk gemakkelijker. En als u geen klusser bent dan zijn er ook nog kant-en-klaar versies beschikbaar. Voor het verven maakt het in principe niets uit. Van belang is vooral om te weten of het hout nieuw is of al een tijdje heeft gestaan en hoe deze is voorbehandeld. Het verven zelf is een feestje.

Een leuk weetje: kliko is eigenlijk een merknaam voor containers. In de volksmond wordt het ook gebruikt voor de duiding van een afvalcontainer. In Twente wordt een andere container-merknaam, Otto, ook vaker gebruikt.

Kliko-ombouw verven: stap voor stap

 1. De achterkant verven, indien gewenst

  Als een deel van de containerombouw tegen een muur aan staat dan doet u er verstandig aan om deze kant alvast te verven voordat u de ombouw plaatst. Hier kunt u later niet meer goed bijkomen. Zelfs al deze kant van de ombouw uit het zicht is, is het goed om 1 laag verf aan te brengen zodat het hout wel de bescherming van de beits krijgt.

 2. Nieuw hout even laten staan

  Als de ombouw van nieuwe planken is gemaakt of net uit de bouwmarkt komt dan kan het hout nog gaan krimpen en uitzetten onder invloed van de vochtverschillen. Hierdoor ontstaan scheurtjes in het hout. Deze natuurlijke eigenschap van hout blijft eigenlijk van toepassing, maar de eerste maanden na buitenplaatsing speelt dit vooral. Als u een paar maanden wacht voordat u gaat verven dan krijgt u een mooier resultaat op de lange termijn.

  Omdat Moose F een zogenaamde damp-open verf is kan het hout goed blijven ademen. Technisch gezien kunt u nieuw hout wel al in 1 laag verven. Zo is de ombouw alvast beschermd. De tweede laag kunt u dan na een paar maanden doen.

 3. Voor het verven.

  Als uw hout van uw kliko-ombouw geïmpregneerd is, ontvet deze dan goed voordat u gaat verven (bijvoorbeeld met biologische lijnoliezeep Polarsken). Als het hout van de ombouw gladgeschaafd is dan zorgt opschuren met een grove korrel (80) voor een beter hechting. De verf blijft zo langere tijd zitten. Bij bezaagd hout of steigerhout is dit niet nodig. Voor het verven met Moose F heeft u geen grondverf nodig alvorens de kliko-ombouw te verven.

 4. Kliko ombouw verven.

  Het verven van een containerombouw is heel makkelijk te doen met Moose F. Dit is een verf die zich het best laat omschrijven als ‘dekkende beits’. Deze geeft het hout een mooie matte kleur terwijl het hout beschermd wordt tegen weersinvloeden. Moose F trekt in het hout, hierdoor is de kans op bladderen nihil.
  U kunt Moose F direct op het hout aanbrengen met een kwast. Zeker bij nieuw hout is het aan te raden om de eerste laag goed met water te verdunnen (5-10%). Afhankelijk van de temperatuur zal uw ombouw binnen enkele uren tot een dag genoeg gedroogd zijn om de tweede laag aan te brengen. Als de onderste laag verf loskomt wanneer u de tweede laag aanbrengt dan is de verf nog niet goed doorgedroogd. Bij een temperatuur rond de 15-17 °C  zal de verf binnen 3 dagen goed doorgedroogd zijn, bij hogere temperaturen gaat dit een stuk sneller. Beneden de 15 °C  kunt u beter niet meer buiten gaan verven. Na twee lagen heeft u doorgaans een dekkend resulaat.

 5. Onderhoud

  Het onderhoud van een kliko-ombouw die met Moose F is geverfd is zeer eenvoudig. U hoeft eigenlijk niets te doen. Vuil weghalen kan met een vochtige doek. Als u na een aantal jaar wilt oververven dan hoeft u niet te schuren. Even schoonmaken met een sopje en 1 laag oververven is voldoende om weer een strak resulaat te hebben voor de volgende jaren. Schuren is niet nodig, en zelfs af te raden. Een kliko-ombouw verven in een andere kleur is ook mogelijk, dan zijn er twee lagen nodig.

Kliko-ombouw verven? Kies voor Moose F houtverf.

container kast schilderen
Kliko-ombouw geverfd met Moose F Åmål Grön

Verfkleur kiezen.

Het kiezen van een verfkleur is zeer persoonlijk en zal waarschijnlijk afhangen van de rest van de tuininrichting. Over het afgemeen maken donkere kleuren een tuin kleiner, terwijl lichtere kleuren de indruk van ruimte creëeren. Een zwarte kliko-ombouw zal beter dus tot zijn recht komen in een grotere tuin, terwijl een lichtere kleur als Kiruna Grå of Åmål Grön (zie de foto hierboven) geschikter zal zijn voor een kleine stadstuin. Een witte kliko-ombouw is niet aan te raden omdat deze snel vuil wordt.

Vraag onze gratis handgeverfde kleurenkaart aan om de kleuren in het echt te zien.

Moose Färg-bestellingen zijn doorgaans binnen drie werkdagen bij u thuis.

Meer inspiratie voor het verven van een tuinkast of kliko ombouw:

kliko ombouw verven
Tuinkast kliko ombouw zwart geverfd met Moose F Vasa Svart
Tuinkast kliko ombouw verven
Tuinkast en kliko-ombouw in Bohus Blå geschilderd
Fietsenstalling tuin verven
Fietsenstalling (houten fietsgarage) geverfd in Falu Röd

“Dag beste mensen. In de bijlage stuur ik je een foto van mijn nieuwe fietsenstalling in Falu Röd. Ik ben al jaren klant en ben zeer tevreden over de service en natuurlijk de producten. Goed advies, zeer vriendelijk personeel.”