Waterafstotende behandeling van hout: Vlonder, terras of schutting van naaldhout.

Unieke waterafstotende en conserverende behandeling voor alle soorten hout: Pansar 1 en 2 (heavy duty) en Pansar Lätt (voor meubels).

Gebaseerd op nanotechnologie zorgt Pansar ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten waardoor het hout waterafstotend wordt. Het hout blijft wel ademen maar neemt geen water meer op waardoor ook het hout plezierig verweert en het schoonmaken gemakkelijker wordt. Het is geen beits of lak! De vlonder blijft stroef omdat algen geen kans krijgen. Met name geschikt voor niet behandelde ongeimpregneerde grenen, vuren, douglas, larix en andere lichte houtsoorten.

Verwacht niet dat het hout tot in lengte van dagen een diepe houtkleur houdt, het zal wel enigszins gaan verweren (uiteindelijk wordt het meestal wittig) maar is perfect beschermt en kan prima worden schoon gemaakt.

Panser 1 en 2 is perfect voor vlonders en schuttingen en zal in eerste instantie zal het hout donkerder kleuren . Dit is met name het geval bij tannine houdende houtsoorten (hardhout) zoals teak, eiken etc. De originele houtkleur keert uiteindelijk buiten weer terug omdat de olie er buiten door de regen afspoelt. Eventueel kunt u deze donkerder houtkleur houtkleur weer (tijdelijk) ophalen met Pansar C onderhouds olie.

Als u de vlonder goed wilt schoonmaken van vuil voor behandeling met Pansar of na verloop van tijd

neem dan Kalizeep.

(gebruik geen normale zeep, deze kan natrium bevatten en de mooie nanolaag aantasten!)

Wilt u een eenvoudige oplossing neem dan Pansar Lätt, dat eenvoudig op het hout gespoten kan worden en geen kleureffect geeft. Lätt is in heb bijzonder geschikt voor b.v. tuinmeubels

Bestel nu: Pansar

De werking van de Pansar 1 en 2 behandeling is 10 tot 15 jaar, Pansar Lätt geeft geen kleur effect maar moet buiten elk jaar even worden herhaald. Pansar bevat geen schadelijke stoffen en is totaal ecologisch. Let op: Pansar 2 bevat olie en de regen zal het er af spoelen. Dit kan vlekken op open steen geven! Die gaan weer weg en er zijn ook schoonmaak middelen voor maar beter voorkomen dan genezen.

Pansar 1 en 2 kleurt het hout in eerste instantie donkerder maar heeft  heeft op lange termijn (na afspoelen van Pansar 2 oliefixeer) praktisch geen kleureffect op het hout. Het hout blijft het hout, maar zal wel iets verweren (wordt wat wittig). Ideaal voor een houten vlonder, terras, schuttingen of houten meubels.

waterafstotende behandeling van hout

Het kleureffect is afhankelijk van het soort hout.

Het hout blijft hout en zal zich ook als hout gedragen maar zal in eerste instantie donkerder kleurn.  De kleur zal echter langer behouden blijven door het voorkomen van vochtindringing waardoor de houtcellen niet worden afgebroken. Uiteindelijk zal het hout wat wittig verweren en weer lichter worden.

Pansar 1 is de nanobehandeling, Pansar 2 een olieafwerking, deze maakt het hout in eerste instantie wat donkerder en voller van kleur . Let op met name bij tannine houdende houtsoorten.

De olie spoelt later weer af zodat het hout er natuurlijk gaat uitzien, let hierbij op voor vlekken op tegels!. Wilt u de vollere kleur houden dan kunt met Pansar C nabehandelen of met een simpele niet drogende houtolie.

Let op: Het effect hangt af van het soort hout, en de voorbewerking. Door de vergrootglas werking zullen alle details beter zichtbaar worden. Er zijn houtsoorten zoals hardhout, teak, red cedar die zouten bevatten. Deze kunnen iets wit uitslaan. Het hout blijft hout maar verwacht geen diepe houtkleur op de lange termijn. De bescherming is echter prima! Voor onderhoud is er

Pansar C onderhouds olie,

die de kleur weer ophaalt (tijdelijk), dit kan naar eigen inzicht worden herhaald.

Waterafstotende behandeling voor terras en vlonder

De behandeling zorgt er voor dat het water in druppels op het hout blijft liggen en er niet intrekt. De wind zal de druppels op den duur wegblazen, het hout blijft het hout. Pansar beschermt tegen UV straling, tegen alle schimmels (zoals blauwschimmel “het weer”), tegen houtrot, tegen groene algen en tegen verwering. Vervorming door opname van water wordt voorkomen.

Als u de vlonder goed wilt schoonmaken van vuil voor behandeling met Pansar of na verloop van tijd

gebruik dan Kalizeep.

Op een vlonder blijft ook altijd vuil achter. Ook kan er lichte algen en blauwschimmel ontstaan, maar deze zal niet in het hout trekken en is zeer gemakkelijk te verwijderen door even schoon te maken met warm water. Gebruik geen zeep want alkalische producten kunnen de hydrophobe laag aantasten. Wilt u aanvullende bescherming tegen algen en “het weer” (blauwschimmel, zwarte puntjes) gebruik dan het schimmelwerend middel Svampdöd

De toepassing van Pansar 1 en 2 is heel eenvoudig: de coating wordt in twee stappen aangebracht.

Zorg dat het hout schoon en droog is. Pansar waterafstotende behandeling werkt als een vergrootglas, alles blijft zichtbaar en wordt zelfs duidelijker zichtbaar. Wilt u liever vergrijsd hout, dan kunt u voorbehandelen met Gråning houtvergrijzingsmiddel. Breng vervolgens Pansar 1 aan  met een kwast of roller bij droog weer bij boven dan 10 ° C. Voor 10 m2 heeft u ca. 1 liter nodig. Na drogen kunt u Pansar 2 aanbrengen. Om te vermijden, dat Pansar 1 te ruim wordt opgebracht kan het met 20 – 30% water worden verdund.

Droogtijd hierna is  2 tot 4 uur afhankelijk van de temperatuur. Zorg er wel voor dat er tussen de behandeling met Pansar 1 en ook na aanbrengen van de afwerking Pansar 2 binnen 1 dag geen regen overheen komt. Pansar 2 zorgt ervoor dat Pansar 1 in het begin goed wordt gefixeerd.

De producten Pansar 1 en 2 zijn waterige emulsies en volledig oplosmiddelvrij. Pansar 1 is versterkt met keramische (nano) deeltjes. Pansar 2 en Pansar C zijn oliebehandelingen en bevatten siliconen.

Waterafstotende coating Pansar kan NIET worden toegepast als afwerking van Moose F of Dimma of Storuman Skydd. Het is wel mogelijk na verloop van tijd met Moose F te behandelen maar vraag hierover eerst advies.

De werking van Pansar ziet u hier bij een vlonder:

Vlonder beschermen
Vlonder na een regebui zonder (links) en met Pansar-behandeling

Houten meubels waterafstotend maken

Pansar Lätt kan prima worden gebruikt om houten meubels waterafstotend te maken en heeft geen kleur effect. Pansar 1 en 2 zijn ook toepasbaar maar daarbij hangt het effect echter af van het soort hout, bij licht hout zoals grenen en vuren is praktisch geen effect te zien (behalve het “vergrootglas” effect, nat worden). Er zijn houtsoorten zoals teak die zouten bevatten. Deze kunnen iets wit uitslaan. Dit kan verwijderd worden met Pansar C. Ook zullen tannine houdende houtsoorten in eerste instantie donkerder kleuren. Na enige maanden buiten keert de originele houtkeur weer terug en zal het hout natuurlijk verweren. Het wordt vaak wat wittig.

Wilt u de donkerder kleur behouden dan kunt u altijd nabehandelen met Pansar C onderhouds en schoonmaak olie (bevat siliconen). Deze kunt u goed inwrijven met een borstel en na 10 goed afnemen met een droge doek. het kleureffect ziet u onmiddelijk. Na behandeling wel weer goed laten drogen, zeker 1 dag zonder regen.

Bestel nu: Pansar

Het effect van de waterafstotende behandeling bij hardhout ziet u hier:

houtkleur behouden
tuintafel behandelen

Deze tuintafel is geschuurd en behandeld met Pansar 1 en 2, de vergrootglas werking is goed te zien. De ongelijkmatigheden als gevolg van wat on gelijk schuren trekken op den duur weer weg overigens.

Staand hout waterafstotend behandelen

Het is ook mogelijk om staand hout met Pansar te behandelen. Het hout wordt waterafstotend maar blijft verder totaal hout. Het kleureffect hangt weer af van het hout.

Hieronder een impressie van iets vergrijsd hout behandeld met Pansar Duidelijk is te zien dat Pansar de houtkleur weer totaal ophaalt. Dit effect verdwijnt echter met de tijd doordat de olie afspoelt. Na een jaar zal het er ongeveer uitzien als het onbehandelde deel. Zie meer fotos over het impregneren van een schutting hier: Schutting impregneren met Pansar

hout waterafstotend
Staand hout met Pansar

Hardhout, teak en bankirai mogelijk maar let op.

U kunt Pansar waterafstotende behandeling ook gebruiken voor hard hout, let echter op en vraag advies want: hardhouten vlonders en schuttingen (met name teak en bankirai) zijn vaak samengesteld uit verschillende delen van de boom. Daardoor is de structuur soms niet helemaal egaal. Ook worden vaak voorbehandelingen met PU en zouten uitgevoerd om het hout er in eerste instantie mooier en egaler te laten uit zien. Dit valt dit niet op bij aankoop en aanleg maar bij verwering wel. Pansar reageert met het hout en de onegaliteit zal daardoor benadrukt worden. Ook kan daardoor witte uitslag ontstaan als Pansar 1 iets te ruim wordt opgebracht. Dit is gekristalliseerde nano, op zich technisch geen probleem. Door te schrobben (na een paar weken) met een sopje en nabehandeling met een simpele niet drogende houtolie zal dit effect grotendeels verdwijnen. De olie zal wel wegspoelen dus nabehandeling na een jaar kan nodig zijn. Dit heeft dus alles te maken met de kwaliteit en soort van het toegepaste hard hout. De waterafstotende werking van Pansar zal overigens altijd aanwezig blijven, ook bij schoonmaken en oliebehandeling (mits bij aanbrengen Pansar goed is gedroogd en ingewerkt, dit kan een week of 2 duren).

Hieronder een indruk hoe het er uit ziet na behandeling met Pansar 1 + 2. Voor een volledig verslag van dit terras zie: Pansar op hardhout

waterafstotende coating hardhout
Pansar direkt na aanbrengen op tropisch hardhout (donkere delen zijn nog nat)

Voor een volledig verslag van de behandeling van dit terras zie: Teak bankirai impregneren met Pansar.

buiten schilderen

Buiten schilderen met Moose Färg: schildertips

Buiten schilderen schildertips Hieronder vindt u praktische schildertips voor het buiten verven van tuinhout, schuttingen, pergola’s, tuinhuizen en houten huizen, waardoor buiten schilderen het meeste rendement oplevert. Met Moose Färg …

Lees verder

terras impregneren

Terras impregneren, vlonder impregneren

Vlonder impregneren? Bent u op zoek naar een product waarmee u uw terras en vlonder kunt impregneren? Met Pansar van Moose Färg kunt u een product in huis halen waarmee …

Lees verder